Akcie: trh plný rekordů a optimizmu

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 24. 4. 2007
Akcie: trh plný rekordů a optimizmu
Pražská burza opět přeskočila historicky nejvyšší příčku. Nebyla jediná. Americký Dow Jones minulý týden překonal svoji rekordní úroveň dokonce třikrát. Německý DAX se přehoupl přes hranici 7 300 bodů. A maďarský BUX již druhý týden převyšuje svojí výkonností okolní indexy. Úspěchy slavil také index ekonomického sentimentu ZEW, ten vzrostl na 10měsíční maximum.


Česká republika

Pražská burza opět posunula svoji rekordní hodnotu. Index PX (profil, názory) zavíral v pondělí na 1 814,10 bodech. Poklidnější střed týdne přinesl spíš poklesy, ale silný růst v pátek opět index katapultoval výrazněji přes 1 800 bodů a zavíral za celý týden silnější o 1,41 %. Růst indexu byl rozložený poměrně rovnoměrně mezi jednotlivé tituly. Nejvíce posilovaly akcie Zentivy (profil, názory) a Philip Morris (profil, názory), růst však nepřesáhl 3 %. ČEZ (profil, názory) přidal 1,5 % a kurz atakoval v průběhu pátku hranici 1 000 Kč. Nejvíce oslabilo Orco (profil, názory), nepatrné ztáty zaznamenal i druhý developer ECM (ZAECM) a mediální CETV (ZACETV).


Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 788,10 1 813,40 + 1,93

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Meziroční růst maloobchodních tržeb v únoru zrychlil na 9,4 %. Lednová hodnota byla revidována na 7,6 %. Únorová hodnota je nejvyšší od září 2003, kdy růst dosáhl 9,6 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

Philip Morris (profil, názory)
19/4: Společnost ING snížila cílovou cenu pro tabákovou společnost na 9 100 Kč. Investiční doporučení bylo ponecháno na "držet". Celková cena byla snížena o 800 Kč.

ČEZ (profil, názory)
17/4: Představenstvo elektrárenské společnosti bude na valné hromadě navrhovat dividendu ve výši 20 Kč. Management neuvažuje o výplatě mimořádně dividendy, peníze si ponechává na investice.
18/4: Odstávka druhého bloku jaderné elektrárny v Dukovanech byla ukončena o dva dny dříve. V rámci odstávky došlo k výměně paliva a modernizaci některých zařízení. Další odstávka je plánovaná na podzim, kdy revizí projde první blok.

Orco Properte Group (profil, názory)
19/4: Přes rozporuplná prohlášení v průběhu týden vedení společnosti potvrdilo, že na záměru plánované emise nových akcií se nic nemění a bude v objemu 100 mil. EUR.

Komerční banka (profil, názory)
19/4: Představenstvo společnosti potvrdilo, že na valné hromadě bude navrhovat dividendu ve výši 150 Kč. Valná hromada se koná 25. 4. 2007, rozhodný datum pro nárok na dividendu je podle stanov společnosti měsíc po konání valné hromady (VH).

Telefonica O2 ČR (profil, názory)
17/4: Představenstvo společnosti na svém zasedání rozhodlo, že rozhodný datum pro výplatu dividendy bude 10. 9. 2007. Valná hromada bude o výši dividendy rozhodovat 26. 4. 2007, vedení bude navrhovat 50 Kč.
17/4: Komerční banka (profil, názory) zvedla cílovou cenu pro telekomunikační společnost na 688 Kč z 602 Kč. Doporučení bylo ponecháno "kupovat".

Unipetrol (profil, názory)
18/4: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že nebude bránit polské firmě Dwory v nákupu kralupského Kaučuku od holdingu Unipetrol. Podle názoru ÚOHS nebude mít nový subjekt takové postavení, které by podstatně narušovalo hospodářskou soutěž.

Co se stane - očekávané události

  • 23/4: VH ČEZ
  • 24/4: VH Philip Morris
  • 25/4: VH Komerční banka
  • 26/4: VH Telefonica O2 ČR
  • 26/4: Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Spustili jsme pro vás denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni, si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této rubrice.


