Akcie: pražská burza zažila nejlepší týden letošního roku

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 27. 3. 2007
Akcie: pražská burza zažila nejlepší týden letošního roku
Pražský index PX zaznamenal 7 růstových seancí v řadě, přidal 4 % a vrátil se nad 1 700 bodů. Propady z přelomu února a března tak zcela vymazal. Také hlavní americké indexy jednotně rostly a pozadu nezůstal ani německý DAX či maďarský BUX. DAX během pěti ziskových seancích posílil o 4,8 %, maďarská burza posílila o 2,5 %, ještě stále ale nevymazala ztráty.


Česká republika

Pražská burza zažila nejrůstovější týden letošního roku. Index PX přidal velmi silná 4 % a vrátil se nad 1 700 bodů. Optimismus investorů navázal na růsty ze závěru minulého týdne a rozšířil se tak počet růstových seancí v řadě na sedm. Propady z přelomu února a března jsou tak zcela vymazány, otázkou však je, zda růst nebyl příliš rychlý, vyspělým trhům ani burzám v regionu (kromě Polska) se podobná věc ještě nepodařila. V optimistické atmosféře klesl pouze Philip Morris (profil, názory) kvůli dílčím informacím o hospodaření za rok 2006 (-7,7 %). Zentiva (profil, názory) pokračovala ve spanilé jizdě a pokořila hranici 1 500 Kč. V závěru týdne se však již realizovalo a titul zavíral pod touto hranicí (+5,5 %). Více jak 6 % získalo Orco (profil, názory), Erste Bank (profil, názory) a ČEZ (profil, názory). Trochu ve stínu zůstal Unipetrol (profil, názory) a Telefonica (profil, názory).

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 643,20 1708,90 + 4,00

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Maloobchodní tržby v lednu vzrostly v meziročním porovnání o 7,7 % po růstu o 4,4 % v prosinci. Růst byl vyšší než se původně očekávalo.
  • Podle vyjádření Zdeňka Bakaly vstoupí holding New World Resources na kapitálový trh v průběhu podzimu. IPO NWR, který je 100% vlastníkem OKD (profil, názory), by mělo být realizováno na burzách v Praze a Londýně. Zatím nebylo rozhodnuto, zda investorům budou nabídnuty nové nebo stávající akcie.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
19/3: Vláda schválila prodej 7 % akcií přes kapitálový trh. Nebyl stanovený žádný časový plán ani způsob prodeje. Vedení ČEZu předloží na valné hromadě návrh na zpětný odkup akcií. Ministr Říman nepředpokládá, že by akcie získal jeden investor. Stát prodejem ztratí kvalifikovanou 2/3 většinu. Ve faktickém fungování by to však dle představitelů státu nemělo znamenat riziko.
22/3: CAIB zvýšila cílovou cenu pro elektrárenskou společnost na 1 092 Kč z původních 1 006 Kč. Doporučení bylo ponecháno na kupovat.

ECM (profil, názory)
20/3: Společnost vydává dluhopisy v hodnotě 1 mld Kč. Jmenovitá hodnota jednoho dluhopisu je 1 000 000 Kč, pohyblivý úrokový výnos je stanoven na hodnotě PRIBOR+2,9 % p.a. Dluhopisy byly v plném rozsahu umístěny mezi institucionální investory. Datum emise je 30. 3. 2007 a od tohoto data se začnou obchodovat na vedlejším trhu BCPP.

Orco Properte Group (profil, názory)
21/3: Citigroup navýšila cílovou cenu pro developerskou firmu na 140 EUR z předchozích 115 EUR. Doporučení bylo ponecháno na "kupovat".

Pegas Nonwovens (profil, názory)
20/3: Výrobce netkaných textilií snížil čistý zisk roku na 20,71 mil EUR oproti loňským 26,64 mil EUR. Tržby vzrostly na 120,94 mil EUR z loňských 109,49 mil EUR. V posledním kvartále letošního roku by mělo dojít ke zpuštění nové linky, která navýší kapacitu o 28 %. Produkce by měla dosahovat v roce 2008 69 tis tun.

Philip Morris (profil, názory)
23/3: Tabáková společnost snížila dle informací z pozvánky na valnou hromadu čistý zisk na 1,65 mld Kč proti loňským 3,05 mld Kč. Konsolidovaný zisk dosáhl, zahrnující slovenskou dcerku, dosáhl výše 1,9 mld Kč.

