Akcie: v USA zavelely k růstu technologické tituly

Pavel Slavík | 16. 1. 2007
Akcie: v USA zavelely k růstu technologické tituly
Pražský index PX nejprve pokračoval v poklesu ze závěru předchozího týdne, nakonec však dosáhl kladného týdenního zhodnocení. Dařilo se trhům v USA, zejména techonologickým titulům, Dow Jones opět posunul své historické maximum, Nasdaq pokořil svoje 6leté maximum. Nestěžovali si ani investoři v Německu.


Česká republika

Pražská burza zakončila druhý obchodní týden roku 2007, první kompletní, bez výraznější změny. V první polovině index PX pokračoval v poklesu ze závěru týdne minulého a středeční seance byla již šestou zápornou v řadě. Silný čtvrteční růst však pokles zastavil a páteční růst posunul index do kladného týdenního zhodnocení 0,17 %. Nejvíce se dařilo CETV (+6,3 %), která těžila z posunu trhů v USA. Po poklesu pod 470 Kč nakonec Telefonica O2 zakončila týden v blízkosti 490 Kč silnější o více jak 3 %. Velmi volatilní obchodování s převahou prodejů pokračovalo na ČEZu, který oslabil nejvíce z celého trhu (-4 %). Philip Morris po novém doporučení z minulého týdne neudržel hranici 12 tisíc,a klesl o více než 3,5 %.

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 599,90 1 602,60 0,17 %


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Růst spotřebitelských cen v minulém roce dosáhl 2,5 %, předcházející rok 1,9 %. V prosinci dosáhla inflace meziročního nárůstu 1,7 %. Oproti předchozímu měsíci však vzrostla o 0,2 %, důvodem byly vyšší ceny potravin a nealkoholických nápojů. V letošním roce by měly spotřebitelské ceny dle předpovědí vzrůst o 2,9 % kvůli vyšším cenám ropy.
  • Míra nezaměstnanosti v posledním měsíci minulého roku vzrostla meziměsíčně na 7,7 % a počet žadatelů o práci se zvýšil o 21 242. Meziročně míra nezaměstnanosti poklesla z předchozích 8,9 %.


Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
9/1 ING snižuje doporučení pro elektrárenskou společnost z původního "koupit" na "držet". Cílová cena byla snížena na 1 007 Kč z 1 025 Kč.

ECM (profil, názory)
9/1 Hlavní manažer primární emise, rakouská banka Bank Austria Creditanstalt, využila svého práva a uplatnila opci na navýšení emise o nových 127 500 ks akcií. Akcie musí být vydány nejpozději do 16. 1. 2007 a celkový počet prodaných akcií tak vzroste na 1,718 mil. kusů.
11/1 Dle vyjádření gen. ředitele Milana Janků společnost zkoumá další investiční příležitosti na ruském trhu. Jednalo by se o druhý projekt na tamním trhu ve spolupráci s německým developerem ECE. Projekt by se realizoval v centrální části Moskvy.

Erste Bank (profil, názory)
8/1 Rakouská banka podepsala dohodu o akvizici 100% podílu v chorvatském Diners Club. Jedná se o jednoho z lídrů trhu s kreditními kartami, s podílem necelých 30 %. Cena transakce nepřekročí 153 mil eur, výsledná cena však bude určena až dle zisku za rok 2006. EB očekává zvýšení příjmů převážně z poplatků a provizí.

Telefonica O2 CR (profil, názory)
10/1 Na český trh se chystá čtvrtý mobilní operátor, který by měl spadat pod investiční skupinu Penta. Dceřiná společnost MobilKom již získala od telekomunikačního úřadu kód sítě i rozsah telefonních čísel. Ve druhém čtvrtletí by MobilKom chtěl nabízet zatím blíže nespecifikované služby. Nabídka služeb by však měla být odlišná od stávajících operátorů a neměla by konkurovat v základních službách jako přenos hlasu či SMS zprávy.
11/1 Agentura Standard & Poor's zvýšila výhled pro změnu ratingu z "negativní" na "stabilní". Změna je stejná jako u španělské mateřské společnosti. Rating dlouhodobých závazků byl potvrzen na úrovní BBB+.

Unipetrol (profil, názory)
9/1 Rusko zastavilo dodávky ropy prostřednictvím ropovodu Družba. Jižní větev ropovodu zásobuje i ČR. Rafinérie mají vlastní zásobu na zhruba týden. V případě nedostatku a delšího výpadku by vedení uvažovalo o čerpání státních rezerv, případně by využilo ropovod Ingolstadt. Kralupská rafinérie v minulosti nepředělala všechny svoje kapacity na ruskou ropu a je schopná zpracovávat lehkou západní ropu.


