Investice: Kdo v roce 2006 našel zlatý důl? A kde ho hledat v roce 2007?

Investice: Kdo v roce 2006 našel zlatý důl? A kde ho hledat v roce 2007?
Před rokem jsme se zeptali několika našich analytiků, kam uložit peníze tak, aby co nejvíce nesly. Jak by dopadli investoři, kteří se jejich rad drželi? Jednoznačně dobře! A co analytici doporučují pro rok 2007?

Každé takové doporučení je vždy značná sázka do loterie. Není se tedy co divit jak opatrnosti, tak ani odůvodnění jednotlivých úvah. Článek, ve kterém jsme vám tipy analytiků pro rok 2006 představili, najdete na tomto místě. Protože šlo o analytiky zaměřené na akciové trhy, nepřekvapilo, že jejich doporučení byla značně "dynamická".

Na druhou stranu ale nešlo o přesně definovaná portfolia, spíše o směry, instrumenty či trhy, kterým by investoři měli věnovat pozornost. I to je důvod, proč ani po roce nebude pokus vyhodnotit jejich doporučení nijak snadný. Abychom se navíc "nezahrabali" v číslech, rozhodli jsme se použít známkování jako ve škole. Hned na začátku je třeba říct, že všichni prospěli! 


Robert Mocek, Raiffeisenbank

* Preference akcií před dluhopisy: 2
* České akcie i přes poměrně vysoké ceny stále nabízejí zajímavý potenciál a zároveň nevystavují investory měnovému riziku: 2-
* Zajímavý je také trh nemovitostí v regionu střední a východní Evropy: 1
* Region střední a východní Evropy patří k nejstabilnějším na světě, díky vysoké korelaci měn regionu je měnové riziko silně eliminováno:

 
Brali by investoři věšteckou kouli? 
Hodnocení: Náš region je sice dobrý, ale možná má už nejlepší roky za sebou. Např. Jihovýchodní Asie nebo Latinská Amerika také stojí za zaznamenání, akcie tam vydělaly 40 a 35 %. Český index PX nedotáhl ani 10 % (skutečnost = jen 7,87 %). 


Petr Bártek, Cyrrus

* Vhodnou investicí bude podindex průmyslových kovů indexu GSCI© (indexový cerfitikát od společnosti Goldman Sachs na GSCI je možno koupit u některých brokerů): 1-
* Jistotou budou české akciové blue chips: 2-
* Nejlepší poměr očekávaného růstu a rizikovosti stále nabízí střední a východní Evropa: 2
* Doporučení akciových trhů zemí chystajících se na vstup do EU: 1-
Hodnocení: Protestujeme proti "nejlepšímu poměru". Ani jistoty našich blue chips se neukázaly tak jisté, s vědomím, že např. chipsy moskevské na indexu Moscow Times vydělaly přes 50 %. Pochvalme ovšem, že nebyly zapomenuty komodity, které (vyjma ropy) vynesly i přes 30 %.


Tomáš Gatěk, Patria Finance

* Nejvyšší výnos očekáváme u akciových investic (přes zároveň nejvyšší riziko): 2
* Očekáváme růst zisků evropských společností v příštím roce, což by se mělo odrazit v růstu cen jejich akcií. Zároveň očekáváme silný růst asijských trhů: 1-
Hodnocení: Slovní hodnocení marně hledalo mouchy, leč nakonec muselo najít alespoň blešky: např., že japonské akcie vzrostly o pouhých 5 %.


Radek Létal, A&CE Global Finance

* Doporučení portfolia s alespoň 80 % podílem světových akcií: 2
* Díky růstu podnikových zisků odhad růstu indexu Dow Jones (profil, názory) až k 12 000 (byl tehdy 10 780) bodům: 2
* Standardní evropské akciové trhy, zejména Německo a Velká Británie mírně podhodnocené a očekávání jejich růstu: 1-
* Japonské akcie se dokázaly vymanit z dlouholeté stagnace: 3
* Z tuzemských akcií preference Unipetrolu a Philips Morris ČR se zajímavým dividendovým potenciálem: 3-
Hodnocení: 
Japonské akcie rostly slaboučkým 5% tempem, akcie Philip Morris propadly z 18 000 na 11 000 korun (tedy o 40 %). 