Zentiva (profil, názory)
20/3: Raiffeisen Centrobank nově pokrýva akcie farmaceutické společnosti. Úvodní doporučení zní "kupovat" a cílová cena byla stanovena na 1 540 Kč.
21/3: Aktuálně nejvyšší cílovou cenu stanovila Citigroup, která zvýšila doporučení na "kupovat" a cílovou cenu navýšila z 1 500 Kč na 1 800 Kč.

Co se stane - očekávané události

  • 29/3 ČNB - nastavení úrokových sazeb
Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Spustili jsme pro vás denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni, si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této rubrice.


USA

Hlavní americké indexy jednotně rostly. Index Dow Jones (profil, názory) posílil ve všech seancích tohoto týdne. Širší index S&P 500 (profil, názory) rostl o 3,5 % a jedná se největší týdenní zisk od roku 2003. Hlavním impulsem k růstům byla rétorika centrálních bankéřů po jejich rozhodnutí ponechat sazby beze změny. Investoři si jejich slova vyložili tak, že se pravděpodobnost poklesu sazeb zvýšila. Všech 30 komponentů indexu DJ zakončilo týden v zelených číslech. Nejvíce se dařilo akciím General Motors, Exxon Mobil a Caterpillar.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 110 12 481 + 3
Nasdaq
(profil, názory)
2 372 2 449 + 3,2
S&P 500
(profil, názory)
1 387 1 436 + 3,5

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Počet nově zahájených staveb domů v únoru vzrostl o 9 % a odrazil se ode dna poté co v lednu stejný ukazatel poklesl o 14 %. Hodnota ukazatele dosáhla sezónně upravené roční hodnoty 1,525mil.
  • FED ponechal základní úrokové sazby na úrovni 5,25 %. Přestože centrální bankéři inflační tlaky stále zohledňují, rétorika se již zmírnila. Pravděpodobnost poklesu úrokových sazeb z důvodu udržení hospodářského růstu se zvýšila.
  • Počet prodaných existujících domů v únoru neočekávaně vzrostl a to nejrychlejším tempem za poslední 3 roky. Prodeje vzrostly meziměsíčně o 3,9 % na roční hodnotu 6,69mil.

Co se stane - očekávané události

  • 27/3 Spotřebitelská důvěra
  • 29/3 HDP za 4Q (konečný údaj)

Vývoj titulů na amerických trzích

20/3: Společnost Oracle Corp. (profil, názory) oznámila, že výnosy rostly rychleji než se čekalo, když se obchodní divizi podařilo získat více kontraktů, což je ve srovnání s předchozím kvartálem výrazná změna. Firma oznámila, že získala tržní podíl na úkor firem SAP AG and BEA Systems Inc. Čistý zisk za 3Q vzrostl o +35 % na 1,03 mld. USD (20 centů na akcii) ve srovnání s předchozím ziskem 765 mil. USD. Po odečtení určitých nákladů EPS činil 25 centů, což je více než odhad trhu 22 centů. Výnosy vzrostly o +27 % na 4,41 mld. USD.

21/3: Společnost Dell Inc. (profil, názory) oznámila, že plánuje koupit nové společnosti, aby podpořila růst své divize služeb a zmírnila tak nadvládu počítačové divize. S tímto oznámením přišel CEO Michael Dell, neuvedl však, o jaké společnosti se jedná a na jakých trzích by mělo dojít k akvizicím. Dell v minulém roce ztrácel hlavně na emerging trzích na úkor konkurenta Hewlett-Packard Co.

21/3: Jedna z největších investičních bank na Wall Street, Morgan Stanley, vykázala nárůst zisku za 1Q ve výši +70 % na 2,67 mld. USD (2,51 USD na akcii) ve srovnání s 1,57 mld. USD o rok dříve. Kvartální výnosy vzrostly na 11 mld. USD z předchozích 8,55 mld. USD.

21/3: Čistý zisk FedExu, největšího leteckého dopravce zásilek na světě, ve třetím čtvrtletí současného fiskálního roku klesl ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 2 % na 420 mil. USD (1,35 USD na akcii). Analytici očekávali, že zisk dosáhne 1,37 USD na akcii. Za prvním poklesem zisku v průběhu posledních 3 let stojí zpomalující americká ekonomika a bouřlivé počasí v závěru zimy. Tržby se firmě podařilo zvýšit o 7 % na 8,59 mld. USD.

