Turecká výzva milovníkům rizika

Turecká výzva milovníkům rizika
Turecko může být atraktivní pro řadu drobných investorů, kteří mají rádi riziko odměněné vysokým výnosem. V Česku ovšem zatím nabízejí přímý přístup na istanbulskou burzu jen dvě společnosti.

Chvíli padá, chvíli raketově roste. Tak se dá stručně popsat vývoj na turecké istanbulské burze. Pro drobného investora, kterého Turecko láká, ale nesnaží se vydělat bezprostředně na těchto výkyvech, z toho plyne jedno ponaučení: je lepší si prudkých změn nevšímat. 

Zatímco v půlce března tohoto roku se index istanbulské burzy ISE National 100, z něhož čtyřicet procent tovří banky, pohyboval na hodnotě o něco málo přes 91 bodů, v půlce července to bylo 107 bodů (to je téměř 18 procentní zhodnocení), o měsíc později nastal propad na 94 bodů (zhruba 13 procent propad). Poté se indexu začalo opět dařit a vyšplhal se v říjnu na 109 bodů, aby se vrátil na dnešní hodnotu 96,5 bodů. Nicméně za poslední rok vzrostl zhruba o 65 procent. Větších výnosů dosáhly pouze indexy v Číně a Peru.

"Trh vykazuje velké výkyvy," potvrzuje Karel Potměšil, analytik společnosti Cyrrus. Zhruba 72 procent akcií drží zahraniční investoři. "Jelikož je trh vnímán jako rozvojový, tak zde bezpečnostní a politická situace hraje významnou roli," myslí si Potměšil. Investoři prudce reagují na zprávy z Turecka a protože je na tomto trhu spousta horkého spekulativního kapitálu, hýbou odchody a příchody velkých investorů i kurzy akcií. Na takový trh doporučují experti vstupovat na dobu minimálně jednoho roku, ale i déle. Pak se dá na investici slušně vydělat.

Poslední rok tureckého indexu ISE National 100
Zdroj: www.marketwatch.com
Počátek slibného ekonomického vývoje nastal v roce 2001 po těžké finanční krizi. Bezprostředně po ní v zemí řádila inflace skoro 30 procent a úrokové sazby byly 44 procent. Po krachu asi dvaceti bank, pomoci Mezinárodního měnového fondu a nástupu stabilní vlády strany AKP, která se zavázala k fiskální disciplíně, se situace postupně stabilizovala. Země se stala atraktivní pro investory i zahraniční kapitál. Průměrně roste turecké HDP asi čtyřikrát rychleji než v eurozóně.

Existují tři možnosti, jak se dostat k tureckým akciím. Buď přímou cestou koupit akcie přes zprostředkovatele na istanbulské burze, nebo je možnost koupit si akcie tureckých podniků, které se obchodují na burzách v Německu či v Anglii. Třetí možnost jsou investiční akcie.

Nákup na evropských trzích lze uskutečnit takřka přes všechny brokerské společnosti. Obchoduje se v euru. "Taková cesta snižuje transakční náklady a je vhodná pro nižší objemy nákupu," míní Jan Korb z BrokerJetu České spořitelny. Akcie na těchto burzách mají stejnou hodnotu jako ty v Turecku, problém je, že zde není tak likvidní trh. Akcie se zde obchodují daleko méně, sehnat nebo prodat větší množství by proto mohl být problém.

Pokud by investor chtěl přístup na likvidnější trh, může zkusit přímý tureckou burzu. To mu mohou v Česku zařídit společnosti Cyrrus (profil, názory) a Atlantik (profil, názory). "Nabízíme pět tureckých akcií," říká Karel Potměšil z Cyrrusu. "Atlantik přes své partnery dává klientům možnost investice do dvaceti tureckých akcií," říká Pavel Sudek. Obě společnosti vybírají tituly podle velikosti firmy a toho, jak moc se s akciemi obchoduje. Mezi turecké firmy, jejichž akcie lze koupit, patří například banky Akbank a Garanti Bank, ocelářská firma Ereglidemir, petrochemický Tupras Petrol či Turkcell zabývající se telekomunikacemi.  Nákupuje se v korunách. Měnové riziko spojené s pohybem kurzu turecké liry nese tedy investor.