 
Investování v roce 2007 očima analytiků
 
V závěru loňského roku jsme položili stejné otázky vesměs stejným analytikům (s určitými výjimkami). Otázky si připomeňme:   

  1. Do jakých investičních nástrojů byste doporučil/a investovat v roce 2007?
  2. Kam (myšleno regionálně) byste doporučil/a investovat v roce 2007?
  3. Proč doporučujete výše uvedené?
  4. Jakou radu byste dali do noveho roku začínajícím investorům?

A zde jsou jejich tipy a vysvětlení.


Radek Létal, A&CE Global Finance

1. V roce 2007 bych investorům s dostatečným investičním horizontem (cca 3 až 5 let) a rovněž s dostatečně umírněnou averzí vůči běžným investičním rizikům doporučoval nákupy akcií.

2. Pro následující období preferuji hodnotové akcie z oboru bankovnictví, stavebního či petrochemického průmyslu a farmacie. Regionálně bych doporučoval preferovat vyspělé akciové trhy s vyšším důrazem na americké a japonské akcie. Pro investora uvažujícího v korunových (myšleno přes CZK) relacích může být sekundárním pozitivním efektem případný obrat ve vývoji amerického dolaru (profil, názory) vůči naší měně.

4. Akcie netipujte a nesázejte jako nějaké kurzové sázky v Tipsportu. Dodržujte důsledně diverzifikaci a základní pravidla money managementu, nesázejte vše na jednu kartu, používejte zdravý selský rozum a hlavně kupujte hodnotu. Prostě se snažte koupit si korunu za 50 haléřů a pak myslete na to, že žádný strom neroste až do nebe. 


Petr Posker, ATLANTIK finanční trhy

1. Doporučuji investovat spíše konzervativně, tj. do dluhopisů a rozvinutých trhů. Pokud je cílem zvýšit očekávaný výnos i za cenu vyššího rizika, jsou vhodnější investice do komodit prostřednictvím investičních certifikátů.

3. Důvodem k opatrnosti jsou zvyšující se rizika zpomalení americké ekonomiky spojená s nadhodnocenými cenami rezidenčních nemovitostí a rekordním schodkem běžného účtu platební bilance.

4. Jsou v zásadě dvě:
a) vyhýbat se riziku velké ztráty
b) nikdy nehodnotit investice jen podle historického výnosu.


Fond Shop, časopis o investování

1. Akciové trhy zůstávají i nadále atraktivní především díky jejich relativnímu ocenění. Relativní valuace akcií P/E je totiž i přes nárůsty kurzů stále nízká a pohybuje se jak u evropského tak i u amerického trhu pod dlouhodobým průměrem. Investoři by ale měli velmi bedlivě sledovat vývoj inflačních očekávání a vliv rostoucích úrokových sazeb na jednotlivé ekonomiky.

2. Americké akcie nejsou tolik atraktivní vzhledem k převaze negativních faktorů nad pozitivními. Ceny akcií sice rostly i v prostředí rostoucích sazeb v minulém období (od léta 2004 vzrostly sazby po 17 pohybech o 0,25 % na konečných 5,25 %). Problém ale může nastat v případě. Právě pokles sazeb může být náznakem, že ekonomika brzdí příliš rychle. Nemalým problémem je i oslabující dolar (profil, názory).
Evropa a Japonsko jsou na tom o poznání lépe díky relativně nízkým sazbám. Potenciál je i v rozvíjejících se trzích, ale je nutné již dobře vybírat a počítat s vysokou volatilitou.
Rozhodně doporučujeme návrat k českému dluhopisovému trhu, na který investoři letos zanevřeli. Pokud inflace nevystřelí nečekaně vzhůru, čeká korunové dluhopisy solidní rok.

3. Viz odpovědi 1. a 2.


Robert Keller, Patria Finance

1. Čo sa týka investovania, vždy záleží na riziku, ktoré chce a je ochotny investor podstúpiť. V tomto kontexte je nutné brať aj investičné nástroje, ktoré sú pre investorov na trhu k dispozícii. V roku 2007 by som pre rizikovejších individuálnych investorov doporučil akcie, pre menej rizikových rozne hybridné instrumenty (napr. ETF), ktoré poskytujú relatívne dobrú diverzifikáciu rizika. Asi by som sa vyhol komoditám, nakoľko tieto sú pomerne volatílne a pre rok 2007 neposkytujú dostatočne priaznivý pomer výnos/riziko.

