Wallstreetská čarodějnice: „A tebe taky zabijí”

Wallstreetská čarodějnice: „A tebe taky zabijí”
Hetty Robinsonová zdědila po otci miliony dolarů. Dalšího půl milionu vysoudila z dědictví po tetě Sylvii. Investovala především do státních dluhopisů. A vydělávala. Zatímco trh se i přes poválečnou prosperitu sunul ke kolapsu.

Vojska se srazila 1. července 1863 u Gettysburgu. Po tři dny se vojáci jižanské konfederace se sebevražednou odvahou vrhali na pozice federální armády, nebyli však schopni prorazit. Čtvrtý den generál Lee uznal porážku a jižní armáda ustoupila do Virginie. Ve stejný den daleko na západě kapitulovala konfederační pevnost Vicksburg. Tím Sever ovládl řeku Mississippi a roztrhl konfederační území vedví. Válka se pak vedla ještě dva roky, během kterých padly desítky tisíc lidí, strategicky však už bylo rozhodnuto.

Překvapivá vítězství u Gettysburgu a Vicksburgu poslaly akcie na Wall Streetu dolů. Spekulant „Němý“ Henry Keep podplatil vedení Jižní železniční společnosti, aby vydala nové akcie a zaplavila jimi trh. Položil tím „Burzovního Napoleona“ Addisona Jeromeho spekulujícího na cenový vzestup Jižní železniční. Jerome zbankrotoval a o rok později v důsledku velkého psychického vypětí zemřel na srdeční záchvat. Akciový pokles přivedl na jaře 1864 k bankrotu i „anglického Žida“ Anthonyho Morseho. Zlomený, zkrachovaný a všemi opuštěný Morse se ještě rok potuloval po Broadwayi, než umřel bez peněz v penzionu, jehož majitelka odmítla vydat mrtvolu, dokud za něj město nezaplatí všechny účty.

Železniční a lodní magnát „Komodor“ Cornelius Vanderbilt (27.5.1794 – 4.1.1877). V čase své smrti nejbohatší americký podnikatel své doby. 95 milionů dolarů zdědil jeho syn William H. Vanderbilt, jeden milion Vanderbiltova univerzita a po půlmilionu dostala manželka a každá z jeho osmi dcer.

Vítězství u Gettysburgu poslalo dolů i ceny komodit. Benjamin Hutchinson dokoupil prodané kontrakty na ječmen a pšenici za nižší cenu, než prodával a stal se milionářem. Když po vítězství v roce 1865 navštívili chicagskou komoditní burzu generálové Grant a Sherman, aby traderům poděkovali za spolupráci v udržování armádních dodávek po celou válku, byl Hutchinson jedním z těch, kterým Grant i Sherman stiskli ruku.

Hetty Robinsonové nikdo za nic neděkoval. Železničních společností se Robinsonovi zbavili na vrcholu. Pokles úrokových sazeb po vítězstvích u Gettysburgu a Vicksburgu zvýšil tržní hodnotu dluhopisů, které nakoupili. A pokles ceny zlata – z 2,82 greenbacku za zlatý dolar v červnu 1863 na 2,33 greenbacku na jaře 1864, 1,50 greenbacku v roce 1865 a 1,30 greenbacku za zlatý dolar v roce 1866 (až ke konečnému sjednocení v roce 1879, kdy byla směnitelnost dolaru za zlato obnovena), zvyšoval hodnotu jimi držené hotovosti. Hetty však měla úplně jiné starosti.

Její otec „Černý jestřáb“ Robinson v roce 1864 náhle zemřel. „Otrávili mě,“ pošeptal jí před smrtí, „a tebe taky zabijí“. Mírně paranoidní Hetty otci uvěřila a okamžitě přesunula své lůžko z ložnice do komory, kde spala pod postelí, s revolverem na dosah ruky. Několik příštích let pak jedla jen vejce natvrdo, tedy jídlo, které nelze otrávit.

Otcovo dědictví činilo dle různých odhadů mezi pěti až sedmi miliony dolarů (tedy mezi 7 a 10 miliardami dnešních dolarů při přepočtu přes HDP). Z této částky mohla Hetty volně manipulovat jen s milionem. Zbytek byl umístěn do trustu, z kterého inkasovala pouze výnosy (jistina měla připadnout Henriettiným dětem). I tak bylo na tehdejší dobu nezvyklé, aby žena mohla disponovat s tolika penězi. Roční příjem z celé částky tvořil asi 300 000 dolarů – v době, kdy na pohodlný život ve vyšší střední společnosti stačilo třicetkrát méně. Hetty však nemínila peníze utrácet – vše investovala do státních dluhopisů.

Ticker E. A. Callahana, zavedený v roce 1867. Užitečné zařízení, které spolu se zámořskými podvodními kabely umožnilo rozšířit burzovní spekulace do všech koutů Země.

