Marcus Crassus, největší spekulant antiky: bezpáteřní politik

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: bezpáteřní politik
Řím pro každou veřejnou službu vypisoval výběrová řízení, a to i na výběr daní. Tito "výběrčí", tzv. publikáni, vydělávali nejen na výběru daní, ale také na tučném, lichvářském úroku za půjčení peněz na zaplacení daně. Publikáni patřili mezi nejbohatší lid tehdejšího světa. Byli mocní a vlivní. A potřebovali pomoc senátora Marca Licinia Crassa...

Římany ovládané území bylo tak velké a římská státní správa tak slabá (nebo, chcete-li, úsporná), že pro ni jakékoliv veřejné práce, včetně vybírání daní, představovaly administrativně těžko zvládnutelný proces. Státní správa tento problém vyřešila jednoduše - prostě poskytování těchto služeb svěřovala soukromým osobám.

Pro každou službu vypisovala výběrová řízení, v kterých stanovila dobu, na kterou ji svěří, a minimální částku, kterou za toto svěření požaduje. Zájemci o poskytování veřejných služeb (tzv. "publikáni") pak přicházeli s nabídkami, kolik jsou za právo poskytovat službu ochotni zaplatit. Nejvyšší nabídka ono právo získala.


Daně v rukou publikánů

Výběrová řízení se vypisovala na mnoho věcí, které římský stát potřeboval - od dodávek výzbroje, výstroje a zásob římské armádě po zásobování měst vodou. Největší peníze však publikánům plynuly z výběru daní. Ty se totiž vztahovaly na velká území, týkaly se velkého počtu lidí a svěřovaly se na několik let, což publikánům pomáhalo eliminovat přechodné problémy typu zemědělské neúrody.

Základem celé operace bylo vybrat více peněz, než se odvádělo státu. Pokud zdaněný subjekt na daně neměl, mohly se mu peníze na splátku daní zapůjčit. Protože se daně vybíraly v provinciích, kam ústřední římská moc zasahovala jen okrajově (a místní římští úředníci byli publikány na vybírání daní přímo či nepřímo zainteresováni), vydělával publikán ještě na úrocích, které často převyšovaly maximum stanovené zákony - a tedy úrok, za který si půjčoval publikán). Pro asijské provincie tak byl například stanoven úrokový strop ve výši 12 %, přesto se v Achaji, Kilikii či Asii vyskytly úvěry s "politickou" úrokovou sazbou 48 %. Rozdíl vydělával publikán, který oněm nešťastníkům peníze půjčil.


Publikán platil předem

Publikán nesl dvojí riziko. První, likvidní, spočívalo v tom, že římskému státu platil peníze hned, zatímco daně vybíral měsíce či roky poté, co řízení vyhrál. Vzhledem k tomu, jak velké sumy se ve výběru daní točily, nebylo toto riziko vůbec zanedbatelné a vyžadovalo od publikána mohutné finanční zdroje - ať už vlastní anebo půjčené od bankovních domů.

Nebylo to však nic v porovnání s rizikem druhým, kreditním - totiž tím, že se peníze v dané výši publikánům prostě vybrat nepodaří. Na svěřeném území mohla vypuknout válka, publikán mohl špatně odhadnout výši daně, kterou se podaří vybrat, anebo prostě a jednoduše celý proces administrativně zkolaboval. Výběr daní, jak potvrdí každý daňový úředník, není zrovna legrace.

Z oněch tří špatných scénářů mohli publikáni ovlivnit jen poslední dva - v případě zachování míru bylo nutno spoléhat na římský stát, respektive jeho legie. Snaha dobře odhadnout výši daně a poté celý proces úspěšně zvládnout vedla publikány k mohutným investicím do lidí, kteří se o celý proces měli starat.


Organizované společnosti

V Crassově době byli publikáni největšími a nejlépe organizovanými zaměstnavateli, kteří díky své velikosti v řadě činností dosáhli přirozeného monopolu. Společnosti, které se o výběr daní staraly, disponovaly vyšším i středním managementem a jejich podíly byly veřejně obchodovatelné na jakési burze. Docházelo k podobným jevům jako dnes - na investicích do podílů se vydělávaly i prodělávaly velké peníze a existovalo dokonce i křížové vlastnictví - společnost, vybírající daně v Bithynii, byla vlastněna ostatními daňovými publikány.

Střední management, starající se o výběr daní v provinciích, patřil k místní smetánce. Vyšší management, tedy osoby, jejichž jménem se společnosti o zakázky ucházely, patřily k nejbohatším lidem tehdejšího světa. Řada z nich patřila do prestižního jezdeckého stavu, měla tedy i vliv politický. Disponovali také takovým objemem peněz, že se kromě investic do nemovitostí (které byly u senátorů a jezdců nezbytné) vrhla i na bankovnictví a lichvu - což jim dalo vliv ekonomický.


Publikáni oslovují Crassa

Byli mocní, vlivní a hlavně byli za nimi vidět peníze. Což byl koneckonců důvod, proč je Crassus přijal.

Důvod, proč publikáni vyhledali Crassa, byl celkem jednoduchý - vedle peněz potřebovali i politické krytí v senátu a Crassus jim mohl nabídnout obojí. Jako senátor byl totiž Crassus morálně poněkud flexibilní - pro něj účel světily jakékoliv prostředky.

