Akcie: Amerika zase přidává plyn

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 11. 12. 2007
Pražská burza vstoupila do posledního měsíce letošního roku výrazným růstem. Index PX za týden posílil o 3,87 % a akcie se tak částečně vzpamatovaly z propadů z minulých týdnů.
Akcie: Amerika zase přidává plyn

V Praze vyzněla pozitivně hlavně druhá polovina týdne, když se do Česka dostával pozitivní sentiment z trhů v USA. Nejvýraznějšího zhodnocení dosáhly akcie energetické společnosti ČEZ (+7 %), kterým pomáhaly spekulace o možném převzetí společnosti Mostecká uhelná. Akcie ČEZu zavíraly v pátek na historickém maximu 1 418 Kč. Dařilo se i bankovnímu sektoru. Svůj výrazný růst z minulého týdne rozšířily akcie Erste Bank o další procento, Komerční banka si připsala 5,7 %. V záporném teritoriu zakončily týden akcie developerských společností (Orco -3,2 %, ECM -0,2 %), když byla na trhu znát nervozita ohledně primárního úpisu nových akcií společnosti VGP.

Klíčové události minulého týdne

  • Poslanecká sněmovna v závěrečném čtení schválila návrh státního rozpočtu pro rok 2008. Stát by měl v příštím roce hospodařit s rekordními výdaji ve výši 1 107,3 miliardy Kč a schodkem 70,8 miliardy Kč.
  • HDP za třetí čtvrtletí mírně předčilo očekávání trhu (5,8 %), když meziročně česká ekonomika vzrostla o 6 %. Nejvíce se na HDP podílí výdaje na konečnou spotřebu domácností a tvorba kapitálu a to shodně 2,6 procentními body. Zbytek HDP (0,8 procentního bodu) tvoří saldo zahraničního obchodu. Česká ekonomika si tak již deset kvartálů udržuje šesti a víceprocentní růst.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
5/12 Elektrárenská společnost dle informací z médií jedná o koupi Mostecké uhelné společnosti. ČEZ potřebuje zajistit dodávku uhlí pro svoji plánovanou elektrárnu v Počeradech. Majoritním vlastníkem MUS je skupina Czech Coal podnikatelů kolem Antonína Koláčka, 49% podíl drží společnost Pavla Tykače. ČEZ aktuálně vede spor s MUS o budoucí dodávky uhlí. Vedení ČEZ potvrzuje jednání s MUS, obsah však nekomentuje. Případné spojení by mohlo narazit u regulačních orgánů, jelikož ČEZ je vlastníkem Severočeských dolů.

Orco Property Group
6/12 Developerská společnost získala stavební povolení na mrakodrap ve Varšavě. Budova o výšce 192 metrů má obsahovat 251 bytů. Výstavba by měla trvat 28 měsíců.

Philip Morris
6/12 Erste/ČS zvýšila investiční doporučení pro tabákovou společnost na "držet" z předchozího "redukovat". Roční cílová cena byla snížena v původních 9 655 Kč na 8 000 Kč.

Telefonica O2 ČR
5/12 Antimonopolní úřad povolil telekomunikační společnosti nákup poskytovatele služeb v oblasti informačních technologií Deltax Systems. Převzetí je podmíněno ukončením zakázky pro Český telekomunikační úřad ze strany Deltaxu. Hrozilo by totiž nebezpečí, že by se Telefonika mohla dostat k neveřejným údajům o svých konkurentech.

Unipetrol
4/12 Dceřinná společnost Benzina plánuje zvýšit svůj podíl na trhu prodeje pohonných hmot v roce 2008 na 14 %. V roce 2009 by se měl podíl zvýšit o další 1 %. Největší síť čerpacích stanic měla na konci srpna podíl na trhu ve výši 13,4 %. Za prvních 10 měsíců se podařilo zvednout prodeje o 15,5 %.

IPO VGP
6/12 Společnost VGP dokončila primární nabídku akcií. Cena byla stanovena na 15,25 EUR, což je spodní hranice upisovacího pásma. Drobným investorům nebyly požadované akcie žádným způsobem kráceny. Spřízněné osoby se stávajícími akcionáři upsaly akcie za 41,5 milionů EUR. Celkový hrubý výnos bez navyšovaní opce dosáhl 50 milionů EUR.