USA

Růst amerických trhů pokračoval a index Dow Jones (profil, názory) v týdnu překonal třikrát svoji rekordní úroveň. Týden zakončil se ziskem 2,7 % na hodnotě 12 961,98 bodů a podstatným způsobem se přiblížil hranici 13 000 bodů. Díky převážně pozitivním hospodářským výsledkům index navázal na růstu z minulého týdne a rozšířil počet růstových seancí na sedm. Méně se dařilo technologickým akciím, které tížil převážně internetový gigant Yahoo. Akcie v týdnu, kdy společnost oznámila výsledky hospodaření, ztratily více jak 13 %. Z báze indexu Dow Jones se nedařilo producentu hliníku Alcoa. Naopak slušné zisky si připsal Caterpillar, American Express a JP Morgan.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 612 12 962 + 2,7
Nasdaq
(profil, názory)
2 492 2 526 + 1,36
S&P 500
(profil, názory)
1 453 1 484 + 2,1

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Maloobchodní tržby za březen vzrostly o +0,7 %, taženy hlavně výdaji na oblečení, pohonné hmoty a stavební materiály. Jedná se o největší nárůst od prosince, kdy tržby přidaly +1,1 %. Maloobchodní tržby tak dopadly o trochu lépe než očekávaná hodnota +0,6 %, navíc únorová data byla revidována na +0,5 % z předchozích +0,1 %.
  • Index spotřebitelských cen v USA za březen se zvýšil méně než očekávali ekonomové a podpořil tak názor FEDu, že zpomalující ekonomika vyústí v ustupující inflaci. Jádrový inflace, bez zahrnutí cen potravin a energií, se zvýšil o 0,1 %, když se však očekával nárůst o 0,2 %, tedy stejná změna jako v předcházejícím měsíci. Celkově se ceny meziměsíčně zvýšily o 0,6 % což bylo v souladu s konsensem.

Co se stane - očekávané události

  • 24/4 Spotřebitelská důvěra
  • 27/4 HDP - odhad 1Q

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 16/4: Banka Citigroup Inc. (profil, názory) oznámila, že čistý zisk za 1Q poklesl o -11 % kvůli nákladům spojených se zrušením 5 % pracovních míst. Čistý zisk poklesl třetí kvartál po sobě na 5,01 mld. USD (1,01 USD na akcii) z předchozích 5,64 mld. USD o rok dříve. Výsledek zahrnuje náklady ve výši 871 mil. USD, které byly vynaloženy na zrušení 17 000 pracovních míst, přesun zaměstnanců do lokalit s nižšími mzdovými náklady a také zavření určitých sídel firmy během příštích 3 let. Zisk při nezahrnutí těchto nákladů by činil 5,88 mld. USD, tedy 1,18 USD na akcii, což je více než odhad trhu 1,09 USD na akcii. Výnosy vzrostly o +15 % na 25,5 mld. USD, ukazatel ROE klesl na 17,1 % z předchozích 20,3 %
  • 17/4: Čistý zisk Coca-Cola Co. (profil, názory), největšího světového výrobce nealkoholických nápojů, v prvním čtvrtletí současného fiskálního roku vzrostl ve srovnání se stejným obdobím roku předchozího o 14 % na 1,26 mld. USD (54 centů na akcii) a o jeden cent tak překonal očekávání analytiků. Tržby společnosti rostly o 17 % na 6,1 mld. USD. K růstu tržeb a zisku firmě pomohl úspěch na asijských trzích, zejména v Číně a Japonsku, kde se jí podařilo otočit sestupný trend tržeb.
  • 18/4: Yahoo! Inc.(profil, názory) reportoval, že zisk za 1Q klesl o -11 % na 142 mil. USD, tržby poskočily o +9 % na 1,18 mld. USD. Výsledky zůstaly za očekáváním, když program Panama nedokázal generovat takové příjmy,jak se čekalo.
  • 18/4: Společnost IBM oznámila, že za 1Q čistý zisk vzrostl na 1,21 USD na akcii z předchozích 1,08 USD na akcii o rok dříve. Zisk byl tak v souladu s očekáváním analytiků. IBM uzavřela kontrakty v hodnotě 11,1 mld. USD, čímž získala klienty na úkor společností jako Circuit City Stores Inc. Koupě softwarových společností jako FileNet Corp. také přispěly k růstu zisku.
  • 18/4: Intel Corp. (profil, názory) oznámil, že zisk za 1Q vzrostl o +19 %, když firma zaplatila méně na daních a zastavila pokles výnosů. Čistý zisk vzrostl na 27 centů z předchozích 23 centů o rok dříve, výnosy oslabily o -1 % na 8,85 mld. USD. Intel překonal cíl stanovený pro hrubou marži a zároveň zvýšil odhad ziskovosti pro celý rok díky solidní poptávce a nižším výrobním nákladům.
  • 18/4: Třetí největší americká banka JPMorgan Chase & Co. oznámila rekordní zisk, když poplatky z fúzí a obchodů s akciemi a dluhopisy vykompenzovaly ztráty z úvěrů a kreditních karet v retailovém bankovnictví. Čistý zisk vzrostl o +55 % na 4,79 mld. USD (1,34 USD na akcii) z předchozích 3,08 mld. USD o rok dříve.
Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.


