Fondy: pod stromečkem zřejmě nebudou

Petr Fejtek | 4. 12. 2006
Fondy: pod stromečkem zřejmě nebudou
Celkem jen chaboučkých 350 miliónů korun, v tom přes 300 miliónů do zajištěných a skoro 200 miliónů do peněžního trhu. Tentokrát totiž peníze odcházely nejen z dluhopisových, ale i z akciových fondů.

Jinak obehraná písnička a opakuje se refrén předchozího týdne, kdy při absenci zajištěného Maxe musel na pobočkách KB zaskočit IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit). Bez jeho 163 miliónů korun, by totiž segment již vykazoval předvánoční čerpání. To ale bývá běžný sezónní výkyv a v příštích týdnech určitě ještě zesílí.

Dluhopis skutečně dlouhý

O dluhopisových fondech se těžko hovoří, protože o nich nechce nic slyšet ani jedna strana, totiž ani prodávající, ani kupující. Týden jim sice přinesl pěkných pár desetin procenta, ale na ročním ohlédnutí jen taktak drží za zády peněžáky.

Možná nejzajímavější událostí byla historicky první aukce našich 30letých dluhopisů: poptávka téměř třikrát trumfla původní nabídku, takže ministerstvo jich již v prvním kole upsalo za 12,3 miliardy korun místo plánovaných 8 mld. A průměrný výnos 4,22 %. Šli byste do nich?

Z dluhopisových fondů odešlo 50 miliónů korun, zatímco smíšené si stejnou sumu přičetly k dobru.


I zajištěné zpomalují

300 miliónů korun sice jistě není k zahození, ale i tady pamatujeme lepší časy. Možná na scénu vstoupil nový favorit, když ČSOB World Growth Short 1 získal skoro 140 miliónů korun. I když duo spořitelních zajišťáků přispělo také pěknými víc než 90 milióny korun. Nu, že by budoucnost už byla skutečně zajištěná?

V měsíci říjnu vzrost majetek v otevřených podílových fondech členů AFAM ČR ze 142,6 miliardy Kč na 144,9 miliardy Kč, tedy o 2,3 miliardy korun – krásné, že? Celkové čisté prodeje však byly jen 150 miliónů Kč: fondy fondů (+377 miliónů Kč díky Maxovi 7), fondy peněžního trhu (+57 miliónů Kč) smíšené fondy (-5 miliónů Kč), akciové fondy (-5 miliónů Kč) a dluhopisové fondy -270 miliónů Kč.
Opět je tedy nárůst majetku dán především zhodnocením, které je tak velmi zajímavé: akciové, fondy fondů i smíšené si připsaly po víc než 700 miliónech, což znamená jejich zhodnocení o 7, 5 a 3 %.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


To v akciích nic jisté není

Čtyřleté růstové období kulminuje a příznivci grafů stále kují křivky. Na druhou stranu se zdá, že i medvědi se budou muset uložit k zimnímu spánku, až se začnou krátké pozice uzavírat a prodejní opce prodávat.

Všechno záleží na tom, kde vidíme korekci, tedy vlastně dno cyklu. Bylo to již letos v červnu? Pak konec roku pojede ještě vzhůru. Jestliže ale červnový pokles nebylo dno, teprve přijde…

Trh se komíhá a nevěří. Občas se zhoupne, jako třeba v pondělí, kdy americké trhy uzavřely seanci největším poklesem za posledních 5 měsíců, pak zas zajásá, jako když růst HDP za třetí kvartál dosáhl 2,2 %, zatímco se čekalo 1,8 % i jen 1,6 %. Zdá se, že inflace je pod kontrolou a spotřebitelé nadále utrácejí. Ovšem pozor, v pátek americké indexy obrátily na jih poté, co index nákupních manažerů v průmyslu za listopad dosáhl 49,5 bodu, zatímco ekonomové očekávali 51,8 bodu. Hodnota pod 50 bodů totiž značí oslabení, a tak i západ Evropy k večeru rázem zrudl děsem!

Náš trh sleduje tep účtů za velkou louží, a tak třeba středeční skoro 2 % a další slunečné dny přinesly za týden bezmála 2,5 %. Pražskému indexu tedy už chybí jen maličký kousíček k únorovému maximu. Dnes ho ale těžko překoná, musíme počkat na odpolení Ameriku.

Takový nervák je ovšem příliš na klienty ING českého akciového (profil, názory, koupit), kteří vzali nohy na ramena i se svými 160 milióny korun. Naopak do ISČS Sporotrendu (profil, názory) aspoň 15 miliónů přinesli.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zase jen konzervativní půlmiliarda

27. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zase jen konzervativní půlmiliarda

Tentokrát sice do zajištěných fondů zamířilo jen 300 miliónů korun, ale to jen proto, že skončilo upisování Maxe 7, a tak zbylých 200 miliónů skončilo ve fondu peněžního trhu.

Fondy: bez zajištěných jakoby nebyly

20. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: bez zajištěných jakoby nebyly

Už je to až smutek, popisovat trh fondů. Vypadá to, že bychom klidně mohli na ty dvě tisícovky u nás nabízených zapomenout a sledovat jen tu aktuální top ten zajištěnců.

Fondy: zajištěné platí vše

13. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné platí vše

Opakuje se již klasická písnička: z celkového přílivu 550 miliónů korun se zajištěné fondy postaraly o 670 miliónů. Opět tedy musely nahradit i úbytky z jiných segmentů, jen u akciových... celý článek

Fondy: sázíme zajisté na zajištěné

6. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: sázíme zajisté na zajištěné

Do fondů přišla opět jen necelá půlmiliarda a skoro všechny tyto peníze zamířily zase do zajištěných fondů. Letošní vítězové fondbyznysu si tedy upevňují náskok. Ale na loňský celkový... celý článek

Fondy: investujeme stále konzervativněji

30. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: investujeme stále konzervativněji

Do fondů sice přišlo za minulý týden půl miliardy korun, přitom ale 470 miliónů zamířilo do zajištěných a 170 miliónů korun do fondů peněžního trhu. Je tedy jasné, jak dopadly ostatní... celý článek

Partners Financial Services