Jaký broker je na akcie nejlevnější

PR článek | rubrika: PR Článek | 20. 11. 2017 | 4 komentáře
Drobní investoři v Česku a na Slovensku byli dlouhé roky zvyklí platit za zprostředkování obchodů na burzách – jak na té pražské, tak i v zahraničí – vysoké poplatky. Po nástupu online technologií už ale brokeři nemají důvod rozlišovat mezi velkými institucemi a malými investory a těm druhým účtovat víc.
Jaký broker je na akcie nejlevnější

Náklady na obchodování cenných papírů na finančních trzích vždycky bývaly mnohem vyšší pro obyčejné investory než pro velké firmy a korporace. Díky rozvoji informačních technologií dnes ale probíhají všechny obchody na světových burzách čistě elektronicky, a není už tedy důvod, aby malý investor platil na poplatcích poměrně vyšší částky. Brokeři využívají při poskytování služeb investorům nejnovější dostupné technologie a jejich náklady na obsluhu malých klientů jsou díky online technologiím srovnatelné s obsluhováním velkých společností. Elektronické burzy a moderní obchodní softwary umožňují úplnou automatizaci všech obchodních pokynů investorů a zásahy makléřů na telefonu (nebo jiných zprostředkovatelů) už zkrátka nejsou potřeba. Z pohledu brokera transakční náklady na obchodování na finančních trzích klesají a rozdíl v ceně, kterou zaplatí retailový zákazník, proti ceně pro velkoobchodní společnosti, je mizivý. Respektive: může být mizivý.

Přestože akciové trhy jsou dnes dostupné téměř každému, kdo o ně má zájem, v otázce poplatků existují mezi brokery stále velké rozdíly. Příkladem brokera, který nedělá rozdíly mezi drobnými a institucionálními klienty v otázce poplatků je nizozemský broker Degiro. Degiro vstoupilo na český trh před třemi lety a přineslo revoluci v obchodování na finančních trzích. Degiro je na našem trhu úspěšné právě díky využití online technologií a poskytování velmi nízkých poplatků za obchodování.

Rostoucí obliba online brokerů

Doby, kdy se na burzách obchodovalo přes telefon, kterým klienti úkolovali draze placené makléře na druhé straně aparátu, známe už jen z filmů. Minulostí jsou i náklady za zpoždění mezi zadáním pokynu k obchodu a jeho vykonáním. Koho by před deseti lety napadlo, že jednou budeme pohodlně obchodovat na světových burzách třeba i ze svého mobilního telefonu? Rozvoj internetu způsobil revoluci i v investování. Pro online brokerské společnosti tato skutečnost znamenala vzestup popularity zejména díky rychlosti, jednoduchosti a bezpečnosti. Investoři dnes můžou využívat všech výhod, které nabízejí finanční trhy po celém světě, s mnohem nižšími náklady než kdykoli dřív. V České republice měli investoři v tomto trendu tradiční drobné zpoždění. Dnes si ale plně uvědomují, že není nutné platit zbytečně mnoho. Konečně – čím nižší jsou investiční náklady a poplatky, tím vyšší jsou šance na investiční úspěch.

Online brokeři ano, ale…

Pokud se podíváme na český a slovenský trh, snadno zjistíme, že počet online brokerů je už poměrně vysoký. Rozdíly v jejich poplatkové politice jsou ale, mírně řečeno, značné. Rozdíly v ceně přitom neodrážejí rozdíly v kvalitě. Někteří brokeři zkrátka stále ještě spoléhají na nízkou informovanost klientů, která jim umožní držet poplatky vyšroubované na vysoké částky. Ekonomickou alternativu nabízí zmiňovaná společnost Degiro. Na pražské burze si účtuje poplatek ve výši 20 Kč + 0,1 % za transakci, a to do maximální výše 870 Kč. Za povšimnutí stojí, že neúčtuje žádné poplatky za správu účtu ani úschovu portfolia. Proti tomu většina ostatních brokerů, kteří na českém trhu působí, uvádí poplatek za transakci na Burze cenných papírů Praha v minimální hodnotě 80 Kč. Připočítat je třeba ještě poplatek burzy a poplatek za úschovu cenného papíru.

Obchodování na zahraničních burzách

Pro většinu investorů je důležitá nejen domácí pražská burza, ale především přístup na světové finanční trhy. U Degiro může investora vyjít obchodování v USA dokonce ještě levněji než na místním českém trhu nebo na evropských burzách. Například nákup akcií oblíbené společnosti Apple v hodnotě 5000 eur přijde u Degiro na 0,68 eura, zatímco například u FIO banky bude taková transakce stát 7,95 dolaru, u Patrie dokonce 14,90 dolaru.

Srovnání poplatků při obchodování akcií

 

DE GIRO

Průměr ČR

Úspora**

25 000 Kč – akcie ČEZ

CZ0005112300, BCPP

45 Kč

233 Kč

80 %

100 000 Kč – akcie Tesla

US88160R1014, NASDAQ

15 Kč

236 Kč

93 %

300 000 Kč – ETF iShares Gold Trust

US4642851053, NYSE Arca

Zdarma*

343 Kč

100 %

* Pravidla a podmínky viz https://www.degiro.cz/data/pdf/cs/seznam-ETF-bez-poplatku.pdf

** Průměrné úspory ve srovnávní s čtyřmi dalšími broekry (FIO, Patria, Saxo Bank, Lynx)

Bezpečnost a regulace online brokerů na prvním místě

Při výběru brokera pamatujte, že výše poplatků není to nejdůležitější. V první řadě by investor měl hledět na bezpečnost brokera, regulaci, sídlo ideálně v Evropské unii a také na pojištění vkladů, aby jeho prostředky byly dostatečně chráněny.

Kapitál investorů by měl být zcela oddělený od majetku brokera, který by měl být regulovaný u nějaké dominantní evropské entity (ČNB, FCA, BAFIN apod.). Dobré je se také podívat na reference a názory jiných investorů na internetu, v médiích, nebo na velkých investičních serverech, popřípadě v diskuzních fórech. Takže vybírejte jen z dobře zavedených, známých a regulovaných brokerských společností.

Nejdřív investujte do sebe

Uvažujeme-li o vstupu do světa investic, výběr brokera bychom rozhodně neměli podceňovat. Existuje mnoho různých faktorů, které by investoři měli vzít v úvahu ještě před samotným začátkem investování.

Než ale vůbec začneme s obchodováním, první investice by měla být investice do sebe a do svého vzdělání. Dnes je dostupná celá řada populárních i odbornějších knih o investicích. Pořádá se nespočet vzdělávacích seminářů. A k tomu všemu je tu možnost vyzkoušet si bez rizika investování nanečisto s virtuálním kapitálem na takzvaném demo účtu – pro důkladné pochopení technické stránky a obchodní platformy brokera.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services