Očekávané události

  • 10/12 Inflace - index CPI, Nezaměstnanost
  • 12/12 Průmyslová produkce

 

USA

Americké akcie navázaly na růst z minulého týdne. Index Dow Jones posílil o 1,9 %, technologický Nasdaq si polepšil o 1,7 %. Investoři pozitivně vnímali rozhodnutí prezidenta Bushe o pomoci lidem s problematickými hypotékami. Index reprezentující vývoj cen akcií předních stavebních firem vzrostl téměř o 9 %. Pozitivně se projevily i spekulace o možném snížení sazeb až o 0,5 %. S novou cílovou cenou přes 30 USD se k nelepší výkonnosti v bázi indexu Dow Jones vyšvihnul Intel (+6,3 %). Jedním z mála klesajících cenných papírů byla naopak po prodejním doporučení od Merill Lynch společnost American Express (-3,4 %).

Klíčové události minulého týdne

  • Index ISM v průmyslu klesl na 50,8 % z říjnových 50,9 % a jedná se o pátý po sobě jdoucí pokles indexu.
  • Produktivita ve třetím čtvrtletí letošního roku zaznamenala nejrychlejší růst za poslední 4 roky když se, bez zahrnutí zemědělského sektoru, zvýšila o 6,3 % z dříve oznámených 4,9 %. Jednotkové náklady práce ukázaly ve třetím čtvrtletí na meziroční pokles 2 % z 0,2 %.
  • Za měsíc listopad bylo vytvořeno 94 tisíc nových pracovních míst, zatímco očekávání bylo 88 tisíc. Míra nezaměstnanosti zůstala oproti předchozímu měsíci nezměněna na hodnotě 4,7 %. Jedná se o pozitivní zprávu především pro americkou ekonomiku, která je ze 70 % tažena právě spotřebou obyvatel.

Vývoj titulů na amerických trzích

4/12 Společnost Sanderson Farms zvýšila zisk ve čtvrtém čtvrtletí fikálního roku na 24,1 milionu USD/ 1,18 USD na akcii z předchozích 10,5 milionu USD/ 52c. Výsledek tak zaostal za odhady analytiků, kteří očekávali zisk 1,35 USD/a. Tržby vzrostly na 426,9 milionu USD z 291,7 milionu USD.
4/12 J.P. Morgan Chase snížil výhledy zisků pro velké investiční banky Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merrill Lynch a Morgan Stanley, když to odůvodnil obavami z poklesu zprostředkovaných fůzí a akvizic, nehledě na dopad odpisů. Projekce EPS pro příští rok u GS byla snížena 22,57 z předchozích 23,50 USD, u LEH na 7,03 z 7,35 USD. Pro Merrill byl výhled snížen na 7,82 z 8,05 USD a pro MS na 6,35 z 7,05 USD.
4/12 Čistý zisk společnosti AutoZone Inc. za třetí čtvrtletí vzrostl na 132,5 milionu USD (2,02 USD na akcii) z 123,9 milionu USD o rok dříve. Zisk byl podpořen především změnou v poměru tržeb, firma prodala více produktů s vyšší ziskovou marží. Prodejce autodílů zvýšil tržby na 1,46 miliardy USD ve srovnání s 1,39 miliardy USD o rok dříve. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Financial v průměru očekávali zisk 1,91 USD na akcii při tržbách 1,44 miliardy USD.
5/12 Akcie největšího výrobce polovodičů na světě, Intel Corp., obdržely vyšší doporučení "overweight" z "market weight" od Thomas Weisel Partners. Broker se domnívá, že poptávka po počítačích v roce 2008 by mohla přesáhnout očekávání, zejména díky emerging trhům. Největší růst pak má zaznamenat trh s notebooky.
6/12 Společnost Toll Brothers Inc. se přehoupla do kvartální ztráty 81,8 milionů USD (52 centů na akcii) ve srovnání s předchozím ziskem 173,8 milionů USD (1,07 USD na akcii) o rok dříve. Ztráta byla způsobena vyššími odpisy. Výsledky za čtvrté čtvrtletí zahrnují odpis ve výši 314,9 milionu USD. Po nezahrnutí odpisů by firma vydělala 72 centů na akcii. Výnosy firmě propadly o 35 % na 1,17 miliardy USD. Analytici v průměru očekávali ztrátu 77 centů na akcii při výnosech 1,17 miliardy USD.
6/12 Společnost Eli Lilly and Co. oznámila, že splní výhled zisku a tržeb pro rok 2007, pro rok 2008 očekává firma zisk mezi 3,85 až 4 USD na akcii, což reprezentuje 8 až 14% nárůst, tržby by měly růst okolo 5 až 9 %. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Financial pro rok 2008 očekávají zisk 3,81 USD na akcii při růstu výnosů o 7%.
7/12 Ford, druhá největší automobilka v USA, upřednostňuje prodej Jaguaru do rukou One Equity Partners, která je divizí J.P.Morgan Chase and Co. před jeho prodejem Tata Group nebo Mahindra and Mahindra Ltd. Důvodem je zejména otázka image.

