Fondy: investoři viděli rudě

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 26. 11. 2007
Fondy: investoři viděli rudě
Další a ještě prudší korekce zamávala sentimentem trhů, což se jistě podepsalo i na přílivu peněz do podílových fondů. Týdení výsledek nepatrně přes čtvrt miliardy korun je letos druhý nejnižší.

Na snížení čistých prodejů se podepsaly fondy peněžního trhu jen z malé části, protože 50 milionů korun není ani na dárky od Mikuláše, natož od Ježíška. Zato dluhopisové fondy musely oželet celou čtvrtmiliardu. Na ní se 105 miliony podepsal ISČS Sporobond (profil, názory), ale ani ostatní nezahálely a netáhnou už ani firemní bondy, jak dokazuje odliv 68 milionů z ČPI Korporátních dluhopisů (profil, názory, koupit).
K tomu snad jen pro zajímavost, že první aukce českých padesátiletých státních obligací dopadla téměř fiaskem: z nabízených 8 miliard se upsalo jen málo přes polovinu. Problémem dlouhodobých dluhopisů je, že jsou obecně rizikovější než krátkodobé. Navíc je málokdo bude držet až do splatnosti a investoři je tak kupují spekulativně. Na což dnes při bující averzi k riziku není ta správná doba.

Mixy brání celý fondbyznys

Smíšené fondy skutečně bojují statečně a doslova drží a táhnou celou statistiku. Výsledných 330 milionů by dokonce bylo ještě o 30 milionů vyšší, nebýt ČSOB Bytových družstev.
Lídrem squadrony se již asi napevno stal ISČS Vyvážený mix FF (profil, názory), který opět „vybojoval“ přes 100 milionů korun – na přepážkách ČS je zřejmě tou pravou nabídkou zlaté střední cesty, i když možná častěji jen nejsnazší nabídkou řešení nerozhodných klientů. Ale proč ne, mnohdy jde o získání prvních zkušeností nezkušených.

Na záda mu ovšem s 90 miliony dýchá ISČS Konzervativní mix FF (profil, názory), což také o lecčems svědčí – nerozhodnému klientovi obvykle kouká z očí i obava, tak je lépe ho uklidnit. Ovšem i tento konzervativní fond má ztrátu nejen na roce, ale dokonce i na tříletém horizontu. Tuší klient, že leze do stohu nepříliš perspektivních dluhopisů?

Zajištěná inventura

Nejen v zajištěných fondech šokovala uplynulý týden ČSOB – jakoby v zahraničních fondech probíhala nějaká inventura, protože celkových 30 milionů korun zkrátka nelze brát vážně. Z toho zajištěných bylo prý jen 21 milionů – to je u lídra trhu více než zvláštní. Na cílové pásce byl tak první díky 82 milionům korun opět ČS-ESPA zajištěný 32.
Po týdnu pauzy se objevil znovu i Ametyst 2 s 80 miliony korun, ale jde asi o omyl, protože od 12. listopadu se již prodává nový Ametyst 3. Ten se chytil zeleného vábení, když investuje do alternativních energií. Jistě i zde lze najít zajímavá odvětví (biomasa, fotovoltaika), ale mnohé zelenáčské názory jsou více než diskutabilní: například biopaliva jsou přímo ekonomický zločin v USA, natož v Evropě.
Zajištěné fondy tak k týdenní statistice přidaly jen necelých 200 milionů korun a jistě se tímto silně podprůměrným výsledkem na tak nízkém celkovém přílivu podepsaly.

