Akcie: Na pražské burze mrtvo

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 18. 9. 2007 | 1 komentář
Akcie: Na pražské burze mrtvo
Pražská burza zakončila týden s červenou nulou. Index PX zavíral prakticky na totožné úrovni jako minulý týden. Často se opakovala situace, kdy se s jednotlivými tituly ve SPADu celé dopoledne téměř neobchodovalo.

Trh nemá k dispozici výraznější korporátní zprávy tak se vyčkává na zasedání amerického FEDu o nastavení úrokových sazeb. Nejrůstovějším titulem přes páteční oslabení byl Philip Morris, který posílil o 2,5 %. O takřka 2% posílily i akcie Zentivy a ČEZu. Komerční banka pokračovala v sestupu z rekordních hodnot (-3 %). Negativní nálada v evropském bankovním sektoru jí rovněž moc nepřidala. Poměr růstových ku klesajícím cenným papírům byl ve SPADu pět ku šesti.

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 762,4 1 761,9 -0,03 %

Klíčové události minulého týdne

  • Spotřebitelské ceny vzrostly v srpnu oproti předchozímu měsíci o 0,3 %, v meziročním porovnání posílil index spotřebitelských cen o 2,4 %. Inflace je tažena velmi silným hospodářským růstem ČR, především pak silnou poptávkou domácností. K inflačním tlakům patří také vyšší ceny ropy na světových trzích a následně pak dražší pohonné hmoty.
  • Sezónně očištěné tržby v maloobchodě bez motoristického segmentu vzrostly v červenci meziměsíčně reálně o 0,6 %. Meziročně se zvýšily o 7,4 %, stejným tempem rostly i tržby bez sezónního očištění.
  • Meziměsíčně v srpnu vzrostly ceny zemědělských výrobců o 3 %, stavebních prací o 0,3 % a tržních služeb o 0,2 %. Ceny průmyslových výrobců klesly o 0,1 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 15,6 %, průmyslových výrobců o 3,7 %, stavebních prací o 3,6 % a tržních služeb o 1 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

CETV (profil, názory)
11/9 Standard&Poors zvedla hodnocení dlouhodobých závazků společnosti na "BB" z původních "BB-". Výhled pro změnu je stabilní.
12/9 UniCredit Global Reserch zvýšil cílovou cenu pro mediální společnost o 3 USD na 96 USD. Doporučení bylo ponecháno na stupni "držet".

ČEZ (BACEZ)
13/9 Škoda Praha podepsala memorandum o výstavbě uhelné elektrárny ve Vietnamu. Cena projektu by se měla pohybovat kolem 90 miliard EUR. Škoda Praha by se měla na projektu podílet jako technický a obchodní manažer. Elektrárna by měla mít šest jednotek o výkonu 500 megawattů.

Orco Properte Group (profil, názory)
12/9 Developerská společnost má zájem o to, aby její akcie byly zařazeny do polského hlavního indexu WIG20. Na polském trhu mají akcie nízkou likviditu a proto si společnost zřejmě najme další market makery, kteří by likviditu podporovali. Vedení doufá, že by se zařazení do indexu mohlo podařit do 6 měsíců.

Telefonica O2 ČR (profil, názory)
11/9 Telefonica O2 koupila poskytovatele služeb v oblasti informačních technologiích Delta System. Delta má roční obrat přes 300 milionů Kč a zaměstnává více než 150 lidí. Firma se specializuje na konzultační činnost v oblasti informačních technologií, outsourcingové služby a kapacity v oblasti systémové integrace pro české firmy i státní správu. Cena transakce nebyla oficiálně oznámena.
12/9 UniCredit Global Reserch snížil cílovou cenu po dividendě pro telekomunikační společnost na 620 Kč z původních 670 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni "kupovat".

Zentiva (profil, názory)
11/9 UniCredit Global Research zvýšil doporučení pro akcie farmaceutické společnosti na "kupovat" z "držet". Cílová cena byla zvednuta na 1 427 korun z 1 173 korun,


USA

Americké trhy se v týdnu před důležitým rozhodnutím FEDu o nastavení úrokových sazeb pohybovaly převážně v kladném teritoriu. Investoři předpokládají, že se sazby sníží. Index Dow Jones rostl ve čtyřech z pěti seancí a připsal si 2,5 %. Přes 2 % si připsal i širší S&P 500. Největší přírůstky zaznamenaly indexy v úterý a ve čtvrtek. Hvězdou týdne se staly akcie Genaral Motors, které po novém doporučení od Citigroup posílily o více jak 15 %. Více jak 10 % získaly i akcie McDonalds, když společnost reportovala velmi dobré měsíční tržby. Zvýšený výhled společnosti Intel nepomohl a titul ztratil 1,9 %. V závěru týdne titul přibrzdilo snížené doporučení od Merčilo Linch na neutral.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
13 113 13 443 +2,5 %
Nasdaq
(profil, názory)
2 566 2 602 +1,4 %
S&P 500
(profil, názory)
1 453 1 484 +2,1 %

