Akcie: Páteční zvrat na maďarské burze

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 26. 6. 2007
Akcie: Páteční zvrat na maďarské burze
Pražská burza si prožila vcelku poklidný obchodní týden. Mezi růstové tituly patří CME, jež bylo středem zájmu kupců a připsalo si tak ze všech titulů nejvyšší zisk.

Minulý týden bylo vidět zvýšenou volatilitu na pražské burze u akcií  Unipetrolu (profil, názory), na kterých při ceně 295 korun investoři realizovali zisk. Petrochemický koncern nakonec skončil týden na 284 korunách. Tento týden byl ve znamení velmi podprůměrné obchodní aktivity.

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 849,60 1 847,60 -0,10 %

Klíčové události minulého týdne

  • Sezóně očištěné maloobchodní tržby bez motoristického segmentu meziměsíčně v dubnu klesly o 0,2 %. Meziročně jsou vyšší o 7,5 %. Bez sezónního očištění jsou vyšší o 8 %.


Vývoj titulů na domácích trzích

Orco Property Group (profil, názory)
19/6 Wood & Copany nově doporučuje akcie developerské společnosti s cílovou cenou 145 EUR a doporučením "kupovat". Navýšení cílové ceny vychází z posledních akvizic, které společnost provedla.
21/6 Nově vydané akcie se začaly obchodovat na burze ve Varšavě a v Budapešti.

Telefonica O2 ČR (profil, názory)
21/6 Novým generálním ředitelem společnosti se stal Salvador Anglada, dosavadní viceprezident pro rezidentní zákazníky. Dosud funkci zastával Jaime Smith, který odchází na pozici generálního ředitele O2 Gernamy.

Unipetrol (profil, názory)
19/6 Raiffeisenbank začíná analyticky pokrývat petrochemický holding s úvodním doporučením "kupovat" a cílovou cenou 330 Kč. Dle analýzy jsou akcie vůči konkurentům ve střední a východní Evropě podhodnoceny a Raiffeisenbank je považuje za svého favorita. Hlavní možnosti růstu vidí v započaté restrukturalizaci a zvýšení kapacity Chemopetrolu.

Zentiva (profil, názory)
19/6 Farmaceutická společnost uzavřela smlouvu o syndikovaném úvěru v celkové hodnotě 550 miliónů EUR. Úvěr bude sloužit na pokrytí akvizice turecké Eczacibaşi Generic Pharmaceuticals a restrukturalizaci dluhu. Součástí úvěru jsou tříleté a pětileté půjčky a revolvingové úvěry v EUR i CZK. Úroková prémie byla dohodnuta ve výši 40-75 bazických bodů nad mezibankovními sazbami PRIBOR a EURIBOR.


Očekávané události

  • 28/6 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
  • 28/6 Spotřebitelská důvěra

USA

Americké trhy v tomto týdnu zaznamenaly pokles, zásluhu na tom má rostoucí cena ropy a rostoucí výnosy bondů. Index DJIA (profil, názory) ubral za týden 1,96 %,technickou podporu má na hodnotě 13 221 bodů. O trochu méně oslabily technologie, dařilo se například akciím AMD či Micron Technology (profil, názory).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
13 639,00 13 372,00 -1,96 %
Nasdaq
(profil, názory)
2 627,00 2 588,00 -1,5 %
S&P 500
(profil, názory)
1 533,00 1 503,00 -1,9 %


Klíčové události minulého týdne

  • Počet rezidenčních staveb v USA, zahájených v květnu oproti předchozímu měsíci podle zprávy ministerstva obchodu poklesl o 2,1 % na 1,474 miliónů a o 1 000 tak překonal očekávání ekonomů. Počet stavebních povolení ve srovnání s dubnem vzrostl o 3 % na 1,501 miliónů, zatímco odhady ekonomů počítaly s 1,47 milióny nových stavebních povolení.
  • Leading indicators vzrostly více než se čekalo, indikátory posílily o 0,3 % za květen, zatímco v dubnu klesly o 0,3 %. Analytici očekávali růst 0,3 %. Ekonomice se dařilo díky nízkému počtu nezaměstnaných a pozitivním očekáváním ohledně budoucích spotřebitelských výdajů.