V Crassově době se senát dělil na dvě frakce - optimáty (tehdejší pravice) a populáry (tehdejší levice). O populárech optimáti tvrdili, že jsou demagogičtí, optimáti byli naopak populáry považováni za konzervativce. Všeobecně se tvrdí, že optimáti podporovali tradiční vlastníky půdy, kdežto populáři nově vznikající třídu podnikatelů.

Jak zjednodušující toto přirovnání je, však vyjde najevo, když v našem příběhu publikáni (tedy podnikatelé) navštívili optimáta Marca Licinia Crassa, místo aby zašli za Pompeiem, který vedl populáry.


Crassus politik


Gnaius Pompeius Magnus (106 př. n. l. - 47 př. n. l.) - vynikající římský politik a vojevůdce. Hlavní Crassův protivník - a pozdější politický partner.
Gnaius Pompeius Magnus sám přitom pocházel z tradičního rodu vlastníků půdy, který peníze místo podnikání vydělával z kořisti na válečných taženích a umně řízenou sňatkovou politikou vlastní rodiny. Po potlačení Mariových stoupenců v Hispánii a ukončení Spartakova povstání porazil v Malé Asii pontského krále Mithridata, zreorganizoval Blízký a Střední Východ a Středozemní moře očistil od kilikijských pirátů. Zásluhou dlouhé řady oslnivých vojenských vítězství, díky vynikajícím organizačním schopnostem a také mistrovským politickým tahům, stoupala jeho hvězda stále výš a výš. V době našeho příběhu byl pravděpodobně nejmocnější osobou římského senátu.

Naproti tomu čelní optimát Marcus Crassus byl jednoznačně podnikatel a - pokud se týkalo jeho politické činnosti - naprostý demagog. Jeho roční konzulát s Pompeiem po vítězství nad Spartakem vešel do dějin velkolepým Crassovým darem Herkulovi, veřejnou hostinou na deseti tisících stolech a tříměsíčním živením římských občanů na Crassovy útraty.
Z další politické činnosti jmenujme podporu senátora Catiliny vedoucí ke Catilinově porážce ve volbách, jež posléze vyvrcholila spiknutím proti římskému státu (kterého se ovšem Crassus neúčastnil). Za pozornost stálo i Crassovo cenzorství (působení v úřadě zabývajícím se mimo jiné sčítáním obyvatelstva - a také vypisováním veřejných zakázek), kde se pokusil zvýšit počet občanů udělením římského občanství obyvatelům Zapádí (tj. provinci Transpadanes), anektováním Egypta a změnou pozemkového zákona.

Všechny tři pokusy mu přitom zablokoval Pompeiem podporovaný censorský protějšek Catulus. Politicky nejúspěšnější se tak jevila Crassova záštita mladého právníka, schopného řečníka a velmi ambiciozního vojevůdce Gaia Julia Caesara - i když i o něj se musel s Pompeiem dělit.

Není divu, že taková politická améba neušla kritice Crassových kolegů - senátor Cicero Crassa nenáviděl a ve svých proslulých projevech to dával každou chvíli znát.

Politická přizpůsobivost však byla přesně to, co publikáni hledali. Nevadilo, že podle zákona senátor Crassus ve výběru daní podnikat nemohl. Nabídli, že mu podíl ve společnosti zakoupí přes prostředníka. Jako tichý společník o své zisky nepřijde. Pak ztišili hlas, prozradili detaily a Crassus údivem vyvalil oči...

Pokračování příště.

Víte, co publikáni Crassovi nabídli? Znáte další příběhy z politického života Marca Crassa?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: ukradené vítězství

4. 4. 2007 | Michal Špaček

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: ukradené vítězství

Crassova armáda blokovala Spartakovi nejen přístup do Říma, ale také přístup k jídlu. Otroci byli v pasti. Odříznutí od světa, sužovaní hladem, přicházela zima... Stav beznaděje a zoufalství.... celý článek

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: spasitel Říma

27. 3. 2007 | Michal Špaček

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: spasitel Říma

Vzpoura gladiátorů pod velením Spartaka byla úspěšná. A nejen to. Dodala jim chuť k dalšímu drancování a dokonce odvahu vrátit se a pokořit Řím. S každou mílí, o kterou byl Spartacus... celý článek

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: kdy skončí býčí trh s nemovitostmi?

23. 3. 2007 | Michal Špaček

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: kdy skončí býčí trh s nemovitostmi?

Lze Crassovo obchodování považovat za jednoznačně negativní? Možná že ne, např. jeho popularita mezi lidmi neustále rostla. Každopádně se mu více než dařilo, postupně získal velkou... celý článek

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: blázen, co kupuje domy v plamenech

22. 3. 2007 | Michal Špaček

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: blázen, co kupuje domy v plamenech

Co znamenal požár činžovního domu v antickém Římě? V době, kdy lidé neznali ani organizované hasiče ani pojištění? Obrovskou paniku, křik, slzy a motlitby. Ale také zájemce o koupi... celý článek

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: jak získat bohatství

14. 3. 2007 | Michal Špaček

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: jak získat bohatství

Dnešním dnem startuje seriál o největším spekulantovi antického světa, realitním magnátovi Marku Liciniu Crassovi. Je to příběh muže, který se společně s Caesarem a Gnaem Pompeiem stal... celý článek

Partners Financial Services