Akcie: Dow Jones překonal 12 000 bodů

Pavel Sudek | 23. 10. 2006 | 4 komentáře
Akcie: Dow Jones překonal 12 000 bodů
Slábnutí ekonomického růstu v USA by se v dalších čtvrtletích mělo zvýraznit, na druhou stranu se výrazně zlepšilo očekávání firem pro příští půl rok. V eurozóně zklamaly výsledky výrobců mobilních telefonů. Trhy v našem regionu zažily poměrně úspěšný týden, Polsko a Maďarsko se konečně probudily z letargie po politických třenicích.

Spojené státy americké

O událost týdne se na na amerických akciových trzích postaral Dow Jones Industrial Average index (profil, názory), který překonal magickou hranici 12 000 bodů. Za týden posílil o 0,45 %. Přispěly k tomu opět pozitivní makroekonomická data a také příznivý dojem z výsledků korporací ve 3. čtvrtletí. 
V závěru týdne se Dow Jones pod magickou hranici zase vrátil, hlavní příčinou bylo zklamání z výhledu společnosti Caterpillar (profil, názory) pro příští rok - společnost předpověděla pouze stagnaci a  pětiprocentní rust tržeb, co zastínilo silný výkon ve třetím  kvartále. Jinak výsledky většiny společností, jako Citigroup (profil, názory), Coca-Cola (profil, názory), Bank of America (profil, názory), McDonald´s (profil, názory) nebo 3M, předčily očekávání trhů.
Dow Jones se pohyboval po celý týden v úzkém pásmu asi 60 bodů, což představuje volatilitu v rámci 0,5 %.

Hned v pondělí byl zveřejněn Index obecných současných podmínek průmyslu zprávy Empire State FEDu New Yorku - ten v říjnu výrazně vzrostl. Jinými slovy nevýrazný růst aktivity průmyslu regionu v říjnu výrazně akceleroval, zatímco trh čekal jeho zpomalení. Naopak nevýrazně stále rostou nové zakázky, méně než v září. Podstatně zpomalil růst cen vstupů, stále je ale silný, solidní růst cen vlastní produkce v říjnu mírně posílil. V říjnu také výrazně meziměsíčně zrychlil růst zaměstnanosti.

Nové investiční zpravodajství z pražské burzy!
Sustili jsme novinku, denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této nové rubrice. Věříme, že naši novinku oceníte.

Na to v úterý přišlo zklamání ze zveřejnění údajů o průmyslové výrobě v USA. Meziročně produkce vzrostla o 5,6 %. Zpracovatelský průmysl v září vykázal meziměsíčně pokles o 0,3 % m/m po růstu o 0,2 % m/m v srpnu. Produkce těžebního průmyslu v zář vzrostla o 0,7 % m/m po poklesu o 0,5 % m/m v srpnu a výroba energií v září klesla o 4,4 % m/m po poklesu o 0,9 % m/m v srpnu. Právě pokles produkce energií tvořil velkou část poklesu produkce průmyslu. V rámci zpracovatelského průmyslu je patrné zpomalení hlavně v kategoriích spotřební zboží, zboží pro stavebnictví a v kategorii materiály. V rámci produkce spotřebního zboží významně oslabuje produkce zboží dlouhodobé spotřeby, například produkce automobilů, nábytku apod., naopak silně roste produkce elektroniky. Vybavení pro firmy roste nadále relativně silně, velmi silně roste stále produkce vyspělých technologií. Data jsou nečekaně slabá. Výsledky potvrzují data indexu ISM průmyslu, který slábnutí produkce průmyslu s předstihem zvěstoval. Ve výsledcích jsou vidět účinky restriktivnější monetární politiky (např. menší produkce automobilů, nábytku, zboží pro stavebnictví). Vzhledem ke zpoždění monetární politiky a vzhledem ke stále vysokým cenám energií růst aktivity průmyslu a ekonomiky bude v dalších čtvrtletích slábnout.