Co se stane - očekávané události

  • 15/1 Produkční ceny
  • 19/1 Maloobchodní tržby
Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Spustili jsme pro vás denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni, si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této rubrice.


USA

Americké trhy v prvním celém obchodním týdnu zaznamenaly velmi slušnou výkonnost. V čele růstu byly především technologické tituly, od kterých se v letošním roce očekává vyšší výkonnost než u ostatních sektorů. Index Dow Jones opět posunul své historické maximum, Nasdaq pokořil svoje 6leté maximum. Technologické akcie, vyjádřeno indexem Nasdaq, rostly ve všech obchodních seancích, a týdenní zisk byl jeden z nejsilnějších od loňského září. Dobře výsledkovou sezónu odstartovala Alcoa, která posílila o více než 6 %. V čele technologií byl Microsoft a Intel.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 398 12 556 + 1,3
Nasdaq
(profil, názory)
2 434 2 503 + 2,8
S&P 500
(profil, názory)
1 409 1 431 + 1,6


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Obchodní deficit podle Ministerstva obchodu v listopadu nečekaně poklesl na 58,2 mld. USD. Jedná se již o třetí pokles v řadě. Oproti říjnu se snížil o 1 % a dosáhl nejnižší úrovně od července 2005. Pokles deficitu má na svědomí rostoucí export, který v listopadu dosáhl rekordní úrovně.
  • Počet prvních žádostí o výplatu dávky v případě nezaměstnanosti klesl o 26 000 na 299 000, pokles byl tak mnohem větší, než se očekávalo.


Co se stane - očekávané události

  • 17/1 PPI index
  • 18/1 CPI index


Vývoj titulů na amerických trzích

  • 8/1 Automobilka Ford Motor Co. (profil, názory) oznámila, že prodeje vozů v Číně za minulý rok vzrostly o +87 % na rekordní úroveň, protože model Focus přilákal více klientů na úkor automobilky General Motors. Ford v roce 2006 prodal v Číně 166 822 vozů. Nadále sází hlavně na model Focus, který by měl stahovat náskok automobilek GM a Volkswagen. Investice firmy od roku 2001 v Číně přesáhly 1,5 mld. USD. Prodeje Land Roverů vyletěly o +91 %, Jaguárů se prodalo o +58 % více.
  • 8/1 Broker UBS zvýšil doporučení pro technologický sektor na "overweight" z předchozích "neutral", UBS věří, že sektor vykáže vyšší rostoucí zisk ve srovnání s pomalejším růstem ostatních firem v roce 2007. S příchodem nového operačního systému Vista od Microsoftu budou firmy nuceny investovat do IT technologií, broker dále očekává silný nárůst výdajů v oblasti komunikací a skladování dat. Broker doporučuje tituly Cisco Systems (profil, názory), EMC Corp. (profil, názory) a Microsoft (profil, názory).
  • 10/1 Společnost Alcoa Inc. (profil, názory), největší světový výrobce hliníku, odstartovala výsledkovou sezónu. Firma za 4Q dosáhla zisku mimo určitých položek 74 centů na akcii, odhady analytiků přitom počítaly se ziskem okolo 66 centů na akcii. Příjmy dosáhly 7,8 mld USD, což rovněž překonalo odhad 7,61 mld USD.
  • 10/1 Společnost Eastman Kodak Co. (profil, názory) oznámila, že zavře logistické centrum, dále sklad a výrobnu v New Yorku, čímž zruší 485 pracovních míst. Promítne se to do výsledku v prvním kvartálu, náklady se očekávají okolo 65 mil. USD.
  • 10/1 Letecká společnost US Airways Group Inc. (ZALCC) oznámila, že zvýšila nabídku za svého bankrotujícího rivala Delta Air Lines (ZADALRQ). Nová nabídka se pohybuje mezi 12,7-15,4 mld. USD v akciích a v hotovosti. US Airways nabízí 5 mld. USD a 89,5 mil. akcií. Nová nabídka vyprší 1/2. Předchozí nabídka činila 4 mld. USD v hotovosti a 78,5 mil. akcií a její celková hodnota byla 10,2 mld. USD.
  • 10/1 Apple (profil, názory) sbírá zvýšená doporučení a nové cílové ceny v reakci na zveřejněný záměr uvést na trh revoluční telefon iPhone. Deutsche Bank AG společně s Bear Stearns zvýšila cílovou cenu na 125 USD, Credit Suisse na 120, UBS na 118 a Merrill Lunch na 113 USD.
  • 12/1 Výkonný ředitel General Electric (profil, názory), Jeffrey Immelt, určil pět hlavních oblastí, na které se chce v budoucnu zaměřit a pomocí akvizic v nich rozšířit působení své firmy. Tyto oblasti zahrnují informační technologie ve zdravotnictví, těžbu a zpracování ropy a zemního plynu, výrobu detekčních a zabezpečovacích zařízení, úpravny vody a hispánská media. Společnost má v plánu za akvizice v těchto sektorech utratit desítky miliard dolarů. Od nástupu Jeffreyho Immelta do funkce v roce 2001 GE již věnoval na akvizice 70 mld. USD.


