Ženy, investujte sebevědoměji!

Ženy, investujte sebevědoměji!
I když se ve většině zemí Evropské unie velmi často skloňuje slovo emancipace, není žádným tajemstvím, že ženy mají dodnes nižší příjmy než muži. Také proto jsou ženy, pokud jde o spoření nebo investování, mnohem opatrnější než muži. Nelákají je žádné "vzdušné zámky". Podívejme se, jak ženy investují a co by na svém přístupu k penězům měly změnit.

Německý časopis KURS, kde následující článek vyšel, uvádí jako příklad vzdušného zámku z úvodu článku investici do jaderné elektrárny. Můžeme mít jiný názor, ale pro některé Němce je to jediné možné přirovnání. Takže jednoduše řečeno, ženy se, pokud jde o investice, drží raději při zemi. Do jaderné energetiky by údajně nikdy neinvestovaly.


Zajištění ve stáří

Pokud jde o v současnosti tolik diskutované téma zaopatření ve stáří, raději se tomuto tématu vyhýbají. Není divu. Mnohé z nich zůstaly dlouho doma u dětí, jiné mají tak nízké příjmy, že i kdyby si střádaly na důchod, výše důchodové renty by byla ve srovnání s muži poloviční nebo ještě nižší. Takže pokud jde o peníze, jsou na tom všeobecně ženy hůř než muži.

Příčinou je také to, že mnohé z nich dlouhá léta pracovaly jen na částečný pracovní poměr. Po staletí byly ženy především manželkami a matkami, dodnes se možná právě díky tomu mnohé z nich cítí nejisté, když mají otevřeně hovořit na téma finance. Připomeňme jen, že v Německu například smějí mít ženy své vlastní konto v bance teprve od roku 1921.


Peníze jako cesta k nezávislosti


Ženy dokážou spořit převážně jen na konkrétní cíle a radosti, píše německý magazín.
"Ženy nemají žádnou tradici, pokud jde o zacházení s penězi," konstatuje Anne Wulfová ze společnosti FinanzFachFrauen, která se zabývá analýzou finančního chování žen v souvislosti s jejich společenským postavením a již od roku 1988 vysvětluje ženám zákonitosti finančního světa a radí ve finančních otázkách. Výsledkem je nejrůznější názor žen na peníze a jejich vztah k nim. Ženy si ale přejí být bohatší než muži, říká tato finanční odbornice. Sociální a společenskou prestiž, kterou mužům dávají peníze, by ženám umožnila, aby se staly nezávislé, zejména na mužích.

Pokud jde o spoření, je známo, že ženy dokážou spořit převážně jen na konkrétní cíle a radosti. Může to být nejen krásné nové auto, ale třeba i náklady na zubaře, na vzdělání dětí nebo pro případ, že by ztratily práci. O nějakých investicích do akcií většinou není řeč.


Ženy se obecně velmi bojí rizika

K nejrůznějším rozdílům mezi muži a ženami patří také rozdíl ve způsobu ukládání peněz. Jak ukázala anketa Deutsche Derivate Institut, 12 % mužů investuje do akciových fondů, ale pokud jde o ženy, je to jen 7 %. To vysvětluje Anne Wulfová tím, že ženy se obecně mnohem víc než muži bojí rizika. Také s investicemi do akcií je to podobné. I v tomto případě se ženy bojí ztráty mnohem víc než muži. Do takto rizikových investic jde jen 8 % mužů, u žen je to ale jenom 5 %. Ženy mají naopak rády spořicí konta, životní pojištění a investice do nemovitostí.


Chce to trpělivost

Co ženy žádají
Trpělivost – ženy mají na téma finance obvykle víc otázek než muži, jsou nejistější. Ale když dojdou k přesvědčení, že finanční produkt je pro ně vhodný, rozhodnou se a jednání obvykle rychle ukončí.
Bezpečnost – bezpečnost je pro ženy obvykle důležitější než vysoký výnos.
Flexibilita – ženy si mnohem víc než muži uvědomují, jak rychle se může změnit jejich životní situace. Třeba kvůli dítěti nebo ztrátě slušného pracovního místa. Proto vyžadují, aby se peníze co nejrychleji rozmnožily.
Etika – ženy přesně chtějí vědět, do jakých oborů budou jejich peníze investovány.
Bezpečné stáří – právě tady je mezi muži a ženami největší rozdíl. Ženy mají méně prostředků na to, aby se dobře zaopatřily na stáří. Díky dětem a rodině se ale často cítí lépe zajištěné na stáří, než ve skutečnosti jsou.

