Fondy: zajištěné platí vše

Petr Fejtek | 13. 11. 2006
Fondy: zajištěné platí vše
Opakuje se již klasická písnička: z celkového přílivu 550 miliónů korun se zajištěné fondy postaraly o 670 miliónů. Opět tedy musely nahradit i úbytky z jiných segmentů, jen u akciových fondy bliká světýlko – jen nevíme zda je na konci tunelu, anebo jde o varovnou kontrolku.

Z fondů peněžního trhu se odporoučelo přes 110 miliónů, z dluhopisových tentokrát jen 70 miliónů korun. Zajímavý je jakýsi "přesun" mezi dvěma fondy korporátních dluhopisů: z ČPI 85 miliónů odešlo, zatímco do ISČS 85 miliónů přišlo. Ten je sice historicky o pár desetinek výkonnější, ale právě minulý týden to neprokázal.

Překvapující signál skokového poklesu roční inflace z 2,7 na 1,3 % zřejmě o pár týdnů odložil náš růst sazeb, ale to příliš neznamená. Je však jasné, že při roční výkonnosti dluhopisových fondů 1,5 až 2,5 % si moc příznivců nezískají a ani je moc poradců v bankách aktivně nenabídne. To raději na obou stranách přepážky uvítají nějaké ty zajištěné.


Krátké získávají převahu

Zřejmě chvíli trvalo, než si (také na obou stranách přepážek) uvědomili, že ČSOB Reverzního rozpětí 2 má splatnost pouhých 12+7 měsíců. Ale že zkasíruje 211 miliónů korun, to by asi nečekali ani optimisté. Pak se i pěkných 126 miliónů klasického ČSOB Světového růstu+ 10 jen skromně krčí v koutě. Až na bronzovou medaili stačilo 95 miliónů ČS-ESPA Zajištěného 21.
Sama ČSOB prodala zajištěných fondů za 420 miliónů korun, a to všechno ještě ke všemu při odkupech 28 miliónů – to uvádíme jen jako potvrzení slov generálního ředitele investiční společnosti ČSOB Jana Barty o tom, jak se poradci i klienti učí chovat se i k zajišťákům aktivně. A jen pro úplnost: smíšené fondy skončily na černé nule.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Akcie chystají Mikuláše

Jen nikdo neví, jestli přinese nůši dobrot, anebo uhlí. Variantu brambor snad ani nepřipomínat. Čas na korekci se sice krátí, protože na Vánoce už se korigovat jaksi nesluší, ale o to může být hupanec horší.
Zatím to vypadá jako v americkém filmu, už v pondělí Wall Street poprvé po sedmi dnech pěkně rostla. Jen ve středu se Evropa lekla poté, co demokraté získali nadvládu nad dolní komorou amerického Kongresu. Dow Jones index však na 12 176,54 bodu vytvořil nové historické maximum.

Nu a u nás? Proměnlivo: KBC/Patria snížila doporučení pro Unipetrol na "držet", ale cenu nechala beze změny na 221,4 Kč. Erste Bank zase sice snížila doporučení pro akcie Zentiva na "akumulovat" z "koupit", ale cílovou cenu dokonce o stovku zvýšila na 1460 Kč. ING zvýšila cílovou cenu pro akcie Orco na 115 eur (3222 Kč) z předchozích 102 eur a investiční doporučení zůstává "koupit".

Ve čtvrtek šla sice vzhůru celá Evropa, ale večer kousla Amerika do poněkud kyselejšího jablka, a Evropa tak v pátek dostala průjem. ČEZ se 15. prosince stane součástí varšavského indexu WIG20, snad proto jako jediný odolal pražskému výprodeji. Týden tak skončil prakticky bez signálu na úrovni lokálního maxima z 11. května a ročním výnosem 10 %. Zatím tedy žádná sláva, ale ani průšvih.

Do akciových fondů přišlo 64 miliónů korun, z toho ovšem 38 miliónů zařídil ISČS Sporotrend (profil, názory), který novicům za odměnu vydělal hned 4 %. Také ING český akciový (profil, názory, koupit) už snižuje odliv, když ztratil jen 6 miliónů a nově rozšířil své investiční obzory na balkánské emerging trhy; 51 % v českých titulech však zůstává.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: sázíme zajisté na zajištěné

6. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: sázíme zajisté na zajištěné

Do fondů přišla opět jen necelá půlmiliarda a skoro všechny tyto peníze zamířily zase do zajištěných fondů. Letošní vítězové fondbyznysu si tedy upevňují náskok. Ale na loňský celkový... celý článek

Fondy: investujeme stále konzervativněji

30. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: investujeme stále konzervativněji

Do fondů sice přišlo za minulý týden půl miliardy korun, přitom ale 470 miliónů zamířilo do zajištěných a 170 miliónů korun do fondů peněžního trhu. Je tedy jasné, jak dopadly ostatní... celý článek

Fondy: ani podzimní úroda neláká

23. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: ani podzimní úroda neláká

Jako přes kopírák dopadl i uplynulý týden. Žádné náznaky změn nálad našich investorů: kromě diktátu zajištěných fondů něco "káplo" do peněžního trhu, jinak úbytky všech standardních... celý článek

Fondy: ani babí léto nepomáhá

16. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: ani babí léto nepomáhá

Jak se zdá, našemu fondovému byznysu stále silněji vládne jediná skupina – zajištěné fondy. Opět bychom bez jejich 316 miliónů splakali nad statistikou, protože ostatní druhy fondů... celý článek

Fondy: začátek října budoucí vývoj alespoň naznačil

9. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: začátek října budoucí vývoj alespoň naznačil

Poslední čtvrtletí nezačíná nijak slavně, přestože do fondů přišlo 360 miliónů korun – z nich ale 285 miliónů zamířilo do těch zajištěných. K investicím tedy stále ještě dost daleko.... celý článek

Partners Financial Services