Očima expertů: Jak nejlíp investovat milion?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 29. 8. 2014 | 5 komentářů
Akcie, nemovitost, zlato nebo snad luxusní fáro? Přečtěte si, jak by milion korun investovali Aleš Michl, Tomáš Čupr, Vladimír Bezděk, Lukáš Kovanda, Martin Kasa a další osobnosti ze světa peněz a podnikání.
Očima expertů: Jak nejlíp investovat milion?

V našich pravidelných srovnávačkách spořicích účtů a termínovaných vkladů vám radíme, kdo nabízí nejlepší úroky na trhu pro vklady sto tisíc a milion korun. Ukládat ale volné peníze na spořáky nebo termíňáky nedává v době nízkých úrokových sazeb moc smysl. V dalším pokračování ankety Očima expertů jsme se proto rozhodli oslovit lidi z investičních a penzijních společností, ekonomy, finanční analytiky, ale také úspěšné podnikatele a investory, aby vám poradili, kam investovat peníze, rozumějte rozumné peníze, konkrétně jak dnes nejlíp naložit s milionem korun. Samozřejmě, že jsme nechtěli slyšet jen známá doporučení typu, záleží na tom, jak velké riziko je člověk ochotný podstoupit, jaký investiční horizont si představuje a jak moc chce mít své peníze po ruce pro případ potřeby… Zajímalo nás především to, jak by s milionem, který by teď (legálně) přistál na jejich bankovním kontu, naložili oni sami… Věří, že se na akciových trzích stále dají najít opravdová terna? Koupili by si za milion garsonku, případně splatili hypotéku? Nebo se podle nich snad víc vyplatí investovat do zlatých cihliček nebo diamantů?

Tomáš Čupr

podnikatel, zakladatel portálů Slevomat.cz a DámeJídlo.cz

Tomáš Čupr
+114
+
-

Investoval bych ho do vlastního podnikání, případně začal podnikat. Na trhu je stále spousta (legálních) příležitostí jak z milionu udělat deset. A z deseti sto…

Vladimír Bezděk

generální ředitel Penzijní společnosti České pojišťovny, prezident Asociace penzijních společností ČR

Vladimír Bezděk
-262
+
-

Pro konkrétní doporučení potřebuji znát vztah investora k riziku a jeho požadavky na likviditu investice. Investování není pouze o výnosu, ale i o riziku a likviditě a teprve odpovídající mix těchto tří prvků dává pro daného investora správnou investici. Já osobně bych milion korun využil na financování rekonstrukce domu, kterou právě realizuji, a tudíž bych čerpal o milion nižší hypotéku.

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
+96
+
-

Stále preferuji americké technologické akcie. I s vědomím jejich velkého růstu. Domnívám se, že růstový příběh bude pokračovat, a kdo předčasně likvidoval pozice, udělal chybu. Ve svém portfoliu mám převážně Apple a Yahoo. Apple je skvělá, velmi výkonná firma, která začíná obměňovat svoji produktovou řadu a fundamentálně se jedná o férově ohodnocenou firmu. Velkou výhodou je zpětný odkup prováděný managementem. Na kratší dobu můžou být velmi zajímavé akcie Yahoo!, zejména kvůli velkému podílu v čínské Alibabě, která se chystá k primárnímu úpisu s následným zářijovým uvedením na burzu. Bude-li Alibaba trhem oceněna na zhruba 170 miliard dolarů (a může to být i víc, za předpokladu, že větší korekce nedorazí právě nyní), bude oceněn podíl Alibaby ve vlastnictví Yahoo! (v přepočtu na jednu akcii Yahoo!) na částku kolem 38 dolarů. Což je současná hodnota celého Yahoo!, a to firma vlastní ještě významný podíl v Japan Yahoo!, nehledě na cash a vlastní byznys. Spekulativně, kvůli ukrajinskému pnutí, lze při větších poklesech kupovat například Yandex, při uklidnění zase prodávat.

