Akcie: Přešlapování na místě

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 4. 9. 2007 | 2 komentáře
Akcie: Přešlapování na místě
Poslední prázdninový týden přinesl pražské burze zisk v podobě růstu indexu PX o 1,25 %. Páteční závěrečná hodnota byla i nejvyšší hodnotou indexu za celý týden.

Na pražské burze rostly duhý týden po sobě nejvíce akcie Komerční banky (+8,7 %). Akcie bankovního domu překonaly své historické maximum a zavírali těsně nad hranicí 4 400 Kč. Po dobrých hospodářských výsledcích se dařilo i akciím Orco (+6,1 %) a Philip Morris ČR (+4,85 %). Akciím ČEZu se nepodařilo prolomit hranici 1100 Kč a za týden oslabily o více jak 1 %. Neztrátovějším titulem byla Zentiva (-1,5 %).

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 767,10 1 789,30 +1,25 %

Klíčové události minulého týdne

  • Bankovní rada ČNB rozhodla o zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu. Hlavní dvoutýdenní reposazba na dosahuje hodnoty 3,25 %. Zvýšení sazeb proběhlo i na předchozím zasedání ČNB.
  • Společnost AAA Auto hodlá nabídnout investorům v zářijové primární emisi až 19,53 milionů nových akcií za maximální cenu 43,95 milionů eur (1,21 miliardy korun). Nabízený podíl představuje až 28,1 % akcií prodejce ojetých automobilů. Veřejná nabídka začne 10. září a skončí 21. září. Podmíněné obchodování by mělo začít 24. září a řádné obchodování na pražské i budapešťské burze 26. září.

Vývoj titulů na domácích trzích

CETV (profil, názory) 30/8 Ukrajinský podnikatel Igor Kolomojsky kapitálově vstoupil do mediální skupiny CME. Za částku 110 milionů USD získal 3 % firmy. Kolomojsky se stane členem představenstva CME.

ČEZ (profil, názory)
30/8 Energetická společnost ČEZ podepsala memorandum o spolupráci s maďarskou firmou MOL. V průběhu příštích dvou měsíců proběhnou jednání o podmínkách založení společného podniku. Společný podnik by se měl zabývat především stavbou paroplynových elektráren. V první fázi by se jednalo o výstavbu elektrárny v Bratislavě v rafinériích společnosti MOL a v maďarském městě Százhalombatta. ČEZ zvažuje o možnosti kapitálového vstupu do společnosti MOL a to prostřednictvím nákupu až 10 % akcií.
30/8 UniCredit zvyšuje cílovou cenu pro akcie ČEZ na 1 373 Kč. Doporučení zůstává "kupovat". Důvodem růstu ceny je očekávaný růst cen elektřiny, schválené snížení korporátních daní a progrese zpětného odkupu.

ECM (profil, názory)
29/8 Čistá hodnota aktiv developerské společnosti na konci prvního pololetí činila 222,7 milionů EUR. Nezředěná NAV na akcii vzrostla proti konci roku o 10,3 % na 57,7 EUR. Firma potvrdila, že plánuje zvýšit do konce roku hrubou hodnotu portfolia projektů a 800 milionů EUR. Čistý zisk v prvním pololetí se propadl na 1,7 milionů EUR. Provozní zisk před čistými finančními náklady zvedla firma na 14,2 milionů EUR. Zisk z přecenění dosáhl 14,8 milionů, čisté výnosy z pronájmu dosáhly 5,9 milionů EUR.

Orco Property Group (profil, názory)
30/8 Developerská společnost vykázala v prvním pololetí konsolidovaný zisk ve výši 55,1 milionů EUR. Zisk výrazně překonal očekávání trhu ve výši 25,6 milionů EUR. Zisk z přecenění byl meziročně vyšší o 140 % a dosáhl 96,8 milionů EUR. Výnosy stouply na 124,8 milionů EUR. Za celý rok firma očekává výnosy 250 milionů EUR, původně čekala hodnotu o 27 milionů EUR nižší. NAV na konci pololetí dosáhlo 115,7 EUR.

Pegas Nonwovens (profil, názory)
30/8 Výrobce netkaných textilií oznámil za druhý kvartál ztrátu ve výši 0,23 milionů EUR po zisku 4,26 milionů EUR ve stejném období loňského roku. Ztráta je dle managementu firmy hlavně v důsledku účetních kurzových operací vyplívajících z oslabení koruny. Výnosy klesly o 3,7 % na 29,4 milionů EUR. Společnost plánuje vyplatit dividendu ve výši 0,76 EUR na akcii. Rozhodný datum byl stanoven na 20. 9. 2007.

