Fondy: Krušný začátek roku

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 7. 1. 2008
Fondy: Krušný začátek roku
Že za tři dny po Silvestru přijde do podílových fondů 700 milionů korun, jistě mile překvapilo. Naopak velmi nemile překvapily akciové trhy jasným signálem, že bude ještě hůř.

Výjimečnost prvního novoročního půltýdne, kdy navíc polovina investičních společností využila technickou přestávku, ukazuje i skladba investic. Čtvrtmiliarda korun zamířila do fondů peněžního trhu a přes 300 milionů do fondů zajištěných. Nevyvozujme z toho ale nějaké dalekosáhlé závěry, protože nějaké peníze jistě zbyly pod stromečkem a zajištěným fondům zase pomohlo 200 milionů korun, které přitáhl privátní speciál KBC.

Tady ovšem překvapení končí: 40 milionů odešlo z dluhopisových fondů, přes 120 milionů získaly smíšené fondy a 50 milionů korun dostaly i akciové fondy. Naši investoři tedy přelom roku zvládli v jakémsi útlumu, což se ale nedá říci o globálních trzích. Tam se spustilo další tornádo a získalo na síle – kdo ví, zda z něj nebude hurikán.

Americké trhy zakončily již starý rok poklesem na celoroční bilanci pouhých 3,5 procenta, které vydělal index SP 500. Nový rok zahájily poklesem jak asijské trhy, tak Evropa. A zatímco cena zlata (té fiktivní „jistoty“) rostla na 28leté maximum a ropa vylétla na 100 dolarů za barel, index amerických nákupních manažerů v průmyslu klesl na 47,7 bodu. (Více v článku Amerika se zalekla krize jako ze 70. let).

Na to Wall Street zareagovala nejhorší poklesem v první novoroční seanci za poslední čtvrtstoletí a novoroční americký výprodej vyděsil zbytek světa. To však byl jen malý náznak chmur, které v pátek ve 14.30 vyvolala čísla z trhu práce, když míra nezaměstnanosti vzrostla z listopadových 4,7 na 5 procent. Tvrdě padnout stihla i Evropa, americké indexy od Silvestra ztrácejí skoro 4 procenta, Nasdaq přes 5,5 procenta. Také Praha za tři dny ztratila přes 3 procenta, některé tituly se blíží svým minimům a jen díky akciím ČEZ nezhaslo světlo úplně.

O „lednovém efektu“, podle něhož se akciím meziročně velmi daří, si zřejmě můžeme nechat jen zdát a navíc padly i technické lokální trendové úrovně podpory – to ani pro další dny nevěstí nic dobrého.

Řeč čísel


Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services