Zhodnocení o 1700 procent? I takové akcie existují

Tomáš Provazník | rubrika: Akcie | 31. 5. 2007 | 15 komentářů
Zhodnocení o 1700 procent? I takové akcie existují
Vybrali jsme jedenáct firem, na jejichž akciích se dalo v posledních čtyřech a půl letech slušně vydělat. Spojuje je jedno: na rozdíl od internetových supernov z přelomu století, všechny vyrábějí reálné věci.

Jak zbohatnout na investicích do akcií? Nabízí se dva příběhy. Shrnutí prvního by mohlo znít asi takto: "Kdyby mi pratetička před sto lety, kdy přijela do Ameriky, koupila sto akcií automobilky Ford, byl bych dnes dolarovým milionářem." Druhý příběh tak starý není. Můj kamarád, podnikatel a investor, na konci roku 1996 prodal za několik milionů korun malou reklamní agenturu a rozhodl se užít si vydělaných peněz. Zhruba milion investoval do akcií v té době zcela neznámé americké firmy CMGI. Na začátku roku 2000 tyto akcie prodal za stonásobek jejich původní hodnoty a dodnes je dolarovým milionářem. Oba tyto „investorské“ příběhy mají slabé místo. V prvním případě by zbohatnutí trvalo hodně dlouho, ve druhém případě šlo o velmi riskantní investici. Kamarád se svezl na nafukující se internetové bublině.

Internetová mánie je už nějakou dobu pryč a investoři, kteří chtějí rychle zbohatnout musí hledat nové akciové hvězdy. Otázka zní: "Existují i dnes firmy, které za čtyři až pět let nadprůměrně zhodnotí vložené peníze a přitom vyrábějí na rozdíl od internetových projektů reálné zboží?" Období čtyř až pěti let je zvoleno záměrně. Pro dlouhodobého investora jde v podstatě o nejkratší investiční horizont, o kterém má cenu uvažovat. Vraťme se proto o čtyři a půl roku zpátky na začátek roku 2003. Index Dow Jones Industial Average (DJIA) měl v té době hodnotu přibližně 8 500 bodů a jeho výhled nevypadal nikterak optimisticky. Pro srovnání, dnes má tentýž index hodnotu zhruba 13 500 bodů. V indexu DJIA je zahrnuto pouze 30 vybraných společností. Větší prostor pro hledání těch správných firem poskytuje index S&P 100, který obsahuje sto společností.

V této stovce firem je jedenáct jmen, jejichž akcie od počátku roku 2003 minimálně ztrojnásobily svou hodnotu. Následující výčet ukazuje, že stále existují příležitosti k velmi vysokému zhodnocení investovaných peněz i při dodržení pravidla, že chceme nakupovat akcie velkých firem, které vyrábějí něco hmatatelného. Uvedené společnosti spojují velmi dobré účetní ukazatele (ziskovost, EBITDA atd.). Přesto je třeba si uvědomit, že zdravé účetnictví je jednou, nikoliv jedinou podmínkou růstu akcií firmy. Za pozornost rovněž stojí fakt, že mezi jedenáctkou vyvolených není jediná firma, zabývající se těžbou ropy. Navzdory tomu, že ceny této komodity ve sledovaném období prudce vzrostly.

  • Allegheny Technologies má sice v názvu „podezřelé“ slovo technologie, ale zabývá se zpracováním kovových materiálů. Na svou současnou tržní kapitalizaci (hodnotu všech akcií) 11 miliard dolarů dospěla díky masivnímu zhodnocení o 1700 % (z 6 dolarů na 110 dolarů).

  • Společnost Williams Companies, která těží, skladuje a transportuje zemní plyn, má tržní kapitalizaci 18 miliard dolarů. Její akcie vzrostly z  3,50 dolaru v lednu 2003 na aktuálních 31 dolarů, tedy zhodnocení o 800 %.

  • Společnost AES Corporation, se zabývá výrobou a distribucí elektrické energie, má tržní kapitalizaci více než 15 miliard dolarů a za sledované období zhodnotila o téměř 600 % (ze 3,50 dolaru na 23 dolarů).