Německo

V druhém obchodním týdnu se vydal index DAX směrem vzhůru a posílil o 1,7 %. Akcie rostly ve čtyřech obchodních seancích. Po středeční korekci předvedly svůj nejsilnější růst ve čtvrtek, přestože se v odpoledních hodinách index pohyboval ještě v mínusu. Pozitivní vliv amerických trhů byl však v závěru zřejmý. Dařilo se provozovatelům frankfurtské burzy Deutsche Boerse. Spolupráce s firmou Apple pomohla společnosti Balda. V růstu pokračovala druhá největší německá banka Commerzbank.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
6 593 6 05 + 1,7


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Maloobchodní tržby upravené o inflaci a sezónní vlivy v listopadu meziměsíčně dle předběžných údajů klesly o 0,3 %. Analytici očekávali růst o více než 1 %. V říjnu klesly o 0, 2 %. Meziročně tržby vzrostly o 0,5 %
  • Průmyslová výroba v listopadu meziměsíčně stoupla o 1, 8 %. Říjnový pokles byl revidován směrem nahoru na -0, 8 %.
  • Podle německého Spolkového statistického úřadu se HDP v roce 2006 zvýšilo o 2,5 %, což je nejvyšší růst od roku 2000. MMF očekával podle své zprávy zveřejněné 14. prosince růst o 1,4 %. Loni německá ekonomika přidala 0,9 %. Růst byl v uplynulém roce tažen investicemi do výrobních závodů a obnovy strojového vybavení, které vzrostly o 7,3 % a exportem, který rostl o 12,4 %. Výdaje na stavební investice se zvýšily o 3,6 % a spotřebitelské výdaje rostly o 0, 6 %.


Co se stane - očekávané události

  • 16/1 ZEW index
  • 17/11 CPI index


Vývoj titulů na německém trhu

  • 8/1 Volkswagen AG v uplynulém roce zvýšil objem celosvětových tržeb o 9,3 %, a dosáhl tak díky růstu v západní Evropě historicky nejlepšího výsledku. Společnosti zejména pomohly nové modely, například Audi Q7 nebo Volkswagen Eos.V USA se společnosti podařilo snížit o 11 % loňskou ztrátu ve výši 843 mil. eur .
  • 8/1 Největší světový výrobce komerčních letadel, Airbus SAS, informoval o tom, že získal zakázku na 50 letounů s případnou opcí na dalších 50, v hodnotě 3,3 mld. USD, od největší letecké společnosti v Jihovýchodní Asii, AirAsia. Dodávka letadel A320 by měla být dokončena do roku 2013. Dochází k tomu  v době, kdy Airbus a jeho největší rival Boeing zažívají zvýšený zájem o "jedno-uličkové" typy letadel, převážně od nízkonákladových aerolinií. Airbus a Boeing získaly každý zakázku na 20 letadel tohoto typu od Singapore Aircraft Leasing Enterprise. Pro Airbus je to pozitivní zpráva, protože získané peníze může použít na vývoj svých projektů A350 a A380.
  • 9/1 Commerzbank AG, druhá největší německá banka, podle vyjádření svého výkonného ředitele Erica Struze splní svůj střednědobý finanční cíl, když očekává dvouciferný růst zisku a 5% růst tržeb. Cílem společnosti je letos dosáhnou 11% návratnosti základního kapitálu a v roce 2010 ji chce zvýšit až na 15 %. V prvních 9 měsících roku 2006 dosahovala návratnost kapitálu 14,5 %.
    Broker UBS zvyšuje cílovou cenu na 38 eur z předchozích 33 USD. Zároveň broker JP Morgan zařadil tento bankovní titul na svůj "Focus List".
  • 10/1 Balda AG, druhý největší světový výrobce plastových komponentů do mobilních telefonů, uvedl, že vyhrál zakázku na dodávku součástí pro nový mobilní telefon od společnosti Apple, který je sloučený spolu s jeho známým mp3 přehrávačem iPod.
  • 11/1 Tržby Metra, největšího německého maloobchodního prodejce, vzrostly ve 4. čtvrtletí o 10 % podpořeny akvizicí německého řetězce outletů, který původně patřil Wal Martu a polského maloobchodního řetězce. V absolutním vyjádření dosáhly tržby 18,4 mld. euro a mírně tak překonaly průměrné očekávání trhu ve výši 18,3 mld. euro. Po odečtení vlivu akvizic tržby vzrostly o 7,2 %. Za celý rok 2006 vzrostly tržby společnosti o 7,5 % na 60 mld. eur, zatímco trh očekával 7,4% růst.