Očekávané události

  • 28/6 HDP za první čtvrtletí konečná hodnota
  • 28/6 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb


Vývoj titulů na amerických trzích

  • 19/6 Nový šéf společnosti Yahoo! Inc. (profil, názory), Jerry Yang, který nastoupil včera do funkce CEO firmy, je připraven firmu pozvednout na další úroveň. Chce zlepšit technologie, které firma používá a najmout nové inženýry, aby firma dohnala náskok, který má Google v oblasti internetové inzerce. Yang nahradil Terryho Semela, pod jehož vedením firma ztratila vůdčí postavení na trhu internetové reklamy na úkor rivala Google a akcie v minulém roce propadly o 35 %.
  • 19/6 Společnost Best Buy Co.(profil, názory) oznámila pokles zisku o 18 %, když firma měla tržby z méně ziskových produktů jako jsou laptopy. Čistý zisk poklesl na 192 miliónů USD (39 centů na akcii) za druhé čtvrtletí z předchozích 234 miliónů USD o rok dříve. Tržby vzrostly o 14 % na 7,93 miliard USD, což je nenižší přírůstek za poslední tři čtvrtletí, když poklesly ceny LCD televizí.
  • 20/6 Home Depot Inc. (profil, názory), světově největší prodejce domácích potřeb oznámil, že prodává jednu ze svých divizi třem firmám a plánuje zpětný odkup akcií v hodnotě téměř 22,5 miliard USD.
  • 20/6 Morgan Stanley, druhá největší investiční společnost na světě, zvýšila ve truhém čtvrtletí meziročně zisk o 40 % na nové maximum a překonal tak odhady analytiků. Čistý zisk se zvýšil na 2,58 miliardy USD / 2,45 USD/akcii z loňských 1,84 miliard USD / 1,75 USD/akcii. Tržby se zvýšily o 32 % na 11,5 miliardy USD. Analytici očekávali zisk 2 USD/akcii při tržbách 10,03 miliardy USD. Tak jako ostatní velké investiční společnosti, i Morgan Stanley těžil z velkého počtu provedených akvizicí, pozitivního sentimentu na akciových trzích a změn kapitálových požadavků SEC, které jim umožnily investovat více jejich kapitálových prostředků.
  • 20/6 Společnost FedEx Corp. za fiskální čtvrté čtvrtletí vykázala čistý zisk ve výši 610 milionů USD (1,96 USD na akcii) ve srovnání s 568 milionů USD o rok dříve. Zisk zahrnuje příjem ve výši 6 centů na akcii, což je důsledek vyrovnání od Airbusu kvůli zrušení objednávky na A380. Výnosy vzrostly o 8 % na 9,15 miliardy USD z předchozích 8,49 miliardy USD. Pro fiskální první čtvrtletí firma čeká zisk 1,45 až 1,6 USD na akcii a zisk 7 až 7,4 USD na akcii pro fiskální rok 2008.
  • 21/6 H&R Block Inc. (profil, názory), největší americký daňový a účetní poradce, utrpěl ve čtvrtém čtvrtletí uplynulého fiskálního roku ztrátu 85,6 milionů USD (26 centů na akcii), zatímco ve stejném období předchozího roku firma hospodařila se ziskem 587,5 milionů USD (1,77 USD na akcii). Bez zahrnutí jednorázových položek by společnosti vydělala 591,2 milionů USD (1,81 USD na akcii), analytici však očekávali zisk ještě o 7 centů na akcii vyšší. Ztráta je způsobena jednorázovými náklady spojenými s hypotékami. Tržby vzrostly o 7,8 % na 2,35 miliardy USD a zaostaly tak za odhady analytiků o 90 milionů USD. V příštím roce firma očekává provozní zisk mezi 1,25 a 1,45 USD na akcii. Očekávání trhu je 2 centy nad horní hranicí tohoto intervalu. Díky jednorázovým položkám by H&R i v příštím roce měla utrpět mírnou ztrátu.


Německo

Růstová euforie se z minulého týdnu nezopakovala, index DAX (profil, názory) si připsal relativně stabilnější seance. Na snížené doporučení doplatil Infineon, který poklesl na 12,52 EUR a stal se brzdou indexu. Index DAX končí týden o 1,01 % slabší, celkem si připsal 3 ztrátové seance.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
8 030,00 7 949,00 -1,01 %


Klíčové události minulého týdne

  • Indikátor ZEW ekonomických očekávání v červnu poklesl na 20,3 bodu z květnových 24 bodů. Ekonomové očekávali hodnotu okolo 29 bodů.
  • Ceny výrobců meziměsíčně vzrostly oproti minulému měsíci o 0,3 %. V meziročním porovnání jsou ceny vyšší o 1,9 %. Růst cen se očekával na nižší úrovni.


