Fondy: investoři drží směr i v bouři

Petr Fejtek | 29. 5. 2006
Fondy: investoři drží směr i v bouři
Jedno z nejhrozivějších období prožil kapitálový trh v uplynulých dnech. Již předchozí týden spustil akciovou lavinu, která nejhůř dopadla na rozvíjející se trhy. Do fondů přesto stále přicházejí peníze, tentokrát opět přes 350 miliónů korun.

Jestli předminulý týden jen připomínal strašidelný zámek, pak ten minulý začal děsit i otrlé nátury. Ukázka toho, jak citlivé jsou rovnováhy na trzích, anebo spíš jak jemné zamávání motýlích křídel může spustit tsunami efekt, který oběhne několikrát kolem celé zeměkoule.

Motýlí křídlo desetiny procenta inflace zamávalo očekáváním vývoje amerických úrokových sazeb. Tentokrát se mezi Scylou a Charybdou nepodařilo proplout a nejistota přerostla ve zděšení.

Ale nejsme v tom sami: souhrnný index emerging trhů MSCI padl o 17 %. Západní Evropa o téměř 10 % a Amerika o 5 %. Naše české tornádo z akcií odneslo celkem přes 10 % ztráty za měsíc (za 9 obchodních dní od 11. do 24. května –14,2 %).

Celková statistika

Z fondů peněžního trhu se zas odporoučelo 350 miliónů korun a většina z nich se pravděpodobně převtělila do jiných škatulek. Celkem 50 miliónů odešlo z dluhopisových fondů.

Smíšené tentokrát po čase opět s 333 milióny zvítězily, ale jen díky dopingu 110 miliónů do speciálního fondu ČSOB bytových družstev. Zajištěné si připsaly necelých 300 miliónů, akciové 130 miliónů, tedy celková bilance: –400 +750 = 350.

Uklidnění dluhopisů

Zběsilé dění ukonejšila až středeční makrodata z USA, zejména růst HDP. Sice poněkud nižší než očekávaný, ale právě to do jisté míry neutralizovalo obavy z rychle rostoucí inflace a zvýšilo šance na to, že úrokové sazby v USA už neporostou.
Stále víc analytiků i u nás si myslí, že ty naše nevzrostou možná letos vůbec. Tržní sazby u nás klesly: zatímco počátkem května byl roční PRIBOR na úrovni 2,54 %, dnes je jen 2,39 %. Ceny dluhopisů tak mírně vzrostly a také dluhopisové fondy si tu a tam desetinku připsaly.

Příští týden ale pravděpodobně zvedne sazby ECB, takže uvidíme, co udělá 0,75% úrokový diferenciál s korunou i s evropskými dluhopisy. Na ročním horizontu je však většina fondů stále ve ztrátě, na třech měsících ostatně všechny.

Nová várka zajištěných

Alespoň že zajištěné fondy mají své stabilní tempo. Max 6 přibral 90 miliónů, ČS-ESPA 15 si přilepšil o 53 miliónů. K tomu bezmála 150 miliónů přidala sestava KBC-ČSOB, kde postupně dochází ke střídání. Nastupují plné síly nové fondy: ČSOB Krátkodobého růstu 2 se 100 % participací na výnosu koše 30 akcií při splatnosti jen 4 roky a 1 měsíc, mladší bratr vůbec nejúspěšnějšího v našich luzích a hájích. Na paty mu však jistě bude šlapat ČSOB Digitální reverzní 1 s možností až 50% výnosu a při unikátně krátké době investice pouze 2 roky a 7 měsíců. To vše při 100 % zajištění ochrany investice. Nabídku pro konzervativnější investory doplňuje ČSOB Světový strom 10 s výnosem vázáným na koš 20 akcií a minimálním zajištěným výnosem 12,04 % (maximálním ve výši 91,44 %).

Navíc již třináctá emise bankopojištění ČSOB Maximal Invest je spojena s investicí do fondu ČSOB Čínského růstu 1, jehož výnos je vázán na koš 25 světových akcií firem expandujících do Číny.

Černé pondělí a šílené úterý

Pražskou burzu postihl druhý nejhorší propad v historii (ten ještě horší proběhl ovšem již před dvanácti lety) a doslova infarktový pád skončil na téměř 6% propadu. Krveprolití dokreslil i rekordní objem obchodů přes 8,8 mld. Kč.

