Kam investovat? Zeptejte se milionářů

Jan Traxler | rubrika: Publicistika | 21. 9. 2015 | 22 komentářů
Společnost Capgemini dělá každoročně průzkum mezi dolarovými milionáři. Podívejte se, do čeho investují dnes a jak se jejich postoj k investicím mění v čase.
Kam investovat? Zeptejte se milionářů

Přemýšlíte, jak co nejlíp investovat volné peníze? Pro začátek lze jistě doporučit jedno: naslouchejte zkušenějším a inspirujte se u těch, kteří o penězích něco vědí, u nejbohatších. Společnost Capgemini každoročně provádí průzkum mezi dolarovými milionáři. Z něho lze vyčíst hned několik zajímavých podnětů.

1. Nejbohatší lidé většinu peněz investují

I nejbohatší lidé drží poměrně velké rezervy na účtech v bance a na různých pevně úročených vkladech. V posledních letech na nich mají víc kapitálu, než mívali dřív. Určitě to souvisí s nízkými úroky dluhopisů a s celkovou nervozitou investorů. Ale i tak nejbohatší lidé pořád víc než tři čtvrtiny kapitálu investují.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na Investujeme.cz, Finmagu a Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

2. Nejbohatší lidé investují vyváženě do různých aktiv

Nejbohatší lidé investují do akcií, nemovitostí, dluhopisů a v menší míře také do zlata, umění a jiných alternativních investic. Najdou se takoví, kteří investují výhradně do nemovitostí, nebo takoví, kteří investují jen do akcií (třeba Warren Buffett), převážná většina dolarových milionářů ale svoje investice dělí mezi všechny třídy aktiv.

3. Nejbohatší lidé nespekulují, v rozložení majetku jsou konzistentní

Asi nejdůležitější poselství studie o milionářích vyčteme při pohledu na časový vývoj struktury jejich majetku od roku 2006 do roku 2014. Rozložení majetku milionářů je velmi konzistentní. Zhruba kolem dvaceti procent kapitálu drží nejbohatší lidé dlouhodobě v nemovitostech, pětadvacet až třicet procent v akciích a vlastním byznysu, čtyřicet až pětačtyřicet procent mají v dluhopisech a na bankovních vkladech a kolem desíti procent investují do zlata, umění a jiných „komodit“.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Aktuální trendy

  • V roce 2012 je patrný zjevný pokles podílu dluhopisové složky a naopak zmíněný nárůst podílu bankovních vkladů. Nyní je podíl dluhopisové složky stabilní, dokonce za poslední dva roky pomalinku zpátky narůstá podíl dluhopisů na úkor bankovních vkladů.
  • Po pádu akciových trhů v roce 2009 nejbohatší lidé navýšili podíl akcií v portfoliu. Nyní je podíl akcií na dlouhodobém normálu.
  • Od roku 2010 rostla obliba alternativních investic, nyní trochu klesá.

Regionální rozložení majetku

Inspirativní může být také regionální rozložení majetku dolarových milionářů. To částečně koresponduje s lokalitou, odkud milionáři pocházejí. Hlavní zastoupení má pochopitelně Severní Amerika, Evropa a Asie. Zatímco boháči z USA a Evropy zpravidla investují velkou část majetku „doma“, milionáři z rozvíjejících se trhů ve velké míře investují i v zahraničí. Nejvíc je to patrné v Latinské Americe.

Asi se shodneme, že chceme-li být v něčem úspěšní, měli bychom se učit od úspěšných. Platí to i pro správu majetku. Poselství od úspěšných investorů zní: Nebojte se větší část volných financí investovat, investujte vyváženě do různých aktiv a buďte v tom konzistentní.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 9. 2015 8:40, Franta

Tady ty povídačky jsou úplně k ničemu.Když má někdo kolem 23-24 milionů Kč tak může jinak investovat a diverzifikovat než "investor" co chce investovat např. 300.000 Kč Ale pan Traxler prostě něco musí pořád psát, aby se na tyhle finanční prodejce (žádní finanční poradci, ale prostě prodejci či investiční zprostředkovatelé) nezapomnělo a oni mohli lovit hlupáčky...Nejdříve pane Traxlere zbohatněte sám a to investováním a až pak si nechám od Vás poradit!!!!!!

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 9. 2015 17:09, josef

jsem blb, i jen 5 Ackovych akcii Berkshire Hathaway stoji aktualne skoro mega USD

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do čeho investuje Warren Buffett

21. 4. 2015 | Jan Traxler | 17 komentářů

Do čeho investuje Warren Buffett

Legendární investor Warren Buffett za posledních 35 let vydělával v průměru 21 procent ročně. Jak dnes vypadá jeho impérium? Do čeho investuje? Jak se vézt na jedné lodi s Buffettem? celý článek

Bohatství přes kopírák: Investujte podle miliardářů

26. 11. 2013 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Bohatství přes kopírák: Investujte podle miliardářů

V USA spustili nový index sledující investice vybraných miliardářů. Je dobrá strategie „obšlehnout“ Buffetta a spol.?

Západu dochází dech, bohatství míří do Asie

14. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Západu dochází dech, bohatství míří do Asie

Řada asijských zemí zažívá na rozdíl od trápícího se Západu dobré časy. Světové bohatství se přelévá východním směrem. Čím je to způsobeno a jaké jsou vyhlídky do budoucnosti?

Být milionářem? Luxus vykoupený dřinou

7. 3. 2008 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Být milionářem? Luxus vykoupený dřinou

Když se řekne dolarový milionář, vybaví se většinou diamanty, luxusní auta, přepychová sídla, drahé dovolené. Jenže stát se milionářem obnáší tvrdou dřinu, odříkání, někdy i vzdělání.... celý článek

Partners Financial Services