Larry Williams: Jakmile někdo zlomí můj rekord, jsem zpět ve hře

František Mašek | rubrika: Rozhovor | 17. 6. 2011 | 5 komentářů
Larry Williams: Jakmile někdo zlomí můj rekord, jsem zpět ve hře
„Nejvíc muziky za málo peněz nabízejí komodity. Dobrou příležitost mi trh nabídne tak třikrát do týdne,“ říká v rozhovoru pro Peníze.cz Larry Williams, burzovní obchodník, který dvakrát vyhrál mistrovství světa v tradingu, kde dokázal vklad za rok zhodnotit o víc než 10 tisíc procent.

Jak jste se dostal k obchodům na burze?

Chtěl jsem vydělat peníze.

Na čem je vaše obchodování založeno?

Je to kombinace fundamentálních dat, s jejichž pomocí hledám dobré příležitosti, a technické analýzy, kterou určuji, kdy vstoupit na trh a kdy z něj naopak odejít.

Obchodujete hlavně s komoditami. Proč?

Komodity nabízejí nejvíc muziky za málo peněz. S těmito obchody nejsou spojené žádné náklady na marži (záloha při obchodech na úvěr) jako u akcií, poplatky jsou nízké a hlavně – komodity jsou reálné. Takže zde existuje skutečná nabídka a poptávka. Lidé potřebují pšenici, nikdo ale ve skutečnosti nepotřebuje akcie Googlu.

Jak často obchodujete?

Nemám stanoven nějaký pevný počet obchodů nebo jejich frekvenci. Musím počkat, až mi trh nabídne dobrou příležitost. To se stává tak třikrát do týdne.

Larry Williams (69) je považován za jednoho z nejvýznamnějších burzovních obchodníků na světě. Více než 50 let obchoduje na burze, především s komoditami. Renomé získal hlavně dvojím vítězstvím v mistrovství světa tradingu, při nichž zhodnotil během jednoho roku počátečních 10 tisíc dolarů na milion dolarů. Tento výsledek vzbudil i nedůvěru a Williamsovi vynesl pověst poněkud kontroverzního dravého finančníka, jehož obchodní techniky mohou být na hraně zákona.

Larry Williams dnes přednáší špičkám v oboru po celém světě. Působil také jako poradce Ronalda Reagana či Hillary Clintonové. Často vystupuje na televizi CNBC, jeho analýzy využívají agentury Bloomberg a Reuters.

Autor 40 interesantních knih přijíždí do Prahy na pozvání společnosti Czechwealth a v neděli 19. června bude největší hvězdou investičního veletrhu MoneyExpo.

Jaký je váš obvyklý investiční horizont?

Kolem patnácti dní, někdy více, někdy méně.

Vaše knihy působí dojmem, že na burze může uspět každý. Těch úspěšných či veleúspěšných ale příliš není. Proč?

Ze dvou důvodů: někteří lidé příliš podléhají emocím, nedokážou se kontrolovat, takže nepoužívají správně money management (řízení peněz, rizik a obchodních pozic). Druhým důvodem je neopatrnost části investorů, plynoucí z jejich neznalosti. Obchodují totiž jen na základě různých dohadů a odhadů a nemají vlastní strategii. To je důvod, proč se mým studentům tak daří. Vědí totiž, co dělají.

V čem mají tedy ti neúspěšní největší problém?

Jsou to nedostatek znalostí, neschopnost kontrolovat emoce, nepoužívají stop lossy (předem definovaná výše ztráty, kterou je obchodník ochoten tolerovat a po jejímž dosažení jsou jeho aktiva automaticky prodána) a money management.

Pokud chce tedy někdo začít úspěšně obchodovat na burze, s čím by měl začít?

Musí studovat, aby věděl, co způsobuje tržní pohyby. Určitě to nejsou grafy, co hýbe trhem, ale okolnosti.

A jaké vlastnosti by měl mít?

Musí se umět ovládat, být schopen podstupovat riziko a vydržet bolest (ztrátu), aniž by se rozzlobil, trocha inteligence také pomůže. Ani já nejsem bůhvíjak chytrý, a obchodování mi jde.

Existuje nějaké obecné pravidlo, kdy vstoupit na trh, když chceme něco koupit, a kdy z něj naopak odejít?

To záleží na tom, zda jde o býčí, nebo medvědí trh a zda nám fundamenty dávají tip na pohyb ceny.

Proslavila vás dvě vítězství na mistrovství světa v tradingu, kdy jste zhodnotil původní investici o víc než deset tisíc procent. To zní až neuvěřitelně.

Má s tím určitě co dělat štěstí, trocha schopností a dovedností, díky kterým jsem mohl využít trendových pohybů. Byl jsem na to zcela soustředěn.

Aktuální ceny komodit?

Taky byste si rádi zainvestovali do komodit? A víte, kolik teď aktuálně stojí? A kolik stály před rokem?