To však stále nebylo nic proti tomu, co se odehrálo v úterý: PX si po poledni sáhl pod 1270 bodů, tedy na další více než 5% pokles. Unipetrol tratil až 17 %, ČEZ skoro 8 % to vše při dalších rekordech objemu obchodů (nakonec 10,9 mld. Kč). Odpoledne však došlo k obratu, a protože Evropa šla vzhůru, tak i náš PX nakonec přes 2 % přidal!

Zažili jsme jedinečnou příležitost vzpomenout na staré, původně tuším Rothschildovic heslo: Akcie kupujte, když na ulicích teče krev… Tito finančníci ovšem začínali již za Napoleonských válek, takže dnes můžeme modernizovat: "když na trhu tečou nervy…"
Když bylo nejhůř, potvrdila Patria své doporučení pro ČEZ (sáhl si na 670 korun) i s cílovou cenou 1 030 korun. Odvážné, když za poslední měsíc klesl o 18 %! Zopakovala doporučení "kupovat" na Erste Bank i Orco, jemuž ponechává fundamentální hodnotu 113 eur, tedy skoro 3 200 korun (v posledních 14 dnech kleslo o 500 korun pod 2 500).

To ještě zdaleka nebyl konec, protože v noci na středu nedokázaly podruhé za sebou americké indexy udržet slibný začátek a v poslední hodině propadly opět do ztráty. Evropské trhy tak opět klesly a čím Praha zahrozila v úterý, dokonala ve středu: dopoledne sice zvedla hlavu i do plusu, ale tentokrát po obědě padla jak podťatá a sáhla si až na 1 310 bodů.

Až ve čtvrtek a v pátek se naše akcie vylízaly z nejhoršího, přesto zůstávají tam, kde byly již koncem loňského léta.
Tomu odpovídají i výkony a zejména krátkodobé ztráty fondů. Jen za uplynulý týden ztratily některé akciové a smíšené fondy i více než 7 %. Např. ČSOB Středoevropský (profil, názory) ubral 6,3 % a IKS Balancovaný (profil, názory) jen 3,3 %. A výnosy od začátku letošního roku se červenají hanbou téměř u všech.

Pohasíná i naše pětimiliardová hvězda ISČS Sporotrend (profil, názory) – sice přivábila dalších 70 miliónů korun, ale ztratila dalších 6,8 % na výnosu. Ještě horší je ohlédnutí: za měsíc i za tři měsíce ztráta 15,6 %.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zajištěné přebírají žezlo

22. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné přebírají žezlo

Skoro se není čemu divit, když trhy předvádějí strašidelné bludiště či spíše zámek hrůzy. Nakonec je tedy celkových 370 miliónů korun docela úspěch. Výkonnost většiny fondů však zamířila... celý článek

Fondy: stále jen čtvrt miliardy

15. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: stále jen čtvrt miliardy

Minulý týden přišla skutečná bída na Kozáky, dokud svou dvoutýdenní apanáž nevysypal ze své pokladničky zajištěný nováček Max 6 a situaci zachránil. Nastřádal totiž celých 330 miliónů... celý článek

Fondy: oteplení jen nepatrné

9. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: oteplení jen nepatrné

Sice je lepších 300 miliónů než 200 v předminulém týdnu, navíc byl májový týden kratší, ale stále to není žádná sláva. Také ovšem nebylo nutno vyrovnávat tak velký úbytek v peněžních... celý článek

Fondy: pšenka stále nekvete

2. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: pšenka stále nekvete

Abychom sčítali statistiky s výsledkem chaboučkých 200 miliónů, tomu jsme dávno odvykli. Opět bylo nutno vyrovnat nejdřív 300 miliónů prchajících z peněžního trhu a 150 miliónů z dluhopisových... celý článek

Fondy: hubený krátký týden

24. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: hubený krátký týden

Pondělí sice chybělo, ale necelá čtvrtmiliarda je přesto jen chudičkým čistým výsledkem. Opět se nejdřív muselo nahradit 160 miliónů, které opustily peněžní trh a dluhopisy. Jinak vše... celý článek

Partners Financial Services