Přímé zahraniční investice v Turecku
2002 2003 2004* 2005* 2006*
622 745 1 291 8 546 17 446
* Předběžná data
Zdroj: Central Bank of the Republic of Turkey
Třetí možnost je užití tzv. indexových akcií. Tento finanční instrument umožňuje svým způsobem nákup všech podniků, které jsou v daném akciovém indexu zastoupeny. V případě Turecka se jedná o ISE National 100. Investor má tedy možnost zhodnocovat částku mírou růstu istanbulského akciového trhu. Starostí investora se tedy stává dobrý odhad. "Díky tomu, že indexové akcie přesně kopírují již existující a veřejně dostupné indexy, odpadá riziko netransparentnosti a nepředvídatelnosti," tvrdí skupina Patria Direct, která umí takovou operaci zařídit.

Ač je turecký trh značně volatilní, nikdo z oslovených odborníků nepředpokládá vykolejení turecké ekonomiky. Makroekonomické ukazatele jsou příznivé. V poslední dekádě také dochází k rozvoji v chudé střední Anatolii, který tak částečně vyrovnává ekonomický nesoulad mezi městy a vesnicemi.

Premiér Erdogan také několikrát vyjádřil podporu přijímaní evropského práva do tureckého právního řádu. A to ať už se Turecko stane členem Evropské unie, nebo ne. Z dlouhodobého hlediska by to mělo mít pozitivní vliv na tureckou ekonomiku. "Novým jevem je postupné sbližování se sousedními muslimskými zeměmi Blízkého východu. Známky oživení jeví také vztahy s dosavadním regionální rivalem Ruskem," píše se v zprávě o Turecku na portálu BusinessInfo.

I přesto ovšem bude ještě nějakou dobu trvat, než se drobní investoři dočkají klidnějšího investičního prostředí.

Uvažovali byste o investici na rozvíjejících se trzích, např. v Turecku?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 11. 2007 14:52, Merhaba Tesekür Ederim

Fond na akcie Turecka
http://fonds .onvista.de/snapshot. html?ID_INSTRUMENT=12 254976
DWS TUERKEI
ISIN: LU0209404259

+72
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Americký černý týden

27. 11. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Americký černý týden

Pražská burza se v tomto týdnu podívala na nejnižší úrovně za poslední tři měsíce. Index PX po více jak dvouprocentním poklesu z minulého týdne oslabil o dalších téměř 1,5 procenta. celý článek

VGP: Poněkud drahé akcie pro přátele a známé

26. 11. 2007 | Jan Pekař

VGP: Poněkud drahé akcie pro přátele a známé

Na začátku prosince se začne obchodovat s akciemi belgické developerské společnosti VGP. Bude to však malá emise, která přichází v době, která firmám podnikajícím v nemovitostech příliš... celý článek

Superlevné indexové fondy v ČR chybí

22. 11. 2007 | Roman Stuchlík | 2 komentáře

Superlevné indexové fondy v ČR chybí

Základem investičního úspěchu je nízká nákladovost investičních produktů, tvrdí zastánci indexových fondů. V ČR zatím levných „indexovek“ na výběr moc není. Situaci zachraňuje jen KBC. celý článek

Dravé východoasijské trhy mají svá rizika

21. 11. 2007 | Petr Čermák

Dravé východoasijské trhy mají svá rizika

V Česku přibývá možností investování do asijských akcií. Jedná se o rizikovější investice s minimální doporučenou dobou investování na pět až sedm let. Odměnou mohou být vysoké zisky. celý článek

Proč je slabý dolar čím dál slabší

14. 11. 2007 | Petr Čermák | 1 komentář

Proč je slabý dolar čím dál slabší

Dolar už pár měsíců padá vůči euru volným pádem. Proti americké měně působí úroky, inflace, dozvuky hypoteční krize či slabší ekonomický růst. Nečeká se však, že by nyní silné euro... celý článek

Partners Financial Services