Poradenství pro ženy není jednoduché. Poradce musí mít mnohem víc trpělivosti a mnoho věcí musí umět jednoduše vysvětlit. Když jde o investice, musí klientce dokonale zdůvodnit, proč by měla do kterého odvětví investovat. Na seznamu "zakázaných" investic je kromě jaderných elektráren i zbrojní výroba. Možná tak ještě lze doporučit ekologickou výrobu energie.

Když jsou peníze už investovány, chtěly by ženy, aby to tak bylo nastálo, aby se o ně dál nemusely starat. Dokonce jsou ochotny tolerovat nějakou tu menší ztrátu. Jsou shovívavé jen proto, že si chtějí ušetřit rozhodování o tom, kam investici přesunout. V tom se také výrazně liší od většiny mužů. Ale právě takový přístup může investici srazit na kolena.


A výsledky "dámského investování"?

V Německu existuje čistě ženský investiční klub. Každý rok vyhlašuje vítězku roku. Stává se jí pochopitelně ta žena, jejíž investice nejvíc vynesla. Za loňský rok je to žena, které její investice vydělala 32,1 %. Pro srovnání: podobný pánský klub, jehož členové se rovněž zúčastnili soutěže, zůstal poněkud pozadu za ženami. Jeho vítěz zhodnotil za loňský rok svou investici jen 23,2 %. Tuto výhodu mají ženy ovšem jen, když využívají rad odborníků – tak, jak je tomu právě ve zmiňovaném investičním klubu. Právě ve společnosti a za pomoci odborníků totiž dostávají odvahu jít s investicemi do většího rizika. Kdyby tomu tak nebylo, i ženy by měly při investování nízké výnosy. Velkou pomocí ženám jsou rovněž rady a hodnocení odborníků.

Zdroj: Finanční poradce, březen 2007

Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.

Co si o informacích německého časopisu KURS myslíte? Souhlasíte s jeho poznatky? Jak investujete vy, naše vážené čtenářky? Jak investují manželky našeho pánského publika?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 4. 2007 1:03, MayaParis

Za sebe určitě s německým názorem nesouhlasím. Téměř všechny finance už mám přesunuty
pouze v akciových fondech a protože mne roční výkonnost zprůměrovaně něco nad 10 %
rozhodně nestačí, začínám nakupovat jednotlivé akcie přímo a v době velice blizoučké hodlám
vniknout na americkou burzu a věnovat se komoditním spekulacím. Buď se vrátím se štítem
nebo na štítě!
A ještě ke všemu mne velice baví sportovní i společenské sázky! A investičním odvětvím se už
vůbec zabývat nebudu, důležitý je jen očekávaný výnos!
Oproti mužům však mám jednu velkou výhodu - ty peníze také umím velice pěkně a pro mne
zábavně užít a utratit!

+38
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Uvařte si svůj vlastní zajištěný fond

18. 4. 2007 | Petr Syrový

Uvařte si svůj vlastní zajištěný fond

V dnešním článku nahlédneme do kuchyně výrobců zajištěných fondů a zároveň se podíváme na ceny ingrediencí, ze kterých se zajištěný fond připravuje. Budete si tak moci zajištěný fond... celý článek

Finanční plánování podle Broker Consulting II.

13. 4. 2007 | Evžen Huml | 2 komentáře

Finanční plánování podle Broker Consulting II.

Poradce Broker Consulting působil velmi zkušeně. Sběr informací provedl na jedničku, při úvodní schůzce klientovi poskytl dobré rady. Škoda ovšem, že se jimi v navrženém řešení neřídil.... celý článek

Rating podílových fondů: jak se vyznat v bodovací džungli

20. 12. 2006 | David Urbánek

Rating podílových fondů: jak se vyznat v bodovací džungli

Rating měl být jednoduchým pomocníkem při hodnocení kvality fondů. S rostoucím počtem jeho poskytovatelů ale vzniká nepřehledné množství hodnotících systémů, ve kterých se investoři... celý článek

Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

12. 12. 2006 | Milan Šmíd | 1 komentář

Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

Nalézt fond stabilně překonávající konkurenci je snem každého investora. Ačkoli takové existují, je jich velmi málo a většinou v České republice nejdou nakoupit. Narazit na stabilně... celý článek

Podílové fondy: jsou výhodnější poplatky fixní, nebo z výnosu?

6. 9. 2006 | Lukáš Marek

Podílové fondy: jsou výhodnější poplatky fixní, nebo z výnosu?

Z hlediska poplatkové politiky lze mezi tuzemskými podílovými fondy najít výjimku. Zatímco většina podílových fondů vám zinkasuje fixní poplatek za správu, ve fondu J&T Opportunity... celý článek

Partners Financial Services