Akcie: Praha podruhé přes 1900 bodů

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 16. 10. 2007
Akcie: Praha podruhé přes 1900 bodů
Po silném růstu z minulého týdne pražská burza přibrzdila. Přestože index PX rostl pouze dvakrát, dokázal uzavřít silnější o 0,92 %. Nejvyšší závěrečné hodnoty dosáhl ve čtvrtek, kdy podruhé v historii zavřel nad hranicí 1 900 bodů.

Na pražské burze si největší zhodnocení připsala mediální skupina CME (+5 %). Ve spanilé jízdě pokračovaly akcie Unipetrolu, které se dostaly do blízkosti 330 Kč (+3,75 %). Již trochu obehranou písničkou za pokračujícího odkupu vlastních akcií jsou velké objemy napřímo zobchodovaných akcií ČEZ (+2,4 %). Páteční růst po oznámení nového projektu v Rusku pomohl akciím ECM aby rovněž překonaly výkonnost indexu (+2,8 %). Přestože je na nízkých úrovních tak nadále nebyl zájem o akcie Telefonica O2 (-0,6 %). Nejslabší výkonností se prezentovala Erste Bank (-1 %), která však korigovala své výrazné zisky z minulého týdne.

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 881,50 1 898,80 +0,92

Klíčové události minulého týdne

  • Míra registrované nezaměstnanosti dle MPSV ke konci září klesla na 6,2 % ze srpnových 6,4 %. Jedná se o nejnižší hodnotu od ledna 2004, kdy se nezaměstnanost začala počítat dle nové metodiky.
  • Index spotřebitelských cen v září poklesl meziměsíčně o 0,3 %. V meziročním porovnání se však ceny zvýšily na 2,8 % ze srpnových 2,4 %. Inflace se hodnotou 2,8 % přiblížila prognóze ČNB, která očekávala 2,9 %. Na inflaci působí rekordní nezaměstnanost a následně pak silná spotřeba domácností. K inflačním tlakům patří také vyšší ceny ropy na světových trzích a dražší pohonné hmoty. Naopak protiinflačně působí rekordně silný kurz koruny oproti euru a vývoj úrokových sazeb v okolních státech.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
8/10 Elektrárenská společnost uzavřela první velkoobchodní kontrakt na dodávku elektřiny do Řecká. Jedná se o menší a krátkodobý kontrakt, který má otestovat možnosti vstupu na nový trh. Elektřina poputuje z rumunského a maďarského trhu tranzitem přes Bulharsko. Řecký trh má v posledních letech deficit a potřebuje elektrickou energii dovážet.
10/10 Goldnam Sachs potvrdil doporučení "neutral" pro akcie ČEZ. Cílová cena mírně navýšena na 1 100 Kč a je více jak o 10 % nižší než je cena na trhu. GS předpokládá, že cena již plně vstřebala stále optimistický dlouhodobý vývoj elektřiny.

ECM (profil, názory)
10/10 Developerská skupina umístila prostřednictvím primární emise kvalifikovaným investorům umístila dluhopisy s warranty v celkové hodnotě 75,6 milionů EUR. ECM zároveň zahájí veřejnou nabídku na zbývající část dluhopisů a warrantů vydaných v roce 2006.
11/10 ECM oznámila, že koupila v jihovýchodní části Moskvy administrativní projekt s názvem East Point Office Park. Celkové náklady na projekt jsou odhadovány kolem 200 milionů EUR. Projekt by měl být dokončený v roce 2010.

Orco Property Group (profil, názory)
9/10 Developerská skupina získala pozemky v pražských Vysočanech, na kterých plánuje postavit kancelářskou budovu. Náklady na výstavbu by měly dosáhnout 450 milionů Kč. Sedmipatrovou budovu postaví firma Skanska. Celková pronajímatelná plocha dosáhne 10 506 metrů čtverečních.

Očekávané události

  • 18/10 Maloobchodní tržby


USA

Americké akcie pokračovaly v růstu a kladných hodnot dosahují indexy již pět týdnů v řadě. Index Dow Jones opět posunul hranici svého historického maxima, když v úterý zavíral na 14 164,53 bodech. Stejně jako minulý týden se nejvíce dařilo technologickému sektoru. Index Nasdaq posílil o 0,9 %, když čtyřikrát v týdnu rostl a pouze ve čtvrtek dosáhl záporných hodnot. Páteční makroekonomická data ukázala, že spotřebitelská poptávka je stále silná, což však snižuje pravděpodobnost dalšího snížení sazeb. Z jednotlivých akcií výkonností vyčnívaly automobilky. General Motors po podpisu dohody s odbory obdržel nové nákupní doporučení od Citigroup a posílil o 11,5 %. Pozadu nezůstal ani Ford (+10 %).
Nedařilo se naopak akciím Boeingu (-5,2 %).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
14 066 14 093 +0,2
Nasdaq
(profil, názory)
2 780 2 806 +0,9
S&P 500
(profil, názory)
1 558 1 562 +0,3

