Výplaty náhrad mají stále velké zpoždění

Výplaty náhrad mají stále velké zpoždění
Po letech existence bez prostředků se Garančnímu fondu obchodníků s cennými papíry začalo dařit získávat zdroje pro výplatu náhrad poškozeným klientům.

Garanční fond obchodníků s cennými papíry (GFOCP) oznámil na začátku letošního května v tiskové zprávě, že zahájil kroky k výplatě celého zbytku náhrad klientům zkrachovalého obchodníka s cennými papíry Private Investors. Umožnilo to úspěšné jednání s ministerstvem financí a vyšší než očekávané roční příspěvky obchodníků s cennými papíry do fondu. Výplaty poškozeným klientům potrvají do konce srpna letošního roku. Na první pohled se zdá, že jde o pozitivní zprávu - investoři jsou v ČR v případě krachu obchodníka s cennými papíry (CP) chráněni a o své peníze nepřijdou. Pozadí jednotlivých případů zkrachovalých obchodníků s CP ovšem moc optimistické není.

Klienti Private Investors ztratili možnost nakládat se svými prostředky v roce 2001. Celkem 2 052 poškozených klientů uplatnilo u garančního fondu nárok na "zmizelých" 366 milionů korun. Zahájení výplat sice začalo již v roce 2002, ovšem v symbolických částkách. Ve fondu nebylo tolik peněz, aby mohl uspokojit všechny poškozené klienty v plné výši. Přes sto milionů korun bude vyplaceno až letos. Poškození klienti se k tržní hodnotě, jakou měly cenné papíry v roce 2001, dostanou až po sedmi letech. To je stručná historie jednoho z devíti případů zkrachovalého obchodníka s cennými papíry, který GFOCP řešil. Nelze říci, že ochrana investorů při krachu obchodníka s cennými papíry v České republice nefunguje. Trvá ovšem roky, než se investoři ke svým penězům dostanou.

Tabulka 1: Náhrady při krachu poskytovatele finanční služby
Typ investičního/spořicího produktu Náhrada Kdo poskytuje náhradu
Vklady v bankách ano Fond pojištění vkladů
Stavební spoření ano Fond pojištění vkladů
Vklady v družstevních záložnách ano Fond pojištění vkladů
Cenné papíry pořízené přes obchodníka s CP ano Garanční fond obchodníků s CP
Podílové fondy ne není
Penzijní připojištění ne není
Rezervotvorné pojistné produkty ne není


Fond byl bez peněz

Garanční fond obchodníků s cennými papíry (GFOCP) vznikl v ČR na přelomu tisíciletí ze dvou důvodů. Za prvé, část zákonodárců věřila, že je to správná věc, která zvýší ochranu individuálních investorů, povzbudí obyvatele v investování na kapitálových trzích a v neposlední řadě pomůže rozvoji domácího kapitálového trhu. Za druhé, vyžadoval to článek 2 Směrnice Evropského parlamentu a Rady 9719/ES, podle něhož "každý členský stát zajistí, aby na jeho území byl zaveden jeden nebo více programů pro odškodnění investorů".

Krátce po vzniku GFOCP zkrachoval Private Investors s 2 052 poškozenými a nárokem na náhradu v celkové výši 366 milionů korun, záhy poté KTP Quantum s 19 070 poškozenými a nárokem na náhradu v celkové výši téměř 1,5 miliardy korun. Ostatní řešené případy zkrachovalých obchodníků s cennými papíry byly v porovnání se dvěma zmíněnými malé ryby s nárokem na náhradu v řádu několika milionů korun.

Největší problém byl v tom, že GFOCP nedostal do vínku žádné peníze. Měl hospodařit pouze s povinnými příspěvky od obchodníků s cennými papíry, případně s půjčkami. Celková výše příspěvků za rok 2001 činila 5 mililonů korun. Postupně se zvyšovala na loňských 95 mililionů. Je jasné, že z takových příspěvků od obchodníků s cennými papíry by trvalo desetiletí, než by fond zaplatil 1,5 miliardy korun. Zvyšování příspěvků od obchodníků s cennými papíry také není řešení. V současné době by fungující obchodníci s CP, respektive jejich klienti, hradili ztráty způsobené neprofesionálním nebo podvodným jednáním jiných obchodníků s CP v minulosti.