Pár týdnů po otcově smrti zemřela i teta Sylvie. Po Robinsonově smrti teta pravděpodobně usoudila, že Hetty bude mít peněz dost a tak po otevření závěti čekal přítomné šok – místo slibovaných dvou milionů dolarů na Hetty připadlo jen 65 tisíc. Zbytek teta odkázala charitě. Hetty byla natolik přesvědčená, že soudní vykonavatel závěť zfalšoval, že tetinu závěť zfalšovala také. Napsala ji vlastní rukou, jako by ji Sylvie diktovala na smrtelné posteli a závěť pak podepsala. Soudní vykonavatel Mandell dal Henriettu okamžitě k soudu.

Skandální případ Robinsonová versus Mandell se táhl pět let a právní výdaje stály Hetty na tu dobu neuvěřitelných 15 tisíc dolarů (byla to tak vysoká částka, že jí Hetty zprvu odmítala zaplatit – donutila ji k tomu až výhrůžka soudu a vlastního právníka, že ji budou žalovat). Obě strany se nakonec dohodly na kompromisu – z dvoumilionového dědictví připadla Hetty čtvrtina, zbytek dostala charita. Půlmilion investovala Hetty do dluhopisů.

V tu dobu se už Hetty nejmenovala Robinsonová. Ve třiatřiceti letech překonala strach, že potenciální manželé mají zájem jen o její peníze, a 11. července 1867 se provdala za bohatého rodinného přítele (a vykonavatele otcovy závěti) Edwarda Henryho Greena. Před manželstvím si vymínila, že peníze budou manželé spravovat samostatně.

Kvůli nepříjemné publicitě se manželé přestěhovali do Londýna, kde příštích sedm let strávili v hotelu Langham. Po celý čas odmítala Hetty utrácet za prádelnu a prala si na pokoji sama. 22. srpna 1868 se jim narodil syn Edward Henry Rowland. Hetty mu říkala Ned.  7. ledna 1871 se jim narodila dcerka Hetty Sylvia Ann Howland, které Hetty po tetě říkala Sylvie.

Hlavním investičním instrumentem byly pro Hetty nadále americké státní dluhopisy, na kterých za jediný rok prý vydělala 1,25 milionů dolarů. Vedle Londýna zvládala i obchodování v New Yorku, kde byl v roce 1867 zaveden „ticker“ a pokyny k obchodování se začaly přenášet telegrafem. Ten rozšířil spekulace do všech koutů Země. Burzovní transakce začaly tvořit velké procento telegrafem přenášených zpráv. V roce 1900 to byla polovina.

Poválečná rekonstrukce vyvolala železniční boom. Mezi roky 1865 až 1873 se do železnic investovalo 1,5 miliardy dolarů. Mohutné investice vyvolaly akciový růst a vedle Hetty se na burze objevily i další ženy. V Saratoze založily tři mladé ženy akciový spolek a koupily dva tisíce akcií Harlemské železniční společnosti, ovládané „komodorem“ Corneliem Vanderbiltem. Komodorova bývalá milenka, Tennessee Claflinová založily v roce 1870 se sestrou Victorií Woodhullovou vlastní makléřskou společnost a začaly být známé jako „čarující makléřky.“

V důsledku spekulací ovšem vzrostla na počátku roku 1873 krátkodobá úroková míra na 180 procent. Řada po kapitálu prahnoucích železničních společností vyhlásila potíže s likviditou. V květnu se zhroutily burzy ve Vídni a v Berlíně, pak spadly trhy v Paříži a v Londýně a zahraniční kapitál se z amerického trhu vypařil jak pára nad hrncem. 18. září 1873 v půl třetí odpoledne poválečná prosperita brutálním způsobem skončila.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Wallstreetská čarodějnice: Ve stopách Černého jestřába

19. 12. 2007 | Michal Špaček | 7 komentářů

Wallstreetská čarodějnice: Ve stopách Černého jestřába

Prvních 1200 dolarů investovala Hetty Greenová do dluhopisů, když pobývala během školy v newyorské lepší společnosti. O pár let později rozhodovala, kam má její otec investovat miliony... celý článek

Wallstreetská čarodějnice: Nejbohatší žena světa

12. 12. 2007 | Michal Špaček | 2 komentáře

Wallstreetská čarodějnice: Nejbohatší žena světa

V době, kdy velký byznys a burzovní spekulace byly výsadou mužů, se díky promyšleným investicím a odříkání stala Henrietta Greenová nejbohatší ženou světa. Ve druhé polovině 19. století... celý článek

Zachránce wampumu a spasitel New Yorku

18. 9. 2007 | Michal Špaček

Zachránce wampumu a spasitel New Yorku

Stal se v podstatě prvním centrálním bankéřem na světě, aniž by o tom věděl. Holandský tesař Frederick Philipse se díky spekulaci s perleťovými korálky stal v 17. století jedním z nejbohatších... celý článek

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Zánik impéria

13. 8. 2007 | Michal Špaček | 1 komentář

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Zánik impéria

Když pan Garraway začal v roce 1657 prodávat ve své kavárně čaj, nikoho nenapadlo, že se kvůli tomuto nápoji zhroutí čínský císařský režim a že jeho pád zcela změní mocenské poměry... celý článek

Partners Financial Services