Virtuální měny se v Česku regulaci vyhnou. Zatím

Tomáš Krejčí | rubrika: PR Článek | 25. 12. 2017 | 1 komentář
Virtuální měny v čele s bitcoinem přitahují také pozornost vlád a centrálních bank. Pokusí se je nějak regulovat, nebo dokonce zakazovat? A jak je to u nás v Česku?
Virtuální měny se v Česku regulaci vyhnou. Zatím

Cena leadera mezi digitálními měnami, bitcoinu, dokázala raketovou rychlostí překonat úroveň 17 000 USD za relativně krátký čas. Otázka, do kdy bude jeho cena stoupat a jak vysoko se dostane, zajímá primárně každého, kdo zvažuje, že do této vskutku vesmírné rakety ještě naskočí. V pozadí zůstává ale otázka makroekonomicky mnohem podstatnější: až tato bublina splaskne, co do udělá s ekonomikou?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Nikdo neumí teď odhadnout, zda situace může připomínat splasknutí realitní bubliny, technologického boomu či dokonce pád Lehman Brothers. Přesto se různým způsobem začíná připravovat a realizovat kontrola trhu virtuálních měn, přehled aktuálního dění z hlediska regulace zpracovala společnost eTrader.

Oproti klasickým měnám (tzv. fiat měny) je většina kryptoměn decentralizovaných, až na výjimky, kde samozřejmě nejsou přítomny takové vysoké nárůsty cen. Příkladem je Ripple. Ripple je nejen kryptoměna, která drží prvenství v rychlosti provedení transakcí, ale je to také platební systém, který je právě pro tuto vlastnost využíván několika bankami. Obsahuje totiž tokeny, které mohou představovat jakoukoliv menu. Bitcoin je zas ve více zemích využíván jako platidlo. I u nás už najdeme automaty na bitcoin, nebo jím můžeme v Praze zaplatit taxi, účet v restauracích, ale i v obchodech, jako je Alza nebo Subway. Podle mezinárodní mapy coinmap.org je v Česku více než 200 obchodů a restaurací, které přijímají platbu v bitcoinech.

Bitcoin přitom stále více připomíná spekulativní bublinu. Největší ekonomiky světa, kde se virtuální měny rozšířily nejvíc, už začaly jednat. Digitální měny představují obrovskou tržní kapitalizaci, což vyžaduje regulaci. Čína před pár měsíci zakázala emise nových kryptomincií. Hned se tento fakt projevil na ceně bitcoinu, ta se propadla zhruba o 15 %. Nutnost regulace podle burzovních pravidel chce zavést i americký regulátor SEC.

Nedávno se do historie bitcoinu zapsal nový milník.  Vůbec poprvé se spustilo obchodování s termínovými kontrakty této kryptoměny, a to na chicagské burze CBOE. Bitcoin by měl v těchto dnech  postupně vstoupit na další burzy. Americké banky s touto situací nejsou ztotožněny a tlačí na regulátora, aby zasáhl. Není jasné, kdy se tak přesně stane, ale nejspíš SEC zasáhne brzy.

Otázkou regulace se chystá zabývat v příštím roce Velká Británie. Britské ministerstvo financí pozorně sleduje vývoj kryptoměn a vidí v nich značná rizika, kterým chce předcházet prostřednictvím nové legislativy. Podle zdroje The Telegraph je cílem, aby uživatelé a obchodníci odhalili své identity a aby bylo možné snadněji vystopovat podezřelé aktivity. Regulace by měla být zavedena do konce roku 2018.

V kontinentální Evropě, zejména v eurozóně, ale třeba i v Česku je postoj k regulaci jiný. Člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Ewald Nowotny se sice přiklání k možné regulaci bitcoinu a dalších digitálních měn, hlavně z důvodů rizika praní špinavých peněz. Nepovažuje však zatím tento trh v EU co do objemu srovnatelný s trhem eura či dalšími evropskými fiat měnami. Podle něj vliv virtuálních měn na měnové systémy a ekonomiky EU není patrný a změna se v roce 2018 ani neočekává, proto není otázka regulace akutní.

Také Česká národní banka se nechystá proti kryptoměnám zakročit. Podle slov Michala Vodrážky, ředitele odboru dohledu nad peněžní oběhem a platebními systémy ČNB, právní úprava České republiky nebrání jejich rozšiřování. Z pohledu zákona o platebním styku se nejedná o bezhotovostní peníze, o elektronické peníze a ani o investiční instrumenty. ČNB si stojí na svém a vylučuje definici virtuálních měn jako platebních prostředků. Obchodování s virtuálními měnami nevyžaduje povolení ČNB a není ani nutné k přijímání úhrad za zboží a služby.

Tomáš Krejčí, hlavní analytik eTrader

www.etrader.eu

eTrader

eTrader je společnost umožňující obchodování měnových párů a instrumentů CFD pro globální klientelu. eTrader je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, která je dohlížena a regulována Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services