Po poslední úpravě zákona o podnikání na kapitálovém trhu musí obchodníci s CP platit do GFOCP roční příspěvek ve výši 2 procent z objemu přijatých poplatků a provizí za poskytnuté investiční služby za poslední rok. Příspěvek je splatný každoročně na konci března za předchozí kalendářní rok. Dříve byl způsob výpočtu výše příspěvků do fondu jiný - nikoli podle objemu přijatých poplatků a provizí, ale podle objemu klientského majetku. Poslední změna vedla ke zvýšení poplatků, což fondu pomohlo v jeho činnosti. V roce 2005 se vybralo 37 milionů korun, v roce 2006 už 95 milionů. Vedle změny výpočtu příspěvků měl na absolutním zvýšení odvodů do fondu vliv také celkový rozvoj oboru.


Půjčky od státu

Vedle příspěvků od obchodníků s cennými papíry může GFOCP financovat náhrady poškozeným klientům také z půjček od finančních institucí a z půjček od státu. S oběma byl v minulých letech problém. Bankovní úvěr se nepodařilo sehnat. Banky považovaly spolupráci za rizikovou, resp. odradil je nepoměr mezi příjmy do garančního fondu z příspěvků od obchodníků s cennými papíry a výší závazků vůči poškozeným klientům.

Po celou dobu existence GFOCP se vedení fondu snažilo získat návratnou půjčku od státu. Po dlouhých debatách a mnohých odkladech se to v jednotlivých případech podařilo. Příkladem je na začátku zmíněný případ Private Investors, v němž peníze nakonec po sedmi letech doputují do rukou poškozených klientů.

Dalším případem, v němž stát pomohl, je KTP Quantum. V roce 2003 poskytl fondu půl miliardy korun. Klienti KTP Quantum se však zatím radovat nemohou. Případ se zadrhl nikoli na nedostatku peněz, ale na řadě sporů. Nejvýznamnějším je spor mezi GFOCP a konkurzním správcem o předání podkladů potřebných pro vyplacení náhrady klientům. Podklady dodané fondu konkurzním správcem neodpovídají podle názoru GFOCP požadavkům zákona. Zjednodušeně řečeno, neví, komu kolik vyplatit. Konkurzní správce a někteří klienti tvrdí, že dodané podklady pro ověření oprávněnosti nároků jsou dostatečné a GFOCP nemusí s výplatami náhrad otálet. Spor o podklady trvá. Případ je však velmi komplikovaný. Někteří klienti již byli vyplaceni, většina však ještě ne. Některým byla vyplacena významná část náhrady, jiným symbolická.

Vedle procesních problémů s dodáváním podkladů, ověřováním a výpočtem náhrad probíhají stále debaty o tom, zda je správné, aby byly poskytovány nemalé prostředky z veřejných zdrojů na odškodnění klientů zkrachovalých obchodníků s cennými papíry.

Tab. 2: Kauzy řešené Garančním fondem obchodníků s cennými papíry (GFOCP)
Obchodník s cennými papíry Vyhlášení konkurzu Zahájení výplaty náhrad Počet přihlášených Nárok na náhradu
Private Investors 6/01 8/02 2 052 366,6 mil. Kč
Bradley, Rosenblatt 8/01 10/02 11 1,0 mil. Kč
KTP Quantum 3/02 6/03 19 070 1 495,7 mil. Kč
Finnex Praha 11/01 6/03 1 623 2,1 mil. Kč
Profin CB 7/02 6/03 42 12,4 mil. Kč
Komerio 5/03 8/04 6 1,9 mil. Kč
Forte Invest 1/01 3/06 29 0,8 mil. Kč
Sati 2/05 5/06 200 18,5 mil. Kč
Americas International Brokers 12/2005 - - -
Zdroj: Garanční fond obchodníků s cennými papíry


Peníze nejsou jediný problém

Když se mluví o vyplácení náhrad z garančního fondu, je třeba si uvědomit, že poškozený klient nedostane zpět vše, o co vinou neprofesionálního jednání brokera přišel. Náhrady se vyplácí do výše 90 procent, maximálně 20 tisíc eur. Pro výpočet výše náhrady je směrodatná tržní hodnota klientových cenných papírů ke dni, v němž garanční fond obdržel od České národní banky (profil, názory) oznámení o tom, že obchodník s cennými papíry není schopen plnit závazky spočívající ve vydání majetku zákazníkům nebo ke dni, v němž soud prohlásil konkurz na majetek obchodníka s cennými papíry.

Konkurzní správce, případně nucený správce, jsou ze zákona povinni poskytnout podklady potřebné pro výpočet náhrady. Právě ohledně definice podkladů potřebných pro výpočet náhrady se vedou spory v případě KTP Quantum, vedle dalších sporů spojených s tímto případem.

Obecně v případech prohlášení konkurzu na obchodníka s cennými papíry zjišťuje konkurzní správce, kolik klientských peněz ve firmě zbylo a kolik chybí. Dorovnání rozdílu je úkolem garančního fondu. Jak ukázal případ KTP Quantum, zdržování výplat poškozeným klientům není vina pouze nedostatku finančních prostředků v garančním fondu. Problémy dělá také nejasná legislativa upravující součinnost fondu a konkurzního správce - kdo co vyplácí, kdo komu poskytuje jaké podklady.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 10/2007

Jsou investice drobných investorů dobře chráněny před krachem investičních společností?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 5. 2007 14:26, jezevec

No dyt povidám.
A pak budeme mít fond na krytí škod krachujících zaměstnavatelů, pak fond na krytí krachujících dlužníků, pak fond na krytí krachujících dodavatelů, pak fond na krytí krachujících prodejen, . . . . a nakonec budeme odevzdávat všechno do garančních fondů - a ty bude spravovat socan.

Zobrazit celé vlákno

+64
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

26. 4. 2007 | David Urbánek | 3 komentáře

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

Pokud investujete sami a nemáte s kapitálovými trhy dostatečné zkušenosti, možná využijete některé z následujících rad. Vyhnout se základním chybám znamená vyhnout se zbytečným ztrátám.... celý článek

Podílové fondy na krátko, středně i dlouho

9. 12. 2005 | Petr Vykoukal

Podílové fondy na krátko, středně i dlouho

Rozhodli jste investovat do podílového fondu, ale nevíte, jak si na trhu vybrat? Pomůžeme vám. Kdy zvolit fond peněžního trhu, kdy fond dluhopisový a kdy akciový? Na co si dát pozor... celý článek

Investujte pravidelně

14. 9. 2005 | Petr Vykoukal

Investujte pravidelně

Kup levně a draze prodej – tak nějak by mohl vypadat plán jak zbohatnout na burze. Jenže má dva háčky. Kdy koupit, abychom měli jistotu, že skutečně kupujeme levně, a kdy prodat, abychom... celý článek

Jak a do čeho správně investovat

24. 6. 2005 | Petr Vykoukal

Jak a do čeho správně investovat

Ušetříte každý měsíc nějakou tu korunu a nechcete, aby tyhle peníze ležely ladem? Přemýšlíte, jak je nejlépe zhodnotit? Možností je mnoho, a nejen pro ty, kdo mají k dispozici velké... celý článek

Zapláčí klienti KTP Quantum nad výdělkem?

4. 6. 2002 | Tomáš Prouza

Zapláčí klienti KTP Quantum nad výdělkem?

Minulý týden se klienti KTP dověděli, že jejich ztráty uhradí Garanční fond. Ale možná by se neměli radovat předčasně, protože vše ještě může být jinak a klienti KTP nemusí dostat nic.... celý článek

Partners Financial Services