Philip Morris (profil, názory)
29/8 Tabáková společnost v prvním pololetí vykázala čistý zisk 882 milionů Kč. V loňském období činil zisk 1,09 miliardy Kč. Tržby společnosti dosáhly hodnoty 4,68 miliard Kč. Podíl na českém trhu klesnul na 58,5 % z původních 62,8 %.


Očekávané události

  • 7/9 HDP za druhé čtvrtletí


USA

Americké trhy zakončily týden smíšeně. Klasický index Dow Jones mírně ztratil 0,2 %, technologický Nasdaq naopak získal 0,8 %. V průběhu týdne byla na trhu značná volatilita. Indexy po více jak 2% úterním propadu svoji ztrátu ve středu prakticky umazaly. Takto výrazný propad a následný růst během dvou po sobě jdoucích seancí není historicky příliš častou záležitostí. Technologický sektor byl povzbuzený dobrými výsledky společnosti Seagate Technology (+2,4 %). Intel získal 3,75 %. Slovní intervence se trh dočkal i v pátečním projevu šéfa FEDu a prezidenta Busche, který připravil plán na pomoc lidem s problémy se splácením hypoték. Více jak 10% růst zaznamenaly akcie Home Depot. Nedařilo se příliš finančnímu sektoru, když si investiční banky navzájem snižovaly odhady ziskovosti.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
13 379,00 13 358,00 -0,20 %
Nasdaq
(profil, názory)
2 576,,00 2 596,00 +0,80 %
S&P 500
(profil, názory)
1 479,00 1 474,00 -0,30 %

Klíčové události minulého týdne

  • Důvěra mezi US spotřebiteli v srpnu klesla nejvíce za poslední dva roky a nachází se na nejnižší hodnotě od loňského srpna. Za nižší důvěrou spotřebitelů stojí klesající akcie, problémy na hypotéčním trhu a propady cen domů. Index spotřebitelské důvěry klesl na 105b. z červencových 111,9b. Ekonomové očekávali propad na 104b.
  • Americká ekonomika se v druhém čtvrtletí opět zastavila po slabém předchozím růstu, reálný ekonomický růst přidal +4 % na roční bázi. Růst byl tažen obchodem a investicemi firem. Spotřebitelské výdaje, vládní výdaje a změna stavu zásob přispěly k růstu méně, zátěží pro růst nadále zůstává realitní a stavební sektor.
    • Očekávané události

      • 4/9 IndeX ISM
      • 5/9 Béžová kniha
      • 6/9 Index ISM ve službách
      • 7/9 Nezaměstnanost

      Vývoj titulů na amerických trzích

      • 27/8 Společnost Home Depot Inc. (profil, názory) oznámila, že prodá svoji stavebně-dodavatelskou divizi za 8,5 miliardy USD, což je cena o 18 % nižší, když kreditní krize omezila poptávku firem po odkupech společností. Společnosti Bain Capital LLC, Carlyle Group a Clayton Dubilier & Rice si vyjednaly snížení ceny z původních 10,3 miliardy USD. Dalšího kupce už Home Depot nenašel.
      • 27/8 Největší pojišťovna na světě podle tržní hodnoty, China Life Insurance Co., v prvním pololetí více jak zdvojnásobila zisk díky rostoucí návratnosti jejích akciových investic. Neauditovaný čistý zisk vzrostl na 23,3 miliardy juanů v porovnání s 8,97 miliardami juanů ve stejném období minulého roku. Analytici očekávali zisk 16,6 miliardy juanů. Čínská pojišťovna se zároveň potýkala se ztrátou svých pozic na trhu s pojištěním na úkor menších rivalů.
      • 28/8 Finanční tituly Lehman Brothers Holdings (profil, názory), Bear Stearns Cos. (profil, názory) a Citigroup Inc. (profil, názory) obdržely nižší doporučení "neutral" z "buy" od Merrill Lynch. Ten jako důvod uvedl nevyhnutelný pokles růstu tržeb z upisování akcií a poradenství při fůzích.
      • 29/8 Světově největší výrobce mobilních telefonů finská Nokia (profil, názory) představila nové hudební telefony a další plány pro mediální telefony, které by měly konkurovat aparátu iPhone. Firma začne nové modely 5610, 5310 a N81 dodávat ve čtvrtém čtvrtletí.
      • 29/8 Společnost Altria Group Inc. oznámila, že plánuje spin-off své divize Philip Morris International, když čelila tlaku od investorů, kteří chtějí podpořit růst mimo USA, kde firmu trápí soudní procesy s kuřáky. Konečné rozhodnutí o načasování této transakce bude učiněno představenstvem 30. ledna. Společnost zároveň zvýšila výplatu kvartální dividendy o 8,7 % na 75 centů na akcii.
      • 30/8 Broker Lehman Brothers zvýšil doporučení pro výrobce telefonů společnost Motorola Inc. (profil, názory) na "overweight" ze stupně "equalweight", když broker očekává rostoucí produkci v třetím čtvrtletí, což signalizuje vylepšení situace firmy. Navíc dojde k výraznému poklesu zásob firmy v třetím čtvrtletí.
      • 30/8 Wal-Mart Stores (profil, názory), světově největší retailový obchodník, dostal snížené doporučení od analytiků Merrill Lynch & Co. , kteří titul hodnotí stupněm "sell" oproti předchozímu stupni "neutral". Důvodem k tomuto kroku jsou klesající ziskové marže firmy a zpomalující ekonomika.

