Fondy: stále jen čtvrt miliardy

Petr Fejtek | 15. 5. 2006 | 2 komentáře
Fondy: stále jen čtvrt miliardy
Minulý týden přišla skutečná bída na Kozáky, dokud svou dvoutýdenní apanáž nevysypal ze své pokladničky zajištěný nováček Max 6 a situaci zachránil. Nastřádal totiž celých 330 miliónů korun. Bez něj by se trh ocitl v propadlišti, kam nepadl snad už několik let.

Takového zachránce by nebylo zapotřebí, kdyby se na druhé straně bilance neobjevil "podrazák". Tím se tentokrát projevil ČSOB Světové akcie 7, z něhož naráz odplulo 165 miliónů korun. Podezření z tak "koordinované" akce nutně vede k nějakým institucionálům, ačkoli i privátní bankéři dokáží šachovat s pěknými penězi.

Diagnóza: pacient stabilizován

Jinak se situace na trhu příliš nemění: peněžní trh téměř čtvrt miliardy ztratil, o což se podělily všechny fondy unisono. Dluhopisové fondy odliv posílily o dalších 110 miliónů korun, kde pohřební jednohlas ruší pouze radostný zpěv 70 miliónů ING českého fondu obligací (profil, názory, koupit) – u ING se ale masově prchá z akcií.

Krvácení tedy značné, přesto ale zatím ne smrtelné, když pokračuje transfúze mixů a zajištěných fondů. Už aby přišly ty nemovitostní, ty poblázní i náš venkov. Ačkoli zatím to nevypadá na studený máj, takže ve stodole zas nebude ráj. Ale ve slamnících jistě ještě něco zbylo "a chalupu a chalupu dostane od táty".

Zajištěné přesto vítězí

Jestliže tedy sečteme odliv peněžáků, dluhopisových a ČSOB Světové akcie 7, dostaneme více než půl miliardy! Ostatní tedy musely získat přes 750 miliónů. Po Max 6 se o to přičinily zejména ČSOB Reverzní Click 6 s téměř 80 milióny a další nováček ESPA-ČS zajištěný 15, který hned ve startovních třech dnech získal 57 miliónů korun! Zřejmě láká nová konstrukce uzamykání výnosů už v šestiměsíčních intervalech i celkový výnosový strop na úrovni 50 % Segment zajištěných tak nakonec sám zaznamenal skoro 300miliónový příliv.

Stabilní tým smíšených fondů za nimi zůstal jen o pár desítek miliónů, ale zdá se, že již ztrácí dech nebo „netáhne“ tak, jako dřív. Jejich výkonnost totiž poslední dobou dost kolísá spolu jak s dluhopisovýmí, tak s akciovými trhy.

Zase nejistota

FED již pošestnácté zvýšil sazby a základní referenční sazba tak vzrostla na rovných 5 %. V následném komentáři ale nepřišel (jak mnozí čekali) signál, že sazby na této úrovni setrvají delší dobu. FED si naopak ponechal otevřenou možnost pro další případné zpřísnění politiky (třeba kvůli inflačním rizikům). A ta hrozí, když ani další ochlazení nemovitostního trhu zatím stále neoslabuje spotřebu domácností. Navíc i silný trh práce potvrzuje předpovědi dobrého růstu americké ekonomiky.

Alespoň ta naše koruna potěšila, když posílila vůči euru na historické maximum 28,19 Kč/EUR. Korunové dluhopisové fondy si o nějakou tu desetinku polepšily, naopak ty konvergenční opět ztratily.

Komentář FEDu však opět poškádlil Krakena, který hned rozvlnil investiční hladiny. Navíc prý údajně v etapě "čekání" na změnu trendu sazeb, tedy v období jejich nejvyšších hodnot dochází k poklesu akciových trhů.

Akcie v maniodepresi

Týden začal zvesela, přímo euforie: Dow Jones posílil v pondělí i v úterý až na hodnotu 11 640 bodů, což je necelých sto bodů od jeho maxima z ledna 2000. Jen technologie naznačily nižší výsledky.

I Evropa se radovala, naše burza pokračovala s více než procentem, až ve středu vychladla vinou Philip Morris ČR (-5,4 %) po snížení doporučení ING na "Sell" z předchozího "Hold" a novou cílovou cenou pouhých 12 076 Kč. KBC ČSOB naopak zvyšuje cílovou cenu Erste, ale v doporučení zůstává na „držet“. Návrh dividendy ČEZ na 15 Kč se rovná 50 % z nekonsolidovaného čistého zisku.

Ve čtvrtek však došlo k největšímu propadu amerických akcií od února a tak se poroučela i Evropa. I u nás po pěti dnech růstu došlo v pátek k vystřízlivění a přehnala se vlna vybírání zisků. ČEZ propadl chvílemi o víc než 4 % v reakci na další pokles cen emisních povolenek a cen elektrické energie a nakonec ztratil "jen" přes 3 %. Investiční banka Credit Suisse doporučuje svým klientům snížit pozice v akciích společností z celé kontinentální Evropy.

Akciové fondy u nás nakonec získaly jen 40 miliónů korun, protože i mezi nimi řádí vodník. Pod hladinu například stáhl 100 miliónů z akciových fondů ING – prchá se z Japonska, emerging markets a dalších 23 miliónů i z ING českého akciového (profil, názory, koupit). Situaci zachránil lídr ISČS Sporotrend (profil, názory), který přivedl 73 miliónů korun, ale i jeho turecký med mu silně ukusují medvědi. Příští týden zřejmě naznačí ještě mnohem horší časy.
Páteční pokles indexu PX o 1,6 % způsobil, že týden tedy skončil prakticky nastejno jak začal, ale ani výhled není růžový…

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: oteplení jen nepatrné

9. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: oteplení jen nepatrné

Sice je lepších 300 miliónů než 200 v předminulém týdnu, navíc byl májový týden kratší, ale stále to není žádná sláva. Také ovšem nebylo nutno vyrovnávat tak velký úbytek v peněžních... celý článek

Fondy: pšenka stále nekvete

2. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: pšenka stále nekvete

Abychom sčítali statistiky s výsledkem chaboučkých 200 miliónů, tomu jsme dávno odvykli. Opět bylo nutno vyrovnat nejdřív 300 miliónů prchajících z peněžního trhu a 150 miliónů z dluhopisových... celý článek

Fondy: hubený krátký týden

24. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: hubený krátký týden

Pondělí sice chybělo, ale necelá čtvrtmiliarda je přesto jen chudičkým čistým výsledkem. Opět se nejdřív muselo nahradit 160 miliónů, které opustily peněžní trh a dluhopisy. Jinak vše... celý článek

Fondy: na pomlázku teprve čekáme

18. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: na pomlázku teprve čekáme

Bezmála třičtvrtě miliardy není k zahození, ale protože závodní pole prořídlo, museli tahouni opět pracovat za outsidery. Zatímco mixy si celý peloton díky nové realitní posile hlídají,... celý článek

Fondy: zatím stále pod průměrem

10. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zatím stále pod průměrem

Něco přes 600 miliónů korun ovšem není k zahození, zejména když z peněžních fondů stále teče jak z děravé konve – spolu s dluhopisovými z nich opět odešla čtvrtmiliarda. Ostatní tak... celý článek

Partners Financial Services