Žraloci jsou na burze. Malí investoři si mohou brousit zuby.

Žraloci jsou na burze. Malí investoři si mohou brousit zuby.
Investiční společnost Blackstone upsala své akcie na newyorské burze. Jejich cena během prvního dne vystřelila o patnáct procent. Díky těmto akciím se otevírá cesta k investicím do firem private equity i menším investorům.

Blackstone je na burze, zněla jedna z hlavních korporátních zpráv z přelomu týdne. Stalo se v pátek v New Yorku, kde tato firma private equity, celým jménem, The Blackstone Group, uskutečnila primární emisi akcií (IPO). Na samotném IPO by nebylo nic tak mimořádného. Zvláštností této primární emise je ovšem skutečnost, že se jedná o první firmu z oblasti private equity, která se rozhodla zvýšit finanční sílu prostřednictvím upsání svých akcií na kapitálovém trhu.

Na americké burze NYSE se akcie Blackstone obchodují pod symbolem BX a první obchodní den vystřelily o patnáct procent nad upisovací cenu 31 dolarů za kus. Za tímto růstem byl enormní zájem investorů o jejich nákup. Poptávka byla sedmkrát vyšší, než kolik akcií Blackstone nabízel. Takto vysoký zájem investorů o vstup do private equity inspiroval k myšlenkám na IPO další velké hráče z této branže. Myšlenkami na uvedení akcií na burzu se nyní zabývají firmy Kohlberg Kravis & Roberts (KKR), Texas Pacific Group (TPG) a Carlyle.

Motivace investorů i upisujících firem je vcelku jasná. Investoři kupují akcie těchto finančních žraloků s vyhlídkou na nadprůměrné zhodnocení vložených peněz. Protože private equity firmy mají v podstatě naprostou volnost v tom, kam své peníze investují. To je pochopitelně spojeno s vyšší mírou rizika ztráty, ale historie ukazuje, že z dlouhodobého pohledu se volnost při investicích vyplácí. Vyšší výnosy se přelijí do ceny akcií, a investor tak vydělá. Tato logika nepochybně stála za rozhodnutím čínské vládní agentury pro zahraniční investice, aby do akcií Blackstone investovala tři miliardy dolarů.

Výhodný je vstup na burzu i pro private equity firmy. Pro své investice totiž používají kombinaci vlastních peněz a dluhů. Čím více vlastních peněz, získaných například úpisem akcií, je firma ochotna do konkrétního projektu investovat, tím větší částku jsou ji ochotni věřitelé půjčit, a firma si tak může dovolit větší obchody.

Skutečnost, že se akcie takových firem obchodují na organizovaných trzích je velmi příjemná pro drobné investory, kteří tak mají možnost podílet se na výnosech private equity firem i s relativně malou investovanou částkou. Odpadá tak počáteční investiční omezení, protože firmy private equity, jejichž akcie se veřejně neobchodují, zpravidla přijímají investory s minimální výší investice 25 milionů dolarů.

Společnost The Blackstone Group založili v roce 1985 Peter Peterson a Stephen Schwarzman. Oba odešli z makléřské firmy Lehman Brothers a své první investice realizovali s kapitálem 400 tisíc dolarů. V současnosti má firma 770 zaměstnanců a kanceláře v New Yorku, Los Angeles, Bostonu, Atlantě, Londýně, Paříži, Madridu, Bombaji a Hong Kongu. Tržní hodnota firmy se pohybuje okolo 33 miliard dolarů. Mezi nejznámější firmy, do kterých Blackstone investoval, patří Deutsche Telekom, TeleDanmark nebo Equity Office.

Z obou zakladatelů se po vstupu na burzu stali dolaroví miliardáři. Schwarzman nyní vlastní 23 procent firmy, tedy majetek v hodnotě 7,74 miliardy dolarů. Petersonův čtyřprocentní podíl má nyní hodnotu 1,34 miliardy dolarů. Zkrátka nepřijde ani nejvyšší management firmy, jehož členové obdrží bonusy v řádech desítek milionů dolarů. Prezident firmy, Hamilton James, si přijde na necelých 150 milionů dolarů.

Lákala by vás investice do akcií firem jako je Blackstone?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 6. 2007 14:27, ricmund

:)))))))))))))))))))) )))))))))

Zobrazit celé vlákno

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 6. 2007 12:21, nr1a.com/akcie

Pan autor potreboval tyden , nez clanek slozil dohromady. A tim uz oslava BX akcie neni aktualni. Za 4 dny spadla akcie z maxima v pátek 38 dolaru na minimum ve stredu na 29 dolaru , tedy -24%. Vetsinou se vyplaci nekupovat IPO akcie 1. den , ale par tydnu pockat , pak se akcie na kazdeho dostane a pak teprve akcie zdravě roste nebo pada , kdyz se chaos prvnich dnu uklidnil. Pak je taky znamo z webstranek P/S , P/E a rust zisku EPS. Schwarzman vydelal vloni pres 400 milionu dolaru. Dnes si chtel nechat 23% akcii na konte , ale soucasne chtel prodat svoje akcie v hodnote 680 milionu dolaru a to snad dnes cini a bez limitu pro kurz a proto asi akcie za 4 dny -24% spadla. Akcii Blackstone bych se vyhnul , vzdyt Blackstone obsahuje tu nejhorsi akcii Nemecka = Deutsche Telekom. Rozumne akcie z Nemecka by ale byly dnes Daimler , Siemens , Epcos , Singulus , Gildemeister , Solon. Pred lety si koupil Schwarzman za 30 milionu dolaru v New Yorku na Park Avenue byt po J.D.Rockefellerovi s 38 mistnostmi , z toho je 13 koupelen. Pan Schwarzman asi nepochazi z israelitske rodiny , ale z rakouské rodiny.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cesta k výdělku: v lednu koupit, v květnu prodat

7. 6. 2007 | Tomáš Provazník

Cesta k výdělku: v lednu koupit, v květnu prodat

Staré investorské přísloví z Wall Street říká: „Prodej v květnu a jdi pryč!“ Jinými slovy, nabádá, aby investoři akcie kupovali v zimě, na jaře je prodali a na další nákupy se chystali... celý článek

Zhodnocení o 1700 procent? I takové akcie existují

31. 5. 2007 | Tomáš Provazník

Zhodnocení o 1700 procent? I takové akcie existují

Vybrali jsme jedenáct firem, na jejichž akciích se dalo v posledních čtyřech a půl letech slušně vydělat. Spojuje je jedno: na rozdíl od internetových supernov z přelomu století, všechny... celý článek

Příležitost nejen pro velké investory

24. 5. 2007 | Tomáš Provazník

Příležitost nejen pro velké investory

Měly by transakce firem soukromého kapitálu (tzv. private equity), které se obvykle pohybují v řádech miliard dolarů, zajímat i běžné investory? Odpověď zní - jednoznačně ano.

Nenechte banku, aby vydělávala místo vás

17. 5. 2007 | Vladimír Bádr

Nenechte banku, aby vydělávala místo vás

Banky investují část úspor svých klientů na kapitálovém trhu. Výnosy z těchto transakcí jsou vyšší než úrok, který střadatelům nabízí. Není přitom důvod, aby střadatelé místo nízkého... celý článek

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

26. 4. 2007 | David Urbánek | 3 komentáře

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

Pokud investujete sami a nemáte s kapitálovými trhy dostatečné zkušenosti, možná využijete některé z následujících rad. Vyhnout se základním chybám znamená vyhnout se zbytečným ztrátám.... celý článek

Partners Financial Services