Fondy: sezóna znejistěla

Petr Fejtek | 6. 3. 2006
Fondy: sezóna znejistěla
Jakoby se změnilo počasí a březen ohlásil své obligátní: za kamna vlezem. Možná i proto se tento týden na cestu do fondů vydalo jen něco málo přes půl miliardy korun.

Tentokrát dokonce víc než 80 % z toho přilákaly smíšené fondy. Na odliv z peněžního trhu jsme si již zvykli, takže asi nepřekvapí, že tentokrát přesáhl 150 miliónů, z čehož polovina odešla z toho největšího, ISČS Sporoinvestu (profil, názory). V jeho šlépějích však pokračovaly úplně všechny.
Několik miliónů odplynulo i z dluhopisových fondů, takže ostatní musely nejprve nahradit tyto ztráty. Na to však stačily zajištěné fondy, protože samotná parta KBC zvládla 177 miliónů zejména díky svému novému lídrovi ČSOB Krátkodobého růstu s téměř 90 milióny.

Mixy kralují

Z pelotonu smíšenců se zatím nikdo nechce „utrhnout“, zřejmě i proto, že jsou v něm zastoupena všechna mužstva „velké trojky“. I tentokrát o kousek více táhly se 143 milióny spořitelní profilové mixy FF, ale ani Felixové se neulejvali a s podporou IKS Balancovaného (profil, názory) a IKS Global Konzervativního (profil, názory) po 30 miliónech spořitelnu téměř dotáhli. Také za ČSOB jede širší tým v kombinované sestavě, jen o 20 miliónů méně namazal. Celkem přes 400 miliónů ve vyrovnaném tahu celého segmentu znamená opět vítězství o třídu.

Akcie bez nadšení

Akciové fondy posbíraly nakonec celkem bezmála 100 miliónů, ale šlo skutečně spíš o usilovné paběrkování v nepřehledném terénu za nepříznivého počasí. Dovolenou si vybral ISČS Sporotrend (profil, názory), který si na ni vyzvedl 13 miliónů. Ty sice nahradil ČSOB Akciový mix (profil, názory), ale také ING Český akciový (profil, názory, koupit) musel pracovat na konto odkupu z ING Invest Japan. Pak přišlo vhod i chudičkých 10 miliónů IKS Světových indexů (OFIKSSI), a tak nakonec zvítězil se 17 milióny ISČS Global Stock FF (profil, názory). Ještě že s 56 milióny přišla na pomoc početná rodina akciových KBC, ze kterých stojí za pozornost perspektivní šikmooký talent KBC Equity Fund New Asia s 10 milióny.

Kolísání napříč trhy

Nejistota skutečně vládla všude. Prakticky všechny fondy také na výkonnosti odepisovaly. Prolétla dluhopisy, kdy dokonce dvě setinky ubrala i Sporoinvestu.
Sazby u nás nešly dolů, v Evropě dokonce stouply. Takže jen závistivě můžeme pokukovat na Slovensko, kde do takového Pioneer Funds – Euro Strategic Bond, který se začal prodávat bez měnového rizika ve slovenských korunách jen za první týden klienti investovali 300 mil. SKK.
Nu a akcie předváděly téměř veletoče, zejména u nás. Pondělní raketu zapálil více než 2% růstem ČEZ, úterý ráno ještě let pokračoval na další maxima: PX-D přes 4100 a PX se přiblížil na dohled 1600 bodům. ČEZ dolétl až na 871 Kč, ale ani oznámení loňských výsledků překonávajících očekávání tak obrovské zrychlení neudrželo. Už vůbec nepotěšila poklesem zisku ani KB, oba tituly tak obrátily směr a nakonec padaly i o víc než 4 %, když se roztočil kolotoč stop-loss příkazů. Pouze Erste se snažila naopak, ale celá Evropa se oblékla do červeného, takže náš infarkt přišel až po obědě…

Jakou medicínu ordinovat?

Středa se pomalu rozdýchávala: ČEZ po ránu sípal až u 800 korun, jističe však nahodil. Telefónica dokonce bouchla do stolu s tím, že vše spojí pod vlajkou O2. Dopad synergií z fúze bude jednoznačně pozitivní a Cyrrus odhaduje růst vnitřní hodnoty po diskontaci předpokládaných úspor ve výši okolo 45 Kč na akcii, tedy hodnotu akcie o 10 %.
Deutsche Bank všem snížila investiční doporučení pro Erste Bank na „držet“ z „koupit“. Cílovou cenu sice nechává na předchozích 52,50 eura, Bearn Stearns ji ale zvyšuje na 56 eur (skoro 1600 korun), CAIB zase zvyšuje Český Telecom, Patria fundamentální hodnotu Zentivy na 1370 korun na akcii a opakuje doporučení „kupovat“.
Do toho Morgan Stanley straší: připravte se na pád emerging markets… Kupujte dividendové akcie (Český Telecom). Znepokojen růstem cen ruských akcií je i tamní ministr hospodářství German Gref. Ve čtvrtek se lekla se i Patria – sice ponechává fundamentální hodnotu pro akcie ČEZ na 864 korun za akcii, ale snižuje doporučení na „držet“ z předchozího „kupovat“. Část své opce prodává i Petr Vobořil. Pomohla až analýza banky Sal. Oppenheim, podle níž se velkoobchodní ceny elektřiny v ČR dostanou na úroveň německých již v roce 2008. Ve své analýze evropských energetik i Cyrrus doporučuje ČEZ koupit. Polínko pod Zentivu přidal zase Wood & Co., který zvyšuje cílovou cenu akcií dokonce na 1500 korun.
A teď se vyznej! Naše akcie nakonec po výletu na nová historická maxima a následném rachotu dolů ztratily na indexu za týden jen necelé procento.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: únor v soutěži o medaili

27. 2. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: únor v soutěži o medaili

Zlaté mixy si se zajištěnými vyměnily místa na stupních vítězů, dluhopisové se zase prohodily s akciovými, na které zbyla jen bramborová.

Fondy: přichází stále víc peněz

20. 2. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: přichází stále víc peněz

Týdenní čisté prodeje dosáhly téměř 1,4 miliardy korun. A bez dopingu. Zlatou mají zajištěnci, stříbro mixy, bronz akciové.

Fondy: loni 33% růst majetku

13. 2. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: loni 33% růst majetku

Že do fondů loni přišlo rekordních bezmála 56 miliard, potěšilo i optimisty. Uplynulý týden také přidal další více než miliardu, ale se čtvrtmiliardovým dopingem.

Fondy: únor bílý, mixy sílí

6. 2. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: únor bílý, mixy sílí

Do miliardy tentokrát kousíček chyběl, ale to investoři jen pustili žilou peněžním fondům. Ostatní tedy musely jejich 130miliónový výpadek nahradit.

Fondy: na Hromnice miliardu více

30. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: na Hromnice miliardu více

Tento týden už máme o této sumě jistotu, jen připomeňme, že prodeje dalších desítek menších fondů se dostanou až do čtvrtletních statistik. Také rozložení investic potvrzuje předpokládané... celý článek

Partners Financial Services