Akcie: IPO na pražské burze chystá další společnost

Akcie: IPO na pražské burze chystá další společnost
Pražská burza minulý týden přidala 2,4 %, nejvíce zhodnotila investice Erste Bank a Zentiva. Trhy v USA skončily s celkově negativním výsledkem, nejhůře dopadl technologický index Nasdaq, který oslabil o necelá 2 %. Ztratil také německý index DAX, který výrazněji ustoupil ze svého vrcholu a ztratil více než 2,5 %.

Česká republika

Pražská burza bez výraznějších korporátních zpráv přidala 2,4 % a index PX zakončil týden na 1582,20 bodech. Své zisky si připsal index hlavně v druhé polovině týdne - ve středu zaznamenal nejsilnější růst a následující dva růstové dny poslaly index ještě výš. V záporu zůstaly pouze akcie Komerční banky a CETV, všechny ostatní emise ze segmentu SPAD posílily. Nejvíce se zhodnotila Erste Bank a Zentiva a to o více jak 4 %. Slušný zisk zaznamenal i ČEZ (3 %), v růstu pokračoval i Unipetrol (2,8 %), který byl však přibržděn informací o pokutě pro Kaučuk.  


Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 545 1582 2,4


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Na pražskou burzu se chystá vstup další společnosti. Primární emisi akcií prostřednictvím IPO chce na trh umístit společnost Pegas Nonwovens. Jedná se předního evropského výrobce netkaných textilii, který má své závody na Znojemsku.  Společnost je vlastněná lucemburským private equity fondem Pamplona Cupital Partners. 2,5 % akcií drží v součastné době management společnosti. Objem emise se předpokládá v rozsahu 150 mil EUR. Obchodovat a akciemi by se mělo začít v druhé polovině prosince.
  • Elektřina v příštím roce podraží pro domácnosti o 7,9 %. Ceny plynu naopak od ledna klesnou, když mezikvartálně se sníží pro domácnosti o 4,2 %, v průměru pro všechny spotřebitele klesnou o 8,6 %. Ceny plynu jsou ze strany regulátora stanovovány naposled, od dubna 2007 bude sektor plně liberalizován.


Vývoj titulů na domácích trzích

Orco Properte Group (profil, názory)
27/11: Developerská společnost zvýšila svůj výhled tržeb pro nadcházející rok o 6,7 %. Důvodem je dokončení nespecifikovaných projektů, které se přesunou z roku 2006. Společnost očekává, že tržby se zvýší na 320 mil. EUR. Původně developer očekával tržby kolem 300 mil. EUR. Lucemburská společnost naposledy snížila výhled tržeb pro tento rok z 200 mil. na 180 mil. EUR kvůli zpoždění projektů..

Telefonica O2 CR (profil, názory)
28/11: Společnost registruje rostoucí poptávku po službě O2TV. Televize po pevné lince byla spuštěna od 1. 9. 2006  a již je zaregistrováno 10 tis uživatelů. Počet nových zákazníků se v posledních týdnech zdvojnásobil.

Unipetrol (profil, názory)
 
29/11: Společnost Kaučuk, dceřinná společnost Unipetrolu, dostala od Evropské komise pokutu ve výši 17,6 mil EUR. Pokuta byla udělena za kartelové dohody u cen butadienového kaučuku. Celková pokuta dosáhla výše 519 mil EUR a kromě Kaučuku byl pokutovan Dow CHemical, ENI, Royal Dutch Shell a Stomil. Bayer, který se na kartelu rovněž podílel pokutován nebyl, jelikož jako první na situaci upozornil.

Co se stane - očekávané události

8/12: HDP, spotřebitelské ceny, nezaměstnanost


USA

Americký trh zažil poměrně rozkolísaný týden, který byl zakončený celkově negativním výsledkem. Nejhůře dopadl technologický index Nasdaq, který oslabil o necelá 2 %. Trh prošel hned v pondělí velkou vlnou výprodejů, když realizaci naakumulovaných zisků odstartoval horší report o prodejích retailového řetězce Wal-Mart. Po klidném úterku se v polovině týdne na nižších úrovních začalo opět nakupovat, oporou byl dobrý výsledek revize HDP za 3Q a indexy značnou část ztrát umazaly. V patek však trh opět klesal poté, co index ISM klesl pod hranici 50 bodů. 