Maďarsko

Maďarský trh šel proti vývoji na hlavních světových trzích a po boku dalších rozvojových trhů ztrácel. V první polovině týdne navázal na poklesy z týdne minulého a rozšířil sérii klesajících dní na šest. Po nalezení svého dna ve středu následně index BUX své ztráty korigoval. Magyar Telekom ztratil více než 2 % své hodnoty. Velmi volatilní vývoj zaznamenala OPT Bank, která v první polovině týdne ztratila více než 7 %, dva růstové dny v závěru týdne ztrátu však téměř umazaly.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
24 116 23 978 - 0,6


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Banka HSBC Holdings Plc zvýšila doporučení pro akcie obchodované v maďarsku na "overweight" ze stupně "neutral". Doporučení bylo upraveno i pro Polsko na "neutral" z předešlého stupně "underweight".
  • Obchodní bilance v listopadu skončila s nižším deficitem, než se předpokládalo. Deficit dosáhl 144,7 mil. euro oproti 189,6 mil. euro v minulém měsíci.
  • Průmyslová výroba vzrostla v listopadu v meziročním srovnání o 10,8 %, což je výrazně více, než se očekávalo. V meziměsíčním vyjádření došlo k růstu o 0,2 %.


Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 10/1 Top manažer společnosti OTP Bank, Zoltan Speeder, odchází z banky po téměř 16 letech, ve firmě byl zodpovědný za strategii a finance, funkci opouští kvůli rodinným důvodům. Ve funkci ho nahradí Laszlo Urban, ředitel centrální banky v Maďarsku.
    Erste Bank zvýšila cílovou cenu pro bankovní titul o +7 % na 10 600 HUF. Ke stejnému kroku se odhodlala Citygroup, která zvedla svoji cílovou cenu o 15 % na 9 500 HUF.
  • 12/1 Ropná společnost MOL vynakládá 1mld. HUF, aby zjistila možnosti výstavby geotermální elektrárny v jihovýchodní části země. V závislosti na tom, jak dopadnou výsledky výzkumu, by mohl MOL postavit elektrárnu s kapacitou 3-5MW do konce roku 2009. Elektrárna by byla první svého druhu ve střední a východní Evropě. MOL financuje projekt v konzorciu s maďarskou společností Vulcan a islandským Enexem. Výstavba elektrárny by pak stála mezi 3-4 mld. HUF.


Co se stane - očekávané události

  • 16/1 Spotřebitelské ceny


Komentář připravil server
e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: pražské burze se krok do nového roku vydařil

9. 1. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: pražské burze se krok do nového roku vydařil

První obchodní den roku 2007 byl pro českou burzu jednou z nejsilnějších úvodních seancí v historii pražské burzy. Americké trhy se kvůli pohřbu prezidenta Forda dočkaly jen tří obchodních... celý článek

Akcie: Amerika prožila nejhorší týden za posledních 5 měsíců

27. 12. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Amerika prožila nejhorší týden za posledních 5 měsíců

Investoři na pražské burze v posledním regulérním týdnu vybírali zisky a index PX ztratil 3,3 %. ČEZ se stal celkově nejztrátovějším titulem, když oslabil o více než 6 %. Americké akcie... celý článek

Akcie: trhům se dařilo

19. 12. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: trhům se dařilo

Pražská burza zažila poklidný předvánoční týden. Americký trh opět posunul svojí rekordní hodnotu, Dow Jones v pátek zavíral na historickém maximu 12 445,52 bodů. Německý trh ten americký... celý článek

Akcie: dařilo se trhům na obou stranách Atlantiku

11. 12. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: dařilo se trhům na obou stranách Atlantiku

Dění na pražské burze probíhalo ve znamení IPO společnosti ECM, která hned první den významně posílila nad svojí upisovací cenu. Americké burzy i přes výkyvy udržely pěkné zisky z pondělní... celý článek

Akcie: IPO na pražské burze chystá další společnost

5. 12. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: IPO na pražské burze chystá další společnost

Pražská burza minulý týden přidala 2,4 %, nejvíce zhodnotila investice Erste Bank a Zentiva. Trhy v USA skončily s celkově negativním výsledkem, nejhůře dopadl technologický index Nasdaq,... celý článek

Partners Financial Services