Cesta k výdělku: v lednu koupit, v květnu prodat

Cesta k výdělku: v lednu koupit, v květnu prodat
Staré investorské přísloví z Wall Street říká: „Prodej v květnu a jdi pryč!“ Jinými slovy, nabádá, aby investoři akcie kupovali v zimě, na jaře je prodali a na další nákupy se chystali až na konci roku. Důvod je prostý: vydělají na tom.

Přestože pravidlo "Sell in May and go away!" nemá na první pohled žádný logický základ, historická data ukazují, že funguje poměrně spolehlivě. Pokud by obchodník nakoupil akcie v lednu každého kalendářního roku a v květnu je prodal, zhodnotil by vložené peníze více než jeho kolega, který by nakupoval v květnu a prodával koncem roku.

Historická data to dokazují. Poučka platí jak pro americký index Dow Jones Industrial Average (profil, názory), tak pro německý index DAX (profil, názory) nebo britský FTSE. Při zkoumání indexu Dow Jones Industrial Average jsme se zaměřili na období od počátku roku 1971 až do současnosti. Za sledovaný časový rámec proběhlo 37 period leden až květen a 36 period květen až prosinec.

Od počátku roku 1971 vzrostl index DJIA z hodnoty 830,6 bodu na dnešních více než 13 600 bodů. Při takto silném růstu by se nabízela jednoduchá úvaha - obchodník, který nakupuje v lednu a prodává v květnu, drží pozici pouze pět měsíců, a má tak menší šanci využít růstového trhu. Jakkoliv má tato úvaha nezpochybnitelný logický základ, historická čísla ukazují, že na kapitálovém trhu tato logika nefunguje!

Z uvedených 37 period leden až květen skončilo 28 období v zisku. Pravděpodobnost úspěšného obchodu při této strategii je přibližně 75 procent. Přestože je taková pravděpodobnost úspěchu velmi dobrá, je jen o málo lepší než úspěšnost "konkurenčního" postupu, tedy držení pozice od června do konce roku. V tomto případě skončilo se ziskem 25 z 36 sledovaných období a pravděpodobnost dobrého obchodu je tak i v tomto případě téměř 70 procent.

Rozdíl je v různé míře zhodnocení. Za posledních více než 37 let v období leden až květen akcie průměrně poskočily o 5,9 procenta, zatímco ve zbytku roku (období červen-prosinec) index průměrně posílil pouze o 2,7 procenta. Investor, který nakoupil začátkem ledna a prodal na konci května by tak dosáhl dvojnásobně vyššího zhodnocení i přesto, že drží akcie po kratší dobu, než investor nakupující na počátku června a prodávající koncem prosince.

Příčiny tohoto jevu jsou tématem na hlubší analýzu. Jednou z nich může být tzv. lednový efekt, kdy akcie mají tendenci v lednu silně růst. Důvodem může být snaha retailových investorů nakupovat akcie na počátku roku, stejně jako snaha fondů „přikrášlovat“ složení svých portfolií před jejich zveřejněním. Fondy na konci roku vyprodají ztrátové, nebo málo ziskové akcie a naopak se snaží nakoupit akcie, které rostly a tak se investorům budou v jejich portfoliu líbit. Dalším faktorem může být skutečnost, že katastrofy s přímým vlivem na burzovní obchodování mají tendenci objevovat se ve druhé polovině roku. Ať už se jedná o krach na burze z roku 1987 (říjen) nebo o teroristické útoky v USA (září 2001) či Velké Británii (červenec 2005). Závěrem jenom konstatování: letošní období leden až květen skončilo se zhodnocením 9,5 procenta.

Řídíte se při investování burzovními rčeními?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zhodnocení o 1700 procent? I takové akcie existují

31. 5. 2007 | Tomáš Provazník

Zhodnocení o 1700 procent? I takové akcie existují

Vybrali jsme jedenáct firem, na jejichž akciích se dalo v posledních čtyřech a půl letech slušně vydělat. Spojuje je jedno: na rozdíl od internetových supernov z přelomu století, všechny... celý článek

Příležitost nejen pro velké investory

24. 5. 2007 | Tomáš Provazník

Příležitost nejen pro velké investory

Měly by transakce firem soukromého kapitálu (tzv. private equity), které se obvykle pohybují v řádech miliard dolarů, zajímat i běžné investory? Odpověď zní - jednoznačně ano.

Nenechte banku, aby vydělávala místo vás

17. 5. 2007 | Vladimír Bádr

Nenechte banku, aby vydělávala místo vás

Banky investují část úspor svých klientů na kapitálovém trhu. Výnosy z těchto transakcí jsou vyšší než úrok, který střadatelům nabízí. Není přitom důvod, aby střadatelé místo nízkého... celý článek

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

26. 4. 2007 | David Urbánek | 3 komentáře

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

Pokud investujete sami a nemáte s kapitálovými trhy dostatečné zkušenosti, možná využijete některé z následujících rad. Vyhnout se základním chybám znamená vyhnout se zbytečným ztrátám.... celý článek

Investice: Kdo v roce 2006 našel zlatý důl? A kde ho hledat v roce 2007?

4. 1. 2007 | Petr Fejtek

Investice: Kdo v roce 2006 našel zlatý důl? A kde ho hledat v roce 2007?

Před rokem jsme se zeptali několika našich analytiků, kam uložit peníze tak, aby co nejvíce nesly. Jak by dopadli investoři, kteří se jejich rad drželi? Jednoznačně dobře! A co analytici... celý článek

Partners Financial Services