Klíčové události minulého týdne

  • Maloobchodní tržby srpnu zaostaly za očekáváním analytiků, když oproti předchozímu měsíci vzrostly jen o 0,3 %, zatímco analytici očekávali růst o 0,5 %. Růst pro předchozí měsíc byl revidován z 0,3 % na 0,5 %. Bez zahrnutí automobilů tržby nečekaně poklesly o 0,4 %, zatímco trh počítal s růstem o 0,2 %. Maloobchodní tržby tvoří polovinu spotřebitelských výdajů.
  • Průmyslová produkce se v srpnu v USA zvýšila o 0,2 % a o 0,1 % tak její růst zaostal za očekáváním analytiků. Červencová hodnota byla revidována z 0,3 na 0,5 %. Růst jde na vrub sektoru utilit, který díky nezvykle teplému počasí rostl o 5,3 %. Výroba v továrnách zaznamenala poprvé od února pokles.

Očekávané události

  • 18/9 Index PPI, Rozhodnutí o nastavení úr. Sazeb
  • 19/9 Index CPI

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 10/9 Společnost Intel Inc. (profil, názory) dnes zvýšila výhled výsledků pro třetí čtvrtletí, důvodem je silnější než očekávaná poptávka po svých produktech. Výnosy pro třetí čtvrtletí firma očekává 9,4 až 9,8 miliardy USD, původní předpověď činila 9 až 9,6 miliardy USD. Hrubá marže se očekává na hranici horního pásma projekce, tedy zhruba 52 %. Analytici v průměru očekávali výnosy okolo 9,4 miliardy USD při zisku 28 centů na akcii.
  • 10/9 Home Depot Inc. (profil, názory), největší světový prodejce domácích potřeb, zvýšil odhad provozního zisku pro tento fiskální rok. Firma podle svých původních odhadů počítala s jeho poklesem o 12 až 15 %, podle aktualizovaných údajů zisk poklesne jen o 7 až 9 %.
  • 11/9 Western Digital Corp. (profil, názory), výrobce paměťových disků, zvýšil projekci zisku a tržeb pro první čtvrtletí. Zisk nezahrnující určité položky bude mezi 61 až 65 centy na akcii, původní predikce přitom kalkulovala se ziskem 47 centů na akcii.
  • 11/9 Srpnové globální srovnatelné tržby společnosti McDonald's vzrostly o 8,1 %. Celkové tržby přidaly 12,3 %, v USA vzrostly o 7,4 % díky stále silné poptávce po snídaních, nápojích a novým druhům jídla. Srovnatelné tržby v Asii, Pacifiku a Africe poskočily o 12,4 %, hlavně díky silným prodejům v Japonsku, Austrálii a Číně. Růstu pomohla rozšířená provozní doba, promoakce a snídaně.
  • 12/9 Texas Instruments Inc. (profil, názory), největší světový výrobce čipů pro mobilní telefony, zúžil pásmo odhadovaných tržeb pro letošní rok. Novým středem pásma je 3,64 miliardy USD, zatímco analytici očekávají 3,66 miliardy USD.
  • 12/9 Společnost Alcoa Inc. (profil, názory) prodává svůj podíl v Aluminum Corp. of China Ltd. za téměř 2,1 miliardy USD, když hodnota titulu za posledních 6 let vzrostla více než 15x. Alcoa prodá 700 milionů akcií, s opcí může zvýšit objem prodeje na 884,2 milionů.
  • 12/9 Těžební společnost Freeport-McMoRan Copper & Gold (profil, názory) se dohodla na prodeji svojí divize na výrobu kabelů a drátů, Phelps Dodge International Corp. za 735 milionů USD. Kupující stranou je General Cable Corp. Divize vlastní továrny a distribuční centra v 19 zemích.
  • 13/9 Nucor Corp. (profil, názory), druhý největší výrobce oceli v USA, kupuje za 54 milionů USD Nelson Steel Inc. Firma si slibuje, že koupě povzbudí její tržby za dokončené kovové výrobky.


Německo

Německý DAX v průběhu 37. kalendářního týdne mírně posílil a získal 0,8 %. Poměr rostoucích a klesajících titulů z hlavního indexu byl prakticky vyrovnaný, když posílilo 16 ze 30 titulů. Na nejnižších úrovních se index pohyboval hned v úvodu týdne, na nejvyšší hodnoty se dostal ve čtvrtek. Nejrůstovějším titulem se ziskem necelých 6 % stále zůstává energetická společnost E.ON. Dařilo se i RWE (+4,3 %). Neztrátovějším titulem po sníženém doporučení od Morgan Stanley byla Lufthansa. Akcie letecké společnosti oslabily o více jak 6 %. Evropský bankovní sektor byl pod tlakem kvůli snižování cílových cen vybraných titulů. V Německu nejvíce ztrácely akcie Commerbank, a to 4,8 %.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
7 437 7 498 +0,8 %

Klíčové události minulého týdne

  • Spotřebitelské ceny v srpnu meziměsíčně poklesly o 0,1 %. V meziročním srovnání jsou ceny vyšší o 1,9 %. Údaje harmonizované dle EU jsou na měsíční bázi stejné, na roční bázi jsou ceny vyšší o 2 %. V celé eurozóně inflace zpomalila na 1,7 % z 1,8 % v červenci. ECB se snaží držet inflaci pod 2 %, když nově začala cílovat tento ukazatel od konce roku 2006.

