Fondy: březen – do zajištěných vlezem

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 2. 4. 2007
Fondy: březen – do zajištěných vlezem
Stačí, aby se trhy jen maličko pohoupaly a nálada našich investorů vezme za své. Bobřík odvahy hned zas hledá u nás oblíbený kulatý čtverec: výnos s jistotou. Zajištěné fondy opět za svá kamna přilákaly 700 miliónů korun a díky nemovitostním typům získaly 100 miliónů korun ještě i akciové. Ale protože pokračoval odliv z fondů s pevným výnosem, nakonec v celkové bilanci zbylo jen 650 miliónů korun.

Fondy peněžního trhu opustilo skoro 100 miliónů korun, ale zavinil to hlavně další 120miliónový exodus z IKS Peněžního trhu PLUS (profil, názory), shodou okolností nyní nejvýkonnějšího peněžáku u nás. Proč právě z něj, když do "bratrského" KB Peněžní trh naopak 26 miliónů přišlo? Asi značná část zamířila do Maxe 9 (profil, názory), ale kdo ví…

Dluhopisové fondy nepřerušily tradici a oželely dalších 80 miliónů korun. Většina jich opět za týden na výnosu tratila další desetiny procenta, ale přece jen se mohou trochu potěšit alespoň podílníci těch konvergenčních, které jsou na ročním výkonu nad 4 %. Jak dlouho se budou moci radovat, ukáže měnová houpačka, která občas ovšem připomíná spíš horskou dráhu.


Zajištěné berou vše

Po čtyřech týdnech určitého oddechu, kdy zajištěné fondy inkasovaly jen nejvýš půlmiliardu, tento týden opět dostaly nášup. Jak jinak, kuchyně KBC-ČSOB naservírovala své elitní klientele ČSOB Private Banking Asian Click 1 a na něm si hned pochutnalo víc než 200 miliónů. Ostatní jídelní listek standardní, jen se mezi oblíbenější sumou přes 110 miliónů zařadil ČSOB Spektrum 1 (SEE měny + komodity + akcie BRIC), když stále víc investorů oceňuje, jak fikaně jsou namíchaná podkladová aktiva.

Nu a pokračuje klasická trojice: ČSOB Reverzní click 7, Max 9 a ČSOB Středoevropský region 1 s prodeji kolem 90 miliónů. Dohromady tak, jak již v úvodu zmíněno, do zajištěných přišlo přes 700 miliónů, tedy víc než na celý trh fondů.

A jednu kontrolní otázku: víte, kolik zajištěných fondů má už "v běhu" ČSOB? Kdo řekl 90, téměř se nespletl. A kolik miliónů se z nich v týdnu odkoupilo – tedy za kolik jejich podílníci odprodali? Za 50 miliónů korun – to je ta aktivní práce s portfoliem zajištěných fondů, k níž ČSOB své klienty vede.


Standardní jen drobty

Smíšené fondy zachránily před pádem jejich realitní verze a nezmar IKS Fénix smíšený (profil, názory), když daly dohromady padesátku miliónů. Zajímavější pohled je do akciového revíru, kde se kupředu dere ČS-Reico nemovitostní, ač zatím pouhými 30 milióny. Přestupní stanici jsme viděli u další dvojice: ISČS Sporotrend (OFICSPT) totiž 25 miliónů korun opustilo, aby do ISČS Top Stock (profil, názory) o deset víc zamířilo. Že by jen dočasná výměna stráží? To by ovšem přeběhlíci místo zisku 1,6 % naopak procento prodělali. Takže to spíš někteří sporotrenďáci jen inkasují pěkný 8% měsíční zisk.

Nu a další stabilní podpora přišla od ČSOB Realitního mixu (profil, názory), i když na medaili stačilo tentokrát pouhých 21 miliónů. Mezioborový pohled na fondy s realitním zaměřením tak ukazuje 80 miliónů. Bez zajišťáků a nemovitostních by tedy byl náš fondbyznys prakticky mrtev.


Čtvrtletní barometr

Pohled na čtvrtletí nám dává obrázek, na jaký jsme si už zvykli, jen v sytějších barvách. Celkem sice docela pěkných 10 miliard korun, ale prakticky tři čtvrtiny z toho šly do zajištěných fondů, zbylá čtvrtina do fondů peněžního trhu.

Smíšené fondy jen taktak vyrovnaly půlmiliardový odliv z dluhopisových fondů a akciové nestojí skoro za řeč. Nu tedy, abychom nebyli nespravedliví: kladná 2 % na smíšené a 1,5 % na akciové zbyly, ale v penězích bilance 200 + 150 miliónů korun připomíná spíš svrab a neštovice.

