Je čas vyměnit podílové fondy za ETF?

Je čas vyměnit podílové fondy za ETF?
Exchange traded funds (ETF) na americké akcie tvrdě konkurují otevřeným podílovým fondům. Je jich přes 200. Zhruba polovina kopíruje tzv. široké indexy celého trhu, polovina sektorové indexy. Široké indexy se dělí na 9 kategorií podle stylu a kapitalizace. Roční TER nejlevnějších ETF klesl pod 0,10 %.V dlouhém horizontu je to velká výhoda. Ptáte se, jak investovat do ETF na americké akcie?

Akcie amerických firem jsou tradiční doménou moderního investičního produktu, jehož jméno se zpravidla do češtiny nepřekládá - exchange traded funds (ETF), neboli fondy obchodované na burze. Investor, který se rozhodne ve svém portfoliu vyměnit otevřené podílové fondy za "étéefka", má největší výběr právě v sektoru amerických akcií.

Počet ETF obchodovaných na amerických burzách dosáhl podle statistik organizace Investment Company Institute na konci června letošního roku 263. Z nich je 194 zaměřených na akcie firem v USA, 63 na akcie firem v jiných regionech a 6 na dolarové dluhopisy (tabulka 1). Z amerických akciových ETF jich 106 kopíruje některý z širokých indexů celého trhu a 88 některý ze sektorových indexů.

V USA jsou investoři zvyklí členit domácí akcie do matice podle typu akcií (hodnotové, růstové) a velikosti firmy, resp. její tržní kapitalizace (malé, střední,velké). Jsou počítány indexy, které sledují vývoj různých typů akcií. Jednotlivé ETF zpravidla složením a tím pádem i výkonností věrně kopírují zvolený index. Tabulka 2 ukazuje počet ETF v jednotlivých kategoriích amerických akcií.

Existuje více ETF, jejichž benchmarkem je index složený z akcií velkých firem než malých firem. Rozdělení na hodnotové a růstové akcie je zhruba vyrovnané.

Získat základní přehled o existujících ETF pomohou investorovi seznamy na internetových stránkách burz AMEX a NYSE (profil, názory) nebo na populárních investorských serverech jako například Marketwatch a Morningstar. Před rozhodnutím o investici do konkrétního ETF se doporučuje prostudovat prospekt a poradit se s odborníkem, který se v těchto nových investičních nástrojích vyzná.


Zjistit základní parametry ETF

Příkladem ETF na US akcie zařazené do kategorie "hodnotové - velké" (value - large cap) je iShares Russell 3000 Value Index (symbol IWW). Mezi základní otázky, na které by měl zájemce o investici pomocí tohoto cenného papíru zjistit odpovědi, patří:

  • Kdo je emitentem?
  • Na které burze se toto ETF obchoduje?
  • Jaké je složení benchmarku a zda vyhovuje z pohledu investorova portfolia?
  • Jaký si emitent strhává manažerský poplatek?
  • S jakým spreadem se ETF obchoduje?
  • V jaké měně se obchoduje?
  • Jak emitent nakládá s dividendami, rozděluje je nebo reinvestuje?

Tuzemský investor může zmíněné ETF pořídit pouze přes obchodníka s cennými papíry, který má přístup na burzu AMEX. Takových je v České republice řada. Liší se servisem pro klienty (zda dokáží poradit nebo jenom zprostředkovávají), způsobem podávání pokynu (osobně, telefonicky, přes internet) a cenou za zprostředkovaný obchod (fixní částka nebo procentní díl z objemu nebo kombinace).

Jaké typy akcií jsou do indexu zařazovány a jaké je aktuální složení se investor dozví ve factsheetu a prospektu daného ETF. Manažerský poplatek, stejně jako total expense ratio (TER), činí u iShares Russell 3000 Value Index 0,25 % ročně. Roční náklady investice jsou levnější než u většiny otevřených podílových fondů. Málokterý v současné době v ČR dostupný otevřený podílový fond zaměřený na akcie USA dosahuje TER nižšího než 1 % ročně. Spread, neboli rozdíl mezi nákupním a prodejním kurzem na burze, se u tohoto ETF pohybuje kolem 0,15 %. Spread bývá u ETF (ale i certifikátů a jednotlivých akcií) přirovnáván ke vstupnímu poplatku v otevřeném podílovém fondu. Ke spreadu si však musí investor připočítat ještě poplatek za realizovanou transakci u obchodníka s cennými papíry a u některých i poplatek za vedení účtu.