Aleš Michl

ekonom, analytik Raiffeisenbank a poradce ministra financí

Aleš Michl
-22
+
-

Strašně málo věcí je teď ve slevě – a já mám slevy tak rád. Takže bych to řekl asi takhle: Dluhopisy už růst moc nemůžou, akcie ano. Nic víc, nic míň. 

Jaroslav Brychta

šéf analytického týmu X-Trade Brokers

Jaroslav Brychta
+177
+
-

Žádná obecná rada neexistuje. Záleží, kdo ten milion vlastní, mladý člověk na začátku produktivního věku s nízkou averzí k riziku, nebo starší člověk před důchodem, kterému nejde o výnos, ale o zachování kupní síly? Pokud mám mluvit za sebe, byl bych extrémně opatrný, protože finanční trhy jsou pro dlouhodobé investice dnes hodně nebezpečné a děsivé místo. Ceny jsou extrémně vysoko a výnosy extrémně nízko. Máte tak šanci vydělat jen pár procent ročně, přičemž čelíte riziku poměrně vysoké jednorázové ztráty, pokud se něco pokazí. To dělá rázem i z prachsprosté hotovosti docela atraktivní aktivum. Nulový výnos hotovosti je totiž kompenzován její bezrizikovostí, což se dnes o státních dluhopisech říci rozhodně nedá. Asi bych tak koupil nějaké drahé kovy (pro jistotu), akcie firem, které se mi líbí a jsou levné (aktuálně třeba těžaři uhlí v USA) a zbytek nechal v hotovosti, kterou bych držel tak dlouho, dokud by na trhy nepřišla další výrazná (minimálně dvacetiprocentní) korekce.

Martin Kasa

podnikatel a investor, zakladatel e-shopu Kasa.cz a portálu Pilulka.cz

Martin Kasa
+22
+
-

Milion korun bych vložil do vlastního podnikání. Pokud bych nebyl podnikatel, kde si věřím na výrazně vyšší zhodnocení, tak bych využil finančních produktů nabízených ať už bankami, nebo investičními společnostmi. Milion není suma vhodná pro nějaké sofistikovanější investice, ale spíš k udržování její hodnoty proti inflaci.

Richard Siuda

ředitel prodeje Conseq

Richard Siuda
-13
+
-

Na to neexistuje jednoznačná odpověď. Potenciál výnosu vždy souvisí s investičním horizontem a ochotou podstupovat riziko, tedy kolísání hodnoty investice. Na krátké období a s nízkým rizikem lze dnes dosahovat jen minimálních výnosů. Pokud máte delší investiční horizont a nevadí vám, že hodnota investice bude kolísat, potom máte řadu možností, u kterých vám ale opět nikdo neřekne, která bude tam nejlepší. Někdo bude tvrdit, že zlato, jiný diamanty, další umělecká díla, starožitnosti nebo historické automobily. My sázíme na „zisky z podnikání“, tedy na investice do akcií.

Martin Mašát

portfoliomanažer Partners investiční společnosti

Martin Mašát
-29
+
-

Nejdřív bych poděkoval nejmenované sázkové firmě, že mě tuto sumu nechala vyhrát. Pak bych zaplatil daně. No, a protože jsem vyhádal „refix“ hypotéky kousek pod tři procenta na pět let (ve skutečnosti platím po daňových odpočtech kolem dvou procent) a na splácení mi má pravidelná hotovost s rezervou stačí, tak bych minimálně na pět let uložil peníze do diverzifikovaného akciového indexu. Očekávané výnosy by měly být (a historicky byly) někde nad šest až sedm procent, takže bych měl na konci být i něco v plusu. Zhruba mi to vychází na pět procent každý rok! Jo a asi bych za drobek jel taky někam do tepla.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Roklen24.cz

Lukáš Kovanda
+55
+
-

Anketa

Co myslíte? Kdo by s milionem naložil nejlíp?

