Existuje alternativa? Investice do půdy v Česku

Jan Traxler | rubrika: Jak na to | 3. 7. 2014 | 10 komentářů
Poptávka po alternativních investicích sílí. Stále častěji slýchám od klientů otázku: „A co si myslíte o půdě? Cena prý roste, že bych koupil nějaké pole…“ Odpověď už mám zautomatizovanou: „Myšlenka je to pěkná, ale…“
Existuje alternativa? Investice do půdy v Česku

Cena orné půdy ve světě v posledních letech prudce roste. Česká republika není výjimka. Neexistuje tu bohužel žádný cenový index, na který bych mohl odkázat a jehož (rostoucí) graf bychom si mohli ukázat. Hrubý odhad hovoří o růstu deset procent za uplynulý rok.

Přitom je orná půda v Česku ve srovnání s Německem nebo Rakouskem stále silně „podhodnocená“. Nebo je naopak v Německu „nadhodnocená“, záleží na úhlu pohledu. Každopádně tak jak to bylo v případě cen bytů, kanceláří nebo obchodních prostor, dá se očekávat, že taky cena zemědělské půdy v Česku se bude přibližovat evropskému průměru.

Česká orná půda je tedy zajímavá, její cena by mohla v budoucnu růst – jednak tažena směrem k evropskému průměru, jednak tažena globálním trendem. Poptávka po orné půdě jako alternativní investici ve světě silně roste. A je tu ještě jeden důvod pro růst: celková plocha orné půdy se v Česku zmenšuje, ať už kvůli normální zástavbě, tak také kvůli výstavbě solárních polí.

Ovšem předpokládaný růst ceny ještě automaticky neznamená výhodnou investici. Investování do půdy v Česku má bohužel také mnoho stinných stránek.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na Investujeme.cz, Finmagu a Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Větší pole abys pohledal

Zásadní problém je obrovská členitost půdy. Zatímco v Evropě se běžně kupují pole o velikosti sta hektarů a za oceánem je cokoliv pod tisíc hektarů považováno za „drobné hospodářství“, u nás má průměrné pole kolem deseti hektarů a bývá rozděleno mezi třicet vlastníků. V takovém stavu je půda pro velké investory absolutně nezajímavá.

Ne nadarmo se ovšem říká, že každá obtíž je zároveň taky příležitost. Pouhým scelením do větších polí s jedním vlastníkem tržní cena půdy rapidně roste. Není to ale jednoduchý proces. Představuje to měsíce hledání a jednání s vlastníky…, než vám pak jeden nedůvěřivý důchodce s políčkem uprostřed zhatí všechny plány.

Kvalita orné půdy klesá

Na první pohled méně markantní, ale z dlouhodobého pohledu také velmi vážný problém je kvalita půdy. Řada odborníků varuje, že čeští zemědělci půdu nezdravě plundrují a že její kvalita (přirozená úrodnost) klesá, proto se musí nasazovat větší a větší množství hnojiv. Podle Milana Hluchého, šéfa společnosti Biocont Laboratory, se kvalita české půdy ve srovnání s Německem nebo Rakouskem zhoršuje.

Já jsem ekonom a o zemědělství jsem se nikdy moc nezajímal, takže ani netuším, jak se bonita půdy posuzuje. Ale v akademické sféře se o klesající kvalitě české půdy hovoří jako o vážném problému a odborníci varují, že pokud se přístup zemědělců nezlepší, budou za dvacet až třicet let pole zcela neúrodná. Tento faktor asi neovlivní aktuální cenu půdy, ale pokud chcete do půdy investovat dlouhodobě a pronajímat ji, musíte samozřejmě na její úrodnost dbát.

To znamená, že budete muset ohlídat, aby se s rozvahou střídaly pěstované plodiny a v pravidelných intervalech půda dostala odpočinout. Průměrná roční výnosnost půdy pak sice klesá, ale vydrží dlouhodobě. Zatímco mnohá, přetěžovaná pole budou za třicet let ležet ladem zcela vyčerpaná a jejich cena rapidně klesne, cena hospodárně obdělávané půdy dlouhodobě poroste

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí „garantovanou“ investicí? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Bez práce nejsou koláče

Ano, půda může být i v České republice velice zajímavá investice. Ale rozhodně to není pasivní typ investice ve stylu „pošlu někam peníze a budu dostávat úrok“. Nejprve musíte skoupit malá políčka a scelit je. Pak můžete scelené pole prodat se ziskem nebo se o něj můžete dlouhodobě starat.

Čistá rentabilita půdy (výnos z pronájmu) se aktuálně pohybuje kolem jednoho až dvou procent ročně. Pokud se ale chcete k půdě chovat šetrně, budete se muset spokojit ještě s nižším výnosem. Na druhou stranu pak máte vysoké předpoklady pro to, že si vaše půda bude minimálně udržovat svou hodnotu vůči inflaci. Osobně se domnívám, že její cena poroste dokonce rychleji než inflace.

Zemědělská půda tedy skýtá zajímavý výnosový potenciál jak pro krátkodobé spekulanty při scelení menších políček do většího celku, tak i pro dlouhodobé investory při šetrném obhospodařování půdy. V obou případech ale investor musí vynaložit hodně úsilí, než se dočká výnosů. Bez práce nejsou koláče.