Německo

Index DAX (profil, názory) navázal na své růsty a přehoupl se přes hranici 7 300 bodů. Za uplynulý týden posílil o 1,8 % a zavíral na hodnotě 7 342,54 bodů. Trhů pomohla dobrá hodnota ukazatele ZEW, hlavním impulsem byl však růst amerických trhů a dobré reporty o firemních výsledcích. Konsolidace v bankovním sektoru a různé spekulace pomohly k růstu Deutsche Bank (+7,3 %) a Commerzbank (5,3 %). Po výsledcích se dařilo i SAPu, který posílil o více jak 4 %. Nedařilo se příliš automobilovému sektoru, BMW ztratilo přes 3 %, DaimlerChrysler oslabil o více jak 1 %.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
7 212 7 343 + 1,8

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Spotřebitelské ceny rostly v březnu stejným tempem jako v předchozím měsíci. Meziročně jsou vyšší o 1,9 %, meziměsíčně došlo k růstu o 0,3 %.
  • Dubnový index ekonomického sentimentu ZEW vzrostl na 10měsíční maximum poté, co největší evropská ekonomika ukázala, že se dokáže vypořádat se zpomalováním růstu v zámoří a posilujícím EUR. Index se vyšplhal z březnových 5,8 b. na 16,5 b. v dubnu, tedy nejvíce od minulého června. Ekonomové očekávali hodnotu kolem 10 b.

Co se stane - očekávané události

  • 25/4 Index IFO

Vývoj titulů na německém trhu

  • 17/4: Největší televizní stanice v Německu, Premiere AG dostala zvýšené doporučení od Deutsche Bank na "buy" z "hold." Broker také zvýšil cílovou cenu na 24 EUR/a z 12,5 EUR/a. Důvodem je podle brokera strategické postavení společnosti, které je lepší než kdykoliv předtím.
  • 17/4: Volkswagen AG, největší evropská automobilka, prodal v prvním čtvrtletí letošního roku rekordní počet aut. Počet celosvětově prodaných vozů se oproti stejnému období loňského roku zvýšil o 7,9 % na 1,47 mil. Na růstu se podílely všechny značky koncernu, největším dílem přispěla Škoda (+16 % 150 000 vozů) a Audi (+9,4 % 248 000 vozů). Mateřský Volkswagen zvýšil prodej o 6,8 % na 850 000 aut. Firma tak podle vedení společnosti splní prodejní cíle "navzdory složitým podmínkám na trhu".
  • 18/4: RWE, druhá největší německá utilita, chce v příštích pěti letech investovat 25 mld. EUR. Hlavní část objemu investic bude směrována do výstavby nových elektráren, menšina pak do rozvoje distribučních sítí elektřiny a zemního plynu. Podle výkonného ředitele společnosti, Harryho Roelse, na trhu nyní není vhodná situace pro akvizice a firma tak počítá s investicemi do vlastních aktivit. Podstatná část investic, přesněji 15 mld. EUR, bude směřovat Německa. Roels také potvrdil, že firma tento rok očekává 10% růst zisku.
  • 19/4: Bayer AG, největší německý výrobce léků, a Schering-Plough Corp. získali souhlas japonských úřadů pro uvedení léku Zetia na druhý největší trh s léky na světě. Tento lék pro snížení hladiny cholesterolu byl poprvé představen před pěti lety v USA. V Japonsku žije 30 mil. potenciálních pacientů, kteří Zetii mohou využít.
  • 20/4: Největší výrobce business warehouse na světě, SAP AG (profil, názory), dokázal v 1Q zvýšit v meziročním srovnání zisk o 9,9 % na 310 mil. EUR / 26 c na akcii z 282 mil. EUR / 23 c o rok předtím. Tržby za softwarové a přidružené služby vzrostly o 9,4 % na 1,52 mld. EUR. Společnosti se tak podařilo zvýšit náskok na svého hlavního rivala Oracle, když SAPu dokázal získat více drobných klientů. Prodej licencí vzrostl o 15 %, když SAPu se dařilo díky opětovnému růstu na americkém trhu.
Co deregulace nájemného přinese pronajímatelům, a co nájemníkům?