Očekávané události

  • 11/12 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
  • 13/12 PPI, Maloobchodní tržby
  • 14/12 CPI

 

Německo

Německé akcie v prvním prosincovém týdnu dále posilovaly. Index DAX posílil o 1,6 % a zavíral těsně pod hranicí 8 000 bodů. V průběhu pátečního obchodování se dokonce nad tuto hranici dostal. Nejsilnější obchodní den byl ve středu, když index posílil o 1,74 %. Po výrazných poklesech se částečně vzpamatovaly akcie Infineonu. Kurz posílila o necelých 8 % poté, co ceny na trhu DRAM pamětí zaznamenaly mírný pokles. Dařilo se i akciím zajišťovny MunichRe (+5,7 %). Růst minulého týdne neudržely akcie společnosti ThyssenKrupp (-5,5 %), když oslabovaly po zveřejnění hospodářských výsledků.

Klíčové události minulého týdnu

  • Průmyslové objednávky v říjnu meziměsíčně vzrostly o 4 % po pozitivně revidovaném poklesu o 1,6 % z minulého měsíce.
  • Průmyslová produkce v meziročním srovnání vzrostla o 6 % V meziměsíčním srovnání došlo k poklesu o 0,3 %.
  • Maloobchodní tržby v eurozoně v říjnu poklesly o 0,7 % po revidovaném růstu o 0,2 % ze září.
  • ECB na svém zasedání opakovaně ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní úroková sazba tak zůstala na 4 %. Někteří členové prosazovali zvýšení sazeb, návrh ale neprošel. O snížení sazeb se nediskutovalo.

Vývoj titulů na německém trhu

4/12 Čistý zisk ThyssenKrupp, největšího německého výrobce oceli, v uplynulém fiskálním roce vzrostl ve srovnání s předchozím rokem o 33 % na 4,30 EUR na akcii. Zisk před zdaněním se zvýšil o 27 % na 3,33 miliardy EUR. Roční tržby vzrostly o 9,8 % na 51,7 miliardy EUR. Za růstem zisku i tržeb stojí zejména růst cen oceli a vyšší poptávka v Evropě.
5/12 Výkonný ředitel Deutsche Bank AG Josef Ackermann odmítl nabídku Citigroup Inc., největší banky v USA, aby se stal jejím CEO a nadále zůstává v německé firmě.
5/12 Siemens AG, největší inženýrská společnost, získala patnáctiletý kontrakt v hodnotě 700 milionů EUR od brazilské divize ocelářské společnosti ThyssenKrupp AG na obsluhu jejího zařízení. Siemens Metals Technologies převezme údržbu veškerého elektrického a mechanického zařízení na výrobu oceli v ThyssenKrupp CSA Campanhia Siderurgica
6/12 Společnost MAN AG vykázala 14% nárůst tržeb za uplynulých 11 měsíců. Nové objednávky za 11 měsíců stouply o 24 % meziročně, oznámil to CEO Samuelsson na tiskové konferenci. Tržby a zisk v roce 2008 nadále porostou, zdrojem růstu je poptávka ve východní Evropě. Společnost otevřela v Krakově výrobní linku v hodnotě 100 milionů EUR, aby firma dokázala lépe reagovat na rostoucí poptávku. Roční kapacita by se měla pohybovat okolo 15 000 vozů.
6/12 Největší retailová banka v Německu, Deutsche Postbank AG, plánuje zvýšit zisk až o 46 % v roce 2010 když chce zvýšit počet korporátních půjček a retailové tržby. Čistý zisk by se měl pohybovat mezi 980 miliony EUR až 1,015 miliard yEUR. Postbank se také bude snažit o zvýšení růstu tržeb až o 5 % ročně.
6/12 Druhý největší výrobce sportovního oblečení na světě, Adidas AG, oznámil, že americké tržby Reeboku budou v následujícím roce stagnovat když sloučení operací Reeboku se zbytkem svých aktivit byl náročnější než se původně očekávalo. Celosvětové by však tržby této značky měly růst, uvedl CEO Herbert Hainer na včerejší tiskové konferenci. Adidas koupil Reebok minulý rok za 3,8 miliardy USD, aby snížil náskok svého rivala Nike a v letošním roce již dokázal díky synergiím snížit náklady o 85 milionů EUR. Pro rok 2009 má díky tomu společnost ušetřit až 175 milionů EUR.
7/12 Deutsche Telekom AG, největší evropská telefonní společnost, poprvé po dvou letech zvýší vyplácenou dividendu a to na 78 centů. Firma zároveň oznámila, že jí úsporná opatření pomohou dosáhnout letošního ziskového cíle.