Popisované ETF je obchodováno v USD (profil, názory). Emitentem je finanční skupina Barclays. Většina českých investorů patrně nebude nadšena z toho, že ETF dividendy nereinvestuje, ale jednou za čtvrt roku posílá investorům. Těm přijde dividenda na jejich účet u obchodníka s cennými papíry, přes kterého investici realizovali. Někteří si inkaso dividend strhávají poplatek ve formě procentního podílu ze zprostředkované dividendy.

Komplikací je i skutečnost, že tuzemský daňový poplatník musí příchozí dividendu zdanit u svého finančního úřadu v ČR, přestože dividenda z USA již přichází jednou zdaněná. Existuje smlouva o zamezení dvojího zdanění, na jejímž základě se může investor dvojímu zdanění vyhnout. Pro drobné investory je to však poměrně složitá administrativní záležitost, kterou se u dividend v řádu set dolarů nevyplatí absolvovat. V praxi to dopadá tak, že část investorů do amerických ETF platí daň z příjmu z dividend dvakrát (jednou v USA a jednou v ČR) a část investorů dividendy příchozí z USA českému finančnímu úřadu nepřiznává a doufá, že ten nemá tolik aktivity, aby je sám vypátral.


Devět kategorií

Podobným způsobem by se dalo postupovat i pro ostatní kategorie US akcií. Pro kategorii "Large Cap, Blend" (velké firmy, smíšený styl - růstové i hodnotové akcie) "vylistuje" třídič na Morningstrar 33 ETF. Jedním z nich je například iShares S&P 500 Index (symbol IVV). Složením kopíruje nejpopulárnější tzv. široký index celého amerického trhu - S&P 500 (INGSPX). Pro toto ETF je typický velmi nízký roční manažerský poplatek. Total expense ratio dosahuje pouhých 0,09 % ročně. ETF je proto atraktivní pro dlouhodobé investory. Má jistotu, že jeho investice nebude oproti celému trhu podvýkonná (ale ani nadvýkonná) a emitent si bude ročně za správu "ukusovat" v porovnání s jinými způsoby investování pouze nepatrnou část.

Spread se u tohoto velmi populárního ETF pohybuje kolem 0,08 %. Jedná se o skutečně nízkonákladovou investici. Nevýhodou je opět vyplácení dividend jednou za čtvrt roku.

Kdybychom zobrazili výkonnost ETF a cenového indexu do jedno grafu, neviděli bychom téměř žádný rozdíl, křivky by se téměř překrývaly. Popisované ETF má nízký tzv. tracking error (odchylku od indexu) a nízký roční poplatek 0,09 % se na periodě několika let také nijak výrazně neprojeví. Zobrazíme-li ETF a index celkové návratnosti, vidíme, že ETF zaostává o vyplacené dividendy (graf 1). V indexu jsou reinvestovány na denní bázi.

Podobným způsobem by se dalo "projet" všech devět kategorií v grafu 1 a vybrat jedno reprezentativní ETF. V rámci kategorií se ETF liší emitentem, benchmarkem, způsobem vyplácení dividend, velikostí, výší ročního poplatku (existují levné a superlevné ETF).


Evropské ETF na us indexy

Tuzemské investory by mohly zajímat také "evropské" ETF na americké akcie. Jedná se o ETF, jejichž benchmarkem je některý z US indexů, ale obchodují se za eura (profil, názory) na některé z evropských burz a jejichž emitentem je některá evropská investiční společnost. V současné době takových ETF existuje deset (tabulka 3).

Příkladem je Indexchange DJ Industrial Average. Jak název napovídá, emitentem je německá investiční společnost Indexchange a benchmarkem Dow Jones Industrial Average. Složením toto ETF věrně replikuje index DIJA, ale při obchodování se jeho hodnota v reálném čase převádí z USD do EUR podle aktuálního směnného kurzu.

Kotace v EUR slouží pouze pro pohodlí evropských investorů. Evropské ETF jsou zpravidla o něco dražší něž americké. Roční TER popisovaného ETF dosáhl podle údajů od emitenta 0,518 %. Spread se pohybuje kolem 0,14 %. Dividendy se distribuují jednou ročně, vždy v polovině června.

Dalšími emitenty ETF, jejichž benchmarkem je americký index, ale obchodují se v Evropě za eura, jsou evropští emitenti Lyxor a UBS a američtí iShares a Nasdaq (profil, názory) (tabulka 3).

