Investice do nemovitostí: rozumné riziko, slušný výnos

Investice do nemovitostí: rozumné riziko, slušný výnos
Investovat do nemovitostí se dá i s pár tisíci korunami v kapse. Tuto možnost nabízí nemovitostní fondy. Ty se však často nesprávně zaměňují za fondy nemovitostních akcií, které jsou jen jedním z mnoha druhů akciových fondů.

V posledních letech se možnosti investování výrazně rozšiřují o řadu nových příležitostí. Jednu z nich představují investice do nemovitostí přístupné i pro drobné investory. Způsobů, jak investovat do nemovitostí s malou vstupní investicí, je více, a proto je důležité znát rozdíly, které mezi nimi jsou.

Nejčastější zmiňovanou možností jsou nemovitostní fondy. Ty kupují různé nemovitosti jako jsou kancelářské budovy, nákupní centra nebo logistické parky, ze kterých jim plyne příjem v podobě nájmu. Jedná se většinou o moderní nebo zrekonstruované objekty, které jsou dlouhodobě pronajaté kvalitními nájemci. Nemovitostní fondy pouze nenakupují, ale také prodávají a vydělávají na růstu cen nemovitostí v čase. Je to zdánlivě podobný postup, jako kdyby jednotlivec koupil byt, pronajímal ho a po několika letech ho prodal.

Rozdíl mezi individuální investicí a investicí fondu je velký. Zatímco jednotlivci stačí pro investování do nemovitostí prostřednictvím fondu minimální částka v řádu tisíců, pokud chce koupit nemovitost sám, potřebuje miliony. Důležitějším rozdílem jsou podstatně širší možnosti nemovitostních fondů. Fond může nakoupit různé druhy nemovitostí a na různých místech. Snižuje tím vliv rizika, že přijde o příjmy z nájmu v určité oblasti, nebo že cena některých nemovitostí poklesne.

Drobný investor tuto možnost, které se odborně říká (diverzifikace), kvůli svým omezeným prostředkům nemá. O nemovitostech nelze tvrdit, že se jedná o bezrizikovou investici. Ve srovnání s akciemi však nemovitosti dlouhodobě vykazují nižší míru rizika při dosažení atraktivní míry výnosu. U nemovitostních fondů se nejedná o spekulativní investování, ale o dlouhodobou a spíše konzervativní investici.

Často se hovoří o nemovitostních fondech i v případě, kdy se o nemovitostní fond nejedná. Ve skutečnosti jde o fondy nemovitostních akcií. Zatímco nemovitostní fond kupuje nemovitosti přímo, fond nemovitostních akcií investuje pouze do akcií firem, které jsou obchodovány na burze a jejichž oborem podnikání jsou nemovitosti. Tyto firmy mají od nemovitostních fondů odlišnou strategii. Obvykle pouze nekupují hotové a pronajaté nemovitosti, ale také se pouštějí do rizikovějších projektů, jako jsou investice do pozemků nebo do výstavby. Zisk z těchto aktivit může být vyšší, ale stejně to platí i o ztrátě. To se pak odráží i v hodnotě akcie, jejíž cena je určena nikoli hodnotou projektů a nemovitostí v majetku firmy, ale poptávkou a nabídkou akcie na burze.

U fondu nemovitostních akcií je tedy investor vystaven podobnému riziku jako v ostatních akciových fondech. K riziku plynoucímu z trhu nemovitostí se ještě přidává riziko spojené se samotným trhem akcií. Odlišné jsou i příjmy fondů nemovitostí a fondů nemovitostních akcií. Zatímco výnosem fondu nemovitostí je nájem či příjem z prodeje nemovitostí, u fondu nemovitostních akcií je jejich příjmem zhodnocení akcií nebo vyplácená dividenda.
Z těchto odlišností vyplývá i odlišný mechanismus, kterým se stanovuje hodnota podílové listu. U nemovitostního fondu má cena podílového listu přímý vztah k hodnotě nemovitostí, které fond vlastní. Cenu těchto nemovitostí stanovují odborní znalci na základě výše nájmů, míry obsazení nemovitosti či technické kvality budovy. Ceny nemovitostí se v čase vyvíjejí stabilně bez náhlých výkyvů.