Klíčové události minulého týdne

  • Produkční ceny v záři v meziměsíčním vyjádření vzrostly o 1,1 %, v meziročním porovnání jsou vyšší o 4,4 %. Jádrová hodnota indexu PPI vzrostla meziměsíčně pouze o 0,1 %, v meziročním porovnání jsou ceny vyšší o 2 %.
  • Maloobchodní tržby v USA za měsíc září byly silnější než se očekávalo, když vzrostly o 0,6 % díky dobrým prodejům pohonných hmot, aut a jídla. Po odečtení růstu z prodejů aut, tržby vzrostly o +0,4 %.

Očekávané události

  • 16/10 Průmyslová produkce
  • 17/10 Index CPI

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 8/10 GE Energy, divize General Electric Co., oznámila, že získala objednávku v hodnotě 530 milionů EUR na dodání 6 turbínových generátorů společnosti Electricite de France (EDF). Smlouva také zahrnuje služby údržby a náhradní díly na dalších 12 let. GE oznámil, že EDF podepsala opci na dodání dalších turbín, cena kontraktu by se mohla vyšplhat až na 900 milionů EUR.
  • 9/10 Majitel restauračních řetězců Pizza Hut a KFC, Yum! Brands Inc., vykázal ve třetím čtvrtletí zisk, který překonal odhady analytiků. Čistý zisk se zvýšil meziročně o 17 % na 270 milionů USD/50c na akcii a tržby vzrostly o 13 % na 2,56 miliard USD. Analytici očekávali zisk 45c/a. Největší podíl na lepších výsledcích měl růst tržeb v Číně, které vyvážily pokles tržeb na domácí půdě. Tržby mimo US se přitom podílely 52 % na celkových tržbách společnosti. Yum! Brands zároveň zvýšila celoroční odhad zisku na 1,65 USD/a z dřívějších 1,63 USD. Kromě toho společnost oznámila úmysl odkoupit nazpět akcie v celkové hodnotě až 4 miliard USD. v následujících 2 letech.
  • 9/10 Akcie provozovatele nejoblíbenějšího internetového vyhledávače, Google Inc. (profil, názory), obdržely dvě vyšší cílové ceny od Bank of America a Lehman Brothers. Prvně jmenovaný broker zvýšil cílovou cenu pro Google o 8,1 % na 670 USD/a, Lehman poté přišel s ještě vyšší cílovkou, 714 USD/a z předchozích 610 USD. Lehman se domnívá, že růst by mohl být tažen představením prvního mobilního telefonu Googlu již v únoru příštího roku.
  • 10/10 Čistý zisk Alcoa Inc. (profil, názory), druhého největšího producenta hliníku na světě, vzrostl ve třetím čtvrtletí tohoto fiskálního roku ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 3,4 % na 555 milionů USD (63 centů na akcii) a o jeden cent na akcii tak zaostal za očekáváním trhu. Tržby poklesly o 3,2 % na 7,39 miliard USD. Firma rozšířila program na odkup vlastních akcií a může tak vykoupit akcie až za 6,9 miliard USD.
  • 11/10 Druhý největší výrobce nealkoholických nápojů na světě, PepsiCo Inc. (profil, názory), zvýšil ve třetím čtvrtletí zisk meziročně o 17 % díky rostoucí poptávce po chipsech Frito-Lay a růstu tržeb mimo US. Čistý zisk vzrostl na 1,74 miliard USD/1,06 USD na akcii z 1,49 miliard USD/89c ve stejném období minulého roku. Tržby se zvýšily o 11 % na 10,2 miliardy. Analytici očekávali zisk kolem 96c/a.
  • 12/10 Společnost Oracle Corp. (profil, názory) učinila nevyžádanou nabídku převzetí společnosti BEA Systems Inc. (profil, názory) za zhruba 6,7 miliard USD, což by byla již 35. akvizice Oraclu od roku 2005, pokud by byla akvizice úspěšná. Nabídka Oraclu 17 USD za každou akcii firmy v hotovosti je ve srovnání s poslední zavírací cenou vyšší o +25 %. Firma oznámila, že vede jednání se společností BEA již několik let, k nabídce firma přistoupila až v tuto chvíli.


