Dluhopisy: Obavy z amerického trhu nemovitostí trvají

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 25. 7. 2007
Dluhopisy: Obavy z amerického trhu nemovitostí trvají
Velké objemy peněz se minulý týden znovu přesouvaly do klidných vod dluhopisových trhů. Ty rostly již druhý týden po sobě a vzhledem k faktu, že se stále více začíná hovořit o obavách z důsledků krize na americkém hypotečním trhu, je možné, že dluhopisy zisky z předešlého týdne ještě rozšíří.

Další pokles výnosů byl k vidění na trzích s vládními dluhopisy v eurozóně i Spojených státech. I když se ve Spojených státech vyvíjí ekonomika stále velmi solidně, investoři nyní vybírají zisky na akciových trzích. Obávají se silnějšího dopadu problémů na tamním trhu s rezidenčními nemovitostmi. Nemálo fondů již hlásilo velké ztráty (v čele se dvěma hegde fondy americké společnosti Bear Stearns), když investovaly do tzv. CDO´s, cenných papírů, které jsou kryty hypotékami na americké nemovitosti. Pokud i nadále bude na trzích převažovat nervozita, budou právě vládní dluhopisy představovat jistotu, a tudíž budou také dále získávat.

V Evropě se trh vyvíjel podobně jako ve Spojených státech. Dnešní globální trhy přenášejí velmi rychle rizika i sentiment. Proto i v Evropě sehrává v současnosti stěžejní roli budoucí vývoj v segmentu rizikových hypoték ve Spojených státech. Na trzích panuje nejistota, zda je současná situace vrcholem této krize nebo zda bude mít propad realitního trhu v USA reálný dopad na ekonomiku.
Poté, co akciový trh minulý týden ztratil, získávaly právě méně rizikovější instrumenty. Ve Spojených státech investoři přisoudili vyšší pravděpodobnost letošnímu snížení úrokových sazeb. Na desetiletých splatnostech se výnosy ocitly pod úrovní pěti procent, kratší výnosy signalizují až dvojí snížení sazeb o 25 bodů. V Evropě se výnosy na dluhopisových trzích dostaly nejníže za posledních sedm týdnů. Evropská výnosová křivka je již velmi plochá, investice do dvouletých dluhopisů v současnosti vynáší stejně jako koupě delších instrumentů (4,43 % p.a. do splatnosti).

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů

Spojené státy

Minulou středu byla oznámena čísla růstu amerických spotřebitelských cen. Ty rostly v červnu podle očekávání. Zajímavější jsou vždy prohlášení hlavních hráčů. Ben Bernanke, šéf centrální banky Fed, se minulý týden vyjádřil ve prospěch dřívějšího snížení úrokových sazeb. Připustil, že krize na trhu rezidenčních nemovitostí může výrazněji zpomalit růst spotřebitelských cen, ale také samotnou ekonomiku. Prodeje nových domů totiž v červnu klesly nejvíce za poslední čtyři roky.
Výnosy minulý týden klesaly souměrně po celé délce křivky. Trh tak zohlednil přesun z více rizikových aktiv právě na dluhopisové trhy. Úrokové sazby zůstanou s největší pravděpodobností ještě chvíli na stávajících úrovních, i když se na kratších splatnostech objevuje až dvojí snížení.

Evropa

Vývoj v Evropě kopíroval události ve Spojených státech. Z makrosféry byl důležitým ukazatelem snad jen růst spotřebitelských cen. Ty ale setrvaly i v červnu na rozumných úrovních a celková meziroční inflace tak zůstala pod hranicí dvou procent (1,9 %).
Ve výnosech se zrcadlí na jedné straně vývoj trhu v USA, na druhé straně investoři pochopili, že vývoj růstu výnosů poněkud přestřelil reálný stav věcí. V současnosti je v křivce zohledněno dvojí navýšení úrokových sazeb.
Situace v aktuálním týdnu může přinést další zisky pro dluhopisy, i když někteří představitelé ECB podporují další navyšování sazeb. Důležitý bude čtvrteční údaj o vývoji měnové zásoby, na jehož dvojciferný růst hledí ECB již delší dobu velmi podezíravě.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů

Region střední Evropy

Co se týče dluhopisů, region minulý týden spíše získal. Trh ztrácel jen v Česku, když byly ve výnosech na trhu zohledněny komentáře některých představitelů ve prospěch červencového růstu úrokových sazeb. Zasedání se odehraje tento čtvrtek a sotva kdo ještě věří, že se do nastavení sazeb nebude zasahovat.
Otázkou zůstává rychlost, s jakou se budou sazby zvyšovat v Polsku. Solidní výsledky ekonomiky dávají důvod rychlejšímu růstu mezd. To by mohlo hovořit ve prospěch dřívějšího navýšení sazeb. Trh je přesvědčen o růstu minimálně o 50 bodů.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vývoj dluhopisového trhu

27. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Strmý nárůst výnosů se během uplynulého týdne poněkud uklidnil. Ve Spojených státech dluhopisy získaly, protože se očekávají horší čísla prodeje domů. V Evropě dluhopisy mírně získaly. celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

20. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Trh ve Spojených státech se připravoval na vyšší údaje o inflaci. Zveřejněná čísla proto v závěru týdne poslala výnosy dolů. Evropský trh pokračoval v poklesu, když investoři zohledňovali... celý článek

Co dělat, když vám někdo způsobil škodu svým vozidlem

13. 6. 2007 | Michal Pravda

Vývoj dluhopisového trhu

6. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Dluhopisové trhy ve Spojených státech i v Evropě klesaly. Na domácím trhu i přes růst úrokových sazeb ceny spíše rostly, čímž ale spíše korigují silný růst výnosů z předešlého období. celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

30. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Nálada na dluhopisových trzích se v minulém týdnu nesla opět ve znamení pokračujícího růstu výnosů. Ve Spojených státech se stabilizuje situace na nemovitostním trhu, v Evropě roste... celý článek

Partners Financial Services