Očekávané události

  • 11/12 Index ZEW
  • 14/12 Index CPI

 

Maďarsko

Maďarská burza v kontextu se světovým optimismem posilovala. Index BUX zakončil týden silnější o 2,6 %. Po pondělním poklesu přišly čtyři růstové seance, což znamená, že z posledních osmi obchodních dní bylo sedm růstových. Největší zhodnocení si připsala Phylaxia Pharma (+11,5 %), když však pohyb byl tradičně při velmi nízkých objemech. Z likvidnějších titulů se dařilo nejlépe OTP Bank (+3,7 %).

Klíčové události minulého týdne

  • Průmyslová produkce v meziročním srovnání nečekaně vzrostla pouze o 5,9 % místo očekávaných 9 %. V meziměsíčním porovnání poklesla o 0,3 %.
  • Maďarská ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla o 0,9 %, když došlo ke zpřesnění předběžných údajů. Jedná se o nejnižší hodnotu za posledních 11 let expanze. Za prvních devět měsíců vzrostl neočištěný HDP o 1,5 %.

Vývoj titulů na maďarském trhu

3/12 Erste Bank snížila cílovou cenu pro FHB Bank na 1 720 HUF. Doporučení "držet" bylo potvrzeno".
3/12 Slovinské vládní úřady posunuly termín pro podání nabídek na privatizaci 49,13 % akcií v národní telekomunikační společnosti na 4. 1. 2008 z původního 18. 12. 2007. Jedním se sedmi uchazečů je i Magyar Telekom.
3/12 OTP Bank plánuje prodat dluhopisy se splatností v roce 2010 až v objemu 100 miliard HUF. Ještě v letošním roce by měla nabídnout dluhopisy za 250 milionů HUF s kupónem 9 %.
3/12 Gedeon Richter, největší výrobce generických léků ve východní Evropě, plánuje omezit investice v příštím roce až na 15 miliard HUF. Omezení investic souvisí se státní regulací, která společnosti omezila tvorbu zisku.

Očekávané události

  • 11/12 Index CPI
  • Průmyslová produkce (konečný údaj)

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

 

 

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burza, DAX, Dow Jones, index, nasdaq, PX

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Německo i Amerika na růstové vlně

4. 12. 2007 | Pavel Slavík | 2 komentáře

Akcie: Německo i Amerika na růstové vlně

Pražská burza přerušila sérii čtyř klesajících týdnů v řadě. Index PX v pátek zavíral na 1 774,10 bodech, což znamená lehké posílení o 0,35 %.

Akcie: Americký černý týden

27. 11. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Americký černý týden

Pražská burza se v tomto týdnu podívala na nejnižší úrovně za poslední tři měsíce. Index PX po více jak dvouprocentním poklesu z minulého týdne oslabil o dalších téměř 1,5 procenta. celý článek

Akcie: Německo padá už tři týdny v řadě

20. 11. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Německo padá už tři týdny v řadě

Pražská burza byla nadále pod tlakem. Index PX oslabil o více jak 2 procenta a zavíral na 1 793,8 bodech. Celkově se jednalo o třetí týdenní pokles v řadě.

Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

13. 11. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

Pražská burza se dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 4 % a zavíral na hodnotě 1 832,1 bodů. V průběhu minulého týdne třikrát oslabil o více než 1 %, růst zaznamenal index pouze... celý článek

Akcie: Sešup Zentivy kvůli varování před nízkým ziskem

6. 11. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Sešup Zentivy kvůli varování před nízkým ziskem

Pražská burza zakončila týden s červenou nulou. Navzdory tomu, že index PX vytvořil v úvodu týdne nový historický rekord, když zavíral na hodnotě 1 936,10 bodů.

Partners Financial Services