2. Až doteraz poskytovali trhy "emerging markets" zaujímavé ročné zhodnotenia a teda regionálny prístup bol opravnený. Stále viac však bude dôležité zameranie sektorové, či už na "emerging", tak i na "mature" markets. Ak by som sa mal držať regionálneho hľadiska, tak by som asi doporučil polské akcie, ktoré poskytujú zaujímavé výnosy, na trhu je likvidita, a očakáváme, že kurz zlotého (profil, názory) bude stabilný. Ak sektorového - tak real estate, consumer products v CEE (střední a východní Evropa) a SEE (jihovýchodní Evropa) regioně, utilities.

4. Rada pre začínajúceho dlhodobého investora (nie daytradera): nemať prehnané očakávania, stanoviť si pomer riziko/výnos, ktoré som ochotný niesť, mať trpezlivosť a nezmätkoval pri každom i marginálnom nepriaznivom pohybe cien, stanoviť si limit cenu, pri ktorom chcem z investície vystúpiť, sledovať dianie na trhoch a oboznámiť sa aspoň so základnou činnosťou firmy a prostredím, v ktorom firma funguje.


Robert Mocek, Raiffeisenbank

1. Nejvhodnějším instrumentem pro letošní rok budou nejspíše akcie a akciové fondy.

2. Pro českého investora je nejvhodnější zůstávat v regionu střední Evropy především z měnových důvodů. Orientace na další východoevropské trhy včetně Ruska je doporučována také, především pak na země jako Bulharsko a Rumunsko.

3. Orientace na akcie je dána především nízkými úrokovými sazbami a dluhopisovými výnosy. V historickém srovnání jsou akciové trhy stále levné i přes prudký růst v minulém období. Orientace na region střední Evropy je především dána posilováním lokálních měn, Rumunsko a Bulharsko především z důvodů opakování konvergenčního procesu a zefektivňování těchto trhů.

4. Začínající investor může začít pravidelnou investicí, při které se pro něj významně snižuje riziko. V první polovině tohoto roku může projít trh mírnou korekcí, takže opatrně.

Na článku se podílel Martin Zika.

Co si o investičních tipech analytiků myslíte vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+228
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 1. 2007 17:12, Bouček Antonín

Při stávajícím sklonu úrokové křivky musí být na konci tohoto roku krátkodobé úrokové sazby (repo-sazba ČNB) 3 % a vyšší, aby se místo koupě dluhopisů vyplatilo držet peníze na depozitech (říká aktuální tržní úroková křivka). Bude-li reposazba pod 3 %, je lepší držet dluhopisy.
Můj tip je, že na konci 2007 budou krátkodobé úrokové sazby pod 3%.
Čím více subjektů před koupí dluhopisů varuje, tím lépe pro mě.

Zobrazit celé vlákno

+71
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

12. 12. 2006 | Milan Šmíd | 1 komentář

Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

Nalézt fond stabilně překonávající konkurenci je snem každého investora. Ačkoli takové existují, je jich velmi málo a většinou v České republice nejdou nakoupit. Narazit na stabilně... celý článek

Jak na opce: nákup call opce

7. 12. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: nákup call opce

I když nákup call opce patří k základním strategiím, rozhodování o konkrétní podobě nakoupené call opce zahrnuje komplexnější přístup. Co všechno tedy musíme brát do úvahy?

Jak obchodují na burze profesionálové II.

24. 11. 2006 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak obchodují na burze profesionálové II.

Po několika měsících jsme opět měli možnost zúčastnit se semináře předních světových spekulantů Joa Rosse a Andyho Jordana. Kromě daytradingu byl seminář tentokrát zaměřen i na pozapomenutý... celý článek

Je čas vyměnit podílové fondy za ETF?

18. 10. 2006 | Roman Stuchlík

Je čas vyměnit podílové fondy za ETF?

Exchange traded funds (ETF) na americké akcie tvrdě konkurují otevřeným podílovým fondům. Je jich přes 200. Zhruba polovina kopíruje tzv. široké indexy celého trhu, polovina sektorové... celý článek

Jaké ETF existují, kde je koupit a jak pomocí nich investovat

5. 9. 2006 | Roman Stuchlík

Jaké ETF existují, kde je koupit a jak pomocí nich investovat

Na tzv. exchange traded funds se často pohlíží jako na konkurenci otevřených podílových fondů. Jsou transparentnější, likvidnější a v mnoha případech levnější. Největším trhem ETF je... celý článek

Partners Financial Services