VGP: Poněkud drahé akcie pro přátele a známé

Jan Pekař | rubrika: Akcie | 26. 11. 2007
VGP: Poněkud drahé akcie pro přátele a známé
Na začátku prosince se začne obchodovat s akciemi belgické developerské společnosti VGP. Bude to však malá emise, která přichází v době, která firmám podnikajícím v nemovitostech příliš nepřeje.

Na pražskou burzu míří developerská společnost VGP. Obchodovat se s jejími akciemi začne 6. prosince. O den dříve skončí oficiálně jejich úpis. Emise je to zvláštní. Skoro 80 procent akcií si už rozebrali přátelé a známí stávajících akcionářů. Podle některých analýz je cena za akcie přemrštěná. VGP chce po drobných investorech za jednu akcii 15,25 eur  (407,30 Kč). Institucionálním investorům bude účtovat 16,75 eur (447,40 Kč). Navíc firma přichází s emisí v době, kdy ceny akcií nemovitostních firem padá.

Developerská společnost VGP je druhým projektem mladého podnikatele Jan Van Geeta v České republice. Tím prvním byla výroba dětských plenek, kterou u nás pomáhal zakládat a rozvíjet jako manažer společnosti Ontex. S touto branží se rozloučil v roce 1999, avšak tou dobou už Ontex realizoval několik poloprůmyslových staveb, které firma následně pronajala třetím osobám.

„Ještě když jsme dělali plenky, vznikla potřeba stavět vlastní nové budovy, tak jsem s tím vlastně začal,“ popsal svůj developerský start J.Van Geet při oficiální prezentaci primární emise akcií VGT na pražské burze. Prezentaci pořádala společnost Patria Finance, která je manažerem emise.

V roce 2002 Geet uzavřel smlouvu s majitelem Ontexu Bartem van Malderenem o výstavbě několika poloprůmyslových objektů v České republice. Jde o stavby vhodné pro skladování a logistické činnosti i pro provozování lehké průmyslové výroby. Stavby se dají snadno adaptovat pro potřeby různých nájemců. Některé jsou stavěny na míru jednotlivým zájemcům, ale i tak jejich dispozici lze v případě potřeby změnit. Třetím společníkem tohoto nového podniku se stal projektant Jan Procházka.

Pro každý projekt vytvořili samostatnou společnost nazvanou VGP s dodatkem jména projektu. V únoru letošního roku tyto společnosti sjednotili do holdingu VGP NV, který nyní na pražské burze nabízí akcie novým investorům.

Kdo je a jak si stojí společnost VGP

Ke 30. červnu letošního roku vlastnil holding VGP NV investiční majetek v hodnotě 139,5 milionu eur (3,73 mld. Kč), to je více než osmnáctinásobek stavu z roku 2004. Ve výstavbě byly objekty za dalších 11,11 milionu eur. Všechny dokončené budovy jsou ze sta procent pronajaty. Čisté příjmy z pronájmů v polovině letošního roku činily 2,43 milionu eur. Letošní výnosy z nájmu by měly dosáhnout 5,1 milionu eur. To by bylo dvakrát více než loni. VGP se tak zařadila mezi tři největší developerské firmy v České republice.
Rozvoj developerské činnosti je financován částečně z půjčky od akcionářů a částečně bankovním úvěrem. Celková aktiva firmy v polovině tohoto roku dosahovala 167,5 milionu eur, devětkrát více než v roce 2004 a téměř o 53 % více než na konci loňského roku. Čistý zisk společnosti se v polovině tohoto roku přiblížil 20 milionům eur, tj. trojnásobku v meziročním srovnání.
Společnost hodlá expandovat do Pobaltí, středoevropských zemí a Německa. „Zatím se nechystáme do Polska, to je velmi komplikovaný trh, kde je teď velká konkurence,“ říká jeden ze zakladatelů společnosti Jan van Geet.

