Zlatá Prosperita: Eldorádo na dosah, nebo další podvod?

Aleš Tůma | rubrika: Když se řekne | 16. 7. 2013 | 5 komentářů
Vysoké výnosy bez rizika. Od nepaměti společný znak všech pyramidových podvodů. Ale co když nám to tentokrát vyjde?!
Zlatá Prosperita: Eldorádo na dosah, nebo další podvod?

Po All Property Limited už neštěkne pes, letos na jaře policie zatkla organizátora letadla Aldona, které slibovalo výnosy v desítkách procent ročně a údajně si od něj půjčovaly globální banky (ha ha ha). A už je tu další úžasná nabídka investovaní bez rizika. Tentokrát pod názvem Zlatá Prosperita.

Firma slibuje vysoký (jak jinak) garantovaný (jak jinak) a bezrizikový (jak jinak) zisk z investic do společností zabývajících se obchodováním s komoditami. Za první červencový týden vykázala výnos 3,12 procenta.

Minimální garantovaný zisk je 1,8 procenta týdně, průměrně prý klienti vydělávají 3–5 procent. Zisky ovšem lze reinvestovat a využít tak efektu složeného úročení. Potom by výnos byl mezi 365 až 1164 procenty ročně. Stačí investovat pouhou tisícikorunu a za pět let můžete mít až 323 milionů – no není to úžasná šance?

Že není vůbec jasné, jak vlastně by zisk měl vzniknout? Že web firmy je snůška větších či menších nesmyslů a míchá dohromady jablka a hrušky? Na jedné straně hovoří o investování do jakýchsi společností a používá slovo dividendy, obratem zas píše o dlouhých a krátkých pozicích v komoditách? To přece vůbec nevadí! Mámo, rozbij prasátko, vyděláme miliony!

Nepoučitelní hraboši

Už jen slib takhle vysokého výnosu je natolik směšný, že by na něj neměl naletět ani průměrný hraboš polní. Poučenější hlodavec by se podíval do registru České národní banky a zjistil by, že Zlatá Prosperita samozřejmě nemá jakoukoli licenci k poskytování finančních služeb.

Společnost ovšem svoje klienty považuje za méně finančně gramotné, než jsou hraboši, takže jim výnosy na svém facebookovém profilu ještě výslovně vypočítává v korunách. Zjevně to na někoho funguje, v době psaní tohoto článku má ďábelský počet 666 fanoušků.

Veřejná prezentace Zlaté Prosperity je vůbec pozoruhodná. Na rozdíl od mnoha jiných letadel se nesnaží schovávat někde v Karibiku. Je to české s. r. o. se základním kapitálem dvě stě tisíc, s adresou v Praze a také s vlastní zelenou linkou.

Peníze klientů údajně zhodnocuje „mateřská společnost ve Švýcarsku“. Matka se ovšem za svoji dcerušku asi trochu stydí. V obchodním rejstříku je zapsáno datum vzniku firmy v lednu 2013. Byla založena na klíč a současný jediný společník, pan Petr Koťara, ročník 1988, do ní vstoupil v dubnu.

Možnosti jsou v zásadě dvě: buď jde – za prvé – o líbivé pozlátko a společnost ve skutečnosti jen investorům například jen zprostředkuje účet u některého on-line brokera, umožňujícího obchodování s komoditami. Následně většina klientů zcela vykrvácí na spekulativních obchodech a poplatcích. Za druhé (a pravděpodobněji) jde o klasický pyramidový podvod. Pokud jsou některým investorům vypláceny výnosy, pak jedině z vkladů dalších klientů.

Kdo je kdo: Obchodní rejstřík na Peníze.cz

Proklepněte si je!

Název subjektu, IČO, jméno osoby

Anketa

Zlatá Prosperita? Nezní to ostrovtipně. Podaří se vymyslet větší koninu?

Hlídací pes neštěká, nekouše

I přesto někdo firmu horlivě hájí. Prý na zhodnocení není nic divného. I banky by údajně mohly vyplácet úroky dvacet procent ročně a pořád by byly v zisku, píše jeden takový osamělý bojovník na serveru Poradci Sobě (a dostává za to naštěstí od ostatních diskutujících patřičnou sodu). Útoky na Zlatou Prosperitu jsou jen pomluvy a špinění konkurence, dodává. Přiznáváme, je to tak, i my na Peníze.cz rádi špiníme nevinné dobrodince. Ani za mák nerozumíme financím, takže nevíme, že 160 procent ročního zisku bez rizika je něco naprosto normálního.

Přijímat vklady od veřejnosti za účelem jejich zhodnocení smějí podle zákona pouze banky, investiční společnosti a další licencované firmy a Česká národní banka před finančními renegáty čas od času varuje, v případě Zlaté Prosperity tak zatím neučinila.

Do zmíněné diskuze kdosi zkopíroval poněkud bezzubou odpověď, kterou z národní banky dostal na svůj dotaz. Zhruba v tomto smyslu: ano, Zlatá Prosperita nemá licenci poskytovat v Česku finanční služby. Jelikož nemá licenci, nespadá do naší pravomoci a nemůžeme se k ní konkrétněji vyjadřovat.

Jako první linie obrany před podvody každopádně vždy musí zafungovat zdravý selský rozum. Než přijde oficiální varování, nějaká ta pokuta či trestní stíhání, pro mnoho naivních „investorů“ už bývá pozdě.

Jedno je ale jisté: i tohle letadlo spadne rychleji než korejský Boeing. Nejen proto, že moderní dopravní letadla jsou fenomenálně bezpečná. Finanční letadla totiž létají jen na vzduch a sliby. A to je proklatě nespolehlivé palivo.

Autor je investiční analytik Partners

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Příšerky s.r.o. – zaručeně výhodná investice?

26. 6. 2013 | Aleš Tůma

Příšerky s.r.o. – zaručeně výhodná investice?

Loňská novela zákona o dluhopisech výrazně zjednodušila jejich vydávání. Z pohledu snižování byrokratické zátěže firem dobrá zpráva. Investoři by ale měli bedlivěji studovat, co se... celý článek

Zajištěné investice: velký finanční nesmysl

9. 4. 2013 | David Vondrák | 6 komentářů

Zajištěné investice: velký finanční nesmysl

Produktové listy.cz spočítaly, kolik vydělávají zajištěné investiční produkty. Výsledek? To už je lepší nechat peníze na spořicím účtu. Opatrnost v investování se Čechům vymstila. Stejně... celý článek

Drahé mýty: Bez garancí nemáš šanci

29. 3. 2013 | Vladimír Švorba | 4 komentáře

Drahé mýty: Bez garancí nemáš šanci

Jedním z nejrozšířenějších mýtů vůbec, a nemám na mysli jen ty finanční, je ten, že přežívají jen silní. To prostě není pravda. Často přežívá nikoli nejsilnější rváč, ale největší srab... celý článek

Naše Finančné Perpetuum Mobile aneb Nechcem zľavu zadarmo

8. 11. 2011 | Aleš Tůma | 38 komentářů

Naše Finančné Perpetuum Mobile aneb Nechcem zľavu zadarmo

Někdo neustále vynalézá perpetuum mobile, jiný studenou fúzi... a někdo zase systém, jak bezpracně dosáhnout doživotní renty.

Reality v Číně – chystá se nový Immofinanz?

8. 8. 2011 | Aleš Tůma | 12 komentářů

Reality v Číně – chystá se nový Immofinanz?

Finanční poradci prodávají v Česku uzavřené fondy slibující zajímavé výnosy z čínských nemovitostí. Skvělá nabídka? Ne bez otazníků.

Partners Financial Services