      • Německo

        Německý index DAX si připsal velmi podobnou výkonnost jako v minulém týdnu, když posílil o 1,7 %. V úvodu týdne index ztrácel, své kladné body si připsal v druhé polovině týdne, když zaznamenal tři růstové seance v řadě. Páteční seance byla nejsilnější poté, co si investoři pozitivně vyložili slova šéfa FED a přivítali plán prezidenta Busche na pomoc lidem s problémy se splácením hypoték. Tři tituly z hlavního indexu si připsaly výkonnost přes 6 %: Metro, TUI a Henkel. Dařilo se i koncernu Basf (+4,8 %). V záporu skončilo pouze 5 titulů z báze indexu DAX. Nejvíce ztrácela Deutsche Postbank (-1,2 %).

        Vývoj indexu DAX
        Index Minulý týden Tento týden Změna %
        DAX
        (profil, názory)
        7 507,00 7 638,00 +1,70 %

        Klíčové události minulého týdne

        • Problémy na úvěrovém trhu, které by mohly vést ke zpomalení ekonomického růstu stojí za poklesem podnikatelské důvěry v srpnu. Jedná se již o 3. měsíc po sobě kdy index IFO podnikatelského klimatu klesá. Index klesl na hodnotu 105,8b. z červnových 106,4b. Ekonomové očekávali pokles na 105,4b.
        • Srpnová nezaměstnanost v Německu klesla když počet nezaměstnaných Němců se snížil o 15 tisíc na 3,76 milionů. Ekonomové očekávali pokles o 30 tisíc. Míra nezaměstnanosti se tak nadále drží na 9 %.
        • Maloobchodní tržby v červenci meziměsíčně stouply o 0,3 % po revidovaném zvýšení o 1,2 % v červnu. Meziročně byly tržby nižší o 1,5 %.

        Očekávané události

        • 6/9 Průmyslové objednávky
        • 6/9 ECB - rozhodnutí o sazbách

        Vývoj titulů na německém trhu

        • 27/8 Největší výrobce chemikálií na světě BASF AG plánuje rozšířit svoje operace jako dodavatel automobilového průmyslu a hodlá učinit strategické akvizice v tomto sektoru.
        • 27/8 Druhý největší výrobce sportovního oblečení na světě, Adidas AG, se dohodl s německým fotbalovým svazem na sponzorování národního týmu až do roku 2018. Adidas tak naváže na 50-letou sponzorování německého národního mančaftu, když v březnu se obrátil na arbitrážní soud poté co Nike Inc. přišla s nabídkou na sponzorování.
        • 28/8 Největší vysílací stanice v Evropě, RTL Group, zvýšila zisk v prvním pololetí díky zvyšujícím se tržbám z reklamy na domácím trhu a ziskům z prodejů podílů v jiných společnostech. Čistý zisk se zvýšil na 358 milionů EUR. Tržby vzrostly o 1,3 % na 2,89 miliardy EUR. Zisk zaostal za očekáváním analytiků, tržby si naopak mírně polepšily.
        • 28/8 Největší výrobce business warehouse na světě, SAP AG, plánuje posílit svoji spolupráci s indickou počítačovou společností Wipro Ltd. V zemi kde rostou překotně investice společností do technologií otevře Wipro- SAP nové výzkumné centrum a pro německou společnost to bude spolu s Čínou jeden z důležitých regionů na cestě k dosažení svých obchodních plánů. V tomto smyslu se tak vyjádřil CEO Henning Kagermann v dnešním vydání New Delhi. Společnost během jednoho roku v Indii zdvojnásobila svoji klientskou základnu na 2 000 a plánuje investovat v zemi kolem 1 miliardy dolarů.
        • 29/8 Automobilka DaimlerChrysler oznámila kvartální pokles zisku o -14 %, zisk za druhé čtvrtletí klesl na 1,85 miliardy EUR (2,5 miliardy USD), výnosy poklesly o 3 %. Pro tento fiskální rok čeká firma provozní zisk 11,5 miliardy USD, výnosy by měly zůstat na stejné úrovni jako v minulém roce. V roce 2007 klesá poptávka po osobních vozidlech na hlavních trzích jako je Severní Amerika, západní Evropa a Japonsko. Naopak pro rozvíjející se trhy v Asii a Evropě a střední Americe firma čeká růst poptávky.
        • 31/8 Akcionář Metro AG Franz Haniel oznámil, že zvýšil svůj podíl v německé největší maloobchodní společnosti o 16 % na 34,24 % a má v plánu spojit tento podíl s podílem rodiny zakladatelů Schmidt-Ruthenbeck, čímž by ve společnosti získali majoritní podíl 50,01 %. Zároveň uvedl, že nemá v plánu kupovat další akcie.


