Investiční certifikát je, když…

PR článek | rubrika: Jak na to | 12. 6. 2014
Není papír jako papír. Třeba cenný papír s sebou nese nějaké právo na výnos, vlastnické právo apod. a přestavuje určitou hodnotu. A je-li navíc investičním certifikátem, dá se na něm i získat.

Zákon rozlišuje více jak dvacet druhů cenných papírů. Investiční certifikáty patří k těm dluhovým, jsou dlužním úpisem. Emitenti, kteří vydávají investiční certifikát, se zavazují investorům (kupujícím) ke splacení hodnoty certifikáty v předem stanovenou dobu. Hodnota certifikátu je odvozena od podkladového aktiva, kterým mohou být akcie dluhopisy, indexy, komodity apod.

Svět investičních certifikátů je díky tomu velmi pestrobarevný. Podle třídy podkladových aktiv lze certifikáty dělit do jednotlivých skupin na např. indexové, dluhopisové, komoditní atd. Kombinace podkladových aktiv může být ale v principu prakticky libovolná. Podle konstrukce certifikátu jsou jim přiřazována další jména. Např. pod označením Turbo certifikát se skrývají certifikáty, jejichž podstatným rysem je pákový efekt, tedy určité zadlužení, bez ohledu na druh podkladového aktiva. Jiným příkladem je Garantovaný certifikát, což  je instrument s garancí vrácení obvykle celé vložené částky, pokud se ceny podkladových aktiv nevyvíjejí příznivě.

Ze stejných důvodů může být život certifikátu velmi variabilní. V rámci emisních podmínek jsou nastaveny parametry certifikátu, které jsou jakýmisi křižovatkami v jeho běhu. Pokud dojde z pohledu cen podkladových aktiv k naplnění nějaké takové předem stanovené podmínky, následuje přesný krok (rovněž předem sjednaný). Certifikát může být pak např. splacen dříve s prémií nebo naopak se spoluúčastí investora na případné ztrátě atd. Vše je předem zakotveno v emisních podmínkách a tento popis - definice - může být velmi košatý. To klade určité požadavky na investora, aby se s nimi podrobně seznámil. Ale tak to bývá se vším a popravdě řečeno, např. jakékoliv pojištění - studium souvisejících pojistných podmínek - Vám zabere času mnohem více času.

Investiční certifikáty se dají nakoupit přímo od emitenta obvykle prostřednictvím obchodníka s cennými papíry nebo se obchodují na veřejném trhu, na burze. Pražské burza jich nabízí v současné době kolem šedesátky. Stejnou cestou se dají i prodat.

Investiční certifikáty nejsou bez rizik. Druh a míra rizika se odvíjejí především od konstrukce certifikátu a od podkladového aktiva. Nezanedbatelná není ani bonita emitenta. Poskytují ale investorům, možnost dosáhnout snáze a levněji tam, kam by se jako osamocení  investoři nebo spekulanti nedostali.  

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

BH Securities

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services