Indexy: jednoduchá investice do akcií

Michal Stupavský | rubrika: Indexy | 31. 10. 2007 | 7 komentářů
Indexy: jednoduchá investice do akcií
Burzovní indexy mají pro drobného investora jednu podstatnou výhodu. Investicí do nich jakoby dotyčný nakoupil všechny akcie, které daný index obsahuje. Nemusí přitom o jednotlivých titulech nic vědět.

Burzovní indexy vyjadřují všeobecnou tendenci vývoje na určité burze. V indexu jsou většinou zastoupeny největší, nejlikvidnější a nejprestižnější společnosti, které jsou na dané burze obchodovány (tzv. blue chips). V závislosti na tom, jak se vyvíjí kurzy akcií, které jsou v indexu obsaženy, se vyvíjí také hodnota samotného indexu.

Indexy jsou většinou váženým průměrem cen akcií, které jsou v indexu obsaženy. Váha daného titulu v indexu je dána tržní kapitalizací společnosti. Tržní kapitalizace je měřítkem velikosti společnosti a vypočítá se jako aktuální kurz dané akcie krát počet vydaných akcií.

Pokud se například v novinách dočteme, že se včera pražské burze nedařilo, téměř s jistotou to znamená, že index pražské burzy PX poklesl. To nám říká, že se akciím v indexu obsaženým v průměru nedařilo. Index nám už nic neřekne o tom, jak se vyvíjela cena jednotlivých akcií, ze kterých je index tvořen.

Mezi nejznámější burzovní indexy patří americký Dow Jones Industrial Average (DJIA), S&P 500 a NASDAQ 100. Do nejznámějších evropských indexů lze zařadit britský FTSE 100, německý DAX 30, francouzský CAC 40. Z asijských indexů je nejznámější japonský NIKKEI 225 či hongkongský HANG SENG.

Do indexů se dá investovat, navíc tyto investice mají pro drobného investora řadu výhod. Zaprvé investor může velice jednoduše své portfolio globálně diverzifikovat a zadruhé se může podílet na vývoji mnoha akcií, aniž by musel každou jednotlivou akcii koupit. Pokud dospějeme k závěru, že se bude japonské ekonomice v následujícím roce dařit, nicméně nemáme možnost analyzovat a vybírat jednotlivé akcie, můžeme velice jednoduše investovat do japonského indexu NIKKEI 225, a tím v podstatě také investovat do všech 225 akcií, které jsou v tomto indexu obsaženy.

Existuje několik možností jak do indexů investovat. Můžeme například nakopit podílové listy indexového podílového fondu, který přesně kopíruje vývoj daného indexu. Dále máme možnost si koupit investiční certifikáty navázané na určitý index. Je ovšem možné použít i finanční deriváty, například kontrakt na vyrovnání rozdílu (CFD).

CFD kontrakty lze obchodovat pomocí on-line platforem, které poskytují někteří brokeři. Budeme předpokládat, že ekonomika USA bude zpomalovat, což by se mělo promítnout do poklesu kurzů akcií, a tedy i indexu Dow Jones Industrial Average. Prodáme proto CFD kontrakt na DJIA v nominální hodnotě 0,1 lotu a vstoupíme do krátké (short) pozice, čili budeme spekulovat na pokles indexu. Investice (blokovaná marže) bude činit přibližně 2640 korun a pákový efekt dosahuje úrovně 1:50. Pokud například index oslabí o 200 bodů, náš zisk bude činit 2000 korun. Pokud ovšem index o stejnou hodnotu posílí, 2000 korun ztratíme. Výsledek našeho obchodu si budeme ilustrovat na následujícím grafu.

Investování do indexů je pro drobného investora atraktivní, protože nemusí analyzovat jednotlivé akciové tituly na trhu v dané zemí. Pomocí indexu v podstatě investuje do všech akcií, které jsou v indexu obsaženy, snižuje riziko vysokého kolísání a hlavně ušetří spoustu času. O situaci každé velké ekonomiky se dá v novinách, na internetu či v televizi vždy najít spoustu cenných informací, pomocí kterých lze usoudit, jak by se vývoj akciového trhu v dané zemi mohl vyvíjet.

Ideální strategií by mohla být investice zároveň do jednoho amerického indexu (např. S&P 500), tří evropských indexů (FTSE, DAX a CAC), japonského NIKKEI 225, indexu akcií čínských společností kotovaných na burze v Hong Kongu (Hang Seng China Enterprises Index). A abychom indexovému portfoliu dodali ještě trochu příchuti, můžeme zainvestovat ještě do ruského indexu RTS či českého PX. Takové portfolio je diverzifikováno jak z teritoriálního hlediska. Musíme si uvědomit, že pokud máme investováno do deseti českých akcií, o diverzifikaci nemůže být v žádném případě ani řeč.

Autor je analytik společnosti X-Trade Brokers.

Je výhodnější investovat do indexu nebo si portfolio poskládat vlastními silami z jednotlivých titulů?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 1. 2008 13:48, NoDAMAGE

souhlasím docela jsem jsi početl, ale chtělo by více rozvést

+55
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jste dokonale racionální investor?

11. 10. 2007 | Aleš Vocílka

Jste dokonale racionální investor?

Každý investor by měl znát svůj profil osobnosti, aby pochopil, v čem jsou jeho obvyklé reakce na tržní podněty jiné než reakce průměru trhu. Dokáže se pak lépe rozhodovat.

Snadná cesta za spekulací

3. 10. 2007 | Michal Stupavský

Snadná cesta za spekulací

Moderní finanční trhy nabízejí těm, kdo chtějí spekulovat na růst či pokles kurzu celé řady aktiv, různé nástroje. Jedním z nich jsou kontrakty na vyrovnání rozdílu. Obchoduje se s... celý článek

Vítejte ve světě spekulantů

5. 9. 2007 | Michal Stupavský | 1 komentář

Vítejte ve světě spekulantů

Možnost investice s vysokým výnosem, ale i s rizikem drastické ztráty, působí na spekulanty jako červený hadr na býka. Proto jsou hlavními uživateli trhů s finančními deriváty právě... celý článek

Jak se dá s málem vydělat hodně

22. 8. 2007 | Michal Stupavský

Jak se dá s málem vydělat hodně

Vydělat 28 tisíc korun spekulací na posílení eura lze dvěma způsoby. Buď investor koupí evropskou měnu za 2,8 milionů korun, nebo investuje do derivátů třeba jen 28 tisíc a přijme o... celý článek

Největší burzovní krachy v novodobé historii

12. 4. 2007 | David Urbánek

Největší burzovní krachy v novodobé historii

Pod vlivem růstu na akciových trzích se investoři nechají zlákat vidinou rychlých zisků a zapomínají na rizika. V takových případech dochází nejčastěji k porušování stanovené investiční... celý článek

Partners Financial Services