Oba dva indexy inflace - index cen výrobců (PPI) za říjen tak i index spotřebitelských cen za září poklesly, což velmi příznivě působí právě na akciové trhy, protože nehrozí další zvyšování sazeb ze strany FEDu.  K pátečnímu vybírání zisku přispělo zveřejnění indexu průmyslu FEDu Philadelphia, který v říjnu nečekaně klesl, ale naopak se zlepšilo očekávání firem. Index současné situace průmyslu zůstává nečekaně slabý, také další indexy zprávy signalizují zvýraznění stagnace aktivity průmyslu regionu. Data ukazují, že slábnutí ekonomického růstu by se v dalších čtvrtletích mělo zvýraznit. Na druhou stranu se výrazně zlepšilo očekávání firem pro příštích 6 měsíců.


Eurozóna

Evropské akciové trhy uzavřely obchodování v uplynulém týdnu téměř beze změny.  Tradičně jedněmi z nejsledovanějších výsledků byly kvartální výsledky výrobců mobilních telefonů, finské společnosti Nokia (profil, názory) a švédského Ericssonu. Obě shodou okolností přinesly pro trhy spíše zklamání. Samotná Nokia prokázala sice meziroční růst tržeb o 20 % a také dobývání zpět tržního podílu je vynikající, ale pokles marží velmi ovlivňuje ziskovost společnosti.


Česká republika a region střední Evropy

Trhy v regionu zažily celkem úspěšný týden - trhy v Polsku i Maďarsku probudily z letargie po politických třenicích.

Pražská burza si připsala zisk 1,5 %. Hlavním tahounem byly akcie ČEZ (profil, názory), o které byl zájem hlavně mezi zahraničními investory. Hlavním motivem růstu je očekávané uvedení emise na polskou burzu 25. 10.  Akcie Erste Bank (profil, názory) dosáhly nových maxim 1 515 korun, a to po vyjádření vedení společnosti o tom, že jsou ochotni vyjednávat o případných nabídkách o převzetí, což je historicky první vyjádření v tomto duchu.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak vidíte další vývoj na světových akciových trzích vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: vlna investičních prostředků zaplavila střední Evropu

16. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: vlna investičních prostředků zaplavila střední Evropu

Americké akciové trhy opět pokořily nová maxim, k tomu se přidal historicky nejsilnější meziměsíční pokles cen benzínu. FED má překvapivě opět velké obavy z inflace. Rostly i evropské... celý článek

Akcie: Dow Jones pokořil historický vrchol

9. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: Dow Jones pokořil historický vrchol

Americké akciové trhy opět dosáhly nových životních maximálních cen, v návaznosti na to rostly i trhy v eurozóně. Středoevropský region je stále pod vlivem politického kolotoče, na... celý článek

Akcie: evropské tituly by měly nadále posilovat

2. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: evropské tituly by měly nadále posilovat

Dow Jones Industrial Average překonal své životní závěrečné maximum. Dow Jones Stoxx 600, pokrývající evropské akcie, od března 2003 svou hodnotu více než zdvojnásobil. Propad ceny... celý článek

Akcie: hrozí nám náhlé odchody zahraničních investorů z regionu?

25. 9. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: hrozí nám náhlé odchody zahraničních investorů z regionu?

Globální trhy v uplynulém týdnu ztrácely. V USA se sice hlavní indexy dotkly několikaletých maxim, nakonec ale týden uzavřely s mírnou ztrátou. O 0,1 % si pohoršil DJ Eurostoxx 50.... celý článek

Akcie: akciové dividendy se stávají výhodnější než výnosy dluhopisů

18. 9. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: akciové dividendy se stávají výhodnější než výnosy dluhopisů

Americké akciové trhy prožily velmi zdařilý týden, růst byl podpořen silnými makroekonomickými ukazateli. Evropské akcie posílily také, i indikátory ekonomického vývoje byly příznivé.... celý článek

Partners Financial Services