Německo

Německý kapitálový trh zažil týden bez výraznějších změn. Index DAX posílil o 0,5 %, v průběhu týdne byla pouze jedinkrát závěrečná změna indexu vetší než 0,5 % a to konkrétně +0,59 % ve čtvrtek. V ostatních dnech se výkonnost indexu pohybovala v blízkosti nuly. V růstu z minulého týdne pokračovaly akcie automobilek Volkswagen (+8,6 %) a MAN (+4 %). Dařilo se i akciím Commerzbank, když se opakovaně objevují spekulace o možném převzetí. Nejvíce zmiňovaným kandidátem je v tuto chvíli francouzská Societe Generale. Největší propad z komponentů DAXu zaznamenaly akcie SAP (-5,1 %). Společnost oznámila největší akvizici ve své historii, když za 4,8 miliardy chce koupit konkurenční Business Objects.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
8 002 8 041 +0,5

Klíčové události minulého týdne

  • Průmyslové objednávky v srpnu meziměsíčně stouply o 1,2 % po revidovaném poklesu o 6,1 % z července.
  • Průmyslová výrova v srpnu meziměsíčně stoupla o 1,7 %. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali nárůst pouze o 0,5 %. Červencový údaj byl revidován na +0,2 % z původního zvýšení o 0,1 %.

Očekávané události

  • 16/10 Spotřebitelské ceny
  • 16/10 Index ZEW
  • 19/10 Produkční ceny

Vývoj titulů na německém trhu

  • 8/10 Společnost SAP AG (profil, názory) oznámila, že kupuje společnost Business Objects SA za více než 4,8 miliardy EUR, jedná se o největší nákup firmy v historii za 35 let. SAP nabídl 42 EUR v hotovosti za každou akcii firmy, což je o 20 % více než poslední zavírací cena titulu na pařížské burze. Firma SAP tak dnešní akvizicí výrazně změnila svoji současnou strategii, když se původně soustředila na akvizice s malými firmami a na růst.
  • 8/10 Munich Re, druhá největší zajišťovna na světě, ustupuje od plánu na propuštění 3 500 zaměstnanců ze svého ředitelství v Mnichově. Podle původních plánů z 24. září měla redukce počtu zaměstnanců proběhnout do konce roku 2009.
  • 10/10 Adidas, druhý největší výrobce sportovního vybavení na světě, očekává v souvislosti fotbalovým mistrovstvím Evropy "rekordní rok" pro své produkty spjaté s fotbalem. Šampionát se uskuteční v Rakousku a ve Švýcarsku.
  • 11/10 Největší automobilka v Evropě, Volkswagen AG, zvýšila svůj plánovaný počet prodaných vozů v Číně pro letošní rok o 13 % díky vzrůstající poptávce po sedanech Audi a Passat Lingyu. Výrobce automobilů hodlá v Číně a Hong Kongu do konce roku prodat 900 tisíc vozů oproti dřívějšímu cíli 800 tisíc vozů. Prodeje za prvních 9 měsíců se přitom zvýšily o 30 % na 684 786 automobilů.
  • 11/10 Společnost Fortis oznámila, že akcionáři upsali 98 % nabízených akcií, ze kterých bude banka financovat převzetí ABN Amra. Společnost obdržela objednávky na zhruba 878,2 milionů akcií z nabízených 896 milionů kusů po ceně 15 EUR. Zbylé akcie budou nabídnuty ve zrychleném umístění privátním investorům. Fortis nabídl zaplatit 24 miliard EUR za akvizici s ABN Amro, spolupracuje na transakci s Royal Bank of Scotland Group Plc a Banco Santander SA, hodnota obchodu se vyšplhá až na 72 miliard EUR.
  • 12/10 Na trhu se opět objevily spekulace, podle kterých italská banka Intesa Sanpaolo SpA zvažuje možnost nabídky za Commerzbank (CBK), druhou největší německou banku. Mluvčí Commerzbank Peter Pietsch informaci odmítl komentovat, zatímco výkonný ředitel Intesy Corrado Passera ji označil za bezpředmětnou. Spekuluje se rovněž o zájmu ze strany francouzské Societe Generale.


Maďarsko

Maďarská burza rostla ve shodě s regionem i západními trhy. Index BUX posílil o 1,1 %. Podstatnou část růstu indexu má na svědomí společnost MOL, která posílila o 1,8 % a má v indexu značnou váhu. Posílila i OTP (+0,5 %), která má v indexu váhu největši. Většina ostatních titulů oslabovala. V Poklesu z minulého týdne pokračovaly akcie Pannonplast (- 6 %). Po prodeji významného podílu nejvíce oslabily akcie společnosti Raba (-13,3 %).

