Konvertibilní dluhopisy: chytrý hybrid akcie a dluhopisu

David Urbánek | 13. 6. 2006
Konvertibilní dluhopisy: chytrý hybrid akcie a dluhopisu
Konvertibilní dluhopisy jsou při současném rozložení trhů velmi zajímavým segmentem. Dokáží částečně participovat na růstu akciových trhů, ale přitom jsou chráněny před vyšším propadem. Podívejme se, jak fungují a proč rozhodně stojí za úvahu. Podle analytiků je na jejich nákup výhodná doba právě teď.

Konvertibilní dluhopisy též někdy nazývané hybridní dluhopisy jsou kategorií aktiv, o které se příliš nemluví. Přesto je v poslední době tento segment stále častěji komentován a je mu věnována větší publicita, než je obvyklé. Hlavním důvodem je současná situace na trzích, kdy většina akciových trhů prošla nadprůměrným růstem a dluhopisy naopak trpí pod vlivem globálního růstu výnosů. Investoři jsou proto nerozhodní a přemýšlí, kam by "zaparkovali" svoje prostředky. Jelikož akcie hrozí po dosavadním nárůstu možnou korekcí, přistupují někteří investoři k částečnému výběru zisků. Problémem ovšem zůstává, kam s volnými prostředky. Dluhopisové trhy, které by jinak připadaly v úvahu pro alokování volných investic, jsou nyní na černé listině.

Po období, kdy jsme mohli sledovat dvouciferné meziroční zhodnocení na dluhopisovém trhu, se nyní dostáváme do situace, kdy najednou evropské dluhopisy od začátku roku ztrácí více než 3 %. Podobná situace je i na americkém dluhopisovém trhu, i když ztráta je téměř o procento nižší. Na našem domácím trhu je situace podobná. Není proto divu, že se do dluhopisů nikdo příliš nehrne. Přitom se nejedná o žádné velké překvapení a není důvod, proč se i nadále dluhopisům vyhýbat. Dalo se očekávat, že růst výnosů podpořený globálním růstem inflačních očekávání bude mít na ceny dluhopisů negativní vliv. Nikdo nemohl čekat, že dluhopisy budou i nadále vykazovat 10 % meziroční zhodnocení. Na druhou stranu se zvýšení výnosů projeví v konečném důsledku na celkovém budoucím zhodnocení pozitivně. Při zachování střednědobého investičního horizontu, tzn. 3 a více let, není třeba mít z dluhopisového trhu obavy.

Přesto se nyní dostávají ke slovu konvertibilní dluhopisy, které mohou být za určitých okolností dobrou náhražkou za "odsouzený" dluhopisový trh.

Mezi akcií a dluhopisem

Konvertibilní dluhopisy jsou specifickou třídou aktiv, která se nachází na rozhraní akcií a dluhopisů. Konvertibilní dluhopis představuje investiční nástroj, který v sobě zahrnuje jak akciovou, tak i dluhopisovou složku. Současně s dluhopisem totiž investor kupuje i právo v podobě kupní opce (call opce). Ta mu umožňuje se rozhodnout, zda si v době splatnosti dluhopisu nechá vyplatit nominální hodnotu dluhopisu nebo si nechá dluhopis "přeměnit" na akcie společnosti emitující dluhopis v předem stanoveném kurzu. Rozhodnutí investora je závislé od aktuální hodnoty akcií v době splatnosti dluhopisu. V případě, že je cena akcií vyšší než cena předem smluvená, přistoupí investor logicky k výplatě akcií, v opačném případě si nechá vyplatil nominální hodnotu dluhopisu. V případě přeměny na akcie většinou neobdrží majitel dluhopisu samotné akcie, ale emitent mu pouze dorovná rozdíl ceny.

