Konkrétní případy z praxe SPES

Dana Chytilová | 21. 3. 2006

1. Čtyřčlenná rodina, dluh zhruba 200 000 Kč, a to u 4 věřitelů, z toho jedna vysoká půjčka, 3 drobné. Povedlo se nám dohodnout s věřitelem jedné menší půjčky na půlročním odkladu splacení, a u jedné společnosti dohodnout snížení splátek. V době půl roku vyplatí jednu drobnou splátku, tyto peníze se použijí na jinou, díky snížení splátek je možno pokrýt všechny věřitele.

2. Pětičlenná rodina, dluh zhruba 180 000 Kč, a to u 12 věřitelů, již byl podán návrh na 3 exekuce. Snažili jsme se co nejdříve vyplatit co nejvíce drobných věřitelů, kvůli rostoucím úrokům. Při exekuci srážek z jiných příjmů, bylo možno se s exekutorem dohodnout na takové výši splátek, která umožnila nadále splácet nízké měsíční splátky. Ostatní pohledávky museli být ponechány k soudnímu vyrovnání. Větší část pohledávek je již vyplacena, a to díky poměrně vysokým srážkám stanovených exekutorem. Tito lidé žijí na hranici životního minima, ale díky tomu budou jejich pohledávky brzy vyřízeny. Situace byla již v takové fázi, že nebylo možno zastavit exekuci a dohodnout se s věřiteli. Pak je potřeba dbát na to, aby byla klientům ponechána zákonem stanovená částka.
Novou nadějí pro dlužníky je zákon o osobním bankrotu, který spoustě lidí umožní za určitých podmínek vyřešit svou obtížnou situaci a dává naději na nový začátek pro předlužené lidi.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc

21. 3. 2006 | Dana Chytilová | 52 komentářů

Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc

Máte dluhů tolik, že nevíte, jak je všechny splatit? Rozhodně nečekejte, až za vámi přijde exekutor. Jakmile zjistíte, že vám teče do bot, vyhledejte pomoc. Kde? Dozvíte se v našem... celý článek

Partners Financial Services