Z pohledu investora je celkem jedno, jestli mu obchodník s cennými papíry koupí ETF v New Yorku od amerického emitenta za dolary (profil, názory) nebo ve Frankfurtu od evropského emitenta za eura (profil, názory). Důležité je, jak dokáže ETF kopírovat složením index a jak vysoké jsou manažerské poplatky.


Indexové certifikáty

V pokrývání trhu akcií amerických firem nezůstávají pozadu ani investiční certifikáty. V podobě ETF však mají velmi tvrdou konkurenci. Aby si dlouhodobý investor se strategií "kup a drž" pořídil místo ETF indexový certifikát, musela by být jeho výkonnost navázána na index celkové návratnosti (total return, někdy zvaný též performance index) a zároveň by musel mít nulový nebo velmi nízký roční manažerský poplatek. I tak by oproti ETF zůstává nevýhoda v tom, že se jedná v podstatě o dluhopis vydaný emitentem.

Emitenti certifikátů vědí, že v tomto směru mohou "étéefkám" na hlavním akciovém trhu v USA konkurovat jen stěží a soustřeďují se na vydávání takových typů cenných papírů, u nichž mají oproti ETF konkurenční výhodu - diskontové, bonusové, garantované, apod. Ty ale, na rozdíl od ETF, nejsou primárně určeny pro strategie "kup a drž".

Přesto nějaké indexové certifikáty na americký akciový trh existují. Pět hvězdiček v analýzách redaktorů časopisu Zertifikate Journal nasbíralo šest certifikátů (tabulka 4). Podkladovými aktivy jsou S&P 500 a Nasdaq 100. Všechny jsou open end - bez data splatnosti.

Vyzdvihnout lze druhý shora v tabulce 4. Zahrnuje dividendy, ale je quanto (výkonnost amerického trhu v USD zajištěná do EUR). Zajišťování měnového rizika EUR/USD může některé evropské investory oslovit.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 16/2006.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Co si o ETF myslíte? Jaký typ investování vás láká nejvíc? Máte již ETF ve svém portfoliu?  

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 10. 2006 14:10, Peter

Obchodujem cez www.fio.sk.

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 10. 2006 10:14, Honza

Certifikáty se stejně jako ETF obchodují an burze. Akorát že nákupy ETF mohou ovlivnit cenu podkladového aktiva, protože není dán objem emise. U certifikátů to nehrozí, objem emise je dán.

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podílové fondy a riziko zpronevěry aneb co když to někdo ukradne?

3. 10. 2006 | Roman Stuchlík

Podílové fondy a riziko zpronevěry aneb co když to někdo ukradne?

Riziko zpronevěry je u investic do otevřených podílových fondů sníženo na minimum. Zásluhu na tom má oddělení majetku investora od majetku investiční společnosti. Šance, že se peníze... celý článek

Jaké ETF existují, kde je koupit a jak pomocí nich investovat

5. 9. 2006 | Roman Stuchlík

Jaké ETF existují, kde je koupit a jak pomocí nich investovat

Na tzv. exchange traded funds se často pohlíží jako na konkurenci otevřených podílových fondů. Jsou transparentnější, likvidnější a v mnoha případech levnější. Největším trhem ETF je... celý článek

Měření výkonnosti fondu při zohlednění rizika

25. 1. 2006 | Roman Stuchlík

Měření výkonnosti fondu při zohlednění rizika

Jak poznat, který fond je "nejlepší"? Seřazení podle výkonnosti za poslední tři roky nedává úplný obrázek, a to ani ve skupině stejně zaměřených fondů. Ukazatele Jensen Alpha, Sharpe... celý článek

ETF: investiční superstar má i nevýhody

30. 11. 2005 | Roman Stuchlík

ETF: investiční superstar má i nevýhody

"Chytří investoři přesouvají peníze do exchange traded funds," až tak nekritické články bylo možné v poslední době číst dokonce i v jinak seriózním finančním tisku. Jejich nejčastěji... celý článek

Jak měřit riziko investice do fondu

25. 10. 2005 | Roman Stuchlík

Jak měřit riziko investice do fondu

Jedním z největších rizik, které hrozí investorům do otevřených podílových fondů, je riziko kolísání kurzu fondu. Zjistit jak se kurz v minulosti "vlnil" nahoru a dolů, je pro investory... celý článek

Partners Financial Services