Očekávané události

  • 28/6 Nezaměstnanost
  • 30/6 Maloobchodní tržby


Vývoj titulů na německém trhu

  • 18/6 Farmaceutická společnost Merck KGaA od dnešního dne nahradila v bázi indexu DAX výrobce speciálních chemických sloučenin Altanu. Její váha v indexu bude 0,86 %. Změny v indexu mohou ovlivnit ceny akcií dotčených společností, když správci fondů kopírujících DAX budou upravovat složení portfolií tak, aby odpovídalo nové struktuře indexu. Podle Citigroup DAX kopírují fondy s aktivy za 24 miliard EUR.
  • 19/6 Největší farmaceutická společnost Bayer AG oznámila, že zisk roste rychleji než očekávala, podpořeny snižováním nákladů z akvizice Scheringu. Bayer proto zvyšuje svůj odhad ziskové marže na 20 % pro letošní rok a 22 % pro rok 2009. Akvizice Scheringu by měla firmě ušetřit do roku 2009 o 100 miliónů více než se čekalo.
  • 20/6 Deutsche Telekom AG se dohodl s odbory Ver.di na podmínkách přesunu 50 000 zaměstnanců na méně placená místa, čímž se ukončuje měsíční stávková pohotovost u této společnosti. Zaměstnanci obdrží o 6,5 % méně na mzdách a zároveň budou mít týdenní pracovní dobu delší o 4 hodiny.
  • 20/6 CEO společnosti MAN AG oznámil, že druhý kvartál pro firmu bude velmi dobrý, když dynamický růst ve východní Evropě pomáhá firmě v prodejích. Podle ředitele je firma na cestě splnění svých celoročních cílů, pro rok 2007 firma čeká růst výnosů o 10 %. Navržené spojení se Scanií by vytvořilo obě firmy silnější, pokračující jednání mezi firmami vyznívají příznivěji.
  • 20/6 DaimlerChrysler AG, pátá největší automobilka na světě, získal souhlas amerických regulačních orgánů s prodejem Chrysleru do rukou Cerberus Capital Management LP.
  • 21/6 E.ON, největší německá utilita, prodává svůj 50,1% podíl v rakouském mobilním operátorovi One GmbH. O akcie se podělí France Telecom SA a Mid Europa Partners. E.ON prodejem získá přibližně 330 milionů EUR.
  • 21/6 ThyssenKrupp AG, největší německý výrobce oceli, postaví čtyři fregaty pro německé námořnictvo. Rozpočtový výbor německého parlamentu nedávno schválil výdaje na jejich koupi ve výši 2,6 miliardy EUR. Kromě toho firma získala úvěr 770 milionů USD od brazilskou vládou vlastněné rozvojové banky na výstavbu hutě v této jihoamerické zemi.


Maďarsko

Maďarský trh by prošel relativně poklidně tímto týdnem, kdyby nebylo páteční seance, která se zvrhla v divokou rally. Index BUX (profil, názory) si v pátek připsal růst 3,31 %! Zásluhu na tom měl především MOL, jenž ohlásil zpětný odkup akcií až v hodnotě 1,6 miliardy USD. Posílil i bankovní titul OTP na 10 050 HUF.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
26 845,00 27 664,00 +3,05 %


Očekávané události

  • 25/6 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
  • 28/6 Nezaměstnanost


Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 20/6 Megdet Rahimkulov, bývalý šéf firmy OAO Gazprom a zároveň nejbohatší muž Maďarska, popřel spekulace, že žádal regulační úřad o povolení navýšení svého podílu v OTP Bank Nyrt. Rahimkulov nyní vlastní okolo 6 % v OTP. Podle tisku měl žádat úřad o navýšení podílu na více než 10 %.
  • 21/6 Mol Nyrt., největší provozovatel rafinerií ve východní Evropě, letos zahájí těžbu na dvou ropných polích v Maďarsku a nahradí tak jiná již vyčerpaná ložiska. Firma v tomto roce investuje do těžby ropy v Maďarsku více než 10 miliard HUF.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Světové trhy ve znamení růstu

19. 6. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Světové trhy ve znamení růstu

Pražská burza se opět vyšvihla na nový rekord. Závěrečná nejvyšší hodnota padla ve čtvrtek. Celkově index za týden přidal 1,6 %.

Akcie: Po slibném růstu přišel pád

12. 6. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Po slibném růstu přišel pád

Pražská burza ve 23. týdnu oslabila z rekordních hodnot z minulého pátku. Index PX klesl o 1,65 %. Pouze ve čtvrtek skončil v kladných číslech. Největší propad zaznamenal v pátek.

Akcie: Trhy cválaly vzhůru

5. 6. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Trhy cválaly vzhůru

Pražská burza umazala propad z minulého týdne a index PX posílil o jedno procento. Burza rostla čtyři z pěti obchodních dní. Klesala pouze ve středu, kdy investoři v celé Evropě reagovali... celý článek

Akcie: Německo stoupalo, zbytek světa padal

29. 5. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Německo stoupalo, zbytek světa padal

Přestože pražská burza v uplynulém týdnu rostla pouze jedinkrát, index PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Akcie: Týden ve znamení růstu

22. 5. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Týden ve znamení růstu

Český trh opět posunul své historické maximum a index PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Partners Financial Services