        Maďarsko

        Maďarská burza pokračovala v umazávání svých propadů a po růstu z minulého týdne přidala další 2 %. Index zaznamenal čtyři růstové seance, pouze jednou index oslabil. Přes 5 % získala OTP Bank a Magyar Telecom. Dohoda o spolupráci MOLu s ČEZem akciím plynárenské společnosti příliš nepomohla a titul ztratil 0,5 %. Po prodeji státního balíku ztrácela i FHB (-2 %).

        Vývoj indexu BUX
        Index Minulý týden Tento týden Změna %
        BUX
        (profil, názory)
        26 862,00 27 404,00 +2,00 %

        Klíčové události minulého týdne

        • Hlavní úroková sazby byla dle očekávání ponechána na úrovni 7,75 %. Poslední pohyb sazeb byl v červnu, když centrální banka snížila sazby o 25 bazických bodů.
        • Maďarská nezaměstnanost stagnovala na úrovni 7 %.

        Očekávané události

        • 6/9 Průmyslové objednávky
        • 7/9 HDP za druhé čtvrtletí konečná hodnota

        Vývoj titulů na maďarském trhu

        • 28/8 Akciím farmaceutické firmy Egis byla ze strany Erste Bank zvýšena 12-ti měsíční cílová cena na 25 700 HUF. Jedná se o nárůst o 12 %.
        • 30/8 Maďarská vláda prodala svůj majoritní podíl v FHB, druhém největším poskytovateli půjček na bydlení. Vláda chce privatizací snížit schodek veřejných rozpočtů. Jednu akcii stát prodal za 2 025 HUF, což představuje výnos 66,8 miliardy HUF. Prodej se uskutečnil do rukou institucionálních investorů, poté co vláda upustila od hledání strategického partnera. První část privatizace proběhla na konci roku 2003, kdy Maďarsko prodlalo 41,5 % za 12,1 miliardy HUF. Vláda si v bance ponechala 4,1 % akcií.
        • 30/8 OTP Bank zvýšila svůj podíl ve společnosti MOL na 10 %. Předchozí hodnota podílu byla pouze 8 %.
        • 30/8 Energetická společnost MOL podepsala memorandum o spolupráci s firmou ČEZ. V průběhu příštích dvou měsíců proběhnou jednání o podmínkách založení společného podniku. Společný podnik by se měl zabývat především stavbou paroplynových elektráren. V první fázi by se jednalo o výstavbu elektrárny v Bratislavě v rafinériích společnosti MOL a v maďarském městě Százhalombatta. ČEZ zvažuje o možnosti kapitálového vstupu do společnosti MOL a to prostřednictvím nákupu až 10 % akcií.

        Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

        Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

        Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

        • americkému indexu Dow Jones,
        • technologickému indexu Nashdaq,
        • německému indexu DAX,
        • českému indexu PX-50.

        Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

        Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

        Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Optimismus na místě?

28. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Optimismus na místě?

Propad pražské burzy z minulého týdne je smazán. Optimismus investorů, který na konci minulého týdne odstartovalo snížení US diskontní sazby, vydržel po celý tento týden a index rostl... celý článek

Akcie: turbulence na burzách

21. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: turbulence na burzách

Pražská burza zažila dramatický obchodní týden. V pondělí ještě při dobré atmosféře docházelo ke korekci propadů z konce týdne minulého, následně však přišlo ochlazení, které vyvrcholilo... celý článek

Akcie: Hypoteční nervozita trvá

14. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Hypoteční nervozita trvá

Pražská burza uzavřela poměrně týden vyjádřeno indexem PX slabší o 1,22 procenta. Na trh se opět přenášela nervozita z amerických trhů, kde pokračuje krize v hypotečním sektoru.

Akcie: Dow Jones pokořil 14 tisíc bodů

24. 7. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Dow Jones pokořil 14 tisíc bodů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne. Index PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Akcie: Nejdřív rekord, potom pád

17. 7. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Nejdřív rekord, potom pád

Během pěti obchodních seancí minulého týdne ztratil index pražské burzy PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Partners Financial Services