Fondy: Nejslabší letošní týden

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 3. 12. 2007
Fondy: Nejslabší letošní týden
Už dlouho si fondy za týden nepřipsaly pouze necelých 140 milionů korun. Příčinou je nejen pokračující odliv z peněžního trhu a dluhopisových fondů, ale i nepříliš úspěšné ostatní kategorie, přestože do smíšených a zajištěných fondů sice přišla téměř půlmiliarda korun.

Vánoce již zřejmě začínají v peněženkách pěkně řádit a bezmála 200 milionů, které odtekly z fondů peněžního trhu, tomu jasně nasvědčuje. Kolem 30 milionů sice přibylo u ČSOB, ale to je zřejmě jen parkoviště pro část ze 120 milionů prchajících z obou tamních zajištěných Asijského růstu. Jinak stále pokračuje odlivová vlna z IKS peněžního trhu PLUS (profil, názory), který opustilo dalších přes 160 milionů korun.
Dluhopisové fondy dále ztrácejí přitažlivost i kondici, když postrádají dalších 140 milionů korun a znovu i dalších několik desetin procenta na výkonnosti. Oba české největší fondy, ISČS Sporobond (profil, názory) a IKS Dluhopisový (profil, názory) již na roce ztrácejí procento a Pioneer obligační (profil, názory, koupit) dokonce dvě.

Mixy a zajištěné drží

Smíšené fondy opět brání celý fondbyznys více než čtvrtmiliardou, přestože si volno vzaly tentokrát v KB její Fénixy. Zato se 190 miliony zabodovaly čerstvé posily speciálních fondů ISČS Privátní portfolio 25, 50 nebo 75. Tyto fondy se prodávají výhradně v distribuční síti Erste Private Banking v komplexním servisu pro náročné klienty České spořitelny.
Se stejnými 190 miliony skončily týden zajištěné fondy, ale i zde najdeme některé výjimečné okolnosti. Kromě již zmíněného odlivu v ČSOB z těch zaměřených na Asii jde i o to, že ve statistice stále chybí Ametyst 3. Takže situaci zachraňuje necelých 60 milionů ČS-ESPA Zajištěného 32 a hlavně zbytek spřežení KBC-ČSOB tažený 75 miliony Horizon ČSOB Short Term Global Growth 1.

Akciové zero

Ne, není to japonská stíhačka, ani Pearl Harbour není v ohrožení – to jen obliba akciových fondů klesla na nulu. Tedy v součtu, přestože ne každý dopadl do červených čísel. Například ISČS Sporotrend (profil, názory) se stále drží nad vodou, i když příliv 12 milionů připomíná spíš záchranný kruh. To přes 70 milionů trojice ČP Investu je jiná káva, když téměř polovinu získal ČPI Energetického a ropného průmyslu (profil, názory, koupit). Ostatní fondy však své podílníky neudržely.
Týden na akciových trzích se opět houpal od zdi ke zdi a začalo to hned v pondělí: Asie radostně poskočila po úspěchu amerického utrácení, nálada v Evropě však chladla jako počasí a americký nerozhodný začátek obchodování dále zamrazil – takže třeba Praha z původních 1,5 % padla až pod hladinu a zachránila nakonec jen nepatrný zisk (ovšem jako jedna z mála v Evropě). A zlé tušení bylo namístě: Amerika zase padla jak podťatá a sestřeluje indexy o 2 %. Padla již tedy do 10% jámy od svých letošních „tučných dní“.
Náznaky dalších odpisů v souvislosti s investováním do hypoték srazilo celý finanční sektor (-1,59 %) a akcie Citigroup padly o 6 %, oslabily tak na nejnižší hodnotu za posledních pět let.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.

Vypadli již všichni kostlivci?

V úterý tato největší americká banka dostala od Abú Zabí infúzi za 7,5 miliardy dolarů (šejkové koupí další skoro 6% podíl) a začalo se spekuloval, že hypoteční kostlivci již mají „odpracováno“. Ve středu tak konečně (přestože den nevypadal nijak převratně) býci přece jen opět ovládli parket a Evropa vylétla o 2,5 %. Praha opět nestihla, navíc ji při zemi držel ČEZ o více než 2 % nižší. A večer konečně do arény vyrazili i odpočatí býci američtí. Investoři i správci portfolií bouchli do stolu o 2,5 %.
Asijské indexy korigovaly ztráty posledních dnů o zhruba 2,5 %, ale Evropa nenasedla na rally trendu a jen bázlivě se ploužila v hrůze před americkými červenými futures. Očekávalo se totiž, že Wall Street zřejmě ubere část předchozích tučných zisků, ale ta se sice pohoupala jak na vlnkách až nakonec uzavřela mírně nad nulou.
Pozitivní sentiment na globálních trzích vydržel a ze spekulace, že očekávané prosincové snížení amerických úrokových sazeb sníží rizikovou averzi investorů na globálních trzích, by nejvíce mohly těžit „emerging“ trhy jako například Rusko.
Americké trhy skončily tam, kde již byly 7. listopadu, kdy oslavily výročí jisté revoluce exemplárním propadem. Pražský trh a jeho index PX (profil, názory) byl ovšem na své současné úrovni pod 1800 body již začátkem dubna.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: investoři viděli rudě

26. 11. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: investoři viděli rudě

Další a ještě prudší korekce zamávala sentimentem trhů, což se jistě podepsalo i na přílivu peněz do podílových fondů. Týdení výsledek nepatrně přes čtvrt miliardy korun je letos druhý... celý článek

Fondy: Nervózní očekávání nadílky

19. 11. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Nervózní očekávání nadílky

Přestože do fondů přišla jen třetina miliardy, dosáhly nákupy smíšených, akciových a zajištěných více než dvojnásobné výše 700 milionů korun. Přes 350 milionů totiž opět uprchlo z peněžního... celý článek

Fondy: Další dějství akciového dramatu

12. 11. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Další dějství akciového dramatu

Prohloubení nejistoty na trzích se tentokrát projevilo v jasném vítězství smíšených fondů, které z celkových 600 milionů získaly plných 60 procen. Zajištěné fondy se musely spokojit... celý článek

Fondy: Zajištěné zvyšují náskok

5. 11. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Zajištěné zvyšují náskok

Do celkové miliardy korun uplynulý týden scházel jen kousek, ovšem z třičtvrtě miliardy zajištěných fondů má opět téměř polovinu na kontě speciál pro privat banking ČSOB.

Fondy: Podzimní nálada

29. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Podzimní nálada

Bilance týdne napočítala jen 440 milionů korun, přestože zajištěné fondy uvítaly 350 milionů a smíšené fondy dalších 300 milionů korun.

Partners Financial Services