Nová unikátní kalkulačka: vypočtěte si cenu opce

Petr Syrový | rubrika: Indexy | 11. 4. 2007 | 2 komentáře
Nová unikátní kalkulačka: vypočtěte si cenu opce
Před časem jsme vás na našich stránkách v sérii článků seznámili s problematikou opcí. Pojďme se podívat na to, jak se určí cena opce, a také na to, jak se opce využívají v zajištěných fondech. Protože jsme pro vás připravili unikátní kalkulačku, budete si také moci všechno sami názorně vyzkoušet. Zjistíte nejen, v jakém případě na koupi opce vyděláte. Graf, který kalkulačka automaticky vytváří, vám navíc ukáže, o kolik vyděláte (proděláte) více, než kdybyste investovali přímo do indexu.

Cena opce úzce souvisí s cenou podkladového aktiva, tedy s cenou akcie nebo indexu. Zdá se tedy, že by mělo být možné ji spočítat.

Cena opce bude určitě záležet na:
  • ceně pokladového aktiva: když cena akcie (indexu) stoupne, měla by také růst cena call opce; nebude zde ale platit vztah 1:1,
  • realizační ceně (strike): bude-li realizační cena moc vysoká, je malá šance, že se opce nad ní vyšplhá; proto bude možnost zisku nízká, také cena opce bude nízká,
  • na volatilitě trhu: čím bude akcie (index) volatilnější, tím větší překvapení můžeme očekávat, a tím větší šanci na výnos máme,
  • na době do splatnosti: čím delší doba, tím více "překvapení" se může stát a akcie (index) má více času na zajímavé zhodnocení.
Cena opce zahrnuje právě tyto parametry.

Příklad:
Spočtěme si cenu opce na index DJ EURO STOXX 50, jehož hodnota je např. 4 021 bodů. Strike opce je 4 000 bodů a doba do splatnosti je 2 roky. Bude-li tedy za 2 roky hodnota indexu vyšší než 4 000 bodů, bude mít opce nějakou hodnotu. V opačném případě bude opce bezcenná.
Dejme tomu, že volatilita indexu je 9 %. Tuto hodnotu můžeme zjistit z jeho historického vývoje (viz přiložený obrázek z Brokerjet). Další parametr, který musíme zadat, je "bezriziková úroková míra" - prostě cena kapitálu (na kolik si ceníme vlastních peněz) - zde se nejčastěji používá výnos státních dluhopisů. Výpočet musí zohlednit, kolik by vynesla investice, kde se podstupuje minimální riziko. 
Poslední parametr je poměr odběru - kolik akcií ("indexů") za jednu opci dostaneme. (Dá se obchodovat i se zlomky akcií.) Zadejme např. 0,01 - dostaneme 1/100 indexu za jednu opci. (Všechny parametry je možné získat např. na stránkách www.brokerjet.cz.)
Po zadání vstupních údajů dostáváme, že cena opce je 4.

Ověřme cenu na trhu. Jestli to, co jsme spočítali, odpovídá ceně na trhu.

Převzato z www.brokerjet.cz

Při výpočtu jsme se snažili plus mínus opisovat parametry, které jsou uvedené u reálného příkladu a dostali jsme plus mínus stejný výsledek. Opce se obchodovala cca za 3,8.

Kalkulačka nám dále ukáže graf zisků a ztrát, pokud koupíme opci. O kolik vyděláme (proděláme) více, než kdybychom investovali přímo do indexu:

Zisky a ztráty z opce az podkladového aktiva
 


Kdy v našem příkladu vyděláme?

Opce stála cca 4 (za 1/100 indexu). Nákup 100 opcí by tedy stál 400 a máme koupený "celý index". Abychom při splatnosti dostali alespoň 400, musel by index mít hodnotu 4 410 v době splatnosti. Pokud bude mít hodnotu vyšší, vyděláme. Pokud bude mít hodnotu nižší, proděláme.

Jaká je citlivost ceny opce na jednotlivé parametry si můžete vyzkoušet sami. Jak se změní cena opce, pokud:
  • se změní hodnota indexu o 1 %?
  • výrazně vzroste volatilita trhu (aniž by vzrostla cena)?
  • vzroste (klesne) cena peněz na trhu?
  • Jaká bude hodnota opce za 1 roku, pokud by se nic nezměnilo?

To vše si můžete spočítat sami na opční kalkulačce. Zkuste zadat vyšší cenu pokladového aktiva, vyšší volatilitu, změnu času apod.

Další informace si přečtete brzy.

Seriál Jak na opce

O opcích jste si již mohli přečíst tato témata:

Využíváte opce? Proč? Jaké s nimi máte zkušenosti?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na opce: nákup call opce

7. 12. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: nákup call opce

I když nákup call opce patří k základním strategiím, rozhodování o konkrétní podobě nakoupené call opce zahrnuje komplexnější přístup. Co všechno tedy musíme brát do úvahy?

Jak na opce: opční strategie

30. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: opční strategie

Jaké jsou nejlepší opční strategie? A co je klíčovým faktorem při výběru strategie? Dnes se podíváme na široké spektrum opčních strategií a jejich kategorizaci.

Jak na opce: opční burzy

23. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: opční burzy

Jak se za víc než třicetiletou historii standardizace vyvíjelo opční obchodování? Jakou roli tady sehrála Chicago Board Options Exchange? Víte, že tato burza má víc počítačových monitorů... celý článek

Jak na opce: grafy zisků a ztrát

16. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: grafy zisků a ztrát

Jak se naše opční pozice může vyvíjet v čase? Kdy a kolik vyděláme a jaké podstupujeme riziko? Odpovědi na tyto otázky nám pomáhají objasnit grafy zisků a ztrát. Vysvětleme si je a... celý článek

Jak na opce: opční expirační cykly

9. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: opční expirační cykly

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč mají opce k dispozici různé expirační měsíce pro obchodování? Je v tom zdánlivém chaosu nějaký pořádek? Dnes se podíváme blíž na opční expirační... celý článek

Partners Financial Services