Fondy: akciové už nadílku dostaly

Petr Fejtek | 11. 12. 2006
Fondy: akciové už nadílku dostaly
Fondbyznys pokračuje ve svém podzimním zajištěném tempu, tedy s rovnou půlmiliardou. Dočasnou změnu vidíme na špici, kterou tentokrát obsadily opět po čase fondy peněžního trhu, které přivítaly rovných 200 miliónů, zatímco zajištěné získaly jen 165 miliónů korun. Dluhopisové fondy stále v nepřízni investorů ztratily dalších téměř 50 miliónů, zatímco smíšené fondy si připsaly přes 100 miliónů a i na akciové 77 miliónů zbylo.

Známý refrén posledních měsíců – tedy zajištěné fondy – stále ještě postrádá Maxe 8, ale to se brzo změní, protože v prodeji je již od 4. prosince, jen neohlásil obchody. Nu a než se skamarádí s Maxem, investoři sypali penízky do nůše IKS Peněžního trhu (profil, názory, koupit), jehož 173 milióny dopomohly peněžákům k vítězství. Ostatní peněžní fondy již pociťují předvánoční odliv, což je běžný sezónní jev.

Naopak dluhopisové fondy postihuje nepřízeň investorů již déle než rok. I jim nadělil Mikuláš nízkou inflaci a dvojnásobnou poptávku v aukci patnáctiletého dluhopisu (průměrný výnos dosáhl 3,906 %), což by mělo pomoci udržet do konce roku výnosy dluhopisů na současných nízkých úrovních. Proto si fondy minulý týden přidaly 0,2 až 0,4 % a na samotném půlročním výnosu vidíme 2 i 3, u těch odvážnějších dokonce 4 %. Jenže korekce se možná jen odkládá a roční výnos se stále potácí kolem 1,6 % (jen korporátní 2 %), tedy na úrovni fondů peněžního trhu.


Zajištěné zajímavosti

Skoro jako předvánoční dovolená vypadá týdenní inventura a nebýt 62 miliónů ČSOB Evropského růstu+ 1 a téměř také tolik ČS-ESPA zajištěného 21, nebylo by co slavit.
Zajímavé jsou dva jevy na zajištěné scéně: v rámci stáje ČSOB došlo k odkupům ve výši 55 miliónů, což musely ostatní prodeje nahrazovat, aby nakonec zvládly alespoň výsledných 40 miliónů korun. Z toho jasně vyplývá, jak se investoři učí inkasovat zisky ze zajišťáků i daleko před jejich splatností.

Druhý signál vysílá obliba, dělená mezi dvojici fondů ČS-ESPA. Prakticky dvojnásobná včetně prodejů je u toho dynamičtějšího, i když ten druhý garantuje dokonce 5% výnos (za celou dobu, samozřejmě). Buď tedy marketingově působí uzamykání již dosažených výnosů, což by umožnilo zhodnocení dokonce i při stagnaci či mírném poklesu vybrané pětadvacítky akcií, anebo teoretický potenciální výnos fondu omezený na 40 % za 5 let.

 

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.



V nůši index na burzu

Hned v pondělí se v Praze rozjela Erste na koni nového pátečního doporučení "koupit" od ING s cílovkou 66 eur, nová maxima rozsvítil ČEZ a o 4 % vylétlo Orco v předzvěsti nové emise developra ECM Real Estate Investment A.G. Odpoledne se rozestoupily mraky i nad Wall Street a S&P huplo přes 1400 bodů na šestiletá maxima.
V úterý zvedla HSBC cílovou cenu pro akcie ČEZ dokonce na 1 243 korun. A protože pátého k večeru chodí náš hodný Mikuláš, letos se mu asi výjimečně zželelo i dospělých, a tak se již odpoledne stavil na burze a nadělil tam rekord jak historický, tak i psychologický: 1 600 bodů.

Ještě i ve čtvrtek slavila v irských barvách (tedy v zeleném) celá Evropa. V pátek sice nervózně očekávala data americké zaměstnanosti, ale nakonec se černé scénáře nenaplnily, takže odpoledne dopadlo dobře. A protože večer se Amerika zase posunula vzhůru, v pondělí zřejmě zas uvidíme býky.

Mikulášský týden odměnil odvážné: ISČS Sporotrend (profil, názory) si připsal 3,6 %, ČPI Nových ekonomik (profil, názory) skoro 2,5 %, jen o maličko méně si polepšily i mixy IKS Balancovaný (profil, názory, koupit) a ČSOB Středoevropský (profil, názory). Ani podílníci ISČS Top Stock (profil, názory) si s 2,2 % nemusí stěžovat, zato Pioneer akciový (profil, názory, koupit) s 0,8 % má ještě značné "rezervy". Přesto jeho stabilní výkonnost ( 11,2 a 11,8 % na půlroce i roce) získává oblibu, kterou tentokrát prokázalo 26 miliónů korun. 


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: pod stromečkem zřejmě nebudou

4. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: pod stromečkem zřejmě nebudou

Celkem jen chaboučkých 350 miliónů korun, v tom přes 300 miliónů do zajištěných a skoro 200 miliónů do peněžního trhu. Tentokrát totiž peníze odcházely nejen z dluhopisových, ale i... celý článek

Fondy: zase jen konzervativní půlmiliarda

27. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zase jen konzervativní půlmiliarda

Tentokrát sice do zajištěných fondů zamířilo jen 300 miliónů korun, ale to jen proto, že skončilo upisování Maxe 7, a tak zbylých 200 miliónů skončilo ve fondu peněžního trhu.

Fondy: bez zajištěných jakoby nebyly

20. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: bez zajištěných jakoby nebyly

Už je to až smutek, popisovat trh fondů. Vypadá to, že bychom klidně mohli na ty dvě tisícovky u nás nabízených zapomenout a sledovat jen tu aktuální top ten zajištěnců.

Fondy: zajištěné platí vše

13. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné platí vše

Opakuje se již klasická písnička: z celkového přílivu 550 miliónů korun se zajištěné fondy postaraly o 670 miliónů. Opět tedy musely nahradit i úbytky z jiných segmentů, jen u akciových... celý článek

Fondy: sázíme zajisté na zajištěné

6. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: sázíme zajisté na zajištěné

Do fondů přišla opět jen necelá půlmiliarda a skoro všechny tyto peníze zamířily zase do zajištěných fondů. Letošní vítězové fondbyznysu si tedy upevňují náskok. Ale na loňský celkový... celý článek

Partners Financial Services