Očekávané události

  • 18/9 ZEW Index
  • 18/9 Index PPI

Vývoj titulů na německém trhu

  • 10/9 Největší německá banka, Deutsche Bank AG, je přesvědčena, slovy svého šéfa Josefa Ackermanna, že dosáhne plánovaných zisků pro rok 2008 a v následujících letech. Banka plánuje v roce 2008 zvýšit zisk před zdaněním, bez zahrnutí jednorázových položek, na 8,4 miliardy EUR. JPMorgan Chase minulý týden snížila odhady pro banku, když se domnívá, že Deutsche Bank může být nejvíce postižena krizí na americkém hypotečním trhu mezi evropskými finančními institucemi.
  • 11/9 Morgan Stanley zvyšuje cílovou cenu pro akcie Deutsche Telekomu, největší evropské telefonní společnosti, z původních 13,50 EUR na 15,50 EUR.
  • 11/9 Farmaceutická společnost Merck KGaA, která v lednu koupila švýcarské Serono SA, že její lék Erbitux v kombinaci s chemoterapií zvyšuje šanci na přežití pacientů trpících rakovinou plic.
  • 11/9 Volkswagen AG, největší evropská automobilka, uvede v následujících třech letech na trh dvanáct nových modelů. Firma tak chce podle svého výkonného ředitele Martina Winterkorna podpořit splnění svého cíle, kterým je prodej 8 milionů aut v roce 2010. Volkswagen v srpnu prodal 461 000 vozů, tedy o 11 % více než před rokem. Od začátku roku firma prodala 4,7 milionů aut, což představuje meziroční růst o 8,4 %. Winterkorn očekává, že letos celá skupina poprvé v historii prodá více než 6 milionů vozů.
  • 14/9 Adidas AG, druhý největší výrobce sportovního vybavení na světě, očekává, že obrat v hospodaření divize Reebok nastane v roce 2009, kdy značka na trh uvede novou řadu výrobků.
  • 14/9 Societe Generale snižuje cílovou cenu pro akcie Commerzbank AG, druhé největší německé banky, z původních 41 na 35 EUR a vyřadila je ze svého "premium listu".


Maďarsko

Maďarský index BUX posílil o 1,2 % a po celý týden se pohyboval v blízkosti svých 10- a 20denních klouzavých průměrů. Největší objemy byly zaznamenány hned v úvodu týdne, druhá polovina byla charakteristická nižší aktivitou. Největší nárůst zaznamenal index v úterý, když posílil o 1,88 %. Dařilo se společnosti Fotex, která posílila o takřka 5 %.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
26 594 26 915 +1,2 %

Klíčové události minulého týdne

  • Spotřebitelské ceny v srpnu v meziměsíčním srovnání stagnovaly. Meziročně jsou vyšší o 8,3 %.
  • Průmyslová produkce v červenci dle konečných údajů vzrostla o 1,4 %. Potvrdila se tak čísla z minulého týdne.

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 12/9 OMV si chce navzdory odporu společnosti MOL vůči nabídce přátelského převzetí ponechat svůj stávající 19% podíl. Akcie v držení OMV mají zabezpečit, aby firma nemohla být převzata ze strany někoho jiného. Maďarská firma nadále považuje snahy OMV za nepřátelské.
  • 13/9 JP Morgan snížil podíl v telekomunikační společnosti Magyar Telekom. Investiční banka momentálně drží 51,8 milionů akcií, což reprezentuje podíl 4,98 %.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Na obzoru stále žádný růst

11. 9. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Na obzoru stále žádný růst

Pražská burza v prvním zářijovém týdnu ztrácela. Index PX oslabil o 1,5 procenta. Dolu si to namířily i burzy v USA a v Německu.

Akcie: Optimismus na místě?

28. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Optimismus na místě?

Propad pražské burzy z minulého týdne je smazán. Optimismus investorů, který na konci minulého týdne odstartovalo snížení US diskontní sazby, vydržel po celý tento týden a index rostl... celý článek

Akcie: turbulence na burzách

21. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: turbulence na burzách

Pražská burza zažila dramatický obchodní týden. V pondělí ještě při dobré atmosféře docházelo ke korekci propadů z konce týdne minulého, následně však přišlo ochlazení, které vyvrcholilo... celý článek

Akcie: Hypoteční nervozita trvá

14. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Hypoteční nervozita trvá

Pražská burza uzavřela poměrně týden vyjádřeno indexem PX slabší o 1,22 procenta. Na trh se opět přenášela nervozita z amerických trhů, kde pokračuje krize v hypotečním sektoru.

Akcie: Dow Jones pokořil 14 tisíc bodů

24. 7. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Dow Jones pokořil 14 tisíc bodů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne. Index PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Partners Financial Services