Fondy: bobřík odvahy vystrčil čumáček

Petr Fejtek | 5. 6. 2006
Fondy: bobřík odvahy vystrčil čumáček
Podle toho, jaký investiční mráz spálil letošní jaro, je dosažených 300 miliónů vlastně úspěch. Kupodivu se nijak nezměnilo ani rozložení investic: skoro 350 miliónů opustilo peněžní trh a dluhopisy, zatímco mixy se zajištěnými fondy získaly přes půl miliardy. Takže asi nejzajímavější divadlo předvedly fondy akciové.

Vsadili jste si na volby? Prý ODS v kurzu 1,3 a ČSSD 2,7 jasně naznačilo, ale politický trh odpověděl jinak. Není to příliš dobrá zpráva pro finance…

Mohli bychom podobně začít hodnotit i "sázky" na jednotlivé trhy, ale tam se sází jinak. Na peněžní trh sází málokdo, taky 1,5 % za rok není žádné terno. Odliv pokračuje, takže bezmála 200 miliónů hledalo lepší bydlo.

Smutek na dluhopisových trzích pokračuje, ztráty se spíš prohlubují – i uplynulý týden víc fondů tratilo, než získalo a hlavně pády byly v desetinách, kdežto růsty jen v setinách procenta. Odešlo tedy dalších 150 miliónů korun.

V dluhopisech sice žádné podstatné info, ale obavy z růstu sazeb zřejmě posunou výnosy na vyspělých trzích výše, zvláště pokud budou podpořeny růstem akciových trhů. S nimi by pak posílily i výnosy dluhopisů českých – tedy další pokles dluhopisových fondů.

Jistota stále vítězí, ale…

Zajištěné fondy si udržely cílovou rovinku pod kontrolou, protože štafetu doplnily výkonné posily. Jde zejména o ČSOB Krátkodobého růstu 2, který si splatností jen 4 roky a 1 měsíc vykoledoval 78 miliónů, 63 miliónů ČSOB Digitálního reverzního 1 má splatnost dokonce jen 2 roky a 7 měsíců. Max 6 zvolnil na 64 miliónů a ČS-ESPA 15 si přidal na o 59 miliónů. Dohromady 300 miliónů na dohled, ale to není překvapení. Sázková kancelář by vypsala kurz tak nejvýš 1,1.

Oblibu investic do zajištěných fondů jistě podpoří i zkušenost s výnosem přes 11 % ročně, které dosáhl ČSOB Reverzní Click 1. Skončil s celkovým výnosem 31,8 % což je u nás mezi zajištěnými fondy rekord.

Nad smíšené je jen Sporotrend

Jakoby ani na horách nechumelilo, smíšené fondy sice zakolísaly a jarní povodně vyryly do jejich výnosů hluboké vrásky krátkodobých ztrát, ale život jde dál. Obliba již zdaleka není, jaká bývala, ale i něco přes 200 miliónů stále funguje.

Ani akciové fondy kupodivu neztratily zcela tvář. Nutno ovšem jasně říci, že jen díky husarskému kousku ISČS Sporotrendu (profil, názory), který v roli spasitele hodil do hry měšec s téměř čtvrtmiliardou korun. Evidentně se podařilo klienty buď přesvědčit, anebo to již vědí sami, že kupovat se má, když jsou ceny nízko. Že však přinesou tolik peněz, tipnul by jistě jen málokdo. Sporotrendu tedy právem náleží jackpot, protože musel vynahradit odliv 160 miliónů z akciových fondů ING, zejména 120 miliónů z ING Českého akciového (profil, názory, koupit). Ostatní akciové fondy se zatím krčí v koutě ve víře, že investoři najdou tě. Celkem si tedy akciové fondy připsaly jen 140 miliónů korun.

Rudá záře nad ČR

Ještě předminulý pátek (v pondělí byl v USA svátek) Index Morgan Stanley MSCI Emerging Markets vzrostl o 2,7 %, což byl největší jednodenní nárůst od června 2004. To ale neplatilo u nás, kde nervozita investorů před volbami vedla spíš k redukci pozic, dokonce mnohé prý strašila i vize rudé záře nad ČR.

Podle analýzy francouzská banka Société Générale je zase nynější trh komodit, zejména průmyslových kovů, tak rozpálený, že se v mnoha ohledech nápadně podobá "bublině" nereálně vysokých cen internetových akcií z roku 2000. Je prý však těžké odhadnout, kdy na trhu dojde k pádu a bublina splaskne.

Akcie na světě vyváděly kvapík pod taktovkou Wall Street: středeční pád ještě Evropa ustála, ale Praha vydechla jak v posledním tažení – až odpoledne svůj pád "vylepšila" z více než 3% propadu na jen –1,8 %. Český trh tak byl jediným ztrátovým trhem v regionu.

Ve středu Wall Street sice zakončila květnový měsíc posílením, i tak zaznamenala burza v USA nejhorší měsíční výsledek za téměř poslední dva roky. Evropa se vydala dolů, zatímco střední vzhůru. Na čtvrtek se Amerika zvedla do skoku, takže Evropě odlehlo, nu a rozjásaly se i středoevropské trhy.

A pražská inventura: květen –11 %, od začátku roku –7 %, roční výkon pouhých 17,5 %. Nu a volby dopadly snad nejhůř, jak mohly – anebo ne?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: investoři drží směr i v bouři

29. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: investoři drží směr i v bouři

Jedno z nejhrozivějších období prožil kapitálový trh v uplynulých dnech. Již předchozí týden spustil akciovou lavinu, která nejhůř dopadla na rozvíjející se trhy. Do fondů přesto stále... celý článek

Fondy: zajištěné přebírají žezlo

22. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné přebírají žezlo

Skoro se není čemu divit, když trhy předvádějí strašidelné bludiště či spíše zámek hrůzy. Nakonec je tedy celkových 370 miliónů korun docela úspěch. Výkonnost většiny fondů však zamířila... celý článek

Fondy: stále jen čtvrt miliardy

15. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: stále jen čtvrt miliardy

Minulý týden přišla skutečná bída na Kozáky, dokud svou dvoutýdenní apanáž nevysypal ze své pokladničky zajištěný nováček Max 6 a situaci zachránil. Nastřádal totiž celých 330 miliónů... celý článek

Fondy: oteplení jen nepatrné

9. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: oteplení jen nepatrné

Sice je lepších 300 miliónů než 200 v předminulém týdnu, navíc byl májový týden kratší, ale stále to není žádná sláva. Také ovšem nebylo nutno vyrovnávat tak velký úbytek v peněžních... celý článek

Fondy: pšenka stále nekvete

2. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: pšenka stále nekvete

Abychom sčítali statistiky s výsledkem chaboučkých 200 miliónů, tomu jsme dávno odvykli. Opět bylo nutno vyrovnat nejdřív 300 miliónů prchajících z peněžního trhu a 150 miliónů z dluhopisových... celý článek

Partners Financial Services