Dvě mé známé, studentky kolem 25 let, zrovna před pár dny získaly slušné prostředky od jistého investora pro rozvoj jedné své aplikace. Dva miliony korun. Přitom ani jedna z nich za sebou v branži nic moc nemá. Uznávám, že obě holčiny jsou bystré a ta aplikace je důvtipná a má jistou šanci stát se hitem, přesto ale je zarážející, s jakou lehkostí momentálně peníze létají vzduchem v segmentu IT start-upů. A nejen v Česku. Celosvětově. Navzdory tomu, že IT segment už vyčerpal – alespoň v USA – svůj zásadní přínos k růstu ekonomické produktivity, a to někdy kolem roku 2004 (viz data). Tím vším chci říci to, že segment IT start-upů je bublina. A tahle bublina se zatím stále horkými penězi přifukuje – a ještě nějaký ten pátek bude, euforie zatím rozhodně neutuchá. Kdo má tedy pevnější nervy, málokde nyní rychle a významně zhodnotí milionovou sumu jako právě v roli „angel investora“. Jen musí dobře vyčíhnout dobu, kdy už si ďábelsky mazaně řekne, že té „andělskosti“ bylo dost a bublající segment opustí. A výnos investuje třeba do umění. Klidně i českého. Tam se výnos eventuálně dostaví sice za delší dobu, ale zato to nebudou takové nervy. Návod, na které umělce sázet, je třeba zde. Kdo tyhle investice shledává příliš „exotickými“, nechť vloží svůj milion zčásti do černozemě v Polabí, zčásti do zlata, zčásti do kvalitního prohloubení vzdělání svého nebo svých dětí a zčásti na obyčejný spořicí účet. Akciím bych momentálně nevěřil. Jejich ceny jsou – podobně jako IT segment – nafouklé, a to zásahy centrálních bank a evidentně neudržitelně.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 7. 2016 8:45, Milan

Já jsem koupil před 20 lety činž dům po rekonstrukci 8 bytů za 1,2 mil. Dnešní cena 20 mil.
Tak jsem bez práce vydělal ročně cca. 1 mil.
Investovat, ale sledovat politickou situaci v Č.R.
Hlavně používat zdravý selský rozum.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 8. 2014 10:40, Zdenek

Rovněž, ale z odlišného důvodu. Jediný zohledňuje věk. Mladí většinou začínají z nuly, střední věk je nejvíce produktivní a starší začínají mít sklerózu a podobně.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Kam investovat milion

9. 10. 2015 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Kam investovat milion

Jak by dnes s milionem korun naložili ekonom Pavel Kohout, designérka Anna Marešová, ředitel Saxo Bank Pavel Drahotský, motivátor Ivo Toman a další osobnosti ze světa peněz a podnikání? celý článek

Očima expertů: Investiční tipy na rok 2014

3. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Investiční tipy na rok 2014

Americké akcie, zlato, dluhopisy, bitcoiny, nebo snad nemovitostní trh? Oslovili jsme přední české finanční analytiky a ekonomické experty, aby vám poradili, kam v roce 2014 investovat... celý článek

Petr Houdek: Když neumíte hospodařit, je vám výhra v loterii na nic

24. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Petr Houdek: Když neumíte hospodařit, je vám výhra v loterii na nic

Ekonomie už nám vysvětlila, jak bychom se měli v určitých situacích chovat. Behaviorální ekonomie, o které jsme si povídali s Petrem Houdkem, se snaží najít vysvětlení, proč se tak... celý článek

Jak nejlépe investovat? Přečtěte si tipy a triky českých dolarových milionářů

3. 7. 2013 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Jak nejlépe investovat? Přečtěte si tipy a triky českých dolarových milionářů

Jaké investice jsou v současné době nejatraktivnější a kterým se raději obloukem vyhnout? Kde můžeme v příštích letech očekávat nejvyšší zhodnocení? A kde nasávat nejlepší investiční... celý článek

Malé peníze: Ve které loterii nejsnáz vyhrajete jackpot?

11. 4. 2012 | Jan Müller | 19 komentářů

Malé peníze: Ve které loterii nejsnáz vyhrajete jackpot?

Každý týden odpovídá Jan Müller z webu Malé peníze na otázky čtenářů Peníze.cz. Odpověď na tu dnešní nás mohla vést jen dvojím směrem: do hájemství matematiky, nebo ke kartářce. Není... celý článek

Partners Financial Services