21/3: Výrobce paměťových karet SanDisk (profil, názory) spolu s týmem společnosti Hynix Semiconductor Inc. bude vyrábět chipy sloužící k ukládání dat ve spotřební elektronice. Společnosti odsouhlasily vzájemné překřížení licencí a patentové ochrany a podepsaly předběžnou dohodu o založení venture, která bude vyrábět NAND flash produkty.

20/3: Motorola Inc. (profil, názory), druhý největší výrobce mobilních telefonů na světě, včera varovala akcionáře, že její zisk za současný fiskální rok, bude "značně" nižší než uváděly původní předpoklady. Snížení zisku a tržeb má na svědomí ostrý konkurenční boj s Nokií (profil, názory), v jehož důsledku se snižují ceny mobilních telefonů. V tomto čtvrtletí společnost nově očekává ztrátu 7 až 9 centů na akcii a tržby mezi 9,2 a 9,3 mld. USD. Nový odhad ročního zisku a tržeb firma nezveřejnila.

Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.


Německo

Německý index DAX (profil, názory) posílil o silných 4,8 %. Všechny seance v rámci týdne byly ziskové. Nejsilnější den zažila burze ve čtvrtek, když investoři pozitivně reagovali na vyjádření představitelů FEDu a doháněli se zisky amerických akcií. Hned několik akcíí dosáhlo v tomto týdnu posunu většího než 10 %. Spekulace o prodeji divize Chrysler z konsorcia DaimlerChrysler poslaly akcie o 15 % výše. Dvojciferné zhodnocení dosáhl i Volkswagen, Tui a Commerzbank. Po výsledcích ztrácelo Metro a společně s Deutsche Post se jednalo o jediné klesající akcie z hlavního indexu.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
6 580 6 899 + 4,8

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Růst výrobních cen v únoru dle očekávání zpomalil v meziročním porovnání 2,8 % z předchozích 3,2 % v lednu. Jedná se o nejnižší tempo růstu od prosince 2004. V meziměsíčním srovnání PPI index přidal 0,3 %.

Co se stane - očekávané události

  • 27/3 IFO
  • 28/3 CPI index
  • 30/3 Maloobchodní tržby

Vývoj titulů na německém trhu

  • 19/3: TUI, největší evropská cestovní kancelář, a First Choice Holidays Plc., evropská čtyřka mezi cestovními kancelářemi, pánují sloučení. Nově vzniklá společnost bude vystupovat pod názvem TUI Travel Plc., německý partner v ní bude vlastnit 51 %, britský zbylých 49 %. TUI Travel Plc. bude působit v 20 zemích kde bude mít 27 mil. zákazníků.
  • 19/3: Zisk Deutsche Postbank, největší německé banky podle počtu klientů, se ve čtvrtém čtvrtletí uplynulého fiskálního roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku více než zdvojnásobil na 271 mil. EUR. Společnosti k vyššímu zisku pomohly vyšší příjmy z úroků, dále prodej podílů v několika podnicích a nižší daně. Výsledek jejího hospodaření o 74 mil. EUR překonal očekávání analytiků.
  • 20/3: Lanxess AG, výrobce chemikálií, který se v minulém roce odštěpil od Bayeru, vykázal ve 4Q zisk poté co zvýšil ceny přísad do nátěrových barev a kaučuku. Čistý zisk dosáhl 2mil. EUR. Tržby naopak klesly o 7 % na 1,67mld. EUR, poté co společnost prodala svoji neziskovou divizi na výrobu vláken.
  • 20/3: Zisk Deutsche Post, největší evropské poštovní společnosti, v posledním čtvrtletí uplynulého fiskálního roku klesl ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 27 % na 643 mil. EUR (54 centů na akcii). Tržby rostly o 35 % na 16,4 mld. EUR. V roce 2007 by měl díky expanzi mimo území Německa provozní zisk vzrůst minimálně o 3 % na 3,6 mld. EUR.
  • 20/3: Společnost Metro AG, největší německý maloobchodník,oznámila za rok 2006 nárůst zisku o +70%, když se firmě podařilo zvýšit tržby ve východní Evropě a fotbalový šampionát v Německu zvýšil prodej televizí. Čistý zisk z provozních operací vzrostl na 1,05 mld. EUR (2,64 EUR na akcii) ve srovnání se ziskem 618 mil. EUR za rok 2005. Zisk tak překonal odhady ve výši 873 mil. EUR. Řetězce firmy Saturn a Media Markt během června a července prodaly výrazně více televizorů, impulsem byl šampionát ve fotbale a také nákupy před zvýšením daně v lednu. Firma také otevřela nové obchody na Ukrajině a Rumunsku a polovinu výnosů již ted´ generuje mimo Německo. Projekci zisku firma očekává mezi 6 až 9%, tržby okolo 6 až 8%.
  • 23/3: SAP, největší výrobce manažerského softwaru na světě, za rok 2006 vyplatí dividendu 46 centů na akcii a rozdělí tak mezi akcionáře zhruba 560 mil. EUR, tedy o 27% více než v předchozím roce. Její výše je v souladu s dlouhodobým plánem na výplatu 30% čistého zisku.
Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.