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 280 12 194 -0,7
Nasdaq
(profil, názory)
2 460 2 413 -1,9
S&P 500
(profil, názory)
1 401 1 396 -0,4


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  •  Americká ekonomika ve 3Q rostla 2,2 % v ročním vyjádřením, o trochu rychleji než se původně očekávalo (1,6 %). Revize HDP byla ovlivněna hlavně vyššími stavebními zásobami a nižšími importy než se původně čekalo. Jádrová inflace byla revidována na 2,2 %. Korporátní zisky vzrostly o +4,2 % kvartálně a o +30,9 % meziročně. Analytici očekávali revizi pouze na 1,8 %. 
  • Prodeje nových domů v říjnu poklesly více, než se očekávalo - prodaly se nemovitosti v ceně 1 004 mld. USD (o 3,2 % méně než před rokem). V září se prodaly nové domy za 1 037 mld. USD. Původní očekávání mluvila o říjnovém prodeji za 1 049 mld. USD. Zářijová čísla byla také upravena směrem dolů z původních 1 075 mld. USD.
  • Osobní spotřeba se v uplynulém měsíci mírně vzchopila. Nárůst v osobních výdajích činil +0,2 %, po poklesu o -0,2 % v září se tak odrazily ode dna. Příjmy vzrostly o +0,4 %. Počet lidí poprvé vyplňující žádosti o dávky v nezaměstnanosti vzrostl o +34 000 na 357 000. Ekonomové očekávali růst spotřeby o +0,1 %, pro příjmy se čekal růst +0,5 %


Vývoj titulů na amerických trzích

  • 27/11: Automobilka Ford (profil, názory) plánuje získat $18 mld. z nových půjček, aby mohla financovat svoje operace v severní Americe. Nový závazek zahrnuje $8 mld. ze zabezpečené úvěrové linky, která nahradí stávající nezabezpečenou půjčku $6,3 mld. Nové financování hodlá Ford zabezpečit před koncem roku. Automobilka chce získat hotovost na pokrytí nákladů z propouštění a uzavírky továren v její divizi v severní Americe. Ta vykázala ztrátu v 8 z posledních 9 kvartálů. Ford se tak nadále potýká se značnými problém, když za prvních 9 měsíců roku 2006 hospodařil se ztrátou $6,99 mld.
    Zhruba 30 000 zaměstnanců přistoupilo na nabídku na dobrovolné ukončení pracovního poměru za odstupné ve výši 35 000 až 140 000 USD v závislosti na délce pracovního poměru, věku a době, která jim zbývá do důchodu. Dalších 8 000 zaměstnanců přistoupilo na podobné návrhy již dříve. Zaměstnanci začnou odcházet od ledna příštího roku. Ford se tak snaží reagovat na nižší poptávku a dosáhnout vyšší efektivity své výroby.
  • 28/11: Největší světový výrobce mobilních telefonů Nokia Corp. (profil, názory) snížil předpověď zisků kvůli zvýšenému vystavení riziku na trhu bezdrátových sítí, když slučuje svoji divizi s německou Siemens AG. Nokie snižuje růst provozního zisku na 15 % v období 1-2 let z předchozích 17 %. Ke snížení výhledu tak dochází před spuštěním Nokia Siemens Network. Nokia a Siemens sloučí své divize na výrobu zařízení pro telekomunikační sítě a společný podnik by měl mít roční tržby 15,8 mld. EUR. Obě společnosti budou mít stejný podíl v tomto venture, který si klade za cíl snížit ztrátu na vedoucí Ericsson AB.
  • 29/11: Tiffany & Co., druhý největší luxusní klenotník, dosáhl za 3Q nárůstu zisku o +23 % díky rostoucím tržbám v USA. Čistý zisk vzrostl na 29,1 mil. USD (21 centů na akcii) z předchozích 23,8 mil. USD o rok dříve, výnosy stouply o +9,5 % na 547,8 mil. USD z předchozích 500,1 mil. USD. Tržby v obchodech otevřených minimálně jeden rok vzrostly o +6 % v USA. Analytici očekávali zisk16 centů na akcii.
  • 30/11: Společnost Pfizer Inc. (profil, názory) zvýšila projekci zisku pro rok 2006 na minimálně 2,05 USD na akcii z předchozích 2 USD na akcii. Firma vyrábí 242 léků, o 90 více ve srovnání s únorem 2006. Pfizer se snaží vyvíjet nové léky, aby nahradil stávající, u kterých firmě vyprší patenty do roku 2011, tyto léky firmě generují tržby okolo 51 mld. USD.


Co se stane - očekávané události

  • 5/12: Revidovaný údaj o produktivitě za 3Q
  • 8/12: Nezaměstnanost

Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Sustili jsme novinku, denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této nové rubrice. Věříme, že naši novinku oceníte.


Německo

Index DAX výraznějším způsobem ustoupil ze svého vrcholu a ztratil více jak 2,5 %, zavíral na hodnotě 6241,31 bodů.  Index klesl ve čtyřech z pěti seancích a končil týden na nejnižších hodnotách. Opět se ukázala silná závislost na trzích v USA, když trh výrazněji posiloval ve středu až po reportu o HDP, naopak svůj poměrně silný páteční růst z dopoledních hodin trh přetočil po horším ISM během pár minut do znatelné ztráty.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
6 412 6 341 -2,7


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Meziroční míra nezaměstnanosti poklesla na 10,2 %. V listopadu se počet nezaměstnaných dostal na čtyřletá minima  a to na celkových 4,42 mil. lidí bez práce, což je pokles o 86 tis. Ekonomové očekávali pokles pouze o 30 tis.
  • Tržby maloobchodníků v říjnu nečekaně poklesly, když obavy ze zpomalování ekonomického růstu v příštím roce nutí spotřebitele omezit výdaje. Tržby, upravené o inflaci a sezónní výkyvy klesly o 0,2 % ze září. Ekonomové předpovídali růst 1,5 %. Důvodem obav je hlavně zvýšení DPH, které vstoupí v platnost na počátku roku 2007.