Fondy: Bezpracná varianta výhradně pro bohaté

Na růst poptávky po orné půdě jako investici reagují také investiční společnosti. V červnu vznikly v České republice první dva investiční fondy zaměřené na investice do zemědělské půdy. Bohužel tato investice prozatím není dostupná drobným investorům, v obou případech se jedná o fondy kvalifikovaných investorů. Jednou z podmínek pro vstup do takového fondu je minimální výše investice 125 tisíc eur čili necelých 3,5 milionu korun.

Fondy zaměřené na zemědělskou půdu

Fond

Správce fondu / Distributor

Poplatek za správu

Zdroj: FINEZ Investment Management

Český fond půdy

samosprávný (SICAV) / Conseq Investment Management

1 % z objemu + 20 % ze zisku

Česká pole

AVANT investiční společnost, a.s.

1 % z objemu + 30 % ze zisku nad 8 % ročně.

Propojeno!

Nejdete do zemědělské půdy?
Jděte do lesa!

Hodnota peněz je nejistá, jak se jich tedy šikovně zbavit? Jistě, zlato je krásné, ale taky je teď po něm setsakramentská poptávka. Pokud už jste zajištěni na důchod, kupte vnoučatům kousek lesa. Je ještě krásnější než zlato.

Fond Česká pole je registrovaný v České republice. Spravuje ho společnost AVANT, za kterou stojí Pavel Doležal. Za správu majetku ve fondu chce společnost AVANT jedno procento ročně z objemu majetku a 30 procent z výnosu nad osm procent ročně. Tento fond je kapitalizační, což znamená, že veškeré výnosy reinvestuje. Investor může realizovat zisk (nebo ztrátu) prodejem podílových listů, které je fond povinný odkoupit. Ovšem při odkupu je v prvních devíti letech aplikován výstupní poplatek ve výši pět až patnáct procent. Takže tento fond je vhodný pro investice na deset a víc let.

Český fond půdy je registrovaný na Maltě a stojí za ním Martin Burda, bývalý šéf Investiční společnosti České spořitelny a dnes majitel společnosti Capitalinked. Dále Marek Smýkal a Petr Blažek, dvě klíčové postavy Farmy Polabí. Do fondu bude v České republice možné investovat prostřednictvím společnosti Conseq Investment Management. Český fond půdy chce za správu taktéž jedno procento ročně z objemu aktiv pod správou a dvacet procent ze zisku. Z čistého zisku plánuje fond jednu třetinu vyplácet akcionářům fondu formou dividendy, zbytek by se měl projevit růstem hodnoty akcií fondu podobně jako v případě fondu Česká pole. Jelikož se jedná o dlouhodobou investici, je při odprodeji akcií fondu v termínu kratším než pět let účtována srážka ve výši jedné pětiny aktuální tržní hodnoty. Minimální investiční horizont je tedy šest let.

Anketa

Pěstujete pro vlastní spotřebu?

Pro menší investory půda leda pro vlastní výrobu

Stručně jsme si tedy představili tři alternativy, jak pasivně investovat do zemědělské půdy v Česku. Ani jedna není zadarmo. Ani jedna není vhodná pro drobné investory. Pasivně může zatím do půdy investovat pouze bohatší klientela. Nadšenci můžou nakupovat a spravovat půdu i na vlastní pěst. Pro většinu lidí ale zůstává půda vhodná především pro vlastní výrobu – což ovšem také není procházka růžovým sadem. Není sice nad domácí brambory, ale pěstovat by se mi je osobně nechtělo.

Půda jako investice je tedy pěkná myšlenka, jen realizace je komplikovanější.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2014 8:29, marpol

Mně by se líbilo investovat i do vinice. A nájem dostávat v podobě pár lahví ročně.

+22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Horká půda

22. 7. 2012 | redakce Peníze.CZ

Horká půda

Sluníčko, rozpálený písek, horké maliny do poháru. Dovolená značka ideál. No ne?

Česká půda do cizích rukou?

21. 4. 2011 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Česká půda do cizích rukou?

Od prvního května si budou moci občané z jiných zemí EU volně kupovat českou zemědělskou půdu. Povede to k prudkému růstu její ceny? A hlavně – nevykoupí naši půdu cizinci? Názory odborníků... celý článek

Půda: Investice hlavně pro trpělivé

21. 1. 2011 | František Mašek | 10 komentářů

Půda: Investice hlavně pro trpělivé

Zatímco vývoj cen nemovitostí, hlavně rezidenčních, zůstává nejistý, o zemědělské půdě se říká, že je levná. Od května si ji v ČR budou moci volně kupovat občané z jiných zemí EU. Očekávat,... celý článek

Les, investice spíše srdcová II

13. 1. 2011 | Václav Valášek | 17 komentářů

Les, investice spíše srdcová II

Pokud bych les zdědil, věděl bych co s ním. Při rozhodování, zda ho koupit, ale nutně musím zvažovat, zda se mi to vyplatí. Nebo nemusím? Les může generovat nekonečné příjmy pro všechny... celý článek

Les, investice spíše srdcová I

12. 1. 2011 | Václav Valášek | 11 komentářů

Les, investice spíše srdcová I

Hodnota peněz je nejistá, jak se jich tedy šikovně zbavit? Jistě, zlato je krásné, ale taky je teď po něm setsakramentská poptávka. Pokud už jste zajištěni na důchod, kupte vnoučatům... celý článek

Partners Financial Services