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
27 396 28 413 +3,7 %

Klíčové události minulého týdne

  • Průmyslová produkce se v srpnu dle předběžných údajů meziměsíčně zvedla o 0,9 %. V meziročním vyjádření je vyšší o 12,2 %, což o 1,9 % překonalo odhady uveřejněné agenturou Bloomberg.
  • Spotřebitelské ceny vzrostly v záři v meziměsíčním srovnání o 0,7 %. V meziročním porovnání jsou vyšší o 6,4 %.

Očekávané události

  • 16/10 Průmyslová produkce - konečný údaj

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 8/10 Unicredit zvýšila doporučení pro Magyar Telekom na "kupovat" z původního "držet".
  • 10/10 Gedeon Richter Nyrt. a Egis Nytr. sloučili jejich společně vlastněný lékárenský velkoobchod Medimpex Zrt. se společností Hungaropharma Zrt. V Hungaropharma má každá ze společností podíl 30,7 %. Medimpex měl na trhu podíl zhruba 9 %, což bylo dle vedení málo k dosažení ziskovosti. Hungaropharma má tržní podíl zhruba 34 %. Za prodej podílů dostane každá společnost 1,5 miliardy HUF.
  • 12/10 Společnost Wamsler prodala více jak polovinu svého podílu ve výrobci automobilových součástek Raba Nytr. Prodejem 660 tisíc akcií tak snížila svůj podíl z dosavadních 9,76 % na 4,86 %. Wamsler byl druhým největším akcionářem společnosti po malajské investiční skupině DRB Hicom Berhad, která drží 10,5 %.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

ABN AMRO, Akcie, Akvizice, auto, automobil, banky, broker, Brokeři, Bulharsko, burza, BUX, BUX Budapest SE Index, Cenné papíry, Cenný papír, cílová cena, ČEZ, Čína, ČNB, DAX, DAX Index, deficit, developeři, dluhopis, Dluhopisy, dohoda, domácnost, doporučení, Dow Jones, Dow Jones Industrial Average, ECM, elektřïna, Emise, energie, Erste Bank, euro, Evropa, Ford, Fundamentální, GE, hotovost, Index, Index PX, Indexy, inflace, inflační tlaky, Investice, investor, Kapitálový trh, karta, karty, komentáře, konec roku, kontrola, kontroly, koruna, krátkodobé, kurs, Kurz, kurzy, Maďarsko, Maxim, maximum, metodika, metro, mobilní telefon, mobilní telefony, Moje banka, MPSV, náklad, náklady, Nasdaq, Nasdaq Composite, Nasdaq Composite Index, Německo, nezaměstnanost, Nový trh, Objednávka, očekávání, očekávání trhu, odbory, odhad, odkup, Opce, ORCO, oznámení, podpis, pohonné hmoty, poptávka, porovnání, Portfolio, pozemek, pravděpodobnost, pražské burzy, produkce, prognóza, projekty, PX, Rakousko, redukce, ropa, ropy, růst, sazba, sazby, Société Genéralé, spekulace, spotřeba, spotřebitelské ceny, spotřebitelský, Standard & Poor's 500, Standard&Poor's 500 Index, strategie, telefon, Telekom, tržba, tržní podíl, tržní podíly, událost, události, UNIPETROL, únor, úroková sazba, úrokové sazby, USA, velkoobchod, vůz, vybavení, výkonnost, výstavba, Warrant, warranty, zaměstnanci, zaměstnanec, ZEW, zhodnocení

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ČEZ lámal rekordy

2. 10. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: ČEZ lámal rekordy

Zkrácený týden, který byl navíc posledním ve třetím čtvrtletí, zakončila pražská burza se ziskem 1,25 %. Při pohledu na celé třetí čtvrtletí burza oslabila o 2,3 %

Akcie: Na pražské burze mrtvo

18. 9. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Na pražské burze mrtvo

Pražská burza zakončila týden s červenou nulou. Index PX zavíral prakticky na totožné úrovni jako minulý týden. Často se opakovala situace, kdy se s jednotlivými tituly ve SPADu celé... celý článek

Akcie: Na obzoru stále žádný růst

11. 9. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Na obzoru stále žádný růst

Pražská burza v prvním zářijovém týdnu ztrácela. Index PX oslabil o 1,5 procenta. Dolu si to namířily i burzy v USA a v Německu.

Akcie: Optimismus na místě?

28. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Optimismus na místě?

Propad pražské burzy z minulého týdne je smazán. Optimismus investorů, který na konci minulého týdne odstartovalo snížení US diskontní sazby, vydržel po celý tento týden a index rostl... celý článek

Akcie: turbulence na burzách

21. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: turbulence na burzách

Pražská burza zažila dramatický obchodní týden. V pondělí ještě při dobré atmosféře docházelo ke korekci propadů z konce týdne minulého, následně však přišlo ochlazení, které vyvrcholilo... celý článek

Partners Financial Services