Vývoj titulů na německém trhu

  • 27/11: Bayer AG (BAY), největší německá farmaceutická firma, ohlásila ve 3. čtvrtletí 35% pokles čistého zisku. Tento pokles je zejména způsoben náklady na koupi a integraci Schering AG (profil, názory) v ceně 17 mld. eur. Čistý zisk spadl na 320 mil. eur (42 centů na akcii) z 493 mil. eur (68 centů na akcii) ve stejném období loňského roku, přesto však překonal očekávání analytiků, které bylo na úrovni 195 mil. eur. Tržby vzrostly na 7,78 mld. eur.
  • 30/11: DaimlerChrysler (profil, názory), jehož divize vyrábějící kamiony se řadí k největším na světě, koupí 24% podíl v čínské společnosti Beiqi Foton Motor. Hodnota transakce činí $104 mil. Foton se tím stane již třetím partnerem DaimlberChrysler v Číně, jejíž trh s nákladními vozy se má podle odhadů v tomto roce zvýšit o 20 %. Naproti tomu německá společnost očekává v příštím roce pokles prodejů kamionů na US, evropském a japonském trhu.
  • 23/11: Výrobce luxusních vozů BMW očekává, že nová verze SUV vozu X5 získá více zákazníků než stávající model, když růst bude podpořen i na trzích jako je Indie nebo Čína. Nový model se již prodává na americkém trhu a do Evropy by se měl dostat v březnu 2007. Tržby z prodeje modelů SUV vzrostly v minulém roce v Číně o 11 %, v Německu o 7,3 % a v US o 5 %. Americký trh je přesto největším odběratelem pro modely X5, když z celkových tržeb mu patří celých 43 %. Evropě připadá 40 % a Číně 2 %.
  • 30/11: Munich Re (MUV2) byla zvýšena cílová cena ze strany Credit Suisse Group z 136 EUR na 140 EUR. Analytici Credit Suisse věří, že akcie zajišťovny dosáhnou této ceny na začátku příštího roku.
  •  1/12: ThyssenKrupp AG (profil, názory), největší německý výrobce oceli, podle zveřejněných výsledků za čtvrté čtvrtletí letošního fiskálního roku dosáhl čistého zisku 518 mil. EUR oproti ztrátě 573 mil. EUR ve stejném období loňského roku. Vyšší zisk byl způsoben zejména silnou celosvětovou poptávkou po oceli. Tržby ve stejném období vzrostly o 12% na 12,3 mld. EUR.


Komentář připravil server
e-Broker společnosti Fio

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak vidíte další vývoj na světových akciových trzích vy?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: pátek mazal zisky

27. 11. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: pátek mazal zisky

Praha v uplynulém týdnu, kterým byla zakončena výsledková sezóna, ztratila 1,2 %. V USA Dow Jones ustoupil ze svých rekordních hodnot. v Německu DAX posunul své několikaleté maximum... celý článek

Akcie: týden růstů

20. 11. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: týden růstů

Dow Jones Industrial Average minulý týden zpevnil o 1,7 %, německý DAX získal 1,5 % a pražská burza si připsala 1,4 %. Co bylo příčinou těchto růstů? Přečtěte si náš pravidelný akciový... celý článek

Akcie: vítězství demokratů v amerických volbách přispělo k růstu trhů

13. 11. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: vítězství demokratů v amerických volbách přispělo k růstu trhů

Výsledky amerických voleb akciovému trhu obecně pomohly, neradují se ale třeba farmaceutické firmy. Senát pod taktovkou demokratů nejspíš utlumí výdaje na léky. Výsledky evropské ekonomiky... celý článek

Akcie: pražskou burzu asi čeká hlubší korekce

6. 11. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: pražskou burzu asi čeká hlubší korekce

Na pražské burze se stále více spekuluje o hlubší korekci. Americké ekonomika ještě více zpomalila, a trhy tak ztratily. Z eurozóny přicházela příznivější čísla. Co dalšího přinesl... celý článek

Akcie: ČEZ rozhýbalo uvedení akcií na varšavskou burzu

30. 10. 2006 | Pavel Sudek | 3 komentáře

Akcie: ČEZ rozhýbalo uvedení akcií na varšavskou burzu

Americké trhy během týdne pokořily nové vrcholy a korporace v USA překonaly i optimistické odhady výsledků za 3. čtvrtletí. V pátek se ovšem dostavila silná korekce: růst ekonomiky... celý článek

Partners Financial Services