Nová emise akcií má firmě přinést zhruba 50 milionů eur, tedy téměř 1,4 miliardy korun. Dalších 15 procent je rezervováno pro nadúpis, takže celková hodnota emise může dosáhnout 57,5 milionu eur. Peníze získané prodejem akcií společnost použije jednak na koupi dalších strategicky položených pozemků v ČR, jednak na stavbu objektů.

Celá emise se ale na trh nedostane. Část jí už upsali příbuzní, přátelé a známí stávajících majitelů. Tento podíl může dosáhnout maximálně 41,5 milionu eur a část z něj, v hodnotě 15 milionů eur, nesmí akcionáři v příštích dvanácti  měsících prodat.   „Zájem o emisi byl v Belgii tak velký, že jsme se rozhodli k tomuto kroku,“ zdůvodnil Jan van Geet. „Komise pro cenné papíry to povolila.“ Tito noví akcionáři se nepodílejí na řízení firmy a nemají k dispozici ani žádné neveřejné informace, ujistil Tomáš Klápště, ředitel Patria Finance. Úpis končí 5. prosince, bude-li však emise upsána dříve, lze tuto fázi ukončit už 28. listopadu.

Velkým otazníkem nad úspěchem této primární emise je ovšem nynější situace na kapitálových trzích. Akcie firem spojených s nemovitostmi vytrvale klesají. Společnost Orco ztratila třetinu své ceny, podobně i akcionáři rakouského Immoeastu přišli zatím o 45 % svých investic. Akcie realitních firem a developerů se tak nyní obchodují hluboko pod hodnotou jejich čistých aktiv.

Společnost Atlantik FT soudí, že cena upisovaných akcií 15,25, resp. 16,75 eur, je příliš vysoká. Když tento emisní kurz porovnala s čistými aktivy společnosti, došla k ceně mezi 9,3, resp. 9,8 eura na akcii. „Pokud bychom však z čistých aktiv vyloučili majetek vlastněný třetími subjekty a vzali v úvahu rovněž diskont zhruba 10 až 15 procent, který bývá při úpisu obvyklý, nabídková cena by měla být až o 40 procent nižší,“ soudí analytik Patrick Vyroubal.

Ačkoliv je možné, že pro malé investory bude emise příliš drahá a pro velké vzhledem ke skromnému rozsahu málo zajímavá, nakonec se nejspíš prodá díky účasti zmíněných přátel, známých a dalších spřízněných osob. Zda však akcie VGP výrazně obohatí český kapitálový trh, příliš jisté není.

Nakupovali jste někdy akcie při primární emisi?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dravé východoasijské trhy mají svá rizika

21. 11. 2007 | Petr Čermák

Dravé východoasijské trhy mají svá rizika

V Česku přibývá možností investování do asijských akcií. Jedná se o rizikovější investice s minimální doporučenou dobou investování na pět až sedm let. Odměnou mohou být vysoké zisky. celý článek

Akcie: Německo padá už tři týdny v řadě

20. 11. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Německo padá už tři týdny v řadě

Pražská burza byla nadále pod tlakem. Index PX oslabil o více jak 2 procenta a zavíral na 1 793,8 bodech. Celkově se jednalo o třetí týdenní pokles v řadě.

Nenápadný nástup „nakousnutého jablka“

16. 11. 2007 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Nenápadný nástup „nakousnutého jablka“

Pro většinu lidí to byli kdysi jen fajnšmekři a ti, co do nich investovali, spíše blázni. Řeč je o „applemanech“. O lidech, kteří využívali počítače od Applu a o lidech, kteří před... celý článek

Sedm rad, jak investovat do akcií

9. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Sedm rad, jak investovat do akcií

Řídit se při investování do akcií tradičními pravidly a poučkami se nemusí vždy vyplatit, upozorňuje analytická a investiční společnost Morningstar. Nesledujících sedm rad vás může... celý článek

Investice ve jménu boha

1. 11. 2007 | Jan Stuchlík

Investice ve jménu boha

Ve Spojených státech se začínají rozmáhat podílové fondy, které si vybírají akcie do portfolia podle náboženských pravidel. Zapovězeny jsou třeba akcie firem vyrábějících alkohol, pornografii,... celý článek

Partners Financial Services