Faktem je, že tato statistika není úplná, protože v ní chybějí zejména mnohé cizoměnové fondy, které u nás nabízí mnoho dealerů a které tak rády prodávají naše poradenské i prodejní sítě. Tyto fondy se totiž vyznačují vysokým vstupním poplatkem a měnovým rizikem. Obé se proto klientům raději nevysvětluje…
Tak uvidíme, kolik nasčítá oficiální statistika AKAT+AFAM. Ostatně každý milión dobrý.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.



Trhy v očekávání

Týden byl značně rozháraný jak se sluší spíš na apríl. Už pondělí předvedlo strašidelný looping, takže se ani není co divit, že mnozí investoři lovili srdce z kalhot.
Americké trhy předchozí pátek završily nejlepší týden od roku 2003 a umazaly 80 % ztrát z kritického týdne (od 27. února do 5. března, kdy z trhu zmizel skoro bilion dolarů). Pondělí tedy začalo zvesela…

Už jen ta Praha – nejdřív si PX přes den lebedil nad 1 720 body, tedy u historických maxim (v únoru si sáhl na 1 726,3 bodu, závěr byl ovšem nejvyšší den před tím 1 718,4). Zejména ČEZ zvýšil napětí v síti, pak ale na Wall Street semafor přeblikl na červenou: prodeje nových domů za únor dosáhly 848 tisíc, čekalo se 993 tis. To stáhlo o procento dolů západ Evropy, jen její východ udržel kladný výsledek – my už 8. v řadě!

Amerika nakonec původní pokles vyrovnala, ale zase zazlobil ten šikmooký neposeda. Úterý tedy smutek a konec rekordní růstové šňůry. Odpoledne uhasil i poslední naděje americký index spotřebitelské důvěry za březen (jen 107,2 bodu, čekalo se 109 bodů). Ani Asie nepomohla. Nu a čekalo se s napětím na mimořádné vystoupení šéfa Fedu Bena Bernankeho před americkými kongresmany: oznámil, že oslabením v realitním a výrobním sektoru se zatím nerozšířilo na další sektory ekonomiky. Budoucí politika FEDu bude prý záležet na vývoji výhledu inflace i růstu. Překvapivé, že?

Americké trhy to nijak nepotěšilo a zamířily silně dolů. Tentokrát se tomu však nepoddala Asie a Evropa si to dokonce vyhodnotila naopak docela optimisticky a evropské akcie tak poprvé po čtyřech dnech zamířily vzhůru. V půl třetí navíc vylétla světlice: růst amerického HDP za 4Q dosáhl 2,5 % (revidováno z 2,2 %) a počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl na 308 tisíc, když se čekalo 320 tisíc.

Praha zajásala, ještě víc si polepšila Varšava, když polský WIG20 přidává 2 % poté, co S&P zvýšil rating Polska. V pátek se Evropa zelenala, na nás sice moc nezbylo, ale když americký index osobní spotřeby za únor vzrostl o 0,4 %, nakonec se půl procentíčka našlo. Týden tedy u nás přece jen o dvě desetinky v plusu.
Amerika sice začala v plusu, ale pak otočila a s ní odpoledne zkrotla i Evropa… Kdo by vsadil, že se v pondělí Praha pokusí o nové historické maximum?


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jaro přineslo vlnu optimizmu

26. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: jaro přineslo vlnu optimizmu

Počasí sice ani nenaznačuje, ale vypadá to, že se blýská na lepší časy. Alespoň globální akciové trhy rozjasnily tvář do velikého úsměvu. Tož i u nás se asi v investorech probudila... celý článek

Fondy: akciová houpačka pokračuje

19. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akciová houpačka pokračuje

Zajištěné fondy vítězí letos s jasnou převahou. Nad peněžním trhem násobkem a nad ostatními již přesahuje řádově, tedy desetinásobně. Ale po pěkném zotavení akciových trhů zřejmě dostali... celý článek

Fondy: korekce skončila, zapomeňte?

12. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: korekce skončila, zapomeňte?

Následek propadu akciových trhů byl drsný, leč nikoli drtivý. Přesto mnozí investoři vzali nohy na ramena a 300 miliónů domů. Týdenní bilanci by nezachránilo ani 370 miliónů do zajištěných... celý článek

Fondy: ještě nejistější sezóna

5. 3. 2007 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: ještě nejistější sezóna

Do zajištěných a peněžních fondů sice přišlo 660 miliónů korun, ale zároveň ostatním pustili jejich podílníci žilou 290 miliónů korun. Výsledné saldo tedy skončilo na pouhých 370 miliónech... celý článek

Fondy: vodní bohatství nade vše

26. 2. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: vodní bohatství nade vše

Kdo jen maličko sleduje trh, jistě ví, jaký vodní příval že to spláchl veškerou konkurenci. Rozlil se z břehů ovšem tak, že právě proto musel po třech týdnech skončit. Ani ostatní zajištěné... celý článek

Partners Financial Services