Konvertibilní dluhopis je tedy v době splatnosti možné "proměnit" do toho aktiva, které je pro investora výhodnější. Jedná se tedy o nástroj, který dokáže participovat na akciovém trhu, ale dokáže částečně také ochránit před jeho poklesem. Cenou za tyto vlastnosti konvertibilních dluhopisů je nižší dluhopisový kupón proti klasickým dluhopisům. Nižší kupón je nutné brát v úvahu také z toho důvodu, že konvertibilní dluhopisy jsou zpravidla emitovány společnostmi s vyšším kreditním rizikem. Ze strany emitenta je nízký kupón rozhodujícím kritériem, proč se snaží získat prostředky právě pomocí formy konvertibilních dluhopisů, jelikož klasické firemní dluhopisy jsou pro tyto společnosti kvůli vysokým kupónům vzhledem k bonitě společnosti drahé. Konvertibilní dluhopisy jsou tak "levnějším" zdrojem financování.

Výhodná doba

Podle analytiků je nyní výhodná doba na nákup těchto instrumentů a oceňují je jako levné. Jedním z důvodů rozhodnutí pro nákup těchto instrumentů by měla být nízká volatilita. Kolísání trhu konvertibilních dluhopisů je podle analytiků nejnižší od začátku 90. let. Konvertibilním dluhopisům nahrává růst na akciových trzích. I přesto, že se dá očekávat možná korekce, konvertibilní dluhopisy mohou participovat na růstu akcií a zároveň jsou schopny ochránit před propady. Navíc konvertibilním dluhopisům nevadí ani globální nárůst výnosů, protože jsou vůči tomuto vlivu velmi málo citlivé. Současný problém zvyšujících se výnosů a poklesu cen dluhopisů se proto konvertibilních dluhopisů týká jen v omezené míře.

To, že konvertibilní dluhopisy plní svoji funkci, potvrzují grafy 1 a 2. Při srovnání této třídy aktiv s akciovým a dluhopisovým trhem je vidět, že konvertibilní dluhopisy spadají mezi tyto dvě kategorie. Grafy zobrazují výkonnost za posledních deset let a je zde vidět, že konvertibilní dluhopisy prošly pádem akciových trhů v období 2000 až 2003 lépe než samotné akciové trhy a dokázaly tyto ztráty tlumit. Více je to patrné na evropském trhu, kde za posledních deset let mají konvertibilní dluhopisy stejnou výkonnost jako akciový trh, ale volatilita byla o poznání nižší. V žádném případě se ale nejedná o "bezrizikovou" třídu aktiv, protože i v období poklesu evropských akciových trhů evropské konvertibilní dluhopisy ztratily více než 15 % a světové konvertibilní dluhopisy téměř 30 %.


Zajímavá je také výkonnost konvertibilních dluhopisů, které jsou emitovány asijskými společnostmi s výjimkou Japonska. Zatímco asijský trh je poměrně dost volatilní, asijské konvertibilní dluhopisy dosahují v posledních deseti letech téměř "konstantního" růstu při minimální volatilitě.

Celkový objem emitovaných konvertibilních dluhopisů ve světě dosahuje téměř 500 mld. dolarů. Vedoucí postavení má USA. Američtí emitenti se na emisích podílejí z více než poloviny. Podíl Evropy tvoří 27 %.

Fondy

Produktová nabídka fondů konvertibilních dluhopisů se v posledních třech letech rozšířila a investoři si již mohou vybírat. K dispozici jsou dvě základní skupiny konvertibilních dluhopisů: se zaměřením na Evropu a rozkročené globálně. Zástupci evropského trhu konvertibilních dluhopisů jsou fondy CS Convert Europe, Fortis Bond Convertible Europe, Parvest European Convertible Bond a ABN AMRO Europe Convertible Bond.
Globální trh konvertibilních dluhopisů zastupují KBC Bonds Convertibles, JB Blobal Convertible Bond, Aviva Global Convertibles a Fortis bond Convertible World.
Jedinou možností, jak investovat na asijském trhu konvertibilních dluhopisů, je fond Parvest Asian Convertible Bond.