Na Peníze.cz to víme, račte se přesvědčit:

Nebo snad radši:

Vidíte, funguje to. A samozřejmě umíme i ceny dalších komodit.

Váš roční zisk vyvolal údiv, rozpaky i nařčení z podvodu, které údajně řešil americký dohled nad finančním trhem. S jakým výsledkem?

To není pravda. Americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) ani Commodity Futures Trading Commision (CFTC), dohlížející na termínové obchody s komoditami, mne kvůli podvodu nikdy nevyšetřovaly.

Dosahoval či dosahuje ještě někdo jiný podobných výsledků?

Mnoho mých studentů vyhrálo šampionáty s více než dvousetprocentním ziskem ročně. Je to zajímavé. Skoro všichni vítězové se nějakým způsobem ze začátku učili u mě.

Pokud dál existuje světový šampionát v tradingu, proč jste se ho znovu nezúčastnil? Říká se přece „do třetice všeho dobrého“.

Ano, ten šampionát pořád existuje. Jakmile někdo zlomí můj rekord, jsem zpět ve hře.

Neměl byste při svých schopnostech řídit nějaký velký fond?

Jsem šťastný a spokojený se svým životem. Mým záměrem je učit ostatní. Největší potěšení čerpám z toho, když vidím úspěšné obchodníky a změny v jejich životech.

Dosud jsme hovořili o úspěších. Co prohry? V jakém obchodě či obchodech jste přišel o nejvíc peněz?

Pořád mám samozřejmě ztráty, je to součást hry. Největší dosáhla asi milion dolarů během jednoho měsíce, před mnoha, snad pětatřiceti lety, když jsem byl velký frajer.

Anketa

Kiyosakiové, Williamsové a další legendy na světových šňůrách. Věříte radám finančnických superstar?

S jakým výsledkem jste obchodoval v době finanční krize a recese? Dá se říci, do čeho jste v jejích jednotlivých etapách investoval, o jaký typ obchodů šlo?

Chtěl bych připomenout, že obchoduji s futures, nikoliv s akciemi, takže ať už se dělo cokoliv, pravděpodobně jsem obchodoval. Měl jsem stovky obchodů. Jakmile však skončí, zapomenu na ně.

Do jaké míry potvrdilo tehdejší dění na finančních trzích vaše teoretické i praktické poznatky.

Nikdy jsem to nezkoumal, prostě obchoduji. Vydělal jsem přes sto procent za rok z velké částky, ale většina z toho byla z komodit.

Na závěr jsem si nechal otázku, která vždy čtenáře zajímá nejvíc. Do čeho byste jim doporučil investovat?

Očekávám, že akciový trh bude do konce září nebo začátku října klesat a pak nastane zajímavý růst.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Karel Janeček: Víc už vydělávat nemůžeme

14. 5. 2011 | Martin Vlnas | 19 komentářů

Karel Janeček: Víc už vydělávat nemůžeme

„Může to vypadat, že nic neděláme, ale zdání klame… Pokud máte na vesnici koloniál, tak přece také nic nevyrábíte. A nikdo si na vás prstem neukazuje. Právě naopak. Poskytujete lidem... celý článek

Lukáš Kovanda: Jak jsem dostal Kiyosakiho

30. 4. 2011 | Martin Vlnas | 24 komentářů

Lukáš Kovanda: Jak jsem dostal Kiyosakiho

„Když už nevěděl, ukázal na své dva poradce. Tom a John, tak nějak se jmenovali, ale vypadali jako lidé, kterým bych nesvěřil ani korunu. Působili spíš jako vyhazovači z diskotéky v... celý článek

Banky úmyslně komplikují poplatky, říká Warren Buffett

8. 2. 2011 | Fabiano Golgo | 5 komentářů

Banky úmyslně komplikují poplatky, říká Warren Buffett

Přesně to si myslí nejbohatší muž planety Warren Buffett. Investorský guru, přezdívaný "věštec z Omahy", to řekl v exkluzivním rozhovoru pro server www.bankovnipoplatky.com.

Brian Tracy: Peníze motivují, ale jen do určité míry

1. 12. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Brian Tracy: Peníze motivují, ale jen do určité míry

V rozvíjejících zemích často na úspěšné lidi útočí. Ve vyspělých státech naopak lidé k úspěšným podnikatelům vzhlížejí. A berou si je za příklad, říká v rozhovoru pro server Peníze.cz... celý článek

Warren Buffett: Zapomeňte na zlato, kupujte akcie

25. 10. 2010 | Vladimír Hobza | 7 komentářů

Warren Buffett: Zapomeňte na zlato, kupujte akcie

CNN navštívila legendárního investora Warrena Buffetta. Rozhovor se týkal nejen zlata a současné ekonomiky. Zázrak z Omahy si každopádně nedělá starosti s tím, zda má za posledních... celý článek

Partners Financial Services