Fondy: zase jen konzervativní půlmiliarda

Petr Fejtek | 27. 11. 2006 | 1 komentář
Fondy: zase jen konzervativní půlmiliarda
Tentokrát sice do zajištěných fondů zamířilo jen 300 miliónů korun, ale to jen proto, že skončilo upisování Maxe 7, a tak zbylých 200 miliónů skončilo ve fondu peněžního trhu.

Mezi fondy peněžního trhu totiž vynikl právě ten od IKS (profil, názory, koupit), takže úvaha o příčinné souvislosti s absencí Maxe 7 je na místě. Dluhopisové fondy stále procházejí údolím smrti, běžně 100miliónový odliv z nich tentokrát zmírnily ISČS-ČS korporátní dluhopisový (profil, názory), který na svou hruď přivinul hned 42 milióny, ale i ING českého fondu obligací (profil, názory, koupit) přidal 22 milióny korun – celková bilance tak zmírnila odliv jen na 75 miliónů korun.


Smíšený zmatek

Mixy stále hledají nejen směr, ale i klienty. Tentokrát si navíc nadace stáhly skoro 30 miliónů, zřejmě před koncem kalendářního roku, ale nebýt opět smíšeného Fénixe FF (profil, názory, koupit) v Komerční bance, topil by se sektor pod hladinou. Takto skončil jen špetku nad černou nulou.

Jen opět drobné upozornění: ve statistice AFAM bude vycházet přes 100 miliónů v plusu, protože do této kategorie zahrnuje i zajištěnce Pioneer a ČPI. My ovšem jejich úlovky řadíme tam, kam právem náleží.


Tedy do zajištěných

V jejich ringu došlo k mírné míchanici, takže lze snadno ztratit přehled. Tentokrát se nehraje jen známá gameska chodí pešek okolo, ale mate i kratší minulý týden. Fondy AKAT totiž týden vykazují od čtvrtka do čtvrtka, takže minulý sváteční pátek se vlastně ještě projevuje.

Dále peškům na trhu chybí nejen Max 7, ale i tahoun ČSOB Reverzního rozpětí 2. Zdá se tedy, že k sáhnutí na zlato tentokrát stačilo ESPA-ČS zajištěnému 21 jen něco přes 60 miliónů korun. Již zmínění Pioneer a ČPI ukořistili po 51 miliónech a jen bramborová medaile za 45 miliónů tentokrát zbyla na novice ČSOB World Growth Short 1. Další borci však také nezaháleli a celkem tak ČSOB kontroluje svou pozici lídra s celkovými 100 milióny korun, navíc s vykrytím 37miliónových odkupů ze starších zajišťáků. Vždyť jich na našich investorských silnicích jen z této továrny jezdí již 70 modelů. A měnit staré za nové se často vyplatí, zejména, když za starý inkasuju zisk.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Akcie – Mikuláš ztratil plášť

Akciové trhy připomínají sázkovou kancelář a oba tábory pění vzteky. Pesimisté smutně "sedí na keši" a optimisté na ně dělají dlouhý nos. Zatím. Minulý týden však zabrnkal na nervy všem. Den díkuvzdání, kdy se v Americe neobchodovalo, způsobil v Evropě pěkný zmatek, den na to dolar padl na 19měsíční minimum. Ani růst ropy nepotěšil a trh dostal strach, že americká ekonomika oslabuje na začátku nákupní sezóny.

V pátek se tak Evropa oděla do šarlatu. U nás navíc S&P sice potvrzuje ratingy České republiky, ale varuje, že sníží výhled jen na "stabilní", pokud nebudou příští rok podstatné reformy, zejména sociálního systému. ČEZ sice ve čtvrtek rozsvítil nové maximum na 946 Kč, spořitelna jej ale zchladila downgradem na "držet", ač cílová cena zůstává na 989 Kč (Patria ji zvýšila na 1 105 korun).

Naše akciové fondy opět v rozporuplné náladě: do ISČS Sporotrendu (profil, názory) vložili investoři 44 milióny korun, zatímco z ING Českého akciového (profil, názory, koupit) odplynuly 24 milióny korun. Hezky se rozjíždí akciový Pioneer (profil, názory, koupit) tentokrát s 26 milióny korun.

Kratší obchodní pátek v Americe vyslal signál mírného poklesu, takže ani u nás zřejmě nebude hej. PX je sice jen kousek od únorového maxima, 12měsíční výkonnost ještě drží 10 %, ale do Vánoc času dost, nač ten shon? Jen aby nakonec nebylo nejlepší koupit gramofon a přehrávat si vzpomínky na minulé roky…


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: bez zajištěných jakoby nebyly

20. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: bez zajištěných jakoby nebyly

Už je to až smutek, popisovat trh fondů. Vypadá to, že bychom klidně mohli na ty dvě tisícovky u nás nabízených zapomenout a sledovat jen tu aktuální top ten zajištěnců.

Fondy: zajištěné platí vše

13. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné platí vše

Opakuje se již klasická písnička: z celkového přílivu 550 miliónů korun se zajištěné fondy postaraly o 670 miliónů. Opět tedy musely nahradit i úbytky z jiných segmentů, jen u akciových... celý článek

Fondy: sázíme zajisté na zajištěné

6. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: sázíme zajisté na zajištěné

Do fondů přišla opět jen necelá půlmiliarda a skoro všechny tyto peníze zamířily zase do zajištěných fondů. Letošní vítězové fondbyznysu si tedy upevňují náskok. Ale na loňský celkový... celý článek

Fondy: investujeme stále konzervativněji

30. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: investujeme stále konzervativněji

Do fondů sice přišlo za minulý týden půl miliardy korun, přitom ale 470 miliónů zamířilo do zajištěných a 170 miliónů korun do fondů peněžního trhu. Je tedy jasné, jak dopadly ostatní... celý článek

Fondy: ani podzimní úroda neláká

23. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: ani podzimní úroda neláká

Jako přes kopírák dopadl i uplynulý týden. Žádné náznaky změn nálad našich investorů: kromě diktátu zajištěných fondů něco "káplo" do peněžního trhu, jinak úbytky všech standardních... celý článek

Partners Financial Services