Na společné periodě má z globálních fondů nejlepší výkonnost fond KBC Bond Convertibles. Fond má měnové rozložení v eurech a dolarech na stejné úrovni 40 %, zbytek tvoří podíl v japonském jenu a malý podíl je i v britské libře. Z pohledu sektorové alokace společností emitujících dluhopisy je čtvrtina z průmyslového sektoru a vyšší podíl mají ještě informační technologie, cyklické spotřební zboží a finance. Za poslední tři roky je ovšem výkonnost fondů porovnaných v grafu 3 srovnatelná. KBC Bond Convertibles získal svoji nadvýkonnost především v roce 2002. Fondy ale nemají stejné alokace. Například fond Aviva Global Convertibles je více zastoupen v USA a naopak má podváženu Evropu a Japonsko. Fond má menší pozice i v zemích jako je Indie, Venezuela, Singapur nebo Malajsie. Naproti tomu Julius Baer Global Convert Bond ma sníženou alokaci v USA a je převážen v eurozóně, Švýcarku a Velké Británii. Fond Fortis Bond Covertible World se nám do grafu nevešel protože má krátkou historii, byl založen teprve na konci roku 2004. Alokace rozdělená mezi euro a dolar přesahuje u každé měny 30 % a čtvrtina portfolia je v japonském jenu.


Z evropských fondů se na společné periodě nejvíce daří fondu Fortis Bond Convertible Europe. V posledních letech je ale nejlepším fondem z této skupiny Parvest European Convertible Bond. V tomto fondu převládá finanční sektor a průmysl. Z jednotlivých zemí má největší zastoupení Velká Británie, Francie a Německo. Kromě fondů uvedených v grafu 4 je k dispozici ještě fond ABN AMRO Europe Convertible Bond, který byl založen teprve v polovině loňského roku.

Článek vyšel v časopise FOND SHOP.

Co si o konvertibilních dluhopisech myslíte? Je to investiční nástroj pro vás?  

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak a kde nakoupit nejlepší fondy různých rodin?

9. 5. 2006 | Roman Stuchlík

Jak a kde nakoupit nejlepší fondy různých rodin?

Jak pořídit portfolio z fondů různých investičních společností? Cesta vede přes pobočky menších bank. Další možností jsou investiční zprostředkovatelé a taky obchodníci s cennými papíry.... celý článek

Japonské akcie závratně rostou a jen tak nezastaví

28. 4. 2006 | David Urbánek

Japonské akcie závratně rostou a jen tak nezastaví

Japonský trh loni vykázal extrémně vysoký nárůst ve výši 40 %. Roste již třetí rok v řadě a od svého dna na jaře roku 2003 do současnosti vzrostla tržní hodnota akcií o více než 116... celý článek

Nejjednodušší investování: fondy cílové a životního stylu

8. 2. 2006 | Roman Stuchlík

Nejjednodušší investování: fondy cílové a životního stylu

Pro mnohé investory je správa vlastního portfolia podílových fondů příliš složitý úkol, preferují co největší jednoduchost. Jako reakce na nechuť starat se o portfolio vznikly tzv.... celý článek

Měření výkonnosti fondu při zohlednění rizika

25. 1. 2006 | Roman Stuchlík

Měření výkonnosti fondu při zohlednění rizika

Jak poznat, který fond je "nejlepší"? Seřazení podle výkonnosti za poslední tři roky nedává úplný obrázek, a to ani ve skupině stejně zaměřených fondů. Ukazatele Jensen Alpha, Sharpe... celý článek

Peněžní trh má vždy smysl

12. 1. 2006 | David Urbánek

Peněžní trh má vždy smysl

I když nyní nepřináší fondy peněžního trhu po zohlednění inflace kladný reálný výnos, není důvod se jim vyhýbat. Stále plní svůj účel výhodné alternativní investice k bankovním účtům.... celý článek

Partners Financial Services