Mazaný investor i na volbách vydělá

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 3. 1. 2008
Mazaný investor i na volbách vydělá
Americké prezidentské volby lze pasivně sledovat, horečně o nich diskutovat, nebo na nich trochu vydělat. Stačí nakoupit na jednom z politických finančních trhů "akcie" toho správného kandidáta, počkat, jestli dotyčný stranické nominační volby či konečné klání o Bílý dům vyhraje, a nakonec shrábnout zisk.

Opona se rozevřela a v Iowě začalo velké divadlo, které bude s napětím sledovat celý svět. Až první listopadové úterý skončí jeho poslední dějství, budou Spojené státy znát jméno nového prezidenta. A dost Američanů a možná i pár cizinců bude o něco bohatší. Řeč je o těch, kdo zkusili a ještě zkusí štěstí a na výsledek prezidentských voleb si vsadí na zvláštním typu finančních trhů, tzv. prediktivních trzích. Stačí, aby nakoupili cenné papíry, kontrakty, které budou splatné v den vyhlášení výsledků. Pro kandidáty vypsali provozovatelé trhů samostatné kontrakty. Když  politik vyhraje, majitel kontraktu vyinkasuje za každý držený cenný papír jeden dolar, nebo násobek této částky. Když daný kandidát prohraje, nedostane investor nic. Až do volebního dne může kdokoli nabídnout kontrakt ke koupi či prodeji za cenu, kterou považuje za adekvátní. Když mu zúčtovací systém trhu najde zájemce, obchod se uskuteční. Průběžná cena, za níž se většina kontraktů zobchoduje, tak v podstatě vyjadřuje pravděpodobnost, s jakou investoři věří, že ten který kandidát zvítězí.

"Akcie" Obamy a Clintonové před primárkami v New Hampshire

Zatím se dají kupovat kontrakty na vítěze jednotlivých stranických nominačních voleb, primárek, a na jména, která budou demokraty a republikány v listopadových prezidentských volbách reprezentovat. Teď se oči voličů i politických investorů upínají do sychravé Iowy, kde se 3. ledna jako první v USA sejdou příznivci demokratické a republikánské strany, aby si vybrali toho nejlepšího stranického adepta na nájemníka Bílého domu.

Zajímavý bude iowský duel zejména mezi demokraty. Poslední průzkumy veřejného mínění favorizují Baracka Obamu, mladého senátora za stát Illinois, který si získal srdce řady demokratických voličů charizmatickým a vtipným vystupováním a slibem, že provětrá zatuchlé washingtonské politické poměry. V patách je mu dosavadní jednoznačná demokratická favoritka, senátorka Hillary Clintonová. Třetí s malým odstupem je bývalý kandidát na viceprezidenta John Edwards. Výsledek se dá podle pozorovatelů čekat velmi těsný.

Jasné vítězství si nejspíš nepřipíše nikdo, což bude vzhledem k vývoji voličských i investorských preferencí ještě před měsícem překvapení. V listopadu se například desetidolarové "akcie" Baracka Obamy obchodovaly na internetovém prediktivním trhu Intrade.com za cenu kolem dvou dolarů. Jinými slovy, investoři mu dávali dvacetiprocentní šanci, že v Iowě vyhraje. Dva dny před volebním kláním se jeho kurz vyšplhal na 5,4 dolarů. Pokud Obama, byť těsně, vyhraje, vydělá investorovi, který jeho "akcie" koupil v listopadu osm dolarů za každý kontrakt.

Komu věří investoři u demokratů

Naopak iowské "akcie" Hillary Clintonové prudce klesají. Ještě na konci listopadu se na trhu Intrade.com obchodovaly kolem sedmi dolarů. Investoři tedy věřili, že se sedmdesátiprocentní pravděpodobností odjede z Iowy jako demokratická vítězka. Prvního ledna se její kurz propadl na 3,4 dolaru.

Prediktivní trhy jsou relativně mladým fenoménem. Nejstarší z nich, který se zároveň specializuje na politiku, funguje od roku 1988 při Iowské univerzitě. Zkušenosti ukazují, že tyto trhy jsou při předpovídání výsledků voleb přesnější než sociologické průzkumy veřejného mínění. Důvodů je několik. Podle studie Iowské univerzity hovoří ve prospěch trhů například to, že jeho účastníci jsou za správný tip či odhad nakonec odměněni. Navíc mohou do svých obchodů promítnout veškeré dostupné informace, a to i takové, které nejsou veřejně dostupné. Na Clintonovou si tak třeba může vsadit člen jejího volebního štábu, který ví, že v příštích dnech se objeví nějaké negativní informace o jejích soupeřích, což posílí její šanci na úspěch. Čím více takto informovaných investorů na prediktivní trh přijde, tím je jeho vypovídací hodnota přesnější.

Komu věří investoři u republikánů

Další vlnu zisků a ztrát budou moci fanoušci politiky a finančních trhů sčítat už 8. ledna, kdy se zavřou volební místnosti ve státu New Hampshire. Tomu se v seriálu amerických primárek přikládá obzvláštní význam. Kdo uspěje v tomto malém státě na severovýchodě USA, jeho šance na účast v listopadovém souboji o Bílý dům výrazně vzrostou. Před čtyřmi lety tak demokrat John Kerry vyšachoval do té doby favorizovaného Howarda Deana. Je ovšem pravda, že v roce 2000 nepomohla newhampshireská výhra republikánskému senátorovi Johnu McCainovi, aby ze hry vyřadil nynějšího prezidenta George Bushe.

Prosincový průzkum Gallupova ústavu dává v New Hampshire mezi demokraty stejné šance Clintonové a Obamovi. V republikánském táboře zatím vede massatchussatský guvernér Mitt Romney před McCainem. Investoři na Intrade.com to vidí jinak. "Akcie" Clintonové spadly od půlky prosince z 8 dolarů na dnešních 4,50. Naopak Obamovy se vyšplhaly ze dvou dolarů na nynějších 4,70.  Mezi republikány si vedou nejlépe kontrakty McCaina (5 dolarů). O dolar levnější jsou sázky na Romneyho.

Kde se dá spekulovat na americké volby

Pokud se potvrdí dlouhodobá zkušenost o přesnosti prediktivních trhů a Obama oboje úvodní stranické primárky vyhraje, může začít tvrdě šlapat na paty favorizované Clintonové. Ta zatím v celonárodních průzkumech mezi demokratickými voliči jasně vede. Jako kandidátku na prezidenta ji chce dlouhodobě kolem padesáti procent příznivců demokratické strany. Pro Obamu je zhruba čtvrtina demokratů. Podobné poměry panují i na trhu Intrade.com. Kontrakt, který sází na konečnou stranickou nominaci Clintonové, teď stojí přes šest dolarů, zatímco za Obamův kontrakt jsou investoři ochotni zaplatit jen 2,50 dolarů. S tímto dlouhodobým trendem zatím nic neudělalo ani posilování kontraktů Obamy na dílčích trzích pro iowské a newhampshireské primárky. Je ale možné, že po volbách v New Hampshire investoři svá portfolia přehodnotí a začnou přeci jen více "Obamu" nakupovat.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services