  • Akcie společnosti Halliburton, která mimo jiné čelí obviněním z předražování dodávek pro americkou armádu v Iráku a v níž pracoval v minulosti na postu předsedy představenstva současný viceprezident USA Dick Cheney, vzrostly od roku 2003 o 270 %.

  • Naopak zcela neznámou je firma Burlington Northern Santa Fe, která se zabývá nákladní železniční přepravou. Při tržní kapitalizaci 32 miliard dolarů se jedná o poměrně velkou firmu a její akcie od počátku roku 2003 zhodnotily o téměř 250 % (z 26 dolarů na 91 dolarů).

  • Další velmi růstovou firmou je CIGNA Corporation, která poskytuje zdravotnické služby a zdravotní pojištění. Akcie této Philadelphské firmy za sledované období poskočily ze 41 dolarů na 169 dolarů a zhodnotily tak o 270 %.

  • Výrobce těžké důlní a manipulační techniky Caterpillar je v Čechách poměrně známý. Málo se ale ví, že jeho akcie za posledního čtyři a půl roku zhodnotily o 225 % (z 23,50 dolaru na 75 dolarů) a firma tak má tržní kapitalizaci více než 48 miliard dolarů.

  • Finanční společnost Goldman Sachs je v Česku známá zejména díky poradenským službám poskytovaným vládě. Akcie Goldman Sachs posílily o 200 % (ze 75 dolarů na začátku roku 2003 na současných 228). Firma má tržní kapitalizaci 93 miliard dolarů.

  • Leteckou společnost Boeing asi netřeba dlouze představovat. Nyní má tržní kapitalizaci přes 77 miliard dolarů a během sledovaného čtyři a půl roku zhodnotila o 200 % (z 34 dolarů na 98 dolarů).

  • Řetězec rychlého občerstvení McDonald’s je notoricky známý a prodej hamburgerů je evidentně velmi ziskový, protože akcie firmy zhodnotily o 200 %. Jejich celková hodnota se vyšplhala na 60 miliard dolarů.

  • Společnost Rockwell Automation vyrábí součástky do automobilových a leteckých motorů. Firma má tržní kapitalizaci 10 miliard dolarů a od roku 2003 její akcie posílily o 200 %.

Do jakých akcií byste investovali vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 5. 2007 19:54, Doplněk

Sorry chybka - znehodnocení samozřejmě o 37%. Tzn. ze sedmnáctinásobku se stává Koženého desetinásobek :-).

Zobrazit celé vlákno

+62
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nenechte banku, aby vydělávala místo vás

17. 5. 2007 | Vladimír Bádr

Nenechte banku, aby vydělávala místo vás

Banky investují část úspor svých klientů na kapitálovém trhu. Výnosy z těchto transakcí jsou vyšší než úrok, který střadatelům nabízí. Není přitom důvod, aby střadatelé místo nízkého... celý článek

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

26. 4. 2007 | David Urbánek | 3 komentáře

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

Pokud investujete sami a nemáte s kapitálovými trhy dostatečné zkušenosti, možná využijete některé z následujících rad. Vyhnout se základním chybám znamená vyhnout se zbytečným ztrátám.... celý článek

Uvařte si svůj vlastní zajištěný fond

18. 4. 2007 | Petr Syrový

Uvařte si svůj vlastní zajištěný fond

V dnešním článku nahlédneme do kuchyně výrobců zajištěných fondů a zároveň se podíváme na ceny ingrediencí, ze kterých se zajištěný fond připravuje. Budete si tak moci zajištěný fond... celý článek

Investice: Kdo v roce 2006 našel zlatý důl? A kde ho hledat v roce 2007?

4. 1. 2007 | Petr Fejtek

Investice: Kdo v roce 2006 našel zlatý důl? A kde ho hledat v roce 2007?

Před rokem jsme se zeptali několika našich analytiků, kam uložit peníze tak, aby co nejvíce nesly. Jak by dopadli investoři, kteří se jejich rad drželi? Jednoznačně dobře! A co analytici... celý článek

Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

12. 12. 2006 | Milan Šmíd | 1 komentář

Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

Nalézt fond stabilně překonávající konkurenci je snem každého investora. Ačkoli takové existují, je jich velmi málo a většinou v České republice nejdou nakoupit. Narazit na stabilně... celý článek

Partners Financial Services