Fondy: pšenka stále nekvete

Petr Fejtek | 2. 5. 2006
Fondy: pšenka stále nekvete
Abychom sčítali statistiky s výsledkem chaboučkých 200 miliónů, tomu jsme dávno odvykli. Opět bylo nutno vyrovnat nejdřív 300 miliónů prchajících z peněžního trhu a 150 miliónů z dluhopisových fondů. Nastal však i týden jarní únavy na pražské burze, ledaže by čarodějnice vyměnily košťata za povolenky.

Čekají nás dva kratší týdny, takže možná jde jen o "přípravu" na hubené jaro, ale fondbyznysu se zkrátka přestalo dařit. Žádné kvetoucí oblasti nevidět. Že vadne peněžní trh by nemělo vadit, dluhopisy již jsou na pováženou. Snad nikdo neví, jak na ně, leda zavřít oči. Dolarové snad už lákají, a dolar za minulý rok posílil vůči euru skoro o 13 %. Tento rok ale naopak ztrácí 5 %, a v pátek dokonce padl na 11měsíční minimum.
U nás opět v odlivech vede ten největší, tedy ISČS Sporobond (profil, názory), který opustilo 78 miliónů, po 21 miliónech tentokrát přišlo do konvergenčních ISČS Trendbondu (profil, názory) a IKS Plus bondového (profil, názory). Přes 75 miliónů ale odešlo i z ING českých obligací.
Při pohledu na výkonnost až hrůza jímá: ISČS Sporobond na roce 0,44 %, náš druhý největší IKS Dluhopisový (profil, názory) dokonce –0,50 %!

Záchrana je jinde

Ještě, že se nenechávají zastrašit smíšené fondy, přestože i jejich výkonnost kolísá týden od týdne. Klasická ukázka: IKS Balancovaný (profil, názory) za poslední týden ztratil 1,5 %. kdežto ČSOB Středoevropský (profil, názory) si o víc než 2 % pomohl.
Do smíšených fondů celkem přišlo 320 miliónů, do zajištěných skoro 200 miliónů. Zde za zmínku stojí, že ČSOB Reverzní Click 6 má s 54 milióny stále ještě hodně navrch nad ČSOB Evropského nemovitostního růstu 1.
Záchranná lana tady zatím ještě drží. Ani akciové fondy se ale ještě zdaleka nevzdávají, přestože 140 miliónů korun včetně FF není žádný trhák. Pochopitelně, protože plnou polovinu zařídil ISČS Sporotrend (profil, názory).

Bouřka na burze

Na našich akciích došlo k sesuvům půdy. Názory na to, zda jde jen o jarní aprílové dozvuky, anebo jsme nalistovali začerněný scénář, se různí. Lavinu spustila "stará" a u odborníků známá informace… jenže ocitovaná na serveru pointcarbon.com: šlo o cenu emisních povolenek. Např. ČEZ hlásil přebytek povolenek již v roce 2005.
Tak jak tak, v jednom dni cena emisních povolenek klesla až o 37 % na 17 eur, aby uzavírala o 16 % níže na ceně 23,23 eur za tunu. Spekulace o budoucích cenách elektřiny neberou konce…
Paradoxně jen pár dní poté, co Patria zvedla doporučení z "držet" na "koupit" a fundamentální hodnotu akcií ČEZ na 1 030 Kč na akcii. (Vycházela ze současné ceny energie pro rok 2006 v ČR 35 eur/MWh, přitom v Německu nyní 47 eur, ale pro září 2006 je 58 eur a pro 1Q07 69 eur).
ČEZ tedy ztrácel a strhl dolů celou Prahu. Index ztratil za dva dny 54 bodů a 3,5 %, když ČEZ tratil dvojnásobek. Burza tak vykopala silné lokální minimum a padla někam pod hodnotu z 3. ledna.
Tak zkusme jinou historku na závěr: akcie internetového vyhledávače Google stály v létě 2004 100 dolarů, po roce již 300 dolarů, nyní 450 dolarů! Čistý zisk v prvním čtvrtletí vzrostl o 60 % na 592 miliónů dolarů nebo 1,95 dolaru na akcii. Analytici z Merrill Lynch zvýšili doporučení pro akcie Google na "koupit" z předchozího "neutrální", cílová cena je 540 dolarů.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: hubený krátký týden

24. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: hubený krátký týden

Pondělí sice chybělo, ale necelá čtvrtmiliarda je přesto jen chudičkým čistým výsledkem. Opět se nejdřív muselo nahradit 160 miliónů, které opustily peněžní trh a dluhopisy. Jinak vše... celý článek

Fondy: na pomlázku teprve čekáme

18. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: na pomlázku teprve čekáme

Bezmála třičtvrtě miliardy není k zahození, ale protože závodní pole prořídlo, museli tahouni opět pracovat za outsidery. Zatímco mixy si celý peloton díky nové realitní posile hlídají,... celý článek

Fondy: zatím stále pod průměrem

10. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zatím stále pod průměrem

Něco přes 600 miliónů korun ovšem není k zahození, zejména když z peněžních fondů stále teče jak z děravé konve – spolu s dluhopisovými z nich opět odešla čtvrtmiliarda. Ostatní tak... celý článek

Fondy: přešlapování na místě

3. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: přešlapování na místě

Nejistota roste nejen na trzích, ale zejména v informačních médiích, takže není překvapivé, že se investoři nechtějí bezhlavě vrhat do povodňových vln. A kudy dál se neshodnou ani odborníci.... celý článek

Fondy: jaro klíčí jen pomalu

27. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: jaro klíčí jen pomalu

Jen 700 miliónů přišlo do fondů první jarní týden. Podepsal se na tom ovšem zejména čtvrtmiliardový odliv z fondů peněžního trhu.

Partners Financial Services