Rudý akciový týden

Kupodivu ani hrůzný vývoj neodradil odvážlivce, takže do akciových fondů přišlo 55 milionů korun. Zejména díky ISČS Sporotrend (profil, názory), který přes pětiprocentní týdenní ztrátu sám uvítal 36 milionů korun. Podporu našel i u ČPI Ropného a energetického průmyslu (profil, názory, koupit), který přidal 18 milionů korun.
Zlověstné červánky vypluly hned v pondělí s vycházejícím sluncem – i asijské trhy vstoupily do nového týdne poklesem navazujícím na předchozí ztráty. Evropa se do červeně nořila jen postupně – ale nakonec to byla rudá sprcha. Praha zaznamenala tři tituly se skoro pětiprocentními pády: začala Erste, přidaly se Orco i ECM, a krvavá lázeň pokračovala přes Ameriku: Nasdaqu již do jeho říjnového maxima chybělo 10 %, S&P téměř a Dow Jones jakbysmet. A Praze taky.
V úterý se na západoevropské trhy opět přivalilo kamení z banky Northern Rock a jejího dalšího pádu o 37 %. Praha až odpoledne hledala dno pondělních propadlíků, k nimž se přidala čtyřprocentním pádem i KB.
Americké trhy opět neukázaly směr, naopak se objevují názory, že ceny domů v USA pravděpodobně klesnou ještě mnohem hlouběji, odpisy špatných úvěrů se navýší a některé hypoteční pojišťovny a jejich garanti budou nuceni shánět kapitál k holému přežití. Kromě toho počet vydaných stavebních povolení v USA klesl o dalších 6,6 % na více než 14leté dno. Navíc FED snížil odhad růstu americké ekonomiky na 1,8 % až 2,5 % pro příští rok.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.

Od kolapsu jen kousek

Asijské trhy zaznamenaly tvrdý dopad a index Hang Seng klesl o 4,15 %, Wall Street před Dnem díkůvzdání dále odepisovala, a poslední hodina obchodování trhy zase vrhla do propasti. Pokračoval i evropský propad a v rudé Praze opět krváceli nejvíce developeři, ECM klesl až o 12 % a prorazil tak upisovací hodnotu z IPO. Kolaps realitních titulů působí, že mnohými bankami slibovaný nemovitostní zázrak v podobě výrazného potenciálu těchto akcií proměňuje spíš v černou noční můru.
Rudá záře zalila celou Evropu a trhy navýšily své ztráty na nejnižší úrovně v tomto roce. Až ve čtvrtek při sváteční absenci amerických trhů se situace začala mírně zklidňovat a investoři se probírali z šoku. Takže teprve v pátek trhy přerušily nejhorší týdenní propad za poslední tři měsíce a vrátily se na úterní úroveň. Také zkrácené obchodování v Americe otočilo palec vzhůru (utrácení v obchodech tam prý zdolalo další rekord).
Praha a její PX (profil, názory) sice za týden ubral dalších skoro 1,5 %, ale proti děsivé středě snížil ztrátu od svých maxim před měsícem z téměř 11 % k 9 % a od začátku roku si spravil výnos na 11,3 % a 12měsíční na 14,4 %.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Nervózní očekávání nadílky

19. 11. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Nervózní očekávání nadílky

Přestože do fondů přišla jen třetina miliardy, dosáhly nákupy smíšených, akciových a zajištěných více než dvojnásobné výše 700 milionů korun. Přes 350 milionů totiž opět uprchlo z peněžního... celý článek

Fondy: Další dějství akciového dramatu

12. 11. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Další dějství akciového dramatu

Prohloubení nejistoty na trzích se tentokrát projevilo v jasném vítězství smíšených fondů, které z celkových 600 milionů získaly plných 60 procen. Zajištěné fondy se musely spokojit... celý článek

Fondy: Zajištěné zvyšují náskok

5. 11. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Zajištěné zvyšují náskok

Do celkové miliardy korun uplynulý týden scházel jen kousek, ovšem z třičtvrtě miliardy zajištěných fondů má opět téměř polovinu na kontě speciál pro privat banking ČSOB.

Fondy: Podzimní nálada

29. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Podzimní nálada

Bilance týdne napočítala jen 440 milionů korun, přestože zajištěné fondy uvítaly 350 milionů a smíšené fondy dalších 300 milionů korun.

Fondy: Další signály nejistot

22. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Další signály nejistot

Týden se 650 miliony korun by nebyl špatný, ačkoli 440 milionů z toho si připsaly zajištěné fondy i díky speciálu privátního bankovnictví ČSOB. Ale týden skončil velmi pesimisticky,... celý článek

Partners Financial Services