Maďarsko

Po zkráceném týdnu maďarská burza posílila o 2,5 %. Pomalejší rozjezd ze začátku týdne byl korunován dvěma silnými seancemi v závěru a index končil na nejvyšších hodnotách v rámci tohoto týdne. BUX se však stále drží pod hranicí 50denního klouzavého průměru a stále ještě neumazal ztráty z přelomu února a března. Po doporučení od Citigroup se nedařilo farmaceutickému sektoru. Podstatně hůř si z dvojice Egis - Richter vedl první jmenovaný. Stejně tak jako ostatním bankám v Evropě se dařilo i OTP a posílila o více jak 8 %.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
23 063 23 651 + 2,5

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 21/3: Citigroup potvrdila doporučení pro maďarský farmaceutický sektor. Egisu zůstalo doporučení "sell/high risk" a Richteru ponechal "hold/medium risk". Došlo však ke snížení cílových cena o 10 % na 18 000 HUF u Egisu a na 40 000 HUF u Richteru. Analytici Citigroup negativně hodnotí snížení cen, ke kterým byly společnosti donucení státní zdravotní pojišťovnou.
  • 21/3: Bankovní dům OTP Bank Plc. (OTP zvýšil svůj podíl v srbské bance Kulska díky několika nákupům akcií na bělehradské burze provedených v posledních měsících a nedávno dokončenému veřejnému úpisu zadržovaných akcií. OTP teď vlastní 92,6 % srbské banky.

Co se stane - očekávané události

  • 26/3 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
  • 28/3 Míra nezaměstnanosti
  • 30/3 PPI index

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada

20. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada

Pražská burza první polovinu týdne oslabovala, na týdenní dno se dostala ve středu. Ve čtvrtek a pátek vyrovnala ztráty jen částečně, index PX tedy zavíral o 1,9 % níže než před týdnem.... celý článek

Akcie: hluboké propady vyrovnány

13. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: hluboké propady vyrovnány

Akciové burzy v Praze, Německu a v USA po výrazném poklesu z minulého týdne podstatným způsobem korigovaly, částečně či zcela tak vymazaly své ztráty. Co stálo za těmito výkony? A proč... celý článek

Akcie: české firmy začaly zveřejňovat loňské výsledky

27. 2. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: české firmy začaly zveřejňovat loňské výsledky

Na pražské burze začala výsledková sezóna. Které tituly minulý týden reportovaly a jak si loni vedly? V USA dosáhl Dow Jones přesně před týdnem opět nového historického maxima, zbytek... celý článek

Akcie: burzy se po rekordních týdnech "dočkaly" ztrát

13. 2. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: burzy se po rekordních týdnech "dočkaly" ztrát

Pražská burza zakončila týden s nepatrnou ztrátou. Také maďarské a americké akcie korigovaly zisky z minulého týdne. Své růsty udržel jen německý trh. Které tituly stály za poklesy... celý článek

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

6. 2. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

Pražská burza opět posunula svůj rekord. A ačkoli je sentiment na trhu stále optimistický, je zřejmé, že objemy obchodů jsou při takto vysokých cenách nízké. Také americké akcie předvedly... celý článek

Partners Financial Services