U fondu nemovitostních akcií je cena podílového listu odvozena od ceny akcií, do kterých fond investuje. Cena těchto akcií je určena vývojem na burze. To znamená, že hodnota akcie nemovitostní společnosti není závislá na hodnotě majetku, který za akcií stojí, ale je daná pouze nabídkou a poptávkou po této akcii. K výrazné změně této ceny může dojít během jediného dne.

Fond nemovitostí Fond nemovitostních akcií
Činnost Kupuje, spravuje, pronajímá a prodává nemovitosti. Kupuje a prodává akcie společností, které působí na trhu nemovitostí – výstavba, koupě a správa nemovitostí.
Způsob investování Obvykle dlouhodobě pronajaté komerční nemovitosti, obvykle vysoké investiční kvality. Společnosti, do kterých fond investuje mohou mít širokou škálu aktivit od koupě pozemků, developerských projektů až po správu a držbu nemovitostí.
Cena podílového listu Stanovená na základě znaleckého odhadu cen jednotlivých nemovitostí v portfoliu fondu. Stanovená na základě cen akcií, které jsou v portfoliu fondu. Cena akcie je stanovená na burze. Není přímo závislá od cen nemovitostí, ale podle toho, jak trh oceňuje akcie.
Rizika Rizika spojená s trhem nemovitostí. Rizika spojená s trhem nemovitostí a s trhem akciovým.

Kvůli značným rozdílům ve správě aktiv jsou oba typy fondů regulovány odlišným způsobem. Donedávna existovala v České republice zákonná norma pouze pro akciové fondy a fondy nemovitostí se do naší legislativy dostaly teprve nedávno. Díky tomu dnes mohou investoři využívat obou investičních příležitostí.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 8. 2007 10:13, Analytik

„Nemovitostní fondy kupují různé nemovitosti jako jsou kancelářské budovy, nákupní centra nebo logistické parky, ze kterých jim plyne příjem v podobě nájmu. Jedná se většinou o moderní nebo zrekonstruované objekty, které jsou dlouhodobě pronajaté kvalitními nájemci.“
Opravdu? Mnohá obchodní centra (např. Liberec, Praha) i průmyslové zóny (Pardubice, Chrudim) zejí prázdnotou a o kvalitních nájemcích si mohou leda nechat zdát. Už klesají i výše nájmů v centrech měst (http://hn.ihned.cz/c 1-21882710-centra-boj uji-o-znacky), takže jde spíš jen o to najít dost lidí, aby ty ztráty zaplatili.

+72
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: korekce z čistého nebe

25. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: korekce z čistého nebe

Za uplynulý týden do všech fondů u nás přišlo přes 180 miliónů korun, přitom však bezmála 180 miliónů získaly samy zajištěné fondy a 120 miliónů k tomu fondy peněžního trhu.

Nemovitostní fondy pro všechny aneb co umožní novela

14. 4. 2006 | Marek Janečka

Nemovitostní fondy pro všechny aneb co umožní novela

Novela zákona o kolektivním investování by měla vytvořit podmínky pro zakládání otevřených fondů investujících do nemovitostí nejen v ČR ale i v zahraničí. Fondy budou přístupné i drobným... celý článek

Přicházejí nemovitostní fondy pro každého?

14. 2. 2006 | Petr Vykoukal

Přicházejí nemovitostní fondy pro každého?

Novela zákona o kolektivním investování slibuje převratnou novinku – zpřístupnění nemovitostních fondů širším vrstvám investorů díky nižšímu investičnímu limitu. Norma ovšem vyvolává... celý článek

Vyplatí se právě vám investovat do nemovitosti? Spočítejte si to!

2. 2. 2006 | Petr Syrový

Vyplatí se právě vám investovat do nemovitosti? Spočítejte si to!

Uvažujete o koupi nemovitosti za účelem jejího pronájmu? Máme pro vás exkluzivní nástroj: kalkulačku, která například spočítá, jaké měsíční cash flow bude vaše investice generovat či... celý článek

Zajištěné fondy také nesou rizika

19. 12. 2005 | Petr Vykoukal

Zajištěné fondy také nesou rizika

Dosáhnout velkého výnosu bez rizika bylo a je snem většiny investorů. Zdánlivým naplněním tohoto snu jsou garantované fondy, zdůrazněme ale slovo zdánlivý. Inflace a vstupní poplatky... celý článek

Partners Financial Services