Fondy: Týden skočil do optimismu

Petr Fejtek | rubrika: Co se děje | 10. 12. 2007 | 2 komentáře
Fondy: Týden skočil do optimismu
Po ubohoučkém týdnu koncem listopadu se Mikuláš pochlapil: více než 600 miliónů je nečekaně bohatá nadílka. Navíc s 300 milióny korun zase po čase zvítězily akciové fondy.

Klientela bankovních domů se zřejmě rozčlenila podle svého vztahu k Mikulášovi: ti z ČSOB mají peněz dost, takže dalších 100 milionů uložili, klienti České spořitelny vyjdou tak tak, ale na mandarinky a tu tam mobil ještě v peněžence najdou. Zato ti z Komerční banky asi dávali velmi drahé dárky, takže si 150 milionů museli vyzvednout. Celkový odliv 20 milionů krun ovšem nic moc o příliš štědrém Ježíškovi nenaznačuje.
Dluhopisové fondy sice ztratily 120 milionů korun, což není nijak přehnaný odliv, ale nahrazovat 100 milionů z ISČS Sporobondu (profil, názory) není snadné. Dluhopisy si ovšem trochu pomohly, což i fondům několik desetin procenta přineslo, ale roční ztráty se zatím ani červené nule stále nijak moc neblíží.

Smíšený standard drží

Skoro 260 milionů sice není na rekord, ale mixy jen potvrzují titul „držák podzimu“. Zejména tým spořitelních profilových se drží stále kolem 150 milionů korun, ačkoli opět v mírné přesile z klání vyšly ty konzervativnější pod vedením 73 milionů ISČS Konzervativního mixu FF (profil, názory). Skóre se jen marně snaží vyrovnat 50 milionů ISČS Vyváženého mixu FF (profil, názory). A více než 90 miliony se snaží také spořitelní privátní portfolia.
Zato Fénixové nějak umdlévají a o Ametystu 3 stále žádné zprávy. Navíc již druhý týden nepublikuje své reporty ani ING, takže zajištěné fondy a jejich 210 miliónů korun zůstávají jaksi v pozadí. Musely se skládat po kouskách, protože žádný nestihl získat ani 50 milionů, takže na palmu vítězství tentokrát ESPA-ČS zajištěnému 32 stačilo 44 milionů korun.

Akciové vítězství

Zakolísání trhů zřejmě vlilo býkům do žil španělskou krev, takže vyrazili do arény s nadšením. Přes 100 milionů dosáhl ISČS Sporotrend (profil, názory), jen málo do stovky chybí novému lákadlu ČSOB Akciovému fondu – BRIC. Že se bude rozdávat na emerging markets, nikdo nepochybuje – jde jen o to, kdy to bude a kdy se naopak bude platit zápisné.
Nepomineme ani další pecku: Nemovitostní Reico si připsalo sice jen 25 miliónů, ale na konci předminulého týdne si tento fond radostně poskočil o 330 miliónů korun. Nejde ovšem o skutečně klientské peníze, to přitekla aktiva bankovní skupiny. Proslýchá se také, že Reico něco kupuje a nákupy – jak známo – něco stojí. Na druhou stranu se nemovitosti také asi již odrazily ode dna, takže i timing zřejmě vyšel.

Co bude pod stromečkem?

Týden zdaleka nebyl jako z cukru, začal americkým propadem po pěti dnech růstu – i Asie korigovala. Úterý se v Evropě zase zbarvilo do červena a přímo rudo před očima měla Erste, když se pád prohloubil na 5 %. Až ve středu večer Amerika dala 1,5 %. Evropa sice nevěřila, ale Praha ano a ČEZ (profil, názory) opět zazářil nad 1400 korunami.
Čtvrtku zase pomohl plán americké vlády na omezení negativních dopadů hypotéční krize (včetně refinancování existujících úvěrů a zmrazení současných sazeb na pět let). Rostoucí počet stornovaných hypoték by měl negativní dopad na ekonomiku, protože současný systém by nemohl zvládnout nadcházející nárůst problematických úvěrů: Amerika tedy byla opět o 1,5 % výše a indexy se dostaly již jen na dohled o 4 % ke svým maximům.
I Evropa si pomohla a Praha si za týden na indexu PX (profil, názory) připsala 3,87 %, takže si letošní výnos spravila už skoro na 16 %. Bude ještě nějaká nadílka?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výnosné investice s dobrým pocitem

10. 12. 2007 | Petr Čermák

Výnosné investice s dobrým pocitem

Pokud investorovi není lhostejné, do jakých akcií se vloží jeho peníze, může zkusit tzv. sociálně odpovědné fondy. Ty v portfoliu nemají například firmy, které porušují pracovní a sociální... celý článek

Fondy: Nejslabší letošní týden

3. 12. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Nejslabší letošní týden

Už dlouho si fondy za týden nepřipsaly pouze necelých 140 milionů korun. Příčinou je nejen pokračující odliv z peněžního trhu a dluhopisových fondů, ale i nepříliš úspěšné ostatní kategorie,... celý článek

Fondy: investoři viděli rudě

26. 11. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: investoři viděli rudě

Další a ještě prudší korekce zamávala sentimentem trhů, což se jistě podepsalo i na přílivu peněz do podílových fondů. Týdení výsledek nepatrně přes čtvrt miliardy korun je letos druhý... celý článek

Investice ve jménu boha

1. 11. 2007 | Jan Stuchlík

Investice ve jménu boha

Ve Spojených státech se začínají rozmáhat podílové fondy, které si vybírají akcie do portfolia podle náboženských pravidel. Zapovězeny jsou třeba akcie firem vyrábějících alkohol, pornografii,... celý článek

Nejlepší podílové fondy podle Morningstar

20. 7. 2007 | Roman Stuchlík | 1 komentář

Nejlepší podílové fondy podle Morningstar

V ČR je široká nabídka fondů s ratingem od Morningstar, dříve Standard & Poor’s. Měly by být nadvýkonné oproti konkurenci, tvrdí analytici agentury.

Partners Financial Services