Odpověď nejen na tuto otázku najdete v našem speciálu Deregulace nájemného: legislativa, rady, názory, rozhovory

Seznámíme vás se souvisejícími změnami občanského zákoníku a zákona o sociální péči. Poradíme vám, jak řešit praktické problémy, ať se jedná o výpočet nájemného, problematiku vztahů pronajímatel - nájemník nebo nárok na příspěvek na bydlení. Dozvíte se, jak deregulaci vidí nezávislí odborníci, Ministerstvo pro místní rozvoj, zástupci sdružení majitelů domů a nájemníků s regulovaným či tržním nájemným.


Maďarsko

Již druhý týden maďarský BUX (profil, názory) převyšuje svojí výkonností okolní indexy. V tomto týdnu si připsal siná 4,2 % a pouze jednou v průběhu týdne akcie oslabovaly. Skoro o 10 % posílily akce společnosti FOTEX. S dobrou výkonností bankovních titulů se svezla i OTP a přidala přes 7 %. Z farmaceutického sektoru na tom byl lépe Richter v porovnání s Egisem.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
24 780 25 829 + 4,2

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Průměrná hrubá mzda vzrostla v únoru o 5,7 % v meziročním vyjádření. V meziměsíčním vyjádření po růstech v závěru a na přelomu roku klesla o 20, 6%. Výkyv lze připočíst na vrub systému vyplácení odměn. Hrubá mzda dosahuje 166 224 HUF.
  • Na post ministra zdravotnictví nastoupil Agnes Horvat, který tak zaplnil uvolněné místo po Lajos Molnarovi, který rezignoval 4. dubna. Nový ministr by měl pokračovat v procesu přeměny státního zdravotnického systému v systém více otevřený soukromé konkurenci.

Co se stane - očekávané události

  • 23/4 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
  • 26/4 Nezaměstnanost

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: pražská burza opět pokořila historické maximum

17. 4. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza opět pokořila historické maximum

Domácí index PX slavil další úspěšný týden, kdy dosáhl nového vrcholu. V průběhu středečního obchodování mu dokonce k nové psychologické hranici 1 800 bodů chybělo jen necelých 5 bodů.... celý článek

Akcie: pražská burza posunula rekord

11. 4. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza posunula rekord

Růst na pražské burze pokračoval i v uplynulém týdnu a index PX zavíral na historickém maximu. Také americké akcie posilovaly a německý DAX dalece překonal psychologickou hranici 7... celý článek

Akcie: PX povyskočil, na historické maximum ale nestačil

3. 4. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: PX povyskočil, na historické maximum ale nestačil

Pražská burza si udržela silné zisky z minulého týdne. Americké trhy naopak svorně oslabovaly. V USA poklesl také index spotřebitelské důvěry a na nejnižší hodnotu za posledních 7 let... celý článek

Akcie: pražská burza zažila nejlepší týden letošního roku

27. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza zažila nejlepší týden letošního roku

Pražský index PX zaznamenal 7 růstových seancí v řadě, přidal 4 % a vrátil se nad 1 700 bodů. Propady z přelomu února a března tak zcela vymazal. Také hlavní americké indexy jednotně... celý článek

Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada

20. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada

Pražská burza první polovinu týdne oslabovala, na týdenní dno se dostala ve středu. Ve čtvrtek a pátek vyrovnala ztráty jen částečně, index PX tedy zavíral o 